Eclipse(d)?


Mycket tråkig utveckling på olika håll i flygbranschen nu. Många tillverkare drar ner, flygbolag kursar eller slås samma och vissa, som Eclipse, ser enligt färska uppgifter inte ut att överleva. Eclipse var en av de som startade ett helt nytt segment med flygplan kallat VLJ, Very Light Jet. En tappning på affärsjet men i mindre skala, oftast med runt 4-6 sittplatser som bäst.

Många andra följde efter och när finanskrisen slog till var VLJ som allra hetast, den nya stora trenden som alla skulle haka på. Extra synd tycker jag att det vore om det inte går att rekonstruera bolaget på något sätt för flygplanet är i mitt tycke något med det styggaste i designväg som sett dagens ljus några år. Den är bara så cool! Dessutom var orderboken på 2 500 (!) plan som bäst men det var före finanskris, före Dayjet:s konkurs och före ett allvarligt tillbud kastade tvivel över certifieringsprocessen för Eclipse 500.

En riktig solförmörkelse.

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: F

ja, det känns bistert. Hörde att man kört en ava-uppvisning med Eclipse på Las Vegas-expo't för lite sedan. En ny genre där: biz-ava ;)

2008-11-15 @ 13:09:57
URL: http://lae.blogg.se/
Postat av: Bengt

Mja :) Det är ju iofs inte helt ovanligt att man gör en del rätt avancerade manövrer med flygplan som man inte riktigt förknippar med ava. Tänker på en viss Cimber-kärra för en tiden sedan bl a :) Men även på hur hårt de kör med riktigt stora trafikkkärror på uppvisningar. Fett med dragkraftsöverskott i en 737 som är tom och uppvisningstankad :)

2008-11-15 @ 14:04:07
URL: http://sbb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0