"You Are the Navigator"

Den som sätter den quoten på rätt film får en stjärna i kanten som vanligt, fast risken är nog rätt låg att någon sett den mer än jag. Går att googla dock ;) Filmen är f.ö skönt corny och verkligen värd att se.

Hursomhelst, nu var det inte filmen som var ämnet för dagen utan min nya navigator, en TomTom ONE new edition som sökte husrum här igår :) Nog allt för att jag är prylbög men det finns ändå en vettig anledning till denna investering. Jobbet kommer att ta mig runt Sverige till en massa kontor som jag aldrig varit på, än mindre hittar till under kommande sexmånadersperiod. Att sitta med lösa kartor från Eniro eller Hitta har jag provat och det funkar inte speciellt bra så en navigator kändes som en helrätt lösning för att minska stressen.

TomTom 2
Köpte "sneak-varianten" med kartor bara för skandinavien då jag inte kan se att jag ska ut i Europa inom överskådlig framtid. Man sparar en femhundring eller så på det också samt att det alltid går att köpa till efteråt. Förutom det så kan det löna sig rejält ibland att titta runt efter vart man kan få den billigast. Även på stan alltså. Jag hittade priser mellan 2 495:- och 2 990:- på OnOff, Siba, El-Giganten m.fl ända till jag kom till Teknikmagasinet. Det visade sig att de har kampanj på den t.o.m idag (söndag) för 2 199:-, billigare än någon annanstans, inte ens på nätet. Ett enda exemplar hade dom kvar också. Megaflax :)

Så här mindre än ett dygn senare är den redan "hackad" och anpassad in absurdum och hittar nu till alla mAx och McDonald's inom landets gränser samt varnar för fartkameror. John Cleese eller Yoda kan också stå för den talade rösten om man vill. OnOff vill gärna påstå att den har TMC vilket vi nu kan avfärda. Lite synd är det men jag vill inte lägga de extra stålarna för finessen eftersom den är så ny i Sverige att den bara finns på top-of-the-line modeller för 6-7 000:- TomTom har dock en tjänst som heter Traffic och som ger snarlik funktion fast via GPRS.
TomTom 1
Ska ut och testa lite idag, kanske t.o.m flyga med den, fast det är den inte gjord för så det ska bli intressant att se hur den reder ut det. TomTom använder i huvudsak kartor från TeleAtlas men börjar ta in konkurrenten Navteq också, denna har TeleAtlas och har inte namnet på gatan där jag bor... mindre flaw eftersom min gata inte finns med på många andra ställen heller, men jag kan inte låta bli att undra vilken av leverantörerna som har bäst kartor för Sverige egentligen. Ska uppdatera kartorna i denna till senaste version och se om det ändrar nåt fast jag måste köpa mera flash-minne till den först.

Urban Exploration - Light

Urban Exploration är en modern hobby som fått viss uppmärksamhet i media på senare tid. Den går ut på att ta sig ner i underjorden under städer, kabelkulvertar, tunnelbanors servicevägar, övergivna hus och anläggningar för att se sig omkring av ren nyfikenhet. Många UE-utflykter innebär också att man bryter sig in och bryter mot lagar och säkerhetsregler. Visst är det spännande att besöka platser till vilka allmänheten inte är inbjuden, om det så bara är stamkrogens kök? :) De där förbjudande skyltarna med texten "Endast Personal"...

Det kittlar mig i alla fall och idag fick jag tillfälle att besöka en kabelkulvert under jobbet. 1.60m i ståhöjd och c:a 150m lång :) Löper hela husets längd med fjärrvärme, el, tele och fiber. Och besöket var helt lagligt. Kewlt :)

Kulvert

Apropå urban. Det lär dröja innan jag provar Urban Freeflow a.k.a Le Parkour som är en annan urban hobby av modernt snitt med mycket hög imponansfaktor.

Vad Får Man om Man Ger en Snorunge 10 Minuter?

Inbrott i bilen. 16:43 köpte jag parkeringsbiljett vid CloettaCenter i Linköping för gå på en mässa som visade sig vara värdelös. 16:57 ringer jag till polisen och anmäler att nån haft sönder vänster bakdörrs ruta. Dessutom utan att ta något... blev väl skrämd av nåt/någon/jag som kom tillbaks tidigare än han trodde. Dickless piece of shit!!!

Inbrott

Speed Daemon

Jag var iväg hos en bekant som jag hjälper med hans dator ibland (big mistake!). När jag kom dit noterade jag att en av grannarna skaffat en Ferrari 348 som stod och glänste på garageuppfarten. "Kul för honom" tänkte jag och glömde av det hela. SÅ imponerad av bilar är jag inte till skillnad från många andra killar.

Ferrari

När jag väl installerat en 1GB USB-pinne och fått ett vedervärdigt gammalt ekonomisystem vid namn Micromor att inse att den dög som ersättare för en 1.44" floppy så stegade jag raskt därifrån igen bara för att stöta på en gammal bekant utanför dörren. Denna gamla bekant var sedan länge skyldig mig en åktur i sin Ferrari... javisst, högst densamma Ferrari som jag redan sett på uppfarten... :)

Den hade dessvärre en trasig generator och skulle in på 1000-milaservice, båda dessa åtgärder skulle gå loss på 40 000:- tillsammans. Det är minsann inte bara att hitta stålar att köpa bilfan... Hursomhelst, det gick att få sig en kort provtur ändå tack vare att batteriet hade stått med laddare.

Jag säger bara *fyfan*. Belsebub själv har nåt finger med i spelet när såna här bilar konstrueras. Fart på 70-väg: tre siffror på mätaren och den första siffran är inte 1. Man tänker VÄLDIGT mycket mer på rådjur, cyklister och småbarn när man sitter bredvid i den farten. Men det ger en adrenalinkick som inte går av för hackor. Tack för turen M, du vet vem du är även om jag inte tror att du läser min blogg.

Mest Användbara Siterna på Nätet

Ibland blir jag fascinerad över den inneboende genialiteten i vissa väldigt enkla saker. Inte bara sånt som att uppfinnare kommer på saker som ingen tänkt på skulle fylla en funktion som ingen sedan "kan leva utan", utan även enkla små tjänster på nätet som man bara inte kan leva utan när man väl hittat dom.

Tänkte dela med mig av några favoriter bara för skojs skull, siter som jag återkommer till ofta så får även du chansen att fundera på hur du kunnat leva utan ;)

www.temperatur.nu som är ett samarbete mellan vanliga privatpersoner som sätter upp datorkopplade termometrar i ett grannskap nära dig så du kan se hur varmt eller kallt det är ute utan att lämna den varma tryggheten framför skärmen :)

www.vecka.nu - ett måste för en arbetande människa där allt handlar om veckonummer, inte minst när man rapporterar tid på det vis som vi konsulter måste.

www.wikipedia.org - ett uppslagsverk med artiklar som vem som helst kan redigera. Här hittar man information som aldrig någonsin kommer att gå att slå upp i ett klassiskt uppslagsverk.

www.imdb.com - allt du vill veta om den där filmen eller stjärnan som du glömt. Vad hetter han som spelade i den där filmen mot du-vet-vem? Imdb ger dig svaret.

www.braplats.net - sitt i rätt vagn på tunnelbanan i Sthlm för att komma närmast den utgång du vill till när du kommer fram :) Lysande för latmaskar som... tja... vem? :)

www.acronymfinder.com - alla förkortningar du någonsin undrat över.

Har väl antagligen glömt flera nu bara för att jag ska försöka sammanställa dom, men va sjutton :) Jag får väl redigera då.

"Mobilkamera-mania"

Eftersom vi är två i hushållet som använder min Nikon D80 så får jag inte alltid ha den med mig. Den är ju förstås inte heller så behändig att ha med i alla lägen heller.

Enter SonyEricsson K750i mobiltelefon med kamera i. A.k.a kameramobil. Resultatet är ofta rätt tveksamt men ibland helt ok och för det mesta användbart åtminstone förminskat till lämplig storlek för bloggen. Ett annat resultat är att mobilen blir rätt full med sammanhangslösa bilder av skiftande kvalitet som måste organiseras upp med jämna mellanrum. Här kommer några slumpade bilder med kommentarer från kameratömningen jag gjorde idag.

På väg hem från jobbet igår så mallade detta enorma skolboksexempel på ett cumulunimbus-moln upp sig över Linköping city. Jag var bara tvungen att fota detta praktexemplar samtidigt som jag försökte hålla mig kvar på E4, tur att bilen hittar nästan själv efter 4 års pendlande.
CB1
CB2

I trafiken ser man mycket konstiga saker när man åker så mycket som jag gör, inte bara potenta cb-moln utan en hel del knäppa saker som galna människor ställer till med. Undrar hur lastbilskillen här nedanför tänkte egentligen när han skulle köra schaktmassor genom stan utan mer än en rem för att hålla lasten på plats? Första pris i form av en guldstjärna i kanten till den som kan namnge staden och gatan där bilden är tagen :) Ortsbor är diskvalificerade!
Farlig Lastbil

När man beger sig upp i lufthavet och glömt kameran en vacker decembermorgon så funkar mobilkameran i alla fall bättre än skribentens taskiga minne :) Inte så pjåkig va?!
Mooney Mobilbild

Och så lite mera himmel och moln. Häromkvällen hade jag handlat mat och när jag kom ut möttes jag av en ljupblå fullkomligt lysande himmel som jag aldrig sett dess like vad jag kan minnas. Mobilkamerans begränsningar till trots så har den lyckats fånga färgtemperatur och ljus väldigt bra. Det var verkligen mörker men ändå tack vare månen (?) som backlight så fullkomligt lyste det av den starka mörkblåa färg som synes nedan. Stora mulliga moln i nyanser av blått var tydliga och går att skönja svagt på bilden.
M?rker

Och så här fint var det några minuter senare hemma på parkeringen upp mot huset.
M?rker Tornby Park

3 Promille - Allt Man Behöver För En Skandalrubrik

Mitt favvo-hatobjekt Aftonbladet är återigen igång och skapar strutsar av hönsfjädrar. Om man får tro den här artikeln så är svenska kärnkraftverk och Ringhals i synnerhet ett eldorado för kriminella. På två år har nämligen hela 40 av 13 500 (trettontusenfemhundra alltå) arbetssökande dit nekats pga problematisk bakgrund. Wow. 3 promille. Alltså tre tusendelar av alla. Tänka sig...

Personligen tror jag det är färre än till de flesta andra arbeten/arbetsplatser, men i händerna på en sk journalist kan vadsomhelst hända.

F ö så finns en underbar ordlista med översättningar från kvällspress till svenska på Boyahed. Ta dig tiden att läsa igenom, jag lovar ett gott skratt :)

En Oväntad Utveckling

Som alla känner igen så blir dagar inte alltid som man trott när man gick upp på morgonen. Jag skulle åka och lämna in min sömnapnéskena till Folktandvården eftersom den gått lite sönder. Sen skulle jag till det stora verket i öster och slita mitt hår över Websense som jag försummat lite för länge. Sen skulle jag hem och göra lite privata grejer på kvällen i vanlig ordning ungefär.

Nåja, första delen gick väl enligt plan men sen spårade det ur. En switch i Göteborg hade bestämt sig för att "game's up" och spelade hard to get. Diverse räddningsförsök och den var tjurigare än en bergsget med PMS som knaprat anabola. Undertecknad renderades efter en summarisk rättegång en tripp till Värstkusten för att tala förstånd med kreaturet. Avfärd runt 12.00 och framkomst vid 15.30 efter stopp för tankning och upphämtning av ressällskap i form av sambon Pia.

Efter en oerhört professionell insats *host host* så funkar allt sjävklart superbra igen och vi lämnar stället 17.00.

På vägen ner hade vi slagits av tanken att kungen av alla epålett-wannabees, Hiwa bor i samma byhåla och vi är ju helt enkelt tvungna att besöka elitskolan SPU för att se honom i utklassartagen. Eftersom besöket inte var planerat från början så packades ingen ordentlig kamera så jag ber redan här om ursäkt för de dassiga bilderna från en SE K750i. Fast jag tog visst bara 4 bilder och alla var på deras gamla Airbus A300-simulator som de försöker få att "play ball" igen. Vilket monster!

image53
image54
image55
image56
Uppifrån och ner 1) Översikt utifrån 2) No Comments 3) Flight Deck 4) Färdmekens plats, något som inte finns längre i moderna flygplan.

En A300 ser ut såhär i om man ser hela flygetyget då :)
A300

Första flygning med typen gjordes 1972 och simulatorn lär vara från ~1977. Det var slående hur gammal tekniken faktiskt är i den trots att den är en typ som alltjämt flyger runt hela planeten 35 år senare. De som används har givetvis utvecklats och uppgraderats men ändå...

Kul att träffa H och kul att se simulatorn och deras DA42 som är samma kärra som Johan Hammarström flög jorden runt med trots sitt hörselhandikapp. Så det kan gå :)

Stick! (och brinn)

Mygga

Noterade med kraftigt begränsad förtjusning att alla djur vaknar när det blir varmare, även de som man skulle klara sig bra utan. Ursch vilken lång myggsäsong vi kommer att få i år...

SE-SIM - Simprod101

Linköpings Flygklubb har investerat i en ny flygsimulator pga nya EU-gemensamma krav som gjorde att den gamla inte längre dög. FNPT1 heter den standard som vi måste klara, Fligt & Navigation Procedures Trainer. Det finns FNPT2 osv också men vi klarar oss med första nivån.

Produkten som införskaffats är svensk, från Kalmar och ett företag som heter Sivek. Det är så vitt vi vet den första simulator byggd på MS Flightsim som blivit FNPT1-godkänd. 5 projektorer ger 240° synfält. Några datorer går det förstås åt för att försörja skärmarna, simulering och operatörsplats.

Tyvärr har man byggt den på FlightSim 9 (2004) som är rätt gammal och dessutom på ett medföljande flygplan med dålig upplösning på instrumenten. FSIM har inte heller något inbyggt stöd för flera skärmar vilket gjort att man fått använda diverse plug-ins och fullösningar flygande i tät formation. Det finns också en binge barnsjukdomar att reda ut i systemet men det ska nog lösa sig. Synfältet gör det mesta av upplevelsen ändå och det går bra att navigera VFR, i alla fall om man känner trakten i verkligheten :)

Instrumentpanelen består av 2 st 19"-skärmar som är maskade med en plåtmatris vilket gör att man lätt kan byta om vi t ex vill simulera med Garmin 1000 istället. Alla instrument har vanliga vreden så man behöver aldrig klicka eller så på något. Den enda knapp som är non-standard på panelen är paus-knappen :) Trevligt att både lärare och elev kan välja när man vill pausa för att fråga/diskutera något.

SE-SIM1
SE-SIM2
SteWa parkerade kärran lite vid sidan om banan efter en något rörig NDB-approach med snöfall och kass sikt. Han är dock i gott sällskap, undertecknad kapade ett par granar under en ILS på DA när han började titta ut efter banan :)

Sim Panel
Sim Windows
Sim Titth?
SteWa visar vart skåpet ska stå

image51
RvP & SteWa tar en "level-fika"

Sim Ernest & Henrik
Mitt när vi höll på att testa så trillade Ernest Wessman och Henrik Ejderholm in och de fick givetvis bevisa vad de gick för i SE-SIM. Lika mycket eller lite som alla andra som testar den första gången skulle det visa sig...

Sim Flightpath
Ojsan...

Summa summarum är det ett rejält lyft mot den gamla simmen men jag hoppas att man kommer att rätta till den binge med annoyances som finns i systemet. Men vad sjutton, det är ju bara datorer så det ska väl vara görligt :) Synd bara att man inte valt X-plane som bas, det hade nog varit enklare och dessutom en bättre simulering.

Stenkul 2.1

Är det här en blogg eller ett fotoalbum? Man kan undra ibland... Jag tycker i alla fall om att krydda med bilder och ibland kanske det blir för många men "what the heck" :) Provar dessutom att gå från 300px till 400px bredd på bilderna så det ska synas lite bättre.

På påskdagen var det i alla fall dags för att försöka bättra på utfallet från den förra stenbrottsfotograferingen som man kan läsa mer om i ett tidigare inlägg. Kort sagt - hitta och fota rätt stenbrott denna gång :) Min trogne vapendragare Robin och jag drog på nytt ut på fälttåg i västerled.

RvP
Robin som ler oavbrutet när han är i luften :)

Stenbrott1
Stenbrott2
Stenbrott3
Jodå, det verkar vara mer rätt denna gång, inget tält, många maskiner och röda arbetsbodar :) Maskiner ja, de ska ju ha så många märkliga sådana. Vi hade också fått beställning på lite mer närbilder.
Stenbrottsmaskin1
Stenbrottsmaskin2
Jurassic Park - släng dig i väggen!

På vägen hem fick vi till några kul bilder också.
Mantorp Park
Mantorp Park och dess "flygraka" som i alla fall i svunna tider har använts just som landningsbana vid olika evenemang. Nuförtiden är den dock bl a överbyggd med en gångbro.
IFR - I Follow Roads
Vi körde riktig IFR också - I Follow Roads
Cloetta Center
Cloetta Center överflögs under tredje finalseriematchen mellan LHC och MoDo. Av parkeringen att döma var inte hemmasupportrarna riktigt på hugget - vad är det för stil?! Matchen vanns trots allt av LHC med 2-1.
Touchdown
Touchdown - men än är inte äventyret över...
MoDo-flyg
...på plattan stod denna Saab 340A som tagit MoDo till Linköping...
SteWa Hijack
...och när vi kom upp till klubben kom en skäggig typ fram och viftade med kniv och skruvmejsel och ville bli flugen till Istanbul.
Rangera
Efter att Nationella Insatsstyrkan tagit hand om talibanen så fick Robin rangera in kärran.

Nu återstår bara att ta hand om bilderna och presentera dom för stenbrottsägaren och - insh Allah - så är det rätt brott denna gång. Lamporna torde blinka röda hos CIA nu, taliban, insh Allah, brott, kniv, insatsstyrka...

Fattiga & Rika - Dåliga Stereotyper Som Tillhygge

Utan att egentligen ha tagit ställning till om fastighetsskatten är nåt bra eller dåligt så måste jag ändå bara kort reflektera över media och oppositionens bild av vem som gynnas av att nämnda skatt försvinner. Aftonblodet skriver gladeligen det som många gräsrötter i sann indoktrinerad socialistisk anda alltid skriker om, att det alltid bara är "rika" och "borgare" som gynnas.

Allt som "borgarna" gör är dåligt för den "lilla människan". Borgarna har huggtänder, horn i pannan och har inga barn och har aldrig levt på existensminimum. Med tanke på att stereotypen borgare inbegriper en akademiskt skolad människa så tror jag att de flesta "borgare" livligt kan minnas tiden i korridor med 7 sorters nudlar 3 gånger om dagen.


Låt se här nu. Min mamma ägde villa på stans "gräddhylla" och gav mig en schysst uppväxt på en 75%:ig sjukskötersketjänst. Mina arbetskamrater på Saabs plåtverkstad ägde villa och sommarstuga. Ursäkta, men stereotypen klingar väldigt falskt. Med tanke på att man för samma kostnad som för en större hyreslägenhet kan äga ett eget boende så är det bara så obildat och perverst vinklat för egna syften att säga att alla/majoriteten av villaägare är rika eller borgare.

Bevare mig för sån intelligenskränkande billig retorik!


En Dag på Fältet

Den här söndagen var egentligen vigd åt att fixa till en massa saker här hemma. Men så kom det ett SMS att en nätbekant flygare var på väg hitåt. Detta faktum i kombination med att jag länge önskat att få komma ut och testa min nya kamera lite mer stuvade om agendan rejält.

SE-GBY
Daniel "Frazeologi" Mattsson anländer i SE-GBY.

Frazeologi
Daniel
SE-KEN1
Passade på att ta lite bilder på en klubbens trotjänare. Även gamla slitna PA28'or kan visa oanade sidor i vårsolen.

SE-KEN2
SE-KEN3
SE-KEN4

Skyways
Även Skyways passade på i det fina vädret och jag drog ut och tog lite bilder när de drog mot Köpenhamn.

J35 Bakifr?
Å så lite bilder på en tacksam fotomodell. J35 Draken monterad på pelare som "gateguard" på Saab.
J35 med sol
J35 Cockpit

För den som vill se hela galleriet och i lite större storlek, klicka här.

RSS 2.0