Femöre

På sätt och vis en Geocaching-historia men ändå inte. M visade mig Femöre i samband med att vi tog några cacher där. Jag hade ingen aning om detta f.d kustbatteri strax utanför Oxelösund förrän vi gick där bland kanoner, värn, radar och annat. Det roliga är att man får besöka Femörefortet som det kallas vissa tider. Första gång vi var där var tidigt på våren och anläggningen hade inte öppnat för säsongen men härom helgen så fick jag äntligen till en visit.


Vid "the blast doors" :) Femöre är byggt för att klara en tänkt direktträff av en atombomb av Hirsoshima-typ. Dörren väger om jag minns rätt 5 ton men var väl upphängd och relativt lätt att rubba ändå. Två såna här finns på vägen in med en sluss emellan. Heavy metal...

Totalt 450m mörka trånga och fuktiga gångar finns i berget ner till 24m djup. Vattennivån är på 26m. Huvudbeväpningen är 3st 7,5cm m/57-pjäser.

Finkalibrig ammunition.

Grovkalibrig ammunition... :) Granatens vikt: 6,6kg. Utgångshastighet: 850M/s. Totalvikt för hylsa och granat: 12kg.

Saneringsduschar i slussen.

Matsal/orderrum.

Minan till höger är av fast typ för att spränga hamnar om man blir tvingad till reträtt. Minan till vänster är en vanlig fartygsmina som triggas magnetiskt.

Trappan upp till stridsledningen.


Periskop som användes vid vackert väder. I övrigt användes radar för eldledning.

Radarsändare/mottagare m.m.

Köket.

Ett av två dieselaggregat som genererar el.

40m3 diesel. Anläggningen skall vara självförsörjande upp till 30 dagar för 70 personer!

Laddaren. Tyvärr fick vi inte komma upp till pjäsen, antagligen pga säkerhetsskäl då det bara var en vertikal stege dit upp.

Femöre användes ända fram till 1994(!) varefter det såldes till kommunen 2003. En intresseförening driver verksamheten som är rätt kostsam, i runda slängar en halv miljon om året. Entrén är 70:- Huset på bilden är byggt ovanpå ingången till fortet och fungerar som biljettförsäljning/kontor/souvenirshop.

Föremålet i mitten är en 15,2cm granat som skjutits mot plattan av armerad betong. Rätt effektivt skydd ändå :)

Femöre har varit topphemligt ända fram till 2003 och många rykten har florerat om vad som faktiskt fanns i berget, förutom det uppenbara med kanonerna då. Fortet byggdes på början av 60-talet som en del av en kedja på hela 30 likande anläggningar runt hela Sveriges kust. Femöres uppgift är att försvara inloppet till Bråviken.

En av flera "dummys" på området.

Topphemligt var det som sagt. Trodde vi. I toppen av organisationen för "OD" (OxelösunD) och Spärrbataljon Bråviken fanns en tid en herre vid namn Stig Bergling om namnet är bekant... Därav det lätt hånsamma klottret.

Femörefortet har en hemsida, lätt rörig men med mycket fin information på och proffsigt marknadsföringsmaterial. Femöre är väl värt ett besök för den som är intresserad av kalla kriget och den här typen av gamla försvarshemligheter.

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0