Novemberljus


Sent ska syndaren vakna osv. 30/11, sista officiella dagen på Linköpings "Novemberljus" lyckades jag hitta tummen nånstans, dra ut den, och komma iväg och gå slingan och titta på alla installationerna. 20 olika ställen runtom city med varierande stora ljusinstallationer tog c:a 1:15 att marschera igenom. Tyvärr hade jag ingen att gå tillsammans med vilket givetvis hade varit trevligare men det var lika fint för det!

Bilden ovan är från S:t Larsbron som var en av de, i mitt tycke, mer spektakulära installationerna. Vissa av ställena var bara befintliga statyer som fått en spotlight vilket kändes rätt... tja...bortkastat. Inte så kul i.a.f. Men andra ställen var  verkligen mer iögonfallande och/eller vackert. Favoriter: tunneln och träden vid sporthallen och alla broarna. Jag gillar när man sätter färg på stora tråkiga grå och döda saker, som betongbroar. Tacka vet jag Skåneland där de målar sina betongschabrak!

No-Tech Hacking

Litet videotips för både datanerdar och "vanliga människor". Föreläsningen är en timme lång men om du har den timmen att lägga så gör det för killen är både väldigt underhållande samtidigt som han förmedlar kunskap och insikter som är bra för alla och envar att ha i åtanke vad gäller säkerhet. I detta fallet inte så mycket datorsäkerhet som fysisk och personlig säkerhet, därav titeln - No-tech hacking.Mörkrädd än? ;)

Posten vs. Ebenezer Scrooge

Intressanta stormar som blåst upp i folkhemmet under den senaste tidens finanskris och helt plötsligt så befinner sig statliga Postens VD i cyklonens öga. Jag tycker att mediadebatten har ett lite vrickat fokus, vilket ju inte vore ovanligt i sig, så här är mina små teorier och tyckanden.

1) En VD eller annan hög chef ska ha bra betalt. Hur bra är upp till styrelsen och VD:n att komma överens om och det handlar till viss del om att locka rätt kompetens till jobbet. En hög chef jobbar inte 8-17, 5 dagar i veckan. En VD har ansvar för alla aspekter av hur företaget sköts och därmed också ansvar för att kanske tiotusentals anställda har ett jobb och en lön. En VD har heller ingen A-kassa så han måste därför ha konstruktioner och nivåer som gör att han klarar en tid utan uppdrag.

2) I VD:ns fulla ansvar ligger även personalpolitik och det vill jag mena näst affärerna är den viktigaste framgångsfaktorn för ett företag. Att personalen trivs och känner sig uppskattad och rimligt kompenserad i lönekuvertet är minst lika avgörande för att hålla siffrorna svarta som hur skicklig man är i affärer. Det håller inte i längden att sälja guld och gröna skogar till kunderna som sedan levereras sent eller aldrig av en illojal missnöjd anställd med samma attitydproblem som en Orch. Säger sig självt va?

Nu till Posten och stormen runt Lars G Nordströms lön. Här finns ett antal faktorer som borde ha belysts innan man hängde ut människan. Han är VD på konsultbasis för att man behövde en person med erfarenhet av att integrera svenska och danska företag och han var den bästa kandidaten. Eftersom han är konsult har han inga fallskärmsavtal av någon sort. Hans tid som VD är begränsad. Posten går med vinst och är alltså inte ett företag i kris och så länge den förvaltar sina pengar väl och ger avkastning så borde den rimligen få använda sin kassa bäst den vill. Hans arvode är inte ett resultat av någon förhandling utan är den som erbjöds honom av Postens styrelse. Alltså, om någon ska bära ett eventuellt hundhuvud för nivån så är det styrelsen och inte Lars G. Hur skulle det sett ut om han sa "kan jag inte få lite mindre?" :)

Jag tror personligen inte att "skandalen" handlar så mycket om att människan fått 900 000:- i lön utan om det misstag som han var med om att begå. Misstaget att snåla in på personalvård (julbordet) utan att själv föregå med gott exempel och visa ett positivt ledarskap var det som fick det att rinna över. Förhållandet att ledningen "badar i guld" medan personalen trots att företaget gör vinst ska fråntas den lilla extra premieringen för årets arbete är det som filar så oerhört falskt i folks rättvisemedvetande. Att han då har en i folks tycke absurt hög lön tjänar då som ett enkelt mål att angripa även om det kanske inte var det som var grundproblemet.

Nej, Lars G har liten del i att han anklagas för girighet utan är bara skyldig till oskickligt hanterande av personalen. Däremot så skapar hans agerande nu sympati för honom som person och vänder något väldigt negativt till en oerhörd PR-seger för honom själv och för Posten genom att vara den första som offentligt visar dels att han är en reko människa och inte en psykopatisk finanshaj samt att han även om det egentligen är snett går opinionen till mötes. Fast det allra underligaste är väl egentligen reaktionen nu "klart han ska ha betalt, man kan ju inte jobba gratis", alltså, hur fan ska ni ha det?

Lars G är också ett offer för hur andra i höga positioner i dagarna har avslöjats driva sina företag i putten genom ohälsosamma riskkulturer och möjligen downright girighet som det pratas om. Jag tror inte att lönenivåerna behöver regleras, ge karln 2 millar i veckan om han ser till att företaget gör en vinst på 20 millar samma vecka. Däremot så behöver man tänka över dels hur man hanterar personalen och dels om inte VD-lönen och andra förmåner skulle vara hårt knutna till företagets resultat. Det funkar inte att kasta hur många miljoner som helst efter folk som bevisligen inte skött sitt jobb och finansiera det med uppsägningar. It just don't work that way.

Ge Dig Själv en Naprapat i Julklapp

När man har ett stillasittande jobb framför en dator som jag (och dessutom datar ännu mer på fritiden) så är det ofrånkomligt att man får lite problem med ryggen. Jag har provat sjukgymnast, kiropraktor & massör innan jag äntligen hittat "hem". Alla gör de sitt jobb, fyller sin funktion men naprapat-is-the-shit säger jag bara.

Kiropraktorn tar typ 400:- och det brukar sällan ta mer än 5-10 minuter på sig. Massören kostar lite mindre men effekt på ryggont, nja? Sjukgymnasten jag gick till är billigast med 70:- patientavgift men max 5min behandling med allra bäst effekt direkt men med dåligt resultat i längden.

Naprapaten tar nästan 500:- för besväret men håller på i 35-40 minuter med både massage och manipulation. Och jag behöver inte gå mer än max en gång i månaden. Sitter här just nu och bara mår så bra efter ett besök på Rehabkliniken. Jag är nästan lite "lullig" av välbefinnande.

Ryggproblem? Naprapat is the shit!

Hack-attack!

Köpte en påse med bröd som det visade sig att jag inte gillade (Fazer God i Kvadrat) så den blev liggande. När gläfsandet från påsen började bli för påträngande så bestämde jag mig för att ge resten till änderna. Hur medelålders (gammal?) är man när man matar änder? :)) Kul är det i.a.f.!

Gänget anfaller... det tar inte många sekunder så har alla änder inom hörhåll kommit fram så fort vingar och simfötter bär dom. Ju fler dom blir och ju mer man matar desto tuffare blir dom. Det blev minst 50st totalt.

Till slut ser man knappt gräset för alla änder runt fötterna. Fick ingen bild på när det var som värst men då var det bara ett hav av änder som gick ovanpå varann för att komma nära och får sig en bit bröd. Om dom bara kunde stått lite stilla så det kunde blivit nån skärpa :)

Script kiddies och hackers, släng er i väggen! En sånhär hack-attack klarar ni inte ;) (buuh-ropen haglar). Undertecknad får vara glad att han har fingrarna i behåll för att brödet är slut stoppar inte nödvändigtvis hackreflexen hos de små liven :)

Wildlife 101 for city people.

Eclipse(d)?


Mycket tråkig utveckling på olika håll i flygbranschen nu. Många tillverkare drar ner, flygbolag kursar eller slås samma och vissa, som Eclipse, ser enligt färska uppgifter inte ut att överleva. Eclipse var en av de som startade ett helt nytt segment med flygplan kallat VLJ, Very Light Jet. En tappning på affärsjet men i mindre skala, oftast med runt 4-6 sittplatser som bäst.

Många andra följde efter och när finanskrisen slog till var VLJ som allra hetast, den nya stora trenden som alla skulle haka på. Extra synd tycker jag att det vore om det inte går att rekonstruera bolaget på något sätt för flygplanet är i mitt tycke något med det styggaste i designväg som sett dagens ljus några år. Den är bara så cool! Dessutom var orderboken på 2 500 (!) plan som bäst men det var före finanskris, före Dayjet:s konkurs och före ett allvarligt tillbud kastade tvivel över certifieringsprocessen för Eclipse 500.

En riktig solförmörkelse.

Med Vänner Som Sahlin Behöver (s) Inga Fiender

Fast man undrar varför bara ett av Sveriges många media tycks ha rapporterat om detta? Har Mona Sahlin redan räknats ut som ovidkommande? Är nästa gång media kommer finna det värt att rapportera om henne när hon avgår/blir avsatt och gången efter det när hon går in som deltagare i Big Brother-huset?

Varför lät media detta denna groda (stor som en aga-padda) helt enkelt bara få vara? Är Mona passé redan före hon börjat och tossigheterna är legio? Detta är ju för sjutton fetare än en Toblerone på fel plastkort, media skulle kunnat gjort detta till till dödsstöten för Mona men man valde att tiga ihjäl det. Va?!

Vanlig Ovanlig Fågel

Ett par bilder från ikväll på en lite ovanlig besökare på Saab/ESSL. SmartWing's Boeing 737. Beställningsjobb åt D ;)
Synd att det ska va så knöligt med foto på Saab, blev inte bättre än såhär. Anledningen till besöket var visst nåt såntdär sportevenemang. En packe med råskinn på is och fint ska de åka minsann... :)

"Get your money for nothin' and chicks for free" *vissla*

Ryanair Got a Bird in the Engine...


... at Rome Ciampino ;)

Och för den som inte riktigt fattade punch linen... se här och här. Det har stått väldigt lite om det i svenska media.

After Eight-upproret

Det har babblats och bloggats en massa om mannen som lackade ur på att After Eight blir mindre och mindre än vad de har varit förut. De flesta tycker att det är rätt fånigt och ett lyxproblem som bara bekräftar hur bra vi har det i Sverige eller hur mycket för mycket tid en del människor tycks ha.

Jag tar inte direkt ställning men jag vill i.a.f. väga in lite åt andra hållet. Skulle du en dag vilja köpa mjölk och plötsligt inse att Arla bara hällt i 9dl i paketet utan att ändra storleken, priset eller informera om det? Tänkte väl det. Det handlar väl om vad som är rätt och fel och om att vi som konsumenter i vanlig ordning luras på det vi tror att vi betalar för. Vare sig det handlar om bra råvaror utan massa tillsatser eller om att vi får den mängd vi tror oss betala för.

I fail to see vad som är fel med att uppmärksamma och protestera mot den här sortens bedrägliga förfarande.

Litt Flyg :)

Mikael Carlsson does it again! :) Ur Mikaels "fabrik" i Sebbarp har ännu en unik replika rullats ut och nu även flugits. En Fokker DR.I Dreidecker! Karln är ju en otrolig talang när det gäller att återskapa eller restaurera flygplan från de allra tidigaste delarna av flygets historia. Fokker "Triplane" är också känd som förstavärldskrigsässet Manfred von Richthofens "weapon of choice", men då förstås en rödmålad sådan vilket förtjänade honom hans mer välkända epitet "den röde baronen".

Team M var ute och filmade tilldragelsen förra helgen. Underbart! :) Ska bli kul att se och höra den i luften på nästa års flygdagar.

Nedan ett videoklipp som florerat på nätet i flygkretsar (och utanför) de senaste dagarna. Det har konstaterats att den är fake och skapad för att vara "viral video marketing" för ett klädmärke. Även en flygare blir lurad först och jag är inte övertygad om att det inte skulle kunna fungera i verkligheten. Det finns ju bevisligen de som landat utan en vinge förut och överlevt.

En sånhär kärra har redan ett stort dragkraftsöverskott och med en vinge mindre att släpa på.... varför inte? :) R/C modeller kan ju hänga i enbart snurran...

Sverige Har Fått En Ny President!

Ja, man kunde tro det att döma av medias bevakning av det amerikanska valet. Sen att vi inte är republik, äsch, teknikaliteter :)

Jag har inte följt valet speciellt noga men jag är glad att Barack Obama nu verkar vara den klara segraren. Jag tror han var det bättre valet av många skäl, en del politiska andra bara rent känslo- och förhoppningsmässiga. Han liksom det demokratiska partiet han företräder har iaf i mig skapat en bild av att de vill föra en mer ansvarsfull ekonomisk- social- och utrikespolitik än den andra sidan. Bill Clinton (dem) var ju den första amerikanska president genom tiderna (eller nåt) som faktiskt skapade en nationalekonomi som gav ett överskott! Jämför det med killen som suttit i åtta år nu och bokstavligen ruinerat landet med triljoner dollar i utgifter som det inte finns täckning för.

Snubben är färgad vilket nog kommer ha ett enormt positivt värde för alla amerikaner som inte är av europeisk härkomst. Han är relativt sin rival en ung man som förmodligen inte kommer att trilla av pinn eller bli senildement under sin ämbetsperiod. Han är inte kyrkligt ärkekonservativ (aborter etc). Som med alla politiker och partier finns för- och nackdelar och man får välja det minst onda alternativet och det jag hoppas slippa se är väl att han gör verklighet av den protektionism som han till viss del verkar förespråka. Det tror jag inte vore bra.

F.ö. så lär Secret Service få en tuffare klient än på många år. Rasismen är utbredd på många håll och den grupp som avslöjades häromveckan lär inte vara den enda som smider planer på att förkorta hans tid vid makten.

Börsen gick bra igår, +7%, någon som tror att det kommer gå ännu bättre idag mot den här bakgrunden? :) Större delen av omvärlden verkar ju ha velat se det här resultatet så jag tror på än ännu bättre kursutveckling under dagen. Fast man vet ju aldrig med de där jepparna... :(

Ryanair, Sterling & Media

Intressant att SvD börjar dagen med stort uppslag om att Ryanair "vinstdyker". Med Sterlings konkurs i färskt minne så var det väl en "bra" rubrik att sätta för att skapa lite allmän FUD *morr*

Först senare lade man till en förtydligande kommentar från näringlivsredaktören om att Ryanair inte är något nytt Sterling.

Tack fan för det! Man gör för böveln SEK 2,1 miljarder i vinst!

Sen att det är 47% lägre än samma period förra året är väl illa i sig men Ryan gör som de flesta andra företag aldrig fattar, man sänker priset och gasar sig ur krisen istället för att höja priserna och därigenom ofta skjuta sig ännu mer i sank. Ryans attityd till sina kunder och resten av världen skapar mycket att tycka illa om, men säga vad man vill om det, driva företag "the true capitalist way", det kan dom!

Jag tycker det är oansvarigt att i förment seriösa media sätta rubriker som är vinklade för att göra folk oroliga istället för att på ett opartiskt och balanserat sätt rapportera om händelser. Hade det varit kvällspressen hade jag inte varit förvånad eller besviken men när SvD gör det kan jag inte hålla käften. Vad ska man egentligen läsa för tidning nuförtiden för att slippa sensationsrubriker vars enda syfte är att sälja lösnummer?

Rekryteringsbonus Hitåt Tack! :)

En lägenhet som stått tom på området fick nya hyresgäster i helgen. Jag kände mig måttligt intresserad då båda var 50+ och rökare, hälsade i förbifarten sådär bara häromdan. Folk hälsar på varann i det område jag bor i, rätt trevligt. Idag när jag kom från träningen så var hon ute och rökte och jag sa typ "så ni har flyttat in nu?" och fick ett lite för familjärt svar. "ja, jag ringde förvaltaren samma dag som du tipsade mig om området".

Say w0t?!!

Då trillade polletten ner. För typ 3 månader sedan pratade jag med två kollegor från jobbet på pendeltåget hem och en av dom blev intresserad när jag beskrev mitt bostadsområde. Och visst var det hon och hennes man som nu flyttat in! Intressant vilken effekt något man säger kan ha på någon annans liv. De hade kollat lägenheten och sagt upp sitt radhus någon av de efterföljande dagarna. Kul grej :)

Tänk om snålarslena som driver området kunde tänka sig en liten rekryteringsbonus? :) Eller åtminstone ett litet tack? Men det är nog mer sannolikt att självaste jultomten släpper av en 747:a på bakgården den 24:e tyvärr.

The Läge

Känns som jag varit dålig på att uppdatera bloggen med läget i livet eller kanske framförallt studierna. Jag var fullt införstådd med hur hårt jag slet och kämpade för att både hänga med och göra bra ifrån mig i det nya okända studielivet under förra (första) blocket i utbildningen. Men exakt hur hårt jag faktiskt slitit stod inte helt klart förrän det var färdigt. Jag "stupade över mållinjen" och som ni vet så gick det ju bra.

Vidden av utmattningen blev dock inte uppenbar förrän det nästan omedelbart ånyo skulle gasas fullt. Jag har haft en rätt kämpig uppförsbacke att hitta tillbaks till formen och jag har tillåtit mig själv lite för mycket släpphänthet men det har känts som jag inte haft nåt val. Geisten, energin, orken har bara inte velat infinna sig. Jag har t.o.m övervägt att skjuta upp andra blocket ett "steg" men det räcker med att tillåta sig att tänka tanken för att lite uppkäftighet ska infinna sig :) Det bättrar sig hela tiden och snart är jag uppe i full speed igen men det det kostat är möjligheten till ett försprång i studierna, nu ligger jag istället en veckolektion efter precis som förra blocket :(

Schemaläggningen av studierna i detta blocket har i.a.f. ett styng av mänsklighet i sig då v.52 bara innehåller en lektion och v.1 är helt studiefri :) Eftersom jag inte är någon julfirare av rang så räknar jag med att kunna ta igen mycket under storhelgerna. Dessvärre känns det som om ämnena är tyngre (i.a.f. tråkigare) än förra blocket så vi får se hur det kommer att gå. Många saker känns som jag läser om och om igen utan att det fastnar i minnet så lite trött är skallen fortfarande. Lurade på att dra utomlands i v.1 för lite rekreation och studier på stranden men dels så ska man ju ha råd och sen är det nog helt fel vecka att försöka hitta nåt ledigt i misstänker jag så den idén kom aldrig av ritbordet :(

F.ö. så har jag äntligen tagit tag i min träning igen. Jag tappade bort rutinen efter San Francisco-veckan i februari med tillhörande jet lag och mycket på jobbet. Förut kunde jag cross-trekka 30-35min med belastning "11" på maskinerna och höll en takt på c:a 60rpm. När jag började igen för ett par-tre veckor sedan så fixade jag bara 20min med samma parametrar. Nu efter typ 10 pass så är jag tillbaka på 30min, ibland mer och det känns bra i kroppen. I dag kunde jag t.o.m. spurta lite de sista minuterna. Pulsen är hög om man får tro maskinernas mätare (>140) men andningen går ner hela tiden :)

Veckoschemat är fortfarande studier to-sö men denna veckan och nästa blir lite skruvade genom att jag fick jobba torsdag denna veckan så blir ledigheten fr-må istället. Jobbar ti-on och då är det avdelningskonferens på Söderköpings brunn och sen ledigt de vanliga to-sö. Blir en sliiitig vecka på jobbet tror jag... :))

Eftersom den mörka säsongen gjort entré så passade jag också på att byta toppbild här i bloggen till en mer årstidsanpassad :)

RSS 2.0