4041 Dagar Senare...

Den 7:e oktober 1996 gjorde jag min första dag på Cap Gemini Sverige AB. Idag den 31/10 är jag inte längre anställd av Capgemini utan EDB dit Cap sålde sin outsourcingdel för några år sedan. Jag har trots det varit djupt insyltad i driften av Cap's interna infrastruktur hela tiden och det var först idag som jag slutligen lämnar sfären helt och hållet i och med att jag blir statsanställd.
image287
Det hade blivit en hög med passerkort och nycklar som skulle lämnas igen på Linköpingskontoret i morse. Det är en väldigt konstig känsla att frånhända mig möjligheten att röra mig fritt där, där som är "mitt" kontor. Ingen annan ska ju hållas i min datorhall... Suck. Samtidigt så har jag varit rätt trött på det också även om saker ändras och utvecklas. Kanske kommer jag att få knäcka extra som underkonsult nångång i framtiden, man vet aldrig.

Det är en massa pill när man byter företag och telefonnummer, mailadresser och annat. Spara filer, spara undan mail, flytta kontakter till nya telefonen, ställa in den som man vill ha den, uppdatera med alla kollegernas nya nummer, sprida sitt nya nummer, tidrapportera det sista och en massa annat. Har säkert tagit gott och väl en arbetsdag i anspråk totalt.

Vi har idag också tagit farväl av en kär och mycket kompetent arbetskamrat som tyvärr under mindre värdiga former ofrivilligt skiljts från möjligheten att jobba vidare tillsammans med oss som anställda av kunden. Lycka till hos din nya arbetsgivare, Claes!

The Black Stallion

Tog lite ledigt idag och jagade efter en lämplig begagnad velociped som kan ta mig från hemmet till Resecentrum nu när jag ska börja pendla med tåg till staden i öster. Att finna en är inte så enkelt som det kanske låter, detta grundat på två fakta som du själv får lägga ihop: höst & studentstad.

Kriterier för sökt fordon var 1) begagnad 2) rimligt billig 3) ej stöldbegärlig 4) fler än 3 växlar.

Efter visst letande så fann jag vad jag sökte nästan runt hörnet här hemma. En cykelmoj i en källare några kvarter bort hade en Crescent med 5 växlar och en Yosemite med 18 växlar. Provade Yosemiten först men det första som hände var att kedjan hoppade men sen när den var pålagd igen så rasslade det betänkligt och levde vid varje justering av växel så jag dissade den. Skulle ha kostat 700:-.

Crescenten var stabil och pålitlig men märket har fortfarande ett mycket gott rykte och det driver upp priserna. 1250:- ville han ha men efter visst prutande så fick jag loss den för tusenlappen blankt.

Nya cykeln
Nu återstår bara allt annat... kedjelås, lysen, luftpump... ska dessutom ringa farbror blå imorrn och kolla så den inte är stulen. Återstår sedan bara att söka medlemskap i Hog Riders... :)

Små Saker och Stora Känslor

Chefen kom släpande med lite post som var adresserad till mig för omväxlings skull. Måttligt entusiastisk angrep jag en jiffy-påse med hårt innehåll (hårda paket är bäst!) och fick se ett inslaget paket med vidhäftat kuvert. Great tänkte jag, nån jävla leverantör som fått tokspunk och skickat julklappar till kunderna redan i oktober :-/

När jag öppnat kuvertet med kortet ser jag att det står "grattis till nya jobbet" varpå tankarna skiftar mellan "hur har dom jävlarna fått reda på det?" till "shit, det här nog privat till mig", undrar från vem?

Det var från XX och YY (som båda är XX iofs) i Örebro som jag jobbat mycket nära och länge med i uppdraget för Capgemini. De har bedrivit en lång charmoffensiv för att få mig att fortsätta att jobba med dom istället för att börja hos kunden och nu skriver de såhär:

"Lycka till önskar kvinnorna i Örebro som förgäves fick vänta på dig"

fortsatt med

"Du kan väl döpa några av fiskarna efter oss. Berätta gärna för oss vilken fisk som är XX och vilken som är YY"

Paketet var en DVD med "Instant Amazing Aquarium" :)) En film med fiskar i ett akvarium á la brasvideo. Det är humor det! :)

Varande både man och den person jag är så är översvallande känslor inte något som tillhör min vardag precis, men jag blev både glad och väldigt rörd över humorn, omtanken och värmen som denna lilla sak tillförde min annars rätt gråa dag. Det blir något värt att minnas, precis som de år vi jobbat tillsammans och allt roligt vi haft ihop!

Love you! Vi får ta den där middagen snart!

Chefen Skjuter Skarpt

Så närmar sig då slutet av min och mina kollegors tid som anställda på EDB. Chefen lyckades lirka loss en hög med stålar så att vi skulle få göra nåt kul ihop som avslutning. Vi har flera år varit och ätit julbord på Wreta Gästgifveri utanför Stavsjö och det har blivit tradition. Julbord är det dock lite för tidigt för tyvärr men chefen tyckte att Wreta ändå är ett trevligt ställe med god mat, fina rum och dessutom med möjlighet till lite aktiviteter... som lerduveskytte! Den var ny för oss alla! Skitkul! :) Se bilder nedan. Alla fick skjuta så mycket man orkade och ville och gubbarna i jaktskytteklubben var inte sena att slunga duvor på löpande band...

EDB1
Grabbarna på Fagerhult kan slänga sig i väggen...
EDB2
Bössorna är riktiga hagelvapen med väl så skarp ammunition...
EDB3
Maskinen som kastar iväg "duvorna". En duva kostar c:a 70 öre.
EDB4
"7:ans" stålhagel från uppskuren patron
EDB5
IT-nerdar på fest jämför sina mobiler... :)
EDB6
Lammbräss och stekt haverrot och skärböna timjanpotatis och lammsky...
EDB7
Plommontartlett, blåbärsglass, blåbär i gin
image285
Morgonen efter bjöd på denna fina höstscen med dimma och jakttorn

Lerduveskyttet går till så enkelt att man laddar, lägger an, osäkrar, ger kommando och skjuter duvan på vägen ut/upp, har den börjat dala så är det oftast omöjligt att träffa den. Hagelsvärmen har en spridning på 80cm redan 30m från pipan så en 100m bort så är det hyfsat enkelt att träffa duvan, men med 200 hagel med så stor spridning så kan svärmen ändå passera runt duvan utan att träffa. Jag sköt 3 serier á 5 skott och de första två träffade jag bara en duva men i den sista tog jag tre av fem. I takes some getting used to :)

Wreta har höga ambitioner i köket och maten var fin och smakade gott vill jag lova :) Glömde plåta förrätten men whatever, den kallades i alla fall "Karl-Johansvamp i soppa och på bruchetta, gratinerat ostron". Svampsoppan kunde jag döda för, tur vi lämnat igen bössorna... jä*lar vad god! Jag och en kollega blev inkvarterade i sviten och hade jacuzzi i badrummet men den hann vi aldrig prova. Under kvällen hade vi musikfrågesport och nattvickningen var korvgrillning utomhus vid 23-tiden i 0-gradigt :) *huttra*

Kul! Tack för dé - EDB! (och chefen!)

En Tjusig Dag på Kontoret

Vad gör man när man bär på en Cisco 2621 och blir nödig? :) Tar med den så klart...
image276
Annars hade väl dom stackars medarbetarna i Göteborg trott att det stod en bomb utanför muggen :)

Kent for President!

Någon som missat att Kent släppt ett nytt album? :)

Tänkte väl det. Köpte faktiskt plattan härom dagen,"Tillbaka till samtiden" heter den. Kan inte sluta lyssna på den. Fick även tag på singeln av "Ingenting" som också innehåller ett bonusspår "Min värld" som är helt lysande. Mina hetaste tips är att de som kommer att spelas på radion är "Elefanter", "Columbus", "Min Värld och kanske "Sömnen". Ordningen lär väl bero på hur skivbolaget väljer att släppa dom.

Gillar du Kent så köp den!I övrigt suger livet lite. Fick nackspärr i söndags när jag skulle vara ledig på måndagen och ha det bra. Gick till kiropraktorn på måndan men han fick inte till det riktigt. Har sen gått halvspärrad hela veckan till idag när jag bokat min ordinarie sjukgymnast som aldrig brukar misslyckas med min rygg. Natten till idag låste sig också hela ländryggen/bäckenet så jag inte kan resa mig eller gå upprätt ordentligt. Han bara glodde och petade lite och sa: du har inflammation i hela ryggen, jag vill inte göra nåt före du blivit av med den. Gå till Apoteket och köp Voltaren".

Hurra

Milt besviken funderar jag som bäst på lämpliga sätt att ta livet av mig. Fyfan, värk är inget kul i längden. Men det går väl över...

20 år i Luften

Idag kl. 14:20 är det exakt 20 år sedan jag lättade för egen hand första gången med SE-IFX, en av Linköpings Flygklubbs då tre Reims/Cessna 152. Vid min sida satt flyglärare Lennart "Johannes" Johannesson. SE-IFX råkar vara den enda Cessna som fortfarande finns kvar i klubben och det var ganska givet att jag just idag måste ut och lufta den gamla trotjänaren som följt mig genom mitt flygarliv fram till nu.

Med tanke på att prognosen sa att det ska blåsa rätt hårt idag så gick jag upp tidigt för att om möjligt hinna före det blåst upp till storm. Lättade 07:24 och landade igen 08:21 och vinden var inga som helst problem. Fast tornugglan var visst lite yrvaken och gav mig start i medvind på bana 11 utan att fråga om det var ok :)

Gick norr om Roxen för lite "airwork" på 4 000ft och därunder. Vingtippningar, branta svängar, stall, dykning, lågfartsflygning m.m... lite elevmanövrer helt enkelt :) Gick sen in över stan och plåtade lite och fortsatte sedan med att göra lite studs-och-gå på bana 29. Avslutade med en "studsa-landa", så klaga inte på PAPI på sista bilden ni som är insatta, siktet var inställt på tröskeln ;)

Men, först en liten skräckbild av hur det såg ut på den tiden :) Bilden tagen 26/5 1988 vid första soloflygningen (EK). OBS! Bilden är alltså INTE från den flygning som detta inlägg handlar om utan ett halvår senare.

image275
Och så lite bilder från dagens övning i soluppgången. Ett litet galleri finns i vanlig ordning för den som vill se större och mer.
20y-1
20y-2
20y-3
20y-4
20y-5
20y-6
20y-7
20y-8
20y-9
20y-10
20y-11
Oh, what a wonderful world!

Fly-In i Trollhättan

Vädergudarna var med oss denna helg när vi hade planerat ett Fly-In på ESGT/THN/Trollhättan International Airport :)
Det var CAVOK i hela landet men solen var bara med oss till andra sidan Vättern där det blev grått och tyvärr förblev det så resten av dagen. Kallt var det också, men vad gör det i goda vänners och flygplans lag? :)

Erik "Ern" Norell och jag åkte dit tillsammans i LFK's Mooney M20J SE-LBV med start vid 9-tiden med sikte på landning vid 10 i Trollhättan. Ern och jag plåtade som besatta hela dagen och resultatet kan beskådas på denna länk. Tack för lånet av några av bilderna Erik! :)
ESGT1
SE-LBV vaknar i solen
ESGT2
Lake Vänern
ESGT3
Yours truly och Marcus
ESGT4
BJK och Stewo kom förbi i SE-LYO
ESGT5
Föremålet för utfärden som vi dock inte fick flyga sen... :(
ESGT6
Wannabee arrives in style
ESGT7
Nix med vän i SE-VKK
ESGT8
SE-FIP med bogserpilot
ESGT9
Ern överlämnar kanalens födelsedagspresent till Nix
ESGT10
Grillat är godast! :)
ESGT11
Botfrid_Ninja anländer i SE-FHI
ESGT12
Nix får spaka lite Mooney
ESGT13
:)
ESGT14
Och så lite on-top på vägen hem, kan det bli mer perfekt?

Tyvärr så blev det inget av den utlovade MFI15-flygningen eftersom segelflygarna ockuperade den hela dagen trots det kassa segelflygvädret. *bummer*

Vi var iaf 5 maskiner och ett tiotal deltagare, bra uppslutning där! :) På hemvägen satte vi groundspeedrekord med 183kts under sjunk. Najs. På finalen låg en luftballong (spärrballong?) och häckade. När vi landat så kunde vi inte låta bli att följa efter den med the "Ern-mobile" och tog säkert 100 bilder på den i olika situationer. Kommer ett eget blogg-inlägg om det senare.

Till sist en känga till den orutinerade flygplatsen som körde slut på soppa i tankanläggningen vilket gav onödig stress för flera av deltagarna under dagen då tankningsfrågan måste lösas. Dåligt!

Ode to Odenberg

Något försenad reaktion kanske, men jag måste säga att jag tycker att försvarsminister Mikael Odenbergs avgång var något med det mest rakryggade jag sett på många år. I alla fall från en politiker :)

Om man, precis som t ex en VD i det privata inte kan komma överens med styrelsen om hur saker ska skötas så måste man dra konsekvensen av det och avgå. Jag lyssnade på ekots lördagsintervju med Odenberg där han också förmedlade omdömet "tomhylsa" (hysteriskt roligt!) om sin efterträdare Tolgfors och jag tycker han gjorde helt rätt mot bakgrund av den syn som han förmedlade av vad som hänt. Odenberg sa också att det är fel att låta finansdepartementet fjärrstyra alla andra departement vilket jag helt håller med om. Tyvärr har Anders Borg flera gånger har visat prov på dåligt omdöme och att han inte är en teamplayer.

Jag kan också föreställa mig att Odenberg som varit ledande i utvecklingen av "nya moderaterna" och den nya politik som man ivrar för att visa för allmänheten känner sig måttligt besviken på sina partikamrater som inte respekterat ingångna överenskommelser och visat rätt stor likgiltighet för hans avgång.

Vilket parti man röstar på handlar ju om vem man sympatiserar mest med eftersom det är rätt osannolikt att man hittar ett parti som tycker exakt som du själv. Jag får säga att jag är besviken på att traditionellt försvarsvänliga Moderaterna väljer att såga ännu mer i försvarsbudgeten. Försvaret har konstant genom alla budgetar sedan 60-talet och framåt långsamt men säkert strypts ner till en tiondel av vad det en gång var.

Det var mer än tio år sedan en försvarsminister sa att politikerna får bestämma sig för vilken del av Sverige som skall försvaras eftersom försvaret inte längre klarar att försvara hela landet med någon slags trovärdighet. Nu säger Odenberg att försvaret inte kan hålla sin personal utbildad, inte kan köpa materiel för att lösa sin uppgifter och inte delta i internationella operationer som annars hållits så högt i försvarspolitiska mål och ingen höjer det minsta på ögonbrynen för det. Hallå? Anybody home?

Mobbare & Mördare

Såhär nyvaken på morgonen var jag säkert lite för soft när jag läste bladet om mannen som sköt ihjäl en av sin sons mobbare som dessutom trakasserat hela familjen och andra delar av bygden under en längre tid utan att samhället verkar har brytt sig det minsta. Jag blev ledsen i alla fall, jag blev upprörd, jag blev förbannad och hatisk mot alla grundläggande saker som inte fungerar i samhället och mot föräldrar och andra vuxna som inte tar sitt kollektiva ansvar för glinens förehavanden.

Hur i helvete rent utsagt kan detta gäng med spolingar tillåtas dra runt på bygden och skapa otrygghet på t ex ett ålderdomshem så att man blir tvungna att skaffa vakter? Vad har de för jävla föräldrar som inte bryr sig om att de är ute 2 på natten? Eller om de vet vad de har för sig inte belägger dom med husarrest och pratar med dom eller skaffar hjälp? Snuten säger till på kuppen att detta inte är det enda ställe i Blekinge man har problem med "moppegäng", men så lyft på era feta arslen och sätt lite skräck i fröna då! Om de tillåts fortsätta utan gränser så kommer vissa av dom att växa upp till kriminella liv medan flertalet givetvis kommer att mogna och arta sig och sedan skämmas över vad de höll på med.

Jag blir så trött på att mobbning fortfarande kan existera till denna grad. Vi kommer nog aldrig ifrån fenomenet men jag hade hoppats och trott med all uppmärksamhet som ämnet fått genom åren att vi skulle ha kommit lite längre än att det skulle få gå så långt att en normalt funtad människa (får vi anta) känner sig så trängd att han tar fram bössan och skjuter ett barn.

När jag var liten så var jag mobbad, allt från första klass till åttonde då en polisanmälan faktiskt togs på allvar och några av mina mobbare kallades till förhör hos polisen. Då tog det slut, då äntligen fattade de vad de höll på med och alla blev först rädda för mig, att jag skulle anmäla dom typ och sedan vart det lugnt och snällt. Före det hade skolans kurator och psykolog haft flera möten med mig och de som mobbade mig för att tala om saken men utan att nå fram. En del av problemet tror jag är att de inte förstår vad de gör, hur det känns att vara föremål för alla gliringar, knuffar, smällar etc. En del är gruppdynamik/tryck och den som mobbar mår oftast inte heller bra i grunden. Här i stan blev mitt fall omskrivet i tidningen och det startade hela medvetenheten om mobbning på skolorna här. Kuratorn blev anti-mobbningsgeneral i och jobbade sedan många år som sakkunnig i förebyggande av mobbning.

Detta var på 80-talet. Nu är det 20 år senare och fortfarande mobbas barn och vuxna på sina arbetsplatser så till den grad att de tar livet av sig själva eller andra. Den dolda ohälsan p.g.a. mobbning är enorm. Vanmakten över att samhället inte reagerar när det borde vara så enkelt att stoppa är stor. Vanmakten över att folk är så passiva att de inte tar det ansvar de borde som individer när samhället fallerar är ännu större. Jag förstår att han sköt grabben.

Mina sympatier ligger helt hos den drabbade familjen. Han borde inte ha skjutit ihjäl en annan människa, han skulle ha skjutit ett varningsskott men jag förstår precis hur han måste ha känt för jag har pressats till samma situation själv. Det är reptilhjärnan som kickar in, man ska försvara sig och sin familj mot hotet och man tar i med det mest skrämmande man kan uppbåda för att garanterat få övertaget. Alla tillhyggen förefaller rimliga då. Jag var omringad av 10 killar, tog en flaska och kastade i skallen på en av dom. Dessvärre blev den en av de som normalt inte mobbade mig och som jag faktiskt gillade som blev träffad, men jag siktade inte. Jag var så pressad att jag inte hade förmågan att välja vare sig vapen, måltavla eller kroppsdel.

Som det står överallt idag, i denna historia finns bara offer. Skänk dom en tanke idag. Skänk en tanke till de situationer du själv befinner dig i, finns det någon som är rolig att driva med? Finns det någon som är utanför på din arbetsplats? Ser du att andra beter sig illa mot någon? Tänk om, vänd om, gör rätt, stoppa det som pågår.

Rädda en människas liv. Idag.

Stinkköping

Så har man varit borta i nästan en vecka och jobbat 74,5h så här långt och än är det inte slut, imorrn ska jag iväg igen så det blir nog runt 80h innan den är helt över. Det är dubbel normal veckoarbetstid för er slapptaskar som bara jobbar halvtid ;)

Så kommer man hem till Linkeboda igen bara för att välkomnas av en av de två dominerande aromerna som omger den här staden.

Tryck 1 för ruttnande slaktavfall från Farmek.
Tryck 2
för ännu mer förruttnat biogasavfall.

Det var varmt här där jag sitter så jag öppnade fönstret. Det skulle jag inte gjort. Problemet är inget nytt men staden där "idéer blir verklighet" har inte stake nog att göra nåt åt det. Det ryktas att de som passerar Linköping på E4 och känner biogasanläggningens stank döpt om stan till Stinkköping eller möjligen Stinkeboda. Skamligt dåligt, det tillsammans med skylten "Väkommen till Linköping" som aldrig uppdateras med vad som händer. Men det är klart inget annat händer väl här heller förstås.

image249

Julklappsönskelista

image248

Endast en klapp önskas i år och jag lär inte få den.

Snälla tomten, jag vill inte se dig, dina nissar, renar, granar eller höra en enda sönderspelad julskiva före skyltsöndagen. Please? Please?! Jag har varit SÅ snäll juh! Låt mig slippa bli trött på julen 2 månader innan den faktiskt infaller.

IKEA lär väl vara på gång vilken dag som helst, de brukar leda race:t tyvärr. Kamprad är en person jag beundrar och jag hoppas att han inte varit med att bestämma att man ska börja julen i oktober. Jag vill inte tro det om honom, att pengar går före respekt för traditionen.

RSS 2.0