After Eight-upproret

Det har babblats och bloggats en massa om mannen som lackade ur på att After Eight blir mindre och mindre än vad de har varit förut. De flesta tycker att det är rätt fånigt och ett lyxproblem som bara bekräftar hur bra vi har det i Sverige eller hur mycket för mycket tid en del människor tycks ha.

Jag tar inte direkt ställning men jag vill i.a.f. väga in lite åt andra hållet. Skulle du en dag vilja köpa mjölk och plötsligt inse att Arla bara hällt i 9dl i paketet utan att ändra storleken, priset eller informera om det? Tänkte väl det. Det handlar väl om vad som är rätt och fel och om att vi som konsumenter i vanlig ordning luras på det vi tror att vi betalar för. Vare sig det handlar om bra råvaror utan massa tillsatser eller om att vi får den mängd vi tror oss betala för.

I fail to see vad som är fel med att uppmärksamma och protestera mot den här sortens bedrägliga förfarande.

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: Åsa

Jag håller med dig om att man bör reagera, även om det är ett litet problem. Det kallas att stämma i bäcken.



Vad jag däremot inte förstår är denna hets mot tillsatser. Bara för att ett ämne givits en E-beteckning blir det inte farligare. Dessa ämnen är godkända av livsmedelsverket. E300 är askorbinsyra (=C-vitamin), E440 är pektin som finns naturligt i frukter som äpple och citron, E948 är syre. Om man ska reagera, tycker jag att man ska ifrågasätta användningen av ett specifikt ämne, inte göra som t.ex. Råd & Rön gjorde i sin artikel, räkna antalet E-nummer i olika produkter, utan att fundera på vilka ämnen de står för.

2008-11-06 @ 22:36:16
Postat av: Bengt

Jag håller med du och det var därför jag skrev tillsatser och inte E-nummer eller nåt sånt. Det är ju sant att mycket som döljer sig är naturliga ämnen men även om de är ofarliga så används de ju på för oss konsumenter lite olika sätt. Ett syfte är att förhöja smak och på vis bli bättre än konkurrenten. Ett annat syfte med smaksättare kan vara att dölja en minskning/utspädning av de riktiga råvarorna för att öka tillverkarens vinst. En del saker som t ex vatten är ju harmlöst men när man pumpar in det i kycklingfiléer, hur kul blir det att äta? Jag är inte främst avog mot att det skulle vara kemikalier och farligt (vilket givetvis inte är oviktigt att reda ut) utan mest mot att det "fifflas med färsen" och att man inte får lika bra/goda/naturliga varor för pengarna som man leds att tro.

2008-11-06 @ 22:50:20
URL: http://sbb.blogg.se/
Postat av: Bengt

Och förresten så är även vatten giftigt i för stora mängder :) När vi inte vet hur mycket askorbinsyra vi får i oss genom maten varje dag, hur ska vi kunna veta när/om vi överdoserat och det börjar får negativa konsekvenser?

2008-11-06 @ 23:07:09
URL: http://sbb.blogg.se/
Postat av: Åsa

Så vitt jag vet har ämnena gränsvärden. För aspartam är gränsvärdet satt så att man måste dricka fyra liter light-saft om dagen för att nå upp till det. Ändå måste man få i sig ännu mer för att det verkligen ska vara skadligt enligt den forskning som bedrivits. Trots detta ojar sig folk över hur skadligt aspartam är.



Särskilt konstigt tycker jag det är med människor som röker/dricker alkohol/äter segt smågodis och samtidigt vägrar äta mat med tillsatser i.

2008-11-07 @ 09:40:17
Postat av: Bengt

Hihi :) Ja... många har ju svårt att se helheten helt klart. Aspartamet sägs ju förvisso vara cancerframkallande etc men det har ju också fått en massa skit i samband med sockerhysterin just nu för att light-produkter inte sänker sockersuget osv. Visst handlar det om mängder och ibland om kopiöst överdrivna mängder för att nå en ohälsoeffekt av det men när man tror att man äter en viss mängd av en viss maträtt och inte har koll på hur stor totalmängden av E*** blir... tja, antagligen inte skadligt får vi ju hoppas men visst vore det trevligare om det gick att klara sig utan.

2008-11-07 @ 10:12:51
URL: http://sbb.blogg.se/
Postat av: Pia

Askorbinsyra = c-vitamin är en vattenlöslig vitamin som man av den orsaken inte kan överdosera. Man kissar helt enkelt ut den igen. Däremot finns det säkert en toxisk engångsdos. Men då antar jag att man redan reagerat på att det är mer än äckelsurt och vägrat äta det.

2008-11-07 @ 12:07:53
Postat av: Bengt

Jo, men med tanke på att det finns folk som äter tårtor med 12 hela muskotnötter i så ska man inte utesluta någonting ;))

2008-11-07 @ 12:46:31
URL: http://sbb.blogg.se/
Postat av: Magnus

Men After Eight har ju inte ljugit om innehållet enligt artikeln, bara att den där "jag har inget liv"-tomten tycker att förpackningen är några millimeter för stor...!?

2008-11-10 @ 11:44:07
Postat av: Bengt

Problemet är väl att de minskat på dimensionerna på kakorna utan att ändra storleken på asken. Sen kan man ju spekulera i om vikten är densamma, dvs flera antal kakor, eller om den också reducerats "i smyg". Jag utgick från det senare men det kan ju vara fel.

2008-11-10 @ 12:27:15
URL: http://sbb.blogg.se/
Postat av: Åsa

Det är inte tillåtet att ha en förpackning som ger ett felaktigt intryck av innehållet. Den får inte vara onödigt stor och den får inte visa foton av tre prylar, när bara två ingår i priset, t.ex. Det är att luras. Att krympa produkten med tiden är också att luras. Toalettpapper fick ett tag innerrullar med större diameter och färre, löst rullade papperslager. Fusk! Sen om vissa vill motverka fusk och andra vill ge tillverkarna fria händer, tycker jag att var och får göra som den vill, utan att bli idiotförklarad.

2008-11-10 @ 12:29:42
Postat av: Kalle

Nu är det faktiskt så att de inte har ändrat storleken. Däremot förekommer importerade exemplar av chokladen som har en annan storlek. Så det så!

2008-11-11 @ 15:03:04
Postat av: Bengt

Tja, om man vill tro företagets officiella bortförklaring så. Tyckte det stod att mannen i fråga noterat förändringen gradvis men att måtter var rågat när han fick tag i den nu misstänkt tysksålda kartongen.

2008-11-11 @ 20:50:48
URL: http://sbb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0