Och Priset För Sämsta Timing Går Till...

... bilar. Aldrig går dom sönder när man lika gärna kunde åka kollektivt eller skjuta fram det man ska göra utan alltid vid sämsta tänkbara tillfälle.

Packad och klar för att åka till Västerås för ATPL-kursens refresh-vecka så stänger jag vänster bakdörr och ser att rutan är lite nervevad. *slarver" tänker jag om mig själv och ska hissa upp den varpå inte ett pippiskit händer... Jo förstås, det kraschar lite festligt inne i dörren :( Rutan visar sig också gå att röra upp och ner med handkraft men inte med fönsterhissen och håller sig därför inte stängd utan rasar snarare ner ännu mer.

Åka bort en vecka en vecka och 25 mil utan att kunna stänga fönstret, nä..

Som väl är kom jag på att grannen ju är glasmästare så han ryckte ut snäll som han är och konstaterade att någon plastdetalj pajjat och att enda raka var att tejpa upp det. Så 50 min senare kom jag iaf iväg och även om jag inte hade nån tid att passa så är det ju inte kul att stå där med ett sånt problem. Tack R!

Nu är jag i alla fall installerad hos min vän G i Lisjö och online... jobbiga de där stunderna när man inte är uppkopplad ;)

Första Klassens Nötter

Eller vad ska man säga om stollarna som tvingar i sig en troligen genombesk äppelkaka med 20 hela muskotnötter i? Och inte ens fattade att nåt var snett med receptet redan från början? Det var liksom äppelkaka, inte nötkaka (om det nu finns). Och inte är dom direkt små heller, muskotnötterna.

Pur snålhet, inga smaklökar eller bara downright korkade? Jag vet vad jag röstar på. Skyll er själva.

Djurförbud - Någon?

För någon månad sen blev det i värsta nyhetstorkan rabalder om att polisen skjutit en aggressiv Amstaff i nödvärn. Det var en tik som hade valpar men den hade rymt genom ett fönster som stod öppet. Sen kom det dessutom fram att tiken inte var mer än valp själv (<1år) och reaktionerna var inte nådiga mot ägarna. Det var inte första gången som polisen blivit kallad till området med anledning av samma hund och de aktuella konstaplarna hade dessutom varit hemma och träffat valparna vid ett sådant tillfälle så de var inte helt nya för hunden. Ändå är den så aggressiv att de ser sig nödgade att skjuta den på plats för sin egen och andras säkerhet.

Jag vet givetvis inget mer än vad som förmedlats genom denna lite bisarrt vinklade snyfthistoria som tidningen valt att förmedla men det hela känns ju igen från ack så många andra tillfällen. Nu låter jag fördomarna flöda fritt här, just so you know :) De flesta "normala" människor väljer inte en Amstaff eller Pitbull som sällskapshund utan det ligger mycket i den image och den karaktär som dessa hundar har i sina anlag, d.v.s. en starkt utpräglad kamplust gränsande till aggressivitet. Det är tufft att ha en farlig hund. Det är samma slags människor som för 20 år sedan hade Rottweiler eller Dobberman av samma skäl.

Ingen av raserna är några nybörjarhundar och det krävs både kunskap, erfarenhet och mycket träning åt "rätt håll" för att få en lugn och balanserad hund, egentligen oavsett ras men i synnerhet när man har en så tuff hundras som dessa. Här har vi då 2 personer i ett bostadsområde för i huvudsak socialklass 3 med en aggresiv Amstaff som man uppenbarligen inte har förmåga att ha koll på eftersom den rymt många gånger och som man dessutom tagit valpar på alldeles för tidigt (olycka menar ägarna, och vems fel är det då? Hundens?).

Valparna har nog inte varit svårsålda då en, i vissa kretsar, då en bra story ingår med dom också - "mamman blev skjuten av snuten". Nu har ägarna lagt handpenning på 2 pitbull-valpar, en hane och en tik som man avser avla på. Och vem tror på att de ska kunna kontrollera att det inte händer några olyckor där då när de inte ens kan hålla en hund inom hemmets fyra väggar och det är svårt att veta när tiken får sitt första löp?

Nej, de när figurerna skulle inte tillåtas ha djur överhuvudtaget, de framstår som totalt brända som djurägare. Hoppas någon sätter stopp för deras framfart. Dags att vakna nu, länsveterinären!

Artikel idag om polisen som blev friad. Läs bakåt från den och se även "TV-inslag".

Positiv Överraskning!

Fick mail från BSFAA som säger att man blir tvungna att senarelägga starten av block2 på min kurs med en vecka. Med tanke på hur schemat var lagt:

v.36 Refresh
v.37 Hemmsastudier inför prov
v.38 Skolprov
v.39 Verksprov
v.40 Intro block 2

Så det gör ingenting att få lite mera andrum för provskrivningen. Jag vill helst inte sitta och behöva göra prov på block1 under tiden som block2 startar. Sen kommer säkert något flunkat prov att släpa efter ändå men det minskar ändå trycket och jag kan sprida ut alla proven över 3v istället för 2. Dessutom medger det mer tid för att köra det vitala Bristol-frågorna som jag undrat hur jag skulle hinna med.

Lättnad! :)

Min ömma moder donerade också en icke oansenlig summa till min utbildning i födelsedagspresent så även ekonomiskt ser det ljust ut. Tack! Tack! Tack! Om jag nu bara begrep vad jag höll på med också... :)

Styggelse!

Om byråkratsvenska är invecklad... vänta till du försökt läsa samma rappakalja på engelska. Det finns helt enkelt stycken i Air Law som jag inte någonsin kommer att fatta... och det är troligen inte ens lönt att försöka förstå.

"Unless otherwise stated, the specifications for investigations apply to activities following accidents and incidents wherever they occurred. In Annex 13 the specifications concerning the State of the Operator apply only when the aircraft is leased, chartered or interchanged and when that State is not the State of Registry and if it discharges, in respect of the Annex, in part or whole, the functions and obligations of the State of Registry"

*GAAAAAAD!!!* Somebody please kill me...

Jag har läst skiten 10 gånger nu, sista hoppet är nog att försöka översätta det men jag skiter nog i det... troligen är det som sagt helt irrelevant.Dum, Dummare...

.. Aftonbladet-journalist. Först tänkte jag inte bry mig men jag blir bara mer och mer irriterad på idioten som fick till det..

..här

De flesta tillstånd har ett slutdatum. Sett statistiskt så är risken förmodligen linjärt ökande med tiden från senaste underhåll/inspektion/whatever men den bortre gränsen är alltid satt med god marginal för att inget rimligen ska ha blivit så dåligt att risk föreligger. Med den logik han tillämpar så är din resa till bilbesiktningen den mest riskfyllda du någonsin företar dig. Öööh? Gör en story om det också då! Man kan ju nästan få för sig att normal rutin för att garantera säkerheten är en risk i sig.

Alla saker med tillstånd befinner sig närmre eller längre bort från när det går ut men vad menar murveln att det har för relevans för det här haveriet? Dessutom så är luftvärdigheten mestadels en papperskontroll hursomhelst och säger inte så mycket om flygplanets status annat än att det, förhoppningsvis, skötts enligt gällande regler. D.v.s, den kontrollanten hade troligtvis inte upptäckt några direkta praktiska tekniska brister utan bara konstigheter i pappren eller noterat avsaknad av ev. utrustning som alltid ska finnas ombord.

Såja lille Bengt, skriv nu "jag ska sluta läsa Aftonbladet" 300 gånger på tavlan...Madrid-olyckan

Låt mig filtrera soppan lite.

Rent allmänt betraktat är för det första flyg fortfarande det med hästlängder överlägset säkraste sättet att transportera sig på. Det är snudd på farligare att ligga hemma i sängen (nåja). Dessvärre så blir ju olyckornas konsekvenser ofta större då det är ett masstransportmedel. Och mer "spektakulära".

Sen är det också så att de flesta flygolyckor av tekniska orsaker är unika, det är sällan samma fel vållar mer än ett haveri fast SAS Dash-8 Q400 är ett färskt undantag även om ett av haverierna inte hade samma tekniska orsak som de andra om jag minns rätt. Det går alltså inte att säga att "det var det där igen, det brukar hända", de flesta olyckor uppdagar mer eller mindre unika händelseförlopp och okända svagheter. Sen går det givetvis att kategorisera orsaker som pilotfel, tekniska fel, underhållsbrister, rutinbrister, slarv etc. Vissa flygskeden är mer olycksdrabbade än andra och mänskliga faktorn är den klart vanligaste orsaken.

Även om MD80-kärrorna börjar bli lite till åren så är det så som många försökt framhålla underhållet som är det viktiga. Så länge man inte hittar ett konstruktionsfel som orsak så finns ingen anledning att ställa hela flottan av flygplan på backen. Jag hittade ett mycket intressant dokument från Boeing med statistik på massa olika ledder om haverier de senaste 48 åren och MD80/90 har man förlorat 20 st och snittet är under 1 plan per miljon avgångar. Dessutom hade endast 12 av dessa haverier dödlig utgång. Se sidan 20 i dokumentet. Minns också Gottröra, samma maskintyp, alla överlevde.

Orsaken till problemet för denna flight är onekligen tekniskt då en motorbrand uppstått men anledningen till att det slutade så illa kan bero på både människa och maskin (även om människan också är konstruktör och underhållare av maskinen). Kanske förvärrade besättningens agerande situationen eller kanske hade de ingen kontroll och flera fel samverkade, det återstår att se. Betänk också att det första problemet med kärran som gjorde att de vände in igen inte behöver något som helst med olyckan att göra. Kärran har tusentals system varav många man kan klara sig utan utan att det påverkar flygsäkerheten.

Många säger också till mig när man pratar om flygolyckor att "alla dör ju jämt" vilket inte är sant (även här i Madrid). Se statistiken och tänk också på att det även i olyckor där när många liv släckts många gånger också finns överlevare. De flesta incidenter, nödlandningar o.s.v. som inträffar slutar faktiskt rätt bra. Men dom skrivs det ju inte lika mycket om.

Min enda amatörmässiga spekulation i ämnet är att jag är rädd för att bolagets pressade situation påverkat utgången. Det vore inte så konstigt om en negativ arbetsmiljö i kombination med stressen runt tekniska problem med tillhörande försening orsakat att besättningen varit i overload långt innan start. Sen kan de som sagt varit chanslösa ändå av tekniska skäl. Ska bli intressant att se vad utredningen kommer fram till. Just my two cents.

Kapten Pommes

Flygpolarn Ern (från chatten) råkade vara i stan så vi tog en vitlöksburgare såhär på kvällningen. Han har just fått sitt certifikat och ville nu visa för världen att han minsann är Kapten med rätt att bära fyra pommes på vardera axeln :)))

Dekorationsceremoni vidtog nere på klubben :)


Fast jag tror vår vän har missuppfattat det här med pommes på nåt sätt... bara en känsla jag fick.

Hursomhelst, grattis till certet! :)

N.B! Titta nära på axlarna så du inte missar poängen... ;)

Fikonspråk

När jag började läsa ATPL-teorin så insåg jag att även om mina engelskkunskaper är större än mångas och flygterminologi inte heller brukar vara några problem så snubblade jag över en del nya ord som ställer till bekymmer. En del kända men lite otydliga eller med helt nya innebörder och andra bara helt nya.

Jag rotade fram mitt gamla engelsk-svenska tekniska lexikon och med hjälp av det och tyda.se (suverän site!) så började jag sammanställa en liten ordlista på återkommande nya ord. Tyvärr finns ju ingen dölj-funktion här (vad jag vet) så lite disciplin gäller för ögonen om du vill testa dig själv, men här är listan som den ser ut nu.

Acute: spetsig
Adroit: skicklig
Advocacy: stöd, försvar, procedur, advokatyr
Annular: ringformig
Anvil: städ
Arbitration: medling, förlikning, skiljedom, skiljeförfarande
Augmentation: höjning, tillskott, förstärkning
Cock: kran, pip, tapp
Cohesion: sammanhang, sammanhållning,
Dielectric: icke-ledande
Flux: flöde, ström, flytning
Grit: sand, grus
Innate: naturlig, inneboende, medfödd
Lumbar: länd
Manifold: insugsrör, förgreningsrör
Mica: glimmer
Oblique: skev eller sned. Indirekt. smyg. sned riktning.
Perpendicular: vinkelrät, lodrät, vertikal
Promulgate: förkunna, offentliggöra, kungöra
Proscribe: förbjuda, fördöma
Staggering: sprida, vackla, skaka, förskjuta
Strainer: sil
Taper: minska, avta, smalna
Vertebrae: ryggkotor, ryggrader

Så, hur många kunde du redan? 24 st är där.

ATPL Suger!

Jaja... ett litet ;) kanske jag kan uppbringa också. Fan vad det var kärvt denna, eller egentligen är det förra veckan som hängt efter mig fram till nyss. Ämnet med tuggmotstånd som ett hundben lämpligt för en mastiff var AC Electrics. Den är lär visst vara ökänd bland ATPL-elever så jag är nog i gott sällskap. Och inga jävla kommentarer nu om att "jag tyckte det var lätt" ;)

Frågan som alla elever också ställer sig förr eller senare är också "och vad f*n ska vi kunna detta för?!!" och den är jävligt berättigad. Jag börjar känna mer och mer så även om det mest fortfarande är intressant (med undantag för PANS-RAC!). Nåja, snart är det slut på läsandet av dessa ämnen men först en massa kämpande för att få in både det sista och sedan repetera, repetera, repetera allt för att sen hoppas att åtminstone 75% kan ha fastnat på något vis.

Första veckan i september är det refresh i Västerås, bara att bita ihop. Nu är det MET och ännu mera ASP resten av veckan...

Today is the DayYou figure it out ;)

Twists of Life

Jag sitter här fortfarande rätt bombad av ett telefonsamtal som avslutades för typ 15 min sedan. En släkting ringer och grattar i förskott på födelsedagen. Vi har inte setts/hörts så ofta, det har bara varit en-två gånger om året typ. Den delen av familjen gifter sig och får barn och barnbarn och jag är den siste att få reda på något.

Så även denna gången när han sedan berättar att han är sjuk och har haft diagnosen cancer sedan i februari. Först benet och sedan njurarna, får strålbehandling nu men räknar inte själv med att överleva mer än några år som bäst. Det märktes att han inte var oberörd av det men han körde ändå vanliga "grabbstilen".

Hoppas att det går bättre än han tror och det ser ut. Kämpa och krya på dig!

Häromdagen fick jag dessutom reda på att en annan person som betytt mycket för mig som barn och även ung vuxen som alltid varit en riktig krutgumma nu har börjat tappa farten och vi får se hur länge det bär.

Anonym Integritet?

"Integritet (lat. inte_gritas, av i_nteger 'orörd', 'hel', 'fullständig', 'oförvitlig', 'hederlig'), rätt att få sin personliga egenart och inre sfär respekterad och att inte utsättas för personligen störande ingrepp"

Dagens nyhet om att en anställd på KS lagt ut operationsbilder på Facebook fick mig att börja fundera men jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Om bilderna bara föreställer organ eller en öppen operationsyta på en i övrigt täckt kropp utan andra kännetecken synliga, är den personliga integriteten kränkt då?

Svaret på det är kanske ja om man med det menar att jag ska kunna bli opererad utan att behöva fundera på om bilder på min lever ska hamna på nätet eller inte (ingrepp i min inre sfär). Men egentligen? Är integriteten skadad när inte ens personen själv utifrån bilden kan identifiera att det är den?
Förmodligen finns det kanske t.o.m. rättsfall som benat ut det men jag undrar.

Självklart är agerandet klandervärt och den som gjort det har varit omdömeslös och kanske brutit mot både tystnadsplikt, anställningskontrakt och allmän etik men frågan rasslar ändå runt i skallen på mig. Uppstår en kränkning om bilden/handlingen inte kan kopplas till en individ?

 Vad säger ni kloka läsare där ute, hur tänker ni? :)

Den Enda Sport Jag Utövar...

... är att HOPPA över sportsidorna i tidningen. Ha ha.

OS är trist för den som inte är intresserad, man kommer ju nästan inte undan eländet. Men varför låter jag det störa mig? Vet inte. Kanske för att sport, vilket bevisar sig om och om igen nuförtiden, handlar mindre om vad människokroppen kan prestera naturligt och mer om hur "bra" man är på att dopa sig oupptäckt.

Någon professor hade uttalat sig i förra veckan om att släppa dopingen fri eftersom den ändå inte går att kontrollera. På ett sätt tycker jag han har rätt men å andra sidan.. förlorar inte tävlingarna sin charm om det bara handlar om vem som är bäst dopad? Sjukt känns det i alla fall.

Som det varit fram till nu så handlar det i alla fall till övervägande delen om kroppslig form, kost, teknik och mental stabilitet och inte vilken balans av artificiella substanser som ger bäst muskler men som fuckar upp kropp och psyke i längden. Inte för att jag tittat mer förut heller men då gav det i alla fall en lite mindre falsk känsla.

En del sportgrenar innehåller också inslag av fanatism bland anhängarna och sånt är jag helallergisk mot. Människor som är så insnöade att de lever för ett visst lag och dessutom slår andra på käften för att man inte tycker som dom, nej tack! Fanatism är inte bra i någon tappning. Inte sportens fel men det spiller över.

Sport är helt enkelt ointressant för mig.  Så enkelt kan det också vara. Även om man ibland kan tro att det nästan inte är en tillåten inställning.Sidospår:  Bifogar regel # 3 för Brockisk ultracricket (Liftarens guide...). Läs alla här, underbar humor :)

Put your team and the opposing team in a large field and build a high wall round them.
The reason for this is that, though the game is a major spectator sport, the frustration experienced by the audience at not actually being able to see what's going on leads them to imagine that it's a lot more exciting than it actually is. A crowd that has just watched a rather humdrum game experiences far less life-affirmation than a crowd that believes it has just missed the most dramatic event in sporting history.

Men Håll Käften & Sluta Klaga Då! ;)

Aldrig är det riktigt bra. När det är varmt i en vecka så vill folk ha regn och svalare. När regnet sen kommer så går solresorna åt som aldrig förr och klagovisan om att vi aldrig har någon riktig sommar är dagens mantra. Håll klaffen och lev med det, värmen kommer tillbaka och naturen behöver vattnet! Omväxling förnöjer.

Själv tror jag hösten är här. Bara för att jävlas lite med de som klagar över regnvädret nu ;)

Stjärnorna i Psykbunkern

På något sätt råkade jag trilla över en nygjord reportageserie från SVT som Per Sinding-Larsen gjort om/med Kent (gruppen, ja). Grabbarna i Kent är ju kända för att inte vara speciellt frikostiga med intervjuer och dom få jag har sett så har dom jobbat hårt på att underhålla sin lite skumma och introverta image. Av det lilla jag sett nu (4 avsnitt, á ~5 min var) så verkar stuket vara mycket gemytligare och öppnare i denna serie och Kent bjuder på visning i "Psykbunkern" som de kallar sin studio.

Klart sevärt för den bitne! Klicka här.

Il Était Une Fois...

.. eller Det Var En Gång. Minns ni de tecknade serierna från 70- och 80-talena med samma figurer men i olika sammanhang, historien, rymden, kroppen etc? Jag vet att SVT sände "Historien" åtminstone två gånger om och sedan Rymden och därefter Kroppen. Jag var redan då såld på Sci-Fi efter Buck Rogers, Star Wars och vad man nu kunde läsa av t ex George Johansson (Uppbrott från jorden, Planetjakten) så Rymden var en enorm "hit" för mig. Som jag älskade den varianten av serien! Jag, då ~12 år gammal lärde mig till på köpet franska glosor av att kolla om och om igen på den eftersom den då sändes textad :)Jag hade video redan då och spelade in massa av avsnitten och några har jag kvar på gammal VHS. Försökte föra över till datorn men kvaliteten blir så sugig så jag har lagt ner det :( För något halvår sedan fick jag dock för mig att söka på nätet och upptäckte då till min stora glädje att man planerade att släppa Rymden som en DVD-box, alla 26 avsnitten för 499:- men på svenska... suck :( Jag mailade och frågade om de tänkte släppa en textad version också men nej, det finska bolaget som ägde rättigheterna hade inga sådana planer. Nåväl. Idag så beställde jag i alla fall boxen. Jag bara måste ha dom bevarade för framtiden! Tittade på några avsnitt för ett tag sedan och lät mig fyllas av samma välbehagskänslor nu som jag vet att jag hade som barn när jag såg den :) Helt underbart!


Vinjetten fanns på Youtube för den som vill vara lika sentimental som jag :))

Jag och min bästa kompis på den tiden som var lika hooked som jag åkte till brorsans videoteknikföretag och körde inspelningarna på maskiner som klarade av att frysa bilden (vilket inte var standard då) och la oss på golvet för att teckna av rymdskeppen :)

Jag vet att jag missade att sätta den på inspelning en gång när jag skulle bort med mamma som skulle spela bridge och vägrade åka hem för att fixa det... jag hatade henne för det nåt enormt (då)! :) Att hon inte begrep hur mycket det betydde, hehe. Så det kan bli, starka minnen som blir som nya. Hoppas de släpper Historien snart också, den var jättebra den varianten också.

"Tyskan"

Morden i Arboga engagerar. Själv vet jag inte riktigt vad jag ska tro om "tyskans" skuld eller inte. Ibland skriker känslan justitiemord och ibland att det nog faktiskt är hon. Det är svårt nog att tränga fram genom medias bilder som målas upp men det verkar ju inte som hon är en helt stabil eller ärlig figur hur man än vrider på det.

Jag hörde delar av förhöret i rätten med henne där hon försvarade att hon inte lämnat uppgifter om människor som träffat henne och skulle kunna stärka hennes position med att hon av princip inte vill utsätta sina vänner för att bli indragna i detta. Principer är väl bra att ha och stå fast vid... men kanske inte när det som står på spel är att bli dömd för något man gör gällande att man inte varit inblandad i? Gå i fängelse oskyldigt dömd för att skydda sin vänner av princip? Nä, dra mig på en liten vagn... Dessutom, om jag varit hennes vän så skulle jag väl gått till polisen självmant för att ge hennes story ökad trovärdighet?

Emellanåt tycker jag också det finns toner som får mig att ana oråd á la justitiemord. Den tekniska bevisningen förefaller ovanligt svag och mycket handlar om indicier, om än kraftfulla sådana. Men hur hårt har polisen ansträngt sig för att hitta andra tänkbara gärningsmän och hur mycket har man lagt på att sätta dit den suspekta tyskan?

Att vara en annorlunda person är inget brott och vi behöver inte förstå tyskans tankegångar och värderingar även om det är lätt att lägga dom till last för henne då de verkar avvika från våra egna. Men hon jobbar ju hårt på att skjuta sig själv i foten när hon inte ens försöker styra undan från det som väcker misstanke och anstöt hos de människor som ska döma henne och de som längtar efter hämnd och upprättelse för det oerhörda som drabbat dom. Mot bakgrund av det så framstår hon hursomhelst inte som särskilt slipad.

Vi får se hur det går men jag skulle avsky en dom mot en nekande på vad som förefaller vara såhär svaga grunder.

RSS 2.0