I See the Light(room)!

Alla pratade om Adobe Photoshop Lightroom 1.0 som någon slags gudagåva till oss digitalfotografer trots att det bara funnits på marknaden sedan 18:e februari. Jag var skeptisk. RvP haussade. Jag glodde. Rev ner eval på 1.0 och fattade inte poängen. Avinstallerade. RvP haussade lite till. Semestern inträffade. Massa bilder att sortera. Jag satte mig och försökte klura ut det fina med Lightroom. Tog väl en 4-5h men nu är även jag S.Å.L.D :) God hjälp hade jag av några fina videor på Photoshopuser.com.

Så, eftersom jag var så trög att fatta poängen så kommer här en liten primer för dig som också känner dig lite clueless på Lightroom.

Det första man ska tänka på är att Lightroom är lite som Picasa om man testat det. Som Picasa med Photoshops motor som grund och mycket bättre på massor. Det handlar inte om att ändra på själva originalbilden precis som med ett fotonegativ. Inga bildfiler ändras någonsin i Lightroom oavsett vad du gör för att manipulera dom. Lightroom sparar alla förändringar du gör på en bild i sin databas och visar bilden med alla ändringar pålagda. Vill du ha ut en fil med det färdiga resultatet måste du exportera den/dom.

LR har 5 huvudlägen, Library, Develop, Slideshow, Print, Web.

Börja i Library genom att importera de filer eller hela kataloger som du vill bearbeta i LR. Library ger en bra översikt, här sorterar du dina bilder och tar bort dåliga eller dubbletter. Här finns den första coola funktionen. Att jämföra två bilder är skitlätt. Markera båda och tryck bara 'C' (compare) så får du se båda sida vid sida. Vill man kan man sätta betyg på bilderna eller sätta flaggor som man sedan kan filtrera dom efter. T ex sätt en "pick-flagga" på de bilder du sedan vill bygga en slideshow av eller skriva ut. Library förvirrar lite genom panelen på högersidan som medger viss redigering redan här. Låt den vara och gå istället till Develop-läget när du sorterat och valt ut de bilder du vill jobba med.

I Develop-läget kan man göra alla tänkbara inställningar och förändringar. Allt av det allra vanligaste som man gör i Photoshop finns här men presenteras inte i menyer utan som reglar som man drar i för att förändra just den parametern utan att behöva vandra i en massa olika menyer. Allt du gör visas som förändring direkt och du får även en historik där du kan se vad du gjort steg för steg. Om du har tagit 200 bilder som alla kräver liknande förändring kan du skapa en mall, ett preset som du sedan lätt lägger på alla bilderna. Här finns också några spiffiga funktioner. Osäker på hur bilden förändrats sedan du började mixtra med den? Tryck 'Y' så visas före och efter bredvid varann. En av de bästa grejjerna är också att trycka på 'L', då dimmas allt utom bilden ner så bilden blir fokuspunkten och alla kontroller är ändå tillgängliga. Tryck 'L' en gång till och allt blir helsvart utom bilden.

Slideshow, Web och Print är sedan ganska självförklarande. Mallar finns för olika gallerier eller så kan du skapa ett eget utseende. Utskrifter är ingen rocket science men även här tjänar man mycket på att de flesta nödvändiga inställningar är direkt tillgängliga i verktygsfälten. En del web-gallerier bygger på Flash och det kan man ju tycka vad man vill om. Mig gör det inget men tyvärr verkar det som om Flash-gallerierna är något buggiga ibland.

Några tips om problem och annat. Att uppgradera till Lightroom 1.1 från 1.0 kan skapa ett problem som innebär att ett felmeddelande från Microsoft C++ visas när man startar programmet. Leta upp *.lrdb-filen och dubbelklicka på den och låt databasen konverteras. Voilá! Ett annat problem jag stötte på är att LR inte är någon bra polare med nView så kör du dual head med nVidia och nView påslaget så kommer du att få hängningar i LR. LR kan vara lite segt på en del saker, bl.a. att skapa webgallerier och man undrar ibland om man missat att trycka på knappen. Tips är då att LR visar vad den håller på med längst upp till vänster. Lycka till!

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: peeks

Hmm... jag tror jag tar en privatlektion istället. Usch vilken lång beskrivning :P

2007-07-02 @ 11:47:36
URL: http://pia.psdekor.nu

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0