En Stilla UndranIntelligentian på Aftonbladet förnekar sig inte som vanligt. I deras värld kan man tydligen glömma saker när man sover...

Dessutom så är nyheten återanvänd då detta inträffade i februari och man dessutom skrev om det redan då. I love to hate them.

Wikipedia Värt Pengarna

Jag ger inte ofta bort pengar i rent välgörande syfte men idag föll jag till föga för Wikipedias bön om donationer för att de ska klara sin verksamhet vidare nästa år. Jag använder Wikipedia nästan dagligen och den har på kort tid blivit min viktigaste källa till information och kunskap så det känns inte mer än rätt att jag bidrar till att säkra dess framtid. Insamlingen har pågått ett bra tag nu och verkade stanna av vid bara hälften av målet. Så, årets välgörande $20 går inte till svältande barn eller en döende planet utan till Wikimedia Foundation.

Jag är ett monster. Jag vet.

Och jag står för det :)

Vissa Saker Får Det Gärna Gå Utför Med...

Såhär får det ju gärna se ut för min del :) Måtte det bara smitta av sig på Avgas 100LL också...

Statistik över literpriset vid mina tankningar av blyfri 95 under 2008. Klicka för större.

Om man får tro media så går ju både räntor, mat- och elpriserna åt samma håll just nu. Och börsen då förstås men det var ju inte lika glada nyheter. Så, en försvarlig mängd människor har blivit varslade från sina arbeten men allt är inte svart då även kostnaderna verkar sjunka och det rejält. Om nu bara media kunde sluta med sina svarta rubriker som driver upp paniken mer än nödvändigt så skulle vi kunna se en vändning redan under nästa år.

Själv har jag egentligen inte fått mindre pengar nu än för 6 månader sedan, har du? Den som väntar med sina inköp och investeringar nu förlänger bara krisen.

Med hopp om ett Gott Nytt 2009! :) Gasa!

Året i Bilder

Länktips. Boston Globe har publicerat året i bilder och vilka bilder sen...
Det är mest nyhetshändelser förstås men bilderna spänner allt från roliga via vackra och tänkvärda till provocerande och motbjudande råa (de "värsta" är maskerade så man måste klicka för att se).

Sida 1. Sida 2. Sida 3.

Jag spenderade säkert en halvtimme tittande på var och en av de 120 bilderna.

Några smakprov.
Julanka

Nej, inte Kalle. Men väl en tidningsanka, eller nåt.

Tullverkets julklapp till sina anställda, den numera berömda "iPod:en". Ja, det finns ett nyhetsvärde för det var ju lite kul att de som ska motarbeta piratprodukter omedvetet råkar köpa en till sina anställda. Men jag blir så trött på allt tjafs i bloggar och artikelkommentarsfält om detta där man anser att Tullverket ju borde veta bättre än att köpa piratprodukter.

En del av Tullverkets uppdrag är att motverka införsel av plagiat, alltså är också en del av deras personal utbildad och avsatt för att kunna skilja på äkta och falsk vara. Att denna uppgift och utbildning skulle ha förärats verkets personalavdelning verkar väl inte särskilt troligt. Förmodligen så har den som beställt produkten aldrig sett den i verkligheten och även om den hade gjort det så krävs det en sakkunskap som inte ligger inom dennas kompetensområde för att upptäcka det här problemet. Beställningen var troligen "en julklapp" eller möjligen "en mp3-spelare" och så löste leverantören det. Så som de flesta företag gör.

"Borde reagerat på priset, en iPod Nano kostar ju 1 400:- minst". Nej, en iPod Nano av den generation som avbildas i media finns inte längre att köpa från Apple så priset, i synnerhet i stora volymer, var inget att reagera över och gamla produkter finns det gott om att få ta i även nytillverkade (Intel i386-processorer tillverkas fortfarande, de visste ni inte!) "Borde förmånstaxeras", nej det borde den inte eftersom det är tillåtet att skattefritt ge medarbetarna en julklapp inte överstigande 400:- inkl. moms. "För dyrt, skattebetalarnas pengar", whiners!

Bara för att du jobbar i staten gör dig inte till idealist med robotoida drag. Jag vill att min arbetsgivare ska visa mig uppskattning och skämma bort mig då och då för att öka trivseln. Att jobba för staten är inte ett arbetsläger. I slutändan är det småpengar som ger stort värde tillbaks. Nej, Tullverket har inte gjort nåt fel, det blev bara lite tokroligt, so put a sock in it!

Slut på gnället, I'll be back :)

Vändningen

Idag är det vintersolstånd. "Årets kortaste dag" vilket inte riktigt stämmer då även imorgon är lika kort :) Det tar flera dagar, uppemot en vecka faktiskt, innan skillnaden i dagljustid blir i någon mån märkbar (+3min). Och om man med dag avser veckodag/dygn så är det ju ingen skillnad alls någonsin, men nu ska vi inte spåra ur här :) Hittade en trevlig site när jag googlade efter solens upp- och nedtider som täcker hela världen i rätt stor detalj.

Själv har jag just blivit varse hur korta dagarna är och hur mörkt det faktiskt är. Kanske har min varseblivning fördröjts av att man ju knappt sett solen den senaste månaden eller nåt, men jag är ju inte himla perceptiv heller. Idag liksom igår är den faktiskt framme och jag ska ge mig ut och hitta en julgran. Lite i senaste laget tycker kanske en del men jag vill inte ha en gran som huggits i början av november och barrar direkt. Nu kanske jag får en ändå, men med lite tur får jag en som är huggen senare... Jag vill i.a.f. tro att chansen ökar.

Kuriosa: jag hjälpte i många år julgransförsäljaren i mitt kvarter och fick även sköta allt själv vissa tider så jag vill tro att jag kan en del om granar och det har väl gjort mig rätt så kräsen... men alla har ju sin egen smak dessutom.

Det Lackar Mot Ledigt :)

Read my lips: 20 dagar sammanhängade ledigt!

Onsdag är sista arbetsdagen före jul och imorgon kväll är det julbord på jobbet. Den här veckan är två lektioner som vanligt på utbildningen, nästa vecka är det bara en och veckan därpå är helt oplanerad. Ytterligare veckan efter det är sista med hemmastudier och sen är det refresh i Västerås, skolprov och CAA-prov i de 7 ämnen jag läser nu. Om allt håller hela vägen så ska jag vara färdig runt v.6 men just nu känns det långsökt, vi får väl se...

Jag ligger ungefär lika mycket (lite) efter som förra blocket så det ska inte vara några problem att ta igen under julen så att allt är toppform inför refresh-veckan. Måste bara se till att vara disciplinerad nog att använda tiden till så mycket pluggande som möjligt ändå för jag känner mig ganska lost i åtminstone ett ämne (GNAV) så lite extra tid att lägga på bl a det vore inte fel.

Dagens Notiser

Hur tänkte de här egentligen? Vad vill de sina barn? Saxad från dagens "födda och dödda" i lokalbladet.


Så en känga till "cykelstaden" Linköping (vilken kommun försöker inte framstå som det?). Kolla här vad som finns i grannkommunen som jag dessutom saknat i vår stad. Ingen cykelhandlare och knappt ens mackarna verkar ha denna service längre. Denna dubblade ju dessutom som nån slags ljusinstalltion, sug på den, kommunen där idéer blir verklighet. Update: I stand corrected, det finns en likadan i Linköping sägs det här :)

Quicken

Nej, inte Quidditch. Thomas.

Visst, det verkar finnas fog för det som skrivs nu med massa slarv och brister och att han är dömd mest på sina erkännanden hur de nu kommit till. Jag kan dock inte hjälpa att tänka "hur vet vi när han ljuger och inte"? Han kan ju lika gärna ljuga nu för att skapa lite uppståndelse. Underskatta inte vad den här mannen, han är nog trots sitt tveksamma psykiska tillstånd tillräckligt smart för att manipulera omvärlden efter sina egna infall och behov.

Saker Som Trots Allt Får En Att Gå Ut...

ESSL 141120Z 13007KT 7000 BR BKN009 01/00 Q1023=
Mörkt, kladdigt och trist men vafan... när man inte flugit sen i september så får man ta vad som bjuds. Kärran hade stått stilla sen 25/11 vilket också vittnar om hur fint flygväder vi haft senaste tiden...

Lyckades fånga SE-KMH på final till bana 11 också när jag åkte från klubben. Rätt skaplig bild för att vara avslängd med ISO800, en hand ut genom rutan medan jag väntade i korsningen :)

0,8h blocktid och 7 studs-och-gå blev det i alla fall.

Saker Som Får En Att Vilja Stanna Hemma...


Slutet För MiG

Nej, inte för mig, för MiG!


MiG-21 - "ur-Mig:en" i min värld då det var den jag först byggde som modell

Fick syn på en referens till en artikel i Flightglobal som berättar om att den klassiska sovjetiska stridsflygplanstillverkaren Mikoyan-i-Gurevich design bureau kommer att slås samman med flera av de andra namnkunniga ryska flygtillverkarna under namnet Sukhoi. Ilyushin, Irkut, Tupolev och Yakovlev försvinner alla in i koncernen OAK (UAC).

Jag har iofs länge undrat hur alla tillverkarna där borta har kunnat överleva och nu verkar det som om farbror staten bestämt att de ska slås samman vilken nog kan vara ett bra drag. Frågan är bara vad vi ska kalla ryssens flygplan nu? Alla vet ju vad en MiG är men få är bekanta med Sukhoi även om de varit en lika framstående leverantör av det sovjetiska hotet mot väst.

Ord som MiG och Spetsnaz har ju liksom varit "ryssen" förkroppsligad på något sätt. Men allt detta kanske bara är historia...

Småplock

Dags för ett sånthär litet osorterat småplocksinlägg igen :)

* Jean-Michel Jarre är på väg till Sverige igen! 3 inomhuskonserter på lika många orter i maj. Turnén kallas "World Arena Tour" och enligt reklamen: "Jean Michel Jarre revolutionerade formatet för utomhuskonserter med sina storskaliga och monumentala evenemang. Inför World Arena Tour lovar han bryta ny mark och sätta ny standard för konsertupplevelser. Konserten blir exceptionell, unik och kommer tveklöst utgöra en ny milstolpe i musikhistorien". Säkert överdrivet men låter i.a.f. som nåt man inte vill missa.

* ICA råkar slå resten av IT-sverige med häpnad och säljer just nu 8GB Sandisk Cruzer Micro USB-minne för blott 149:-, skynda fynda, det gjorde jag. Det är lätt 100:- billigare än på de flesta andra ställen.

* Lite humor. Oskarp bild men tokroligt budskap :)

* Lite mer humor. Från Pengar 24 idag om 10 sätt att reta upp din chef: #1: "Girighet. En chef på ett statligt verk berättar hur han frågade en medarbetare om en ”relativt okomplicerad fråga”. Medarbetaren, som just stämplat ut för dagen, tog då åter fram sitt passerkort och stämplade in. Sedan svarade hon på frågan och stämplade sedan ut igen. ”Jag har fortfarande inte hämtat mig” säger han till Shortcut". Jag har inte slutat skratta än :) Men lite tragiskt är det ju förstås för jag förstår vad som måste ligga bakom personens handling.

* Aftonbladet instiftar ett bloggpris minsann *gäsp*. Förutom arrangörens låga trovärdighet ser jag ett antal brister i deras system för nomineringar som gör priset ännu mindre trovärdigt. Men jag säger väl som de gör i "Tjuren Ferdinand" på julafton "han visste att de inte skulle välja honom och han brydde sig heller inte om det" :)

* För den som vill se mer av Scrat från inlägget nedan så kan jag rekommendera "No Time For Nuts" och "Gone Nutty" som finns på Duröret :)

Tha's all folks!

Ice Age 3

Sucker för tecknat/animerat som man är så kan jag inte låta bli att dela de två trailers som nu finns ute för Ice Age 3. Bägge featuring Scrat då även Fox/Blue Sky insett att han är filmens stora behållning (ärligt, storyn och de andra karaktärerna är ju rätt bleka).


"Dawn of the Dinosaurs" är undertiteln på trean som Scrat här blir varse "first hand" :)


Scrat möter Scratte som är minst lika hänsynslös i sin jakt på ekollon som han  själv :)

Tyvärr får vi tåla oss till juli nästa år innan nästa inkarnation av istiden slår till.

Skattechock :)

Här loggade man in och förväntade sig se runt 8 000 pengar på lönekontot. Something's wrong with this picture...Joy-joy feelings :)

(extrapoäng för den som sätter filmen där det uttrycket användes)

Spotify - I Has It

Tack RvP ;)

Spotify är it just nu, alla pratar om och alla vill ha tillgång till det."Beta" och "invite only" är på nytt intresseskapare i nästan samma klass som när alla ville ha Gmail. Äntligen gör någon något intelligent i musikbraschen. Till skillnad från IPRED.

Så typiskt då att det inte är folk från just denna bransch som kommit med idéerna utan återigen ett par äkta svenska entreprenörer och IT-nerdar :)Spotify 101

Spotify ger gratis (jaja, en del reklam) tillgång till en stor katalog med musik från alla stora bolag och många mindre också. Du kan lyssna till du blöder strömmande över nätet men du kan inte tanka ner musiken och använda den i en mp3-spelare tex, du måste vara uppkopplad. Vad du än känner för så finns det där...

Dessutom använder man fildelningsteknik(!) så att inte allt kommer från deras servrar utan samtidigt som du lyssnar så används en del av din bandbredd till att skicka låtar som du lyssnar/har lyssnat på vidare till andra. Lyssnar du mer än en gång på en låt så spelas den från din hårddisk (krypterad fil som du inte kan komma åt) och lastar inte din eller andras bredband mer.

Du kan vara medlem gratis om du blir inbjuden, får en invite, från någon som är betalande medlem (som är den andra vägen in). För 99:-/mån så slipper du reklamen och får tillgång till nytt material före alla andra. En gratismedlem kan inte bjuda in andra.

Man kan också skapa, spara och dela spellistor med kompisar genom att skicka en vanlig weblänk via t ex mail eller IM. Tanken är också att man ska ha möjlighet att köpa musik för download också så man kan använda den vart man vill, men det är ju helt valfritt!

Dagens Kuligaste Kommentar

Om kvällstidningsjournlister:

"Nu är ju syftet med artikeln inte att någon ska lära sig något, utan att en bit papper ska täckas med textmassa som verkar milt laxerande utan att ge utslag på EEG. Det verkar vara vad journalistjobbet i de flesta fall går ut på."

Sagt av "felmoftan" i kommentarsfältet på en annan blogg. LMAO :)
Sen är det ju inte utan att man undrar hur den som satte det här löpet tänkte? :) Fast glädjande nog så handlade det inte om det vanliga (s)-mantrat om "videovåld" och negativa effekter. Samtidigt som just det gör det inte så lite motsägelsefullt när man vill (s)atsa på något som man alltid framhållit som samhällets fördärv. Men det var ju i vanlig ordning inte bara ett konstruktivt förslag utan också ett gnäll mot alliansen så inte allt förändras. Det känns tryggt. :)

Strandgatan 2 - Ett Matäventyr

Linköpings nyaste uteställe/restaurang är Strandgatan 2. Igår (lördag) blev jag sugen på att gå ut och äta en bra köttbit någonstans, men att gå själv är ju måttligt kul. Som väl var så hade jag lovat min vän C som hjälpte mig med deklarationen tidigare i år att detta skulle gengäldas med en bra utemiddag :) C visade sig ha tid och lust men vi hade nästan ingen aning om vart vi skulle gå. Jag var iaf lite nyfiken på Strandgatan 2 så vi började med att kolla in det. Och blev kvar. Lokalen är skapligt trevlig men är mera av "stryktålig krog" än restaurangkaraktär och tyvärr rätt bullrig, sätt upp lite mjuka saker vettja!

Innan jag går in på Sågningen så vill jag bara säga att maten var mycket prisvärd! :) Stället har bara haft öppet några veckor och jag var helt inställd på att det inte skulle gå klockrent riktigt än men det var tyvärr rätt illa ställt med flytet. Det första som hände var att vi fick vänta på att få menyerna för de hade inte så det räckte till alla bord fastän stället bara var halvsatt. Vi bestämde oss i alla fall för att ta 2 rätter, huvudrätt och efterrätt. Vi fick en liten tallrik var med en brödbit, lite olivsmörja och lite grönt som tydligen ingick, men det sa inte den som satte fram det och servitrisen vi frågade visste inte om att man bjöd på det ikväll. Total förvirring.

Huvudrätten kom hyfsat fort, tog kanske tjugo minuter efter lilla "förrätten" men "well done" som beställt var min pepparstek inte (knappt medium) och vart pepparn tagit vägen är okänt men det var jättegott ändå! När vi väl ätit klart så var vi som på så många andra ställen bortglömda (vad är det med alla restauranger som struntar i en efter de satt fram huvudrätten?). Efter lite vinkande fick vi iaf beställa efterrätt (servitrisen fick gå och fråga vilken smak det var på de 3 utvalda glasskulorna...) men det blev en besvärligare historia för det tog 45 minuter och 2 tillsägningar innan de kommer fram och erkänner att de glömt bort det men att den nu ska komma pronto och att vi inte behöver betala för den :)

I samma cirkus är det två olika som springer fram och tillbaka och frågar oss samma sak och kommer tillbaks med samma besked. Man nästan skrattade åt eländet snarare än att va sur och dessutom så nästan hoppades man på att det skulle leda till dubbla portioner efterrätt så klart :) Så, Strandgatan 2 har en bit kvar att "sätta rutinerna" men efter 2 rätter på 2,5h(!) var vi därifrån mätta och belåtna och till en mycket rimlig peng efter krediterade efterrätter :)

You have been warned ;)

RSS 2.0