Nya År - Gamla Önskningar

Nej, inte löften. Löften ger bara dåligt samvete och en förevändning för att folk ska pika en hela året sedan. Men vissa önskningar har väl även jag för nästa år. Både personligen och för världen.

Jag ska inte tråka ut er med några långa utläggningar och samtidigt undvika de allra äldsta uttjatade stereotyperna om fred och mat till alla så hoppas jag för världen bl a
 • Att U.S.A får en ny president, helst demokrat, som för en politik mera i harmoni med resten av världen och som slutar reta upp andra länder och religioner så till den milda grad att våld och terrorism föds.
 • Att färden fortsätter längs den inslagna vägen mot ökad global insyn i det problem som egentligen står över alla andra på dagordningen, nämligen miljön. Alla andra problem är petitesser som vi inte har råd att ägna oss åt om vi inte ser till att vi kan överleva på den här klippan.
 • Att flera länder får ett styrelseskick som bryr sig mera om sitt folk än sitt eget förhärligande, närmast t ex Zimbabwe och Nordkorea.
Apropå miljön så hittade jag en ny video med mina favoriter Blue Man Group där de medverkat i en kampanj för att påkalla ökad medvetenhet, framförallt U.S.A:s. Skön musik och snygga klipp, som alltid :) Enjoy.


För egen del så hoppas jag på att följande saker infinner sig
 • Ork och energi att både flytta och skapa mig ett nytt hem med lägre kostnader än idag samt att ta tag i en karrirärförändring (läs flyg).
 • Att jag orkar träna mera och förändra min kost så jag förlorar ~15kg i vikt ner till mera acceptabla 90kg.
 • Ökad lycka och välbefinnande
 • Att få min skärmflygkurs färdig så jag kan ut och sväva lite i det blå
 • Att jag inte fryser ihjäl nu när jag ska ut och titta på fyrverkerierna :)
Gott nytt år!

Pudel 2.0

Min ex-sambo har ägnat ett par månader till att prata om att hon så gärna vill ha en pudel till. Cisco som kom till medan vi bodde tillsammans behöver en bror har det hetat :) Som tur är för henne så har hon en snäll mamma som lyssnat och sedan lovade att hjälpa till att lösa den saken som julklapp. Pia "went ballistic" av lycka och efter att redan idag ha hittat en vit valp på 5 månader från samma ställe som Cisco kom ifrån så sågs hon senast passera Jupiter på väg ut ur solsystemet :) Själv är jag mest glad att jag är befriad från valpkisstorkningstjänsten :))

"Husse" blev trots allt tillfrågad om namn på krabaten eftersom det gärna skulle vara ett "datanamn" på den här med. Efter lite bollande så fick husse en snilleblixt som anspelar väldigt mycket på Cisco, nämligen en mycket känd produkt från dom...
image346
Möt Cisco PIX. Eller Pix bara då, förmodligen Pixie i dagligt tal sedan. (bilden lånad från kenneln, tack!)

Troligen kommer jag att följa med upp till kenneln och hämta pyret på nyårsdagen eller liknande. Ska bli kul! :)

X-mas Cloudbusting!

Julafton i Linköping bjöd åtminstone på en glad överraskning - det kompakta molntäcket och inversionen som härskat i en månad luckrade upp sig något och solen bröt igenom - och så även jag! :) På väg uppåt that is...

Tiden mellan julgransklädning på förmiddagen och Kalle Anka vid 15 passade perfekt för lite cloudbusting så jag drog ner till klubben. Öde var det och inga kärror ute så jag tog första bästa flygplan som råkade bli SE-KII som stod längst fram i hangaren.

Oplanerade flygturer är inte alltid så välplanerade och när jag stod på väntplats och motorkörde så råkade jag titta till på kameran som låg bredvid... där hånflinade ett stort [E] i displayen... Bara att vända om, åka hem, hämta minnet som satt i datorn och tillbaks. När allt väl var på plats så blev det förstås ett fett gäng med bilder min vana trogen. Galleri finns här för den som gillar vingar, moln och blå himmel :) För er andra kommer ändå några smakprov nedan.

Julflyg07-1
Grått och halvtrist nedanför
Julflyg07-2
Soligt och fint ovan :)
Julflyg07-3
Julflyg07-4Julflyg07-5
Julflyg07-6
Banan på Saab som jag startat från skymtade fram
Julflyg07-7
Julflyg07-8Julflyg07-9
Julflyg07-10Julflyg07-11
Julflyg07-12
Solen ger intressanta effekter rakt bakifrån - röde baronen at 12 o'clock?!
Julflyg07-13
Julflyg07-14
Cloetta Center som ligger på baslinjen till bana 11
Julflyg07-15
Visst ser skuggan av SE-KII ut lite som en Dalí-målning? Eller en trollslända kanske?
Dalí
The Temptation of Saint Anthony.

Efter 47 minuter var jag åter på terra firma med ett brett leende. Finns det nåt bättre man kan göra på en julafton än att flyga och jaga lite moln i strålande sol?

Dum - Dummare - ...

... Motalabo.

Oj, så kul, jag har 80 000:- på mitt konto som jag inte hade igår... party!!!

Skyll dig själv grabben, du har för låg IQ. Ingen tycker synd om dig och ingen tycker nog att mobillåneföretaget har någon skuld för att du tog ett megavisset beslut när de gödslade ditt konto av misstag.

Tänker osökt på ett färskt blogginlägg av en bekant om hur korkade många är i sitt resonemang om vem som faktiskt äger roten till problemet när i alla fall vissa saker går på tok. Sen kan man ju ha åsikter om allt och tycka det suger om man hamnar i en av dessa situationer men "put the blame where it belongs".

Att du inte kunde följa givna regler är bara ditt problem, ingen annans. Varför bryr sig media ens? Idioter på parad är kanske kul. Fast mobillåneföretag är det ju hippt att hata just nu så de kanske bara vill verka trendkänsliga? :)

Veckans Garv

v.49, d.v.s. förra veckan, var det en rubrik på Aftonbladet:

"Ugglas svåra uppväxt - fick inte äta tårta"

Oj. Skadad för livet kan man bli för mindre va? :) Jag läste inte artikeln, kanske var det verkligen synd om honom men rubriken var bara för underbart korkad. Med flit så eller en redaktör med IQ kackerlacka? Det får vi aldrig veta. Jag höll i alla fall på att trilla ur stolen av garv på kursen när jag fick syn på den.

Fick mig också att tänka på en "klassisk" tänkvärd text:

En Faders Undran

Vi, som föddes utan barnmorskehjälp, utan föräldrapenning och barnbidrag, men som fick lära oss vara hövliga och veta hut.

Vi, som med lappade byxbakar och i skrabbiga skolhus skrev på egna griffeltavlor och läste ärvda skolböcker utan fria frukostar, skolskjuts, tandvård, rökruta, sexualundervisning och absolut utan mindervärdeskomplex.

Vi, som aldrig hade en aning om kuratorer, beteenderubbning, missanpassning, konsulter, kontrollanter och andra socialakrobater.

Hur tusan kunde vi klara oss?

IT-världens Tid(be)räkning

Börjar inse mer och mer att Pias något syrliga kommentarer om tidsåtgången på mitt jobb stämmer rätt bra. Jag sa att det borde ta 2h, hon räknade med 4. Jag var rätt sne först för jag tyckte nog att det för det mesta gick rätt bra och som man tänkt sig. Sen har jag noterat att det stämmer mer och mer. De jävla burkarna gör aldrig som de ska... och renderar mig en massa merarbete.

Och den som tänkte sig en pik om att jag nog gjort något fel kan lägga ner det nu för det är nästan uteslutande mjukvarufel. Jävla utvecklarpatrask ;) Jävla Sun och deras Java-junk. Jävla Cisco och deras av buggar överfyllda operativsystem.image329
Skulle jobbat förmiddag idag med lite förändringar. Dessa slutade med att en phet Cisco-router i Stockholm vek in klövarna och jag fick åka dit för att återuppliva den. Helpdeskmänniskan som svarade på det nummer som dyra avtalet angav frågade: "är det här en server, eller?" varpå jag höll på att lägga på. Hur får såna människor teknikjobb?

Från 07.30 till 22.30 på en lördag före jul... jag är mindre road. Nåja, fina övertidstimmar blir det. Och så visade jag jobbet för en kompis på vägen hem, alltid kul med nån som är intresserad.

In Limbo Medicus

Må latinärda slå mig gul och blå betyder det :) Not. Men nåt slags limbo befinner jag mig i och lär vara dömd att fortsätta vara i över julen. Vad beträffar min status för class 1 medical då.

Sitter på Stockholms central efter att ha spenderat tre timmar på Flyg- och dykmedicinskt Centrum på Sabbatsbergs sjukhus. De tester jag gjort idag är:
 • Audiogram (hörselprov)
 • Spirometri (lungkapacitet, flöde)
 • Öron, näsa, hals (allmän kontroll)
 • Allmänmedicinsk kontroll
 • Vilo-EKG
 • Blodanalys, fetter, kolesterol, äggvita, socker
Innan trodde jag att hörseln möjligen skulle vara det stora problemet som jag inte hade koll på. Audiogrammet visade som jag redan visste att jag har en nedsättning i de höga registren p.g.a min tinnitus, framförallt på vänster öra. Fick även reda på att det finns åtminstone två sorters tinnitus, muskulär och inneröra. Jag skulle rösta på framförallt muskulär i mitt fall eftersom den ändrar intensitet beroende på hur min rygg/axlar/nacke mår. Den går m.a.o. att behandla. Audiogrammet är dock godkänt för flygning.

Det som var mera otydligt/oväntat resultat på dock var spirometri och blodfetter. För höga halter av "fel" blodfetter, åtgärdas förstås med ändrad kost eller mediciner (surprise...) och det andra var lite oväntat spirometrin som hamnade lite i underkant. D.v.s för något lågt flöde och lungkapacitet. Läkaren valde att komplettera det med en lungröntgen då jag uttryckte det fanns en risk för att jag missuppfattat instruktionerna något för spirologitestet.

Man skulle andas in två gånger normalt och sedan ett djupt följt av en så kraftig utblåsning som man kunde förmå. Jag uppfattade att denna skulle göras "jämnt", d.v.s. inte bara rakt ut max, för man skulle kunna hålla ut 6 sekunder, så jag sparade mig nog lite på det utblåset för att nå 6 sekunders utströmning.

Flygdyk bestämmer inte om jag är ok eller inte utan det gör Luftfartsstyrelsen. Dessvärre hyser jag inget större hopp om att pappren kommer in och hinner bli bedöma innan jul då det ju som bekant bara är en vecka kvar. Nåja, i värsta fall får jag göra om det efter lite mera träning och uppskärpning vad gäller käket. Då borde det kunna gå vägen. Jag avskyr att inte veta...

Kollektivtrafikens Våndor

Eller egentligen mina, men jag kan inte låta bli att sura lite ändå när bussen passerar hållplatsen när jag är på väg att korsa över vägen. Den ska gå 7.31 från sin startpunkt 2km bort. Hur den då 7.32+ kan passera min hållplats är för mig en gåta, hur välvilliga trafikljusen än må ha varit. Och Östgötatrafikens trafikledning säger att alla bussar har GPS och att denna gått i exakt rätt tid. Hmm. Jag får helt enkelt vara ute i något bättre tid, men de allra flesta mornar har den inte passerat hållplatsen före 7.34, oftast 7.35 vilket rimmar bättre med verkligheten. Suck.

Totalt så är min restid till Norrköping trots allt inte mer än typ 10min längre än med bil och det är väldigt bra tycker jag!

Nu måste jag skynda mig ner till avgången 7.51... annars får det bli bil om jag missar igen...

Vår Dagliga Dos av Moralpanik Giv Oss Imorrn...

Påminner om kvällens höjdpunkt (förhoppningsvis), den nya serien i Kanal 5 om utbildningen av flygförare på Malmen här i stan. Stridspiloterna heter den och börjar 21.55. Finns även några gamla reklamvideor från Saab på siten för den som e intresserad. "Controlling the battlefield" är den häftigaste av dom ;)

Passar också på att ställa en prognos för morgondagen, eller kanske rent av redan ikväll. Moralpanik i diverse media, omröstning på aftonbladet.se om det är rätt att förhärliga krig och exportera "dödsmaskiner" och annat pompöst trams. Nån som sätter emot?

Telia Suger!

What's new? Inte mycket iofs. Sanningen är ju lika gammal som företaget. Tro mig, jag har varit i branschen i mer än 10 år och jag har haft att göra med otaliga delar av Telia mer än jag önskat.
Väldigt lite har någonsin fungerat som avtalat eller förväntat när det gäller denna stela gamla dinosaurie som fortfarande agerar som om man är ett statligt verk med absolut monopol på marknaden fastän det var 15 år sedan den bilden var någorlunda sann. Monopol har Televerket aldrig haft men de facto har det ändå fungerat så. Den skenande inkompetensens högborg. Skyll alltid på kunden även om felet uppenbart ligger hos dig själv.

Vad är det som gör att jag sitter en lördagskväll och hetsar upp mig över detta då? Jo, monopolfasonerna lever ju i allra högsta grad och drabbar framförallt de som vågar vägra använda sig av Telia, t ex bredbandskunder som undertecknad som valt en billigare och snabbare tjänst och som dessutom fanns tillgänglig medan monopolet fortfarande försökte få igen pengarna man lagt ner på sin ISDN-infrastruktur genom att lura på vanligt folk svindyra duocom-abonnemang.

Ta en så enkel sak som att flytta, i mitt fall en våning upp i samma trappuppgång som jag redan bor i. Telias nätbolag Skanova är inblandat i alla förändringar oavsett vilken bredbandsoperatör man köper sin tjänst av. De ska ha 10 arbetsdagar på sig att koppla ur tjänsten på det gamla stället och 10 arbetsdagar till på sig att koppa in den på det nya. D.v.s. jag kommer att vara utan bredband minst en månad för de kommer att nyttja sina 10 dagar till fullo! För att jag flyttar upp en våning! Insatt som jag är så vet jag dessutom att åtgärden som Skanova ska göra vore enklare om de gjorde ur- och inkoppling på samma arbetsorder! För att göra saken ännu värre så har de som har bredband genom Telia inga sånna här problem. Där går allt på en gång... Hat!

Det finns goda skäl till att PTS dansar polka i Telias arsle mest hela tiden, tyvärr så behöver myndigheten utrustas med lite skarpare vapen för att verkligen kunna vara en smärta i Telias bak. Hoppas hoppas...

För dig som står i valet mellan Telia och något annat, vad det än må vara, lita på att det är dyrare än vartsomhelst annars och sämre support/service. Välj något annat i alla lägen så blir det billigare och Telia blir fattigare och mindre betydelsefullt på den svenska telekommarknaden. Även om det innebär att vissa nedsidor då kan du åtminstone vara stolt över att du hjälpt till att förpassa Telia sakta men säkert dit där det förtjänar...

Fredagskul

Värst vad massa seriösa inlägg det blev... vi får lätta upp stämningen lite :) Som tur är finns Youtube till hands.


Underbar klippning/editering av en gammal välbekant scen från Star Wars VI.

The Internet is for porn! :)

Och så en mer fascinerade än rolig video om laminära strömningar.

The Grand Plan (subject to change within the next 5 min)

Luftis har nu formellt godkänt mina ögon för class 1 medical :) Nu är det bara resten kvar som sagt. På fredag så ska jag vara tillbaka på Flyg- & Dykmedicinskt Centrum i Stockholm för att göra resten av testerna. Jag är redan något orolig över ett par saker, man är ju ingen ungdom på samma sätt längre. Vi får se.

När jag förhoppningsvis har ett class 1 i hamn så kommer nästa svåra puck, att hitta en teoriutbildning som passar mig och som inte är fulltecknad. Jag borde ha inventerat utbudet redan men har inte orkat engagera mig :( På något sätt vill jag kanske veta att det är värt mödan (d.v.s. att medical blir ok först). Jag behöver också både börja träna mera seriöst för att få kondis att orka plugga och ö.h.t. komma i bättre form, har redan kört lite cross-trek på Friskis men intensiteten måste ökas. En del teoriskolor har intagningsprov baserade framförallt på matematiska färdigheter, m.a.o. så behöver mina rätt klena kunskaper på området dammas av... om jag inte kommer in på existerande meriter. It's an uphill climb...

Sen är det frågan om att ta ledigt från jobbet eller plugga på distans. Att köra på distans är ju bra då jag kan jobba och dra in pengar under tiden, samtidigt får man ju fråga sig om jag kommer att orka göra både och? Dessutom tar det längre tid in alles (nästan ett år). Jag har i alla fall fått låna hela teoripaketet redan nu av en vän som just blivit färdig med sin teori och ambitionen är att jag ska börja läsa den på egen hand under kvällar, helger och julledigheten. Vi får se hur det går med det... det är 8000 sidor och 14 prov! Se bild nedan. Själva flygtiden är inte mycket, max c:a 30 timmar till. God hjälp kommer jag väl förhoppningsvis ha av all den teori som jag redan läst förut. Jag kommer ju ha ett bättre utgångläge på så vis än många 20-åringar ;)
image328
Låter som om jag mest ser bekymmer va? Tja, lite så är det kanske men om jag tar ett steg i taget och inte rusar in i det så ska det nog gå bra. Det är inte lätt att bygga kondis, pluggvana, självförtroende och styra om hela sitt liv på kort tid. I synnerhet när man blivit så lat och bortskämd som jag :) Men, det är dags att göra något nytt känns det som och det är ju ett bra läge för flygjobb nu sägs det. 40-årskris, anyone? :)

Sen är det här en gammal "hang-up" också. Jag blev alltid misstrodd när jag var yngre och sa att jag ska bli trafikflygare. Jag ska f*n bevisa att jag kan. Även om jag inte får jobb i slutändan så ska jag ha haft utbildning och behörighet. LFK kanske åtminstone kan ha nytta för en rundflygspilot :)

Väl väl. Resan kan vara slut förr än man anar. Nästa checkpoint är som sagt på fredag.

Stockholm(are)

Efter en vecka i storstan så är man återigen påmind om allt som faktiskt är annorlunda bara ett tjugotal mil hemifrån. Det är samma saker varje gång. Lite är det som att komma till ett annat land fastän man fortfarande är i Sverige. Det finns spelregler som bara gäller i Stockholm.

Stå till höger i rulltrappan eller bli omkullsprungen och snäst åt. Rör dig med strömmen så fort som möjligt och använd armbågarna om det behövs. Stressa gärna även om du inte har bråttom egentligen, du passar in bättre då :) Titta inte folk du möter i ögonen, vissa har ju blivit ihjälslagna för mindre på senare tid (jaja, risken är väl inte överdriven trots allt) och håll hårt i dina tillhörigheter. Var vaksam. Byt sida av gatan om du ser ett gäng nysvenska ungdomar stå och hänga en bit längre fram... Tja, the list goes on.

En tjej som jag var tillsammans med en gång i tiden konstaterade efter ett halvår i Linköping att det var jobbigt att besöka Stockholm där hon hela tiden behövde just vara vaksam eller snudd på rädd för andra människor.

Sen är det ju också det här märkliga i alla storstäder att det finns en påtaglig mängd med människor som jobbar rätt hårt på att skilja sig så mycket som möjligt från andra. Extrema kläder, tatueringar, piercingar/smycken/glasögon, sminkning etc förefaller väldigt mycket vanligare här än "på landet". Men också det motsatta, extremt välklädda människor med mycket utstrålning är vanligare. Tja, det blir väl så med 1,5 miljoner människor inom några kvadratmil och många huvudkontor och statliga funktioner. Alla dessa "framgångsrika" på ett ställe :)

Men vad vet en lantis som jag egentligen? Detta är mina observationer och min upplevelse. Jag har heller aldrig lockats av att flytta till Stockholm då jag tidigt insåg att nackdelarna överväger fördelarna i mitt tycke. Det är kul att komma på besök ibland men det räcker så.

Tack för denna gång, invånare i fjollträsk! :)

Matorgasm Deluxe

Veckan spenderas på kurs i Fjollträsk, Cisco SNPA (642-523), en rätt tuff kurs, 9-17 eller senare alla dagarna och massor med nya saker instuvade på minimalt med tid. I konceptet kurs i min bransch ingår också att eventuella bantningsplaner bäst lämnas hemma. Mat, fika, mat, fika och snacks i långa banor. För det mesta är det inte vad skit som helst heller och den här veckan lär jag nog egentligen vilja glömma så snart som möjligt...

Lunchen är på en restaurang som har 5-6 rätter i buffé, vällagat, välkryddat och varmt! Väldigt varmt utan att det blivit torrt. För den som betalar ur egen ficka tar de 69:-, jag kan inte låta bli att tänka mindre rumsrena tankar om Remmaren (a.k.a. slemmaren) i Norrköping som tar 72:- för halvkall okryddad mat på dåliga råvaror i skolmatsalsmiljö.

Just ikväll så smet jag iväg över stan till ett favoritställe jag har sedan snart 10 år här i Kungliga Hufvudstaden, den lilla grekiska kvarterskrogen Kamarina på söder. Jag är den första att erkänna att jag inte är någon auktoritet på grekisk mat, men oavsett hur den mäter sig med måttstocken på sådan så är deras 11,5 på min egna tiogradiga skala. Det är något magiskt över en måltid när man njuter oavbrutet från första till sista tuggan och det är inte ofta mat är så bra att den ger mig den känslan. En något mindre magisk upplevelse lär jag väl tyvärr vara för mina kurskamrater imorgon med tanke på den grekiska favoritkryddan #1 :) What doesn't kill you...

Så, ett besök där om du är i Stockholm och på medelhavshumör rekommenderas högt!

Ett Litet Steg Närmare WWIII?

Läser i bladet att Rudy Giuliani, republikansk presidentkandidat inför valet i U.S.A 2008, tycker att U.S.A måste rusta upp för att möta hotet från Putin. Man tar sig bara för pannan som så mången gång förut. Är kronisk dumhet ett inträdeskrav för republikaner? En vis man sade för länge sedan att den som inte kan sin historia ska inte heller tillåtas att forma framtiden (något modifierat) och det är så sant, så sant.

Ett nytt kallt krig mellan U.S.A och Ryssland? Tja, det kanske kan värma vissas plånbok åtminstone. Personligen avstår jag helst detta scenario. Jag gillar inte heller vibbarna från öst, Putin verkar vara ohälsosam på många sätt, men att spela honom rakt i händerna och sätta Ryssland på "the fast track" tillbaks till diktatur? Observera och låt honom leka potentat tills det blir mer än tomma tunnor som skramlar. Att inte provocera denna man borde vara det smarta. Givetvis inte så långt som man tillät ske med Hitler under naivitetens årtionde, men vi borde göra allt för att undvika att accelerera processen i fel riktning.

Dumhet av den här kalibern skrämmer mig.

Laptop Shuffle

Massa byte av datorer just nu. Lämnat ifrån mig den Lenovo T60 som jag haft genom jobbet och väntar på att få en ny av nya jobbet. Dessvärre så insåg jag att den nya både dröjer och kommer att vara omgärdad av helt andra restriktioner än vad jag varit van vid tidigare. Som konsult har man alltid varit mer eller mindre självsupportande och om man bryter standarden och får problem så får man klara sig själv. Så icke längre, obey or die. Vilket innebär ett obsolet operativsystem (Win2K), dessutom på svenska och med koll över vad som installeras....

Inte min melodi. Dessutom så har det varit rätt nice att slippa släpa på laptopen fram och tillbaka till jobbet varje dag nu en tid. Men, avsaknaden hemma har varit stor så allt sammanvägt så bestämde jag mig för att köpa en egen privat. Det var inte ett helt lätt beslut och det hela gick nog enbart i lås för att jag hittade rätt pris/prestanda. $$$$ är ju alltid en issue när man överväger om något är värt att skaffa. Samtidigt köper jag inte vad skit som helst heller.

Enter Lenovo 3000 N100
image326
Efter visst övervägande så blev det denna tingest. Någon undrar varför det inte blev en Dell som jag alltid förespråkar annars. Helt enkelt pga priset. En Intel Dual-core 1.73GHz CPU, 2GB minne, 120GB disk, 15" wide skärm, DVD-brännare med dual layer, WLAN a/b/g, bluetooth, IEEE1394, 10/100 NIC, fingeravtrycksläsare och massa annat till det facila priset av 6 300 riksdaler.

Jag vill fortfarande att idiotingenjören som placerat Fn-tangenten där Ctrl borde vara ska möta samma öde som en norsk sälkut. Men jag har vant mig efter 7 månader med T60 så det var ingen biggie. Den är tyst, sval, snabb, mycket fin skärm och skaplig batteritid. Vad mer kan man önska sig? Jag är helnöjd såhär långt. Fast Vista Home Basic överlevde inte 24h i den, jag hittade en bra excorsist... :)

Appropå ingenjörer...

Hysteriskt rolig :)

Tack Clas i Sjön!

Idag gav jag mig själv en julklapp i förtid. Detta är något jag dröm om sedan jag var "två skitar hög" för att citera en viss person ;) Ända sedan jag byggde plastmodeller som grabb och såg ett inslag på Hajk om en kille som heter Hans Percy som bara bygger McDonnell Douglas F4 Phantom II i skala 1:48 och airbrushmålade dom. Jävlar vad grön av avund man var då på resultatet jämfört med vad jag kunde trolla fram med pensel och alldeles för tjock Humbrol-färg.

image325
En kompressor och spruta för straxt över tusen spänn. Ouppnåeligt på veckopengen, 3-4000:- om man tittade runt utan kunskap på professionella grejer men efter att han pratat med grabbarna i IPMS förra helgen som sa "vi använder alla Clas Ohlsons spruta för 395:-" så bestämde jag mig för att det är nu eller aldrig.

Sen får vi se när jag får tid och ork att börja öva, för någon dans på rosor lär det inte vara innan jag får riktig stuns på målningen. Julledighet, var är du?

En Gök i Boet

Vilken tur man har med timingen ibland! Drog förbi klubben fastän jag egentligen inte hade tid bara för att se om det fanns nån kul att prata med där en stund. Gamla hederliga JAS-riddaren Stig Holmström hade jouren så det vart lite snack, mest om klubbens planer på flygplansinköp. Medan vi pratade ropade en utländsk kärra upp Saab-tornet och frågade om han fick komma in och landa. Det visade sig vara en udda fågel, en Apex CAP 232.

Piloten, Sami Kontio, var på väg från Finland till Spanien och ett träningsläger för Aerobatic-piloter. Han hade hoppats att kunna ta sig till Ängelholm idag men vädret satte stopp för det. Sån tur för oss :)

OH-SKA1
Stig inspekterar monstret efter kupé.
OH-SKA2
Sami är väl påpälsad, en sånhär kärra har inga lyxdetaljer som kupévärme inte.
OH-SKA3
Unlimited... :) ±10G tål kärran. En välbalanserad och vässad sexa i nosen ger 300+hk!
OH-SKA4
Den för aerobatic-flygaren oumbärliga "staketet" och snöret på vingspetsarna.
OH-SKA5
OH-SKA6
OH-SKA i skydd från skitvädret i en av LFK's hangarer. En gök i vårt fågelbo s a s. Fast det snarare är en hermelin bland katterna.
OH-SKA7
OH-SKA8
OH-SKA9
Observera den finurliga registreringen!
OH-SKA10
Varför en varningsflagga på pitotrörsskyddet när man kan ha en prickig älg? :) Eller är det kanske en giraff?

Sami hade fått ge sig av med väldigt kort varsel och ska helst vara framme i Spanien på tisdag. Får han bara tur med vädret i europa imorgon så är det kanske görbart. Om jag förstod honom rätt så ska han sedan vara i Spanien till långt fram i vår och han är en av fem utvalda som får åka på detta. Han är m.a.o. ganska så vass :)

Lycka till Sami!

RSS 2.0