Hur Man Än Vänder Sig...

Reflekterar lite över debatten om skatter här i landet just nu. När den borgerliga regeringen sänker skatterna så finns det några alternativa och väldigt motsägelsefulla reaktioner att vänta sig från oppositionen. Alla har dock ett gemensamt, det regeringen gör är fel. Vänsterns retorik är lika enkelspårig som aldrig förr, det dom gör är fel och det vi gör är rätt dock utan att någonsin specificera vad man skulle gjort i stället. Mer än att inte göra något alls förstås för det är ju vänstern väldigt bra på.

Vad händer då när regeringen pratar skattesänkningar?

Alt. 1: Skattesänkningen gynnar bara dom "rika". Sen att även de som har det sämre ställt också gynnas glöms bekvämt bort för då funkar det ju inte så bra som tillhygge i debatten. Eller så blir det snett att vissa får betala mer och andra mindre än idag. Jaha? Och nuvarande system har inga inbyggda orättvisor då? Tips: det är rätt svårt att bygga ett millimeterrättvist system där ingen av 9 miljoner människor inte betalar mer skatt än någon annan.

Alt 2: Skattesänkningar som direkt gynnar låg- och medelinkomsttagare är inte bra för Sverige. Skatter är bra för att garantera välfärden. En del andra länder har bättre skyddsnät än vad vi har idag och det med ett väsentligt lägre skattetryck. Varför kan inte vi göra samma sak? Är vi sämre än dom? Tror inte det va...?

Alt 3: En variant på alt1 där man istället säger att sänkningen inte är stor nog. Go figure. Var det inte samma partier som sa att skatter är bra enligt alt. 2?

Alt 4: Sänkningen/omfördelningen är inte finansierad. Nu är jag ingen statsekonom men är det inte så att staten går väldigt många miljarder plus nu och att vi betalar av på statsskulden som aldrig förr? Utrymmet går nog att finna, det är i alla fall jag rätt lugn för. Borde väl f.ö. sticka lite i ögonen på sossarna att högern betalar statsskulden som man så nogsamt fått skulden för sedan "förra gången".

Alltså om man sänker så är det antingen inte bra att sänka skatterna eller så gör man det inte tillräckligt mycket? Ehm..?

Heja regeringen säger jag bara! En fräsch fläkt genom etablissemanget som faktiskt gör något mer än bidar tiden fram till nästa val genom att inte göra något som på minsta lilla sätt riskerar framtida valsegrar. Denna regeringen har tagit fler radikala och obekväma beslut på knappt ett år än vänstern gjort sedan förra regimskiftet. Jag föredrar folk som faktiskt försöker åstadkomma förändring framför de som stretar emot. Hellre förändrare än förvaltare. That's the way to go Fredrik!

Jaja, jag ska skriva om nåt roligare nästa gång, lovar! :)

Mucka Inte Med En Tjänsteman

Statstjänsteman Bergholm. Förmodligen med nån fin titel som byrådirektör eller expert kanske. Staten har sina fina titlar som egentligen i huvudsak mest motsvarar en viss lönegrad och inte så mycket annat. Sent på eftermiddagen idag fick jag erbjudande om anställning hos kunden, dock utan att lönenivån var satt. Det är nämligen en sak mellan facket och arbetsgivaren att enas om, inte mellan mig och arbetsgivaren. Och jag som inte ens är med i facket och aldrig har varit. Märklig värld jag kommer in i där facket är så sjukt starkt att de ska vara med att sätta lön på en oorganiserad bara för att bevaka att deras medlemmar inte missgynnas.

Vad är det förresten som driver alla arbetsgivare att alltid ge besked av den här karaktären vid sämsta möjliga tidpunkt? Inför helger, storhelger och andra ledigheter, då passar man på bara så att folk ska få våndas på sin lediga tid och inte gå och sabba stämningen på arbetsplatsen? Eller vad är mekanismen? Kul är det i alla fall inte som anställd att spendera några superspända timmar på eftermiddagen precis före midsommar med att våndas över om man kommer att ha ett jobb efter oktober eller ej. Varför tänker man inte på den/de av oss som inte blev erbjuden fortsättning som nu får sin midsommar totalförstörd?

Nåja, hoppas lönen inte erbjuds alltför långt från begärd nivå så kanske det blir påskrift på tisdag. Skönt att det nästan är över och att jag kommer att en tryggad inkomst ett tag till. Och 31 dagar semester. Och flex. Och... :)

En Dag Kvar... (i en normal värld)

... till semestern börjar! YES!!!

Fast, nu är det ju inte normalt det här jobbet jag har just nu. Först så blir det jobb på lördag också på ett så kallat driftstopp där jag ska byta en kritisk switch som kan få en binge rätt feta system att tacka för sig om något går fel.

Sen, nästa vecka blir det garanterat jobb på torsdagen och förmodligen även på tisdagen och kanske något mer... "Men, du hade ju semester" säger någon. Jotack. Jag har formellt sett semester men det har inte alla andra och så mycket som händer nu så känner jag inte att jag har ro att bara missa ett par riktigt avgörande möten. Missar jag dom så missar jag allt som sägs och bestäms där och i höst kommer ingen längre ihåg vad som sades. Eller att det ens varit något möte :)

Sen är det ju det här med jobb överhuvudtaget då. Jag har valt att inte skriva något om det tidigare, men jag är varslad om uppsägning från EDB p.g.a. att min huvudsakliga kund har valt att inte förnya avtalet utan istället insourca sin IT-drift. Man har också gått ut i en extern rekrytering av ny personal där jag och mina kollegor fått söka våra egna jobb i konkurrens med andra. Jag var på intervju i förrgår och i nästa vecka så får jag reda på om kunden erbjuder mig anställning eller inte. Jävligt strange situation.

Kundens ambition är också att vi ska bli en man mindre än vi är idag, hur det ska kunna gå till förstår ingen av oss med den arbetsbelastning som vi har men jaja... Besked ska lämnas innan midsommar, dvs nästa vecka och det är ju ännu en anledning att hålla sig där då. Känns rätt viktigt att vara på plats för att höra reaktioner och snack bland kollegerna och för att hämta information som hjälper även mig att besluta hur jag ställa mig till det som erbjuds, vad det nu blir.

Jag är inte jätteorolig över det hela men kunden har valt att vara så formell att ingenting har gått att tolka vad gäller vår framtid vilket ger en osäkerhet, befogad eller inte. Det kommer hursomhelst att vara skönt när det är klart så man vet vad man har att rätta sig efter. Söka annat jobb, hänga kvar på nuvarande arbetsgivare om det är möjligt (god chans men vill egentligen inte) eller kanske byta karriär helt och hållet? :)
Kanske är det nu som jag borde plugga det sista till trafikflygare och börja slava med det istället. Frågan är bara hur sjutton jag ska orka det parallellt med allt jobb som är planerat för hösten. Vi får hoppas att jag slipper använda semestern till att grubbla över framtiden utan att det reder sig på bästa sätt.Jag är givetvis öppen för förslag på annat jobb/arbetsgivare, gärna som konsult och det med bas i Östergötland då jag i princip inte är flyttbar. Jag har över 10 års branscherfarenhet som tekniker/sysadmin med goda vitsord och internationell erfarenhet. Talar och skriver engelska och svenska flytande och
har inga problem att hålla utbildningar och tala inför grupp. Microsoft, Cisco, Websense, Checkpoint, VMware, bladserver, i386-servrar från HP & Dell, AD, klientadministration, IT-arkitektur, Citrix, säkerhet/pentesting och mycket är sådant jag kan.

Generell ansökan med meriter och konsultuppdrag finns här.

Bodies Without Brains

Jag börjar med en ursäkt till eventuella BWO-fans som läser detta ;)

När man pendlar varje dag som jag för så blir det automatiskt så att man lyssnar en del på radio, reklamradio närmare bestämt. Det är självförvållat och det går att låta bli att lyssna eller ta med en egen CD med musik eller talbok vilket jag också gör när jag blir för utled, vilket är vad man blir. Någon konstig psykologisk mekanism gör ändå att man återvänder och lyssnar på skiten emellanåt.

Det är precis som med Aftonbladet, trots den urusla journalistiska kvaliteten så har de en fördel som är svår att bortse från för en nyhetsjunkie som mig - dom är blixtsnabba med senaste nytt. Snarlikt är det med reklamradion och min anledning att lyssna är för att upptäcka lite nya låtar, men man får dras med nedsidorna samtidigt.

Nedsidor som att samma topp-20-låtar tjatas till leda. Eller ännu värre. När Bodies Without Organs senaste plåga spelas om och om igen. Tips: det finns ingen grupp vars musik jag vill höra två år på raken utan avbrott. Men jag ska väl inte klaga på radiomakarna egentligen, de spelar ju bara vad "folket vill ha" och BWO verkar ha en outtömlig skrivklåda som resulterar i en lång räcka mediokert hitmaterial som fastnar som tuggummi.

Alexander Bard är säkerligen mannen bakom materialet vilket förvånar mig lite för det är en man med stor intellektuell kapacitet som gjort mycket bättre material med t ex Army of Lovers. Har han månde insett att sämre är "good enough" och kanske t.o.m bättre för att tjäna en massa pengar?

Endast ett är säkert - så länge Bodies Without Brains (eller iaf smak) finns därute och lyssnar, köper och röstar på dom så lär jag få fortsatt daglig övning för mina reflexer att byta kanal vid första pre-pubertala pip från Martin Rollinski.

Jurister & IT - Hur Fel Kan Det Bli?

Läste i bladet att Antipiratbyrån inte ska tillåtas fortsätta samla in IP-adresser på misstänkta fildelare för att "IP-adresser är likställt med personnummer" och att man kan identifiera en person mha av den informationen.

Que!?


  • För det första är en IP-adress inget du är tilldelad som individ, du har ingen unik adress som bara används av dig.
  • För det andra så har de flesta olika IP-adresser varje gång man går ut på nätet.
  • För det tredje så kan du om du sitter på ett lokalt nätverk hemma eller på din arbetsplats dela samma IP-adress med upp till tusentals andra personer.
  • För det fjärde så bevisar inte en IP-adress vem som suttit vid datorn som haft den adressen vid en viss tidpunkt, det kan t.o.m ha varit en hackare som tagit över din dator eller grannen som frisurfar på ditt trådlösa nät som begått olagligheterna från "din" IP-adress.
Nä, bevare mig för dessa imbeciller som utan minsta tekniska insikt försöker skapa juridiskt hållbara vägar för att lagföra folk för upphovsrättsbrott på så lösa grunder. Visst kan man tycka att folk skulle kunna hållas ansvariga för vad som händer på deras Internet-koppling, men även ett proffs kan få sina grejer hackade och utnyttjade.
Ett 100%-igt skydd är omöjligt och det måste vara ungefär lika rätt att åtala någon för att den blivit hackad som att åtala dig för att din bil blev stulen och använd vid ett brott begånget av en annan person.

Lite Datastrul

Inte bara konsulten som vantrivs i värmen, även brandväggen här hemma har synpunkter på livet i 32 grader. Så, skulle inte toppbilden visas i bloggen, mailen inte gå fram eller våra websidor vara nere så försök igen lite senare.

I'm (in) the News :)

Avlade en blixtvisit på EAA's Fly-In på Barkarby i morse mitt upp i alla andra aktiviteter som helgen varit fullproppad med. Ett inlägg om detta i mer detalj och fler bilder kommer senare. Det som är lite kul är att "Ern" från G-kraft's chatt tydligen finns på Uffe "Wighs News" Wigh's karta och han bad mig att snickra ihop en liten text och några bilder som Uffe kunde publicera. Jag tog mig tid och vispade ihop tre bilder och några rader text på en halvtimme som jag egentligen inte hade. Visste inte om jag riktigt trodde på att det skulle komma in även om Wighs sourcar sina nyheter från frilansar... Desto roligare när det dyker upp en timme senare efter att Ern dragit i sina trådar :) En av mina och en av Erns bilder och min text.
image129
Wighs har många läsare och är en källa till nyheter som andra medier bevakar och köper material ifrån så det känns faktiskt rätt så väldigt kul :) *stolt*

RSS 2.0