Det Är Häftigt Att Betala Skatt!

Det tog inte så lång tid innan Mona Sahlin visade att hon fortfarande inte är "the sharpest tool in the shed" när hon häromdagen kläckte att Socialdemokraterna med henne som ledare kommer att gå till val på att höja/återinföra de skatter som nuvarande regeringen just tagit bort. Snacka om politiskt självmål. Men - vad hade man förväntat sig från den person som myntade uttrycket i rubriken?

Uttalandet kan bara ha gått hem hos dom som redan är ideologiskt övertygade och/eller hatar alla så kallade rika. Vi andra blev bara än en gång påminda om vilket parti som ligger bakom det svenska skattetrycket på över 50% och vi förstod också att det underliggande budskapet fortfarande är att höjda skatter är vägen framåt.

Att säga att skattesänkningen bara gynnade "rika" är en grov förenkling som passar det politiska syftet, men betänk att förmögen i statens ögon blir lätt den som äger småhus p.g.a. taxeringsvärdet. Småhus ägs i stor omfattning även av LO-medlemmar, inte bara rika knösar på Djursholm. Alltså får även en del av socialdemokraternas egna väljare betala båda dessa skatter och de flesta tycker trots allt att det är roligare att lägga sina pengar på höjd livskvalitet än på att betala en straffskatt för sitt boende och dessutom bli klassad som rik och få betala ännu mer.

Om vi nu från Socialdemokratisk retorisk synvinkel antar att båda dessa skatter är rikemansskatter och att det bara är det förhatliga "kapitalet" som fått det ännu bättre, vilka är det som ser till att det finns jobb att gå till? Är det inte representanter för "kapitalet" som ser till att företag startas och drivs framgångsrikt och ger jobb i det här landet? Om det inte ska löna sig för dom att göra det, varför ska dom då göra det här i Sverige? Om man inte får lyckas, om man inte får tjäna pengar i proportion till det arbete man lagt ner, vart ska drivkraften komma ifrån tänker ni er? Det allmännas bästa? Tyvärr, reality check, de flesta människor fungerar inte så.

För att sänka arbetslösheten krävs jobb, för att jobb ska uppstå måste företagen och de som driver dem ha det så lätt som möjligt så att det finns en belöning för att jobba hårt. Även du som arbetstagare vill ju få något av arbetsgivaren när du jobbar extra hårt, övertid etc. så varför ska din chef förnekas samma sak? Att storleken på lönen som chefen och du själv får skiljer sig radikalt är nödvändigt för att de som kan ta ansvar för flera och mer måste belönas för sin insats. Dessutom så har de flesta chefer inte lyxen av att kunna stämpla ut klockan 17.00 och lämnar jobbet bakom sig till 08.00 nästa dag.

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: Åsa

Fastighetsskatten togs väl inte bort utan ersattes med en kommunal avgift som är lägre för dem med dyra hus och lika stor som tidigare för de med billiga hus.
Om du anser att dagens lönesättning är rättvis, vill jag veta varför t.ex. en gymnasielärare (som har ansvar för 150 elever per år och de kunskaper dessa ska bära med sig resten av livet) inte har bättre betalt. De tar ansvar för flera och mer och kan inte stämpla ut och lämna jobbet på jobbet. Förklara också varför arbeten där man sliter ut kroppen i god tid före pension har sämre betalt än arbeten vid ett skrivbord i luftkonditionerade lokaler.

2007-05-20 @ 14:43:34
Postat av: SonicBoomBoy

Min infallsvinkel handlade inte om lönebildningsprocessen på den svenska arbetsmarknaden och har inte heller försvarat eller förklarat något annat än bakgrunden till varför det inte är fel att chefer och företagare får bra betalt och kopplingen det har till arbetslösheten. Jag förstår inte vad orättvisor mot andra yrkeskårer som jag inte använt som exempel (för att de är irrelelvanta för saken jag argumenterar för) har med saken att göra och inte heller varför jag ska behöva försvara detta. Mekanismen jag ville belysa är simpel, ge folk ett motiv och möjlighet att tjäna pengar på en näringsverksamhet så kommer arbetstillfällen att uppstå. Det enda som står mellan folket och jobben är den socialdemokratiskt påtvingade skammen över att vara framgångsrik och tjäna pengar (och då de bromsmedel som skapats i "rättvisans" namn). Låt de driftiga få tjäna sina pengar så blir det jobb och pengar till alla andra också.
Jag håller med dig om att lönebilden och arbetbelastningen borde se annorlunda ut för många men det var som sagt inte det jag pratade om. Ang. fastighetsskatten så är det riktigt att den ersätts av en jämföreselvis låg kommunal avgift som är _lika för alla_. Fint med lite rättvisa va? :)

2007-05-21 @ 00:02:05
URL: http://www.ratatosk.nu

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0