Folkbildning - 010

Nej, inte 101 :)

Riktnumret 010 tillhörde fram till slutet av 2007 det gamla NMT-mobilnätet. Idag är 010 som vilket annat riktnummer som helst exempelvis 08, 031, 040 m.fl. Med en liten skillnad då. Det är inte förknippat med någon geografisk region av Sverige. Det kallas för ett "geografiskt obundet riktnummer".

Stora företag och myndigheter har under de senaste 10 åren mer och mer konsoliderat sin telefoni för att sänka kostnaderna och öka mobiliteten. Det som hände först var att anställda i Ystad och Haparanda fick riktnummer 08 till sina telefoner istället för 0411 / 0922. Man ska dock inte underskatta dels förvirringen som uppstår hos kunderna om vart man faktiskt finns i landet, ej heller de negativa vibbarna som, tycka vad man tycka vill, omger "08" och allt vad det för mer sig.

Kunderna började mot bakgrund av det efterfråga en möjlighet att inte förknippas geografiskt och utan att vara hänvisade till 0771 eller liknande nummer med en annan typ av negativ stämpel runt sig. Korkade som man är på Telia så valde man att återanvända en annan serie, 010, som är förknippat med dyra samtal, mobiltelefoni och dålig samtalskvalitet. Så, därför denna minimala folkbildningsinsats. Sprid ordet! :)

Nämnas bör också att det blir vanligare och vanligare att folk (som jag) bara får en mobiltelefon av sin arbetsgivare. Denna har då oftast två nummer kopplade till sig, ett 010 och ett "riktigt" 070/073. Skillnaden är bara kostnaden för samtalet för den som ringer till telefonen samt att man inte kan skicka SMS till 010-numret, det är ju ett vanligt telefonnummer, remember? :)

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: F

Mycket bra förklarat. Jag har mobbat lite polare för deras "nya" NMT-nummer. Fast jag avser nog fortsätta med det. Än så länge är det iaf liiite kul ;)

2009-05-29 @ 13:33:07
URL: http://lae.blogg.se/
Postat av: Bengt

Mobba på du men jag kan tipsa om att det blir en aning tröttsamt att förklara för alla i längden, hence the blog post ;)

2009-05-29 @ 15:00:18
URL: http://sbb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0