Äventyrlig Hundrastning

Min dvärgpudel Cisco med matte är på besök över nyår. Matte hade lagt sig för att sova en stund när herrn krafsade på dörren. Själv hade jag ingen lust att gå ut och hade just satt mig för att föra in senaste halvårets rättningar i Jeppesen Scandinavia. Så, jag gick ut en nödpromenad med herrn iförd bara mysbyxor och jacka, minus 11 grader ute. Snabbt skulle det gå tänkte jag.

När jag kom ner mot vägen såg jag en massa rök som bolmade. Jag tänkte det var en lastbil som stod still nere på vägen skymd bakom huset men jag blev nyfiken, något stämde inte och jag ville se vad det var. När jag kom närmare visade det sig att det brann i en stängd container bredvid ett av företagen.


Efter att försäkrat mig om att det verkligen var en brand och i containern och ingen annanstans ringde jag 112 och larmade brandkåren. Skam går på torra land men jag kunde inte gatunamnet och jag blev faktiskt rätt förvånad att SOS Alarm-operatören inte kunde söka på företagets namn för att finna en adress. Riktigt konstigt får jag säga, varenda kotte kan ju det på eniro.se och jag har sett vid studiebesök vilka resurser de har för att hitta fram. Jag fick iaf masa mig bort till korsningen och titta på vägskylten.


Sen väntade jag iaf på att dom skulle komma fram och de kom med en bil, standard för små isolerade bränder utan människor i fara. Största hindret var hänglåset, sen tog det inte 30s att vattenfylla den såpass att elden var helt släckt. En frilansfotograf kom fram samtidigt med brandkåren och hans bilder finns såklart redan på Wighsnews :)


Räddningshunden Cisco fick lite kel av en av grabbarna i styrkan :)

Jag övervägde före jag gick ut om jag inte skulle klä mig bättre med baktanken "man vet aldrig vad som händer" men struntade i det. Så gick det som det gick jag är har istappar i skägget och sitter och tinar som bäst. Inte heller hade jag kameran eftersom den sitter i bältet på mina jeans så iPhone fick duga. Spännande värre :)

Tjocka Tunna Släkten

"Privat men aldrig personlig" har en del som motto för sina bloggar och jag går väl inte så ofta in på djupet även om det händer. Jag delar mest det jag känner att jag behöver skriva av mig om, inte för vad som är intressant för andra. Just det här blir lite mer privat.

Jag var hemma hos min brorson igår på en mycket hastigt sammankallad släktträff med syfte att titta igenom en massa gamla bilder som även jag kunde vara intresserad av. Bilderna kom från min halvbror Kaj som avled tidigare i år men väldigt många av dom kom också från min pappas hem. Bilder som Kaj tagit till vara på när vår far gick bort 1981. Stora delar av släktens äldre är borta och vi tyckte gemensamt att det var dags att se till både att de som vill ha bilder de vurmar för ska få dom och att vi sätter namn och relation på de avbildade.

Vi hade mycket roligt hela kvällen och många bilder blev det. Brorson M hade skaffat fram en dokumentkamera som han kopplat ihop med sin videoprojektor, ett helt fantastiskt bra sätt att titta på bilder på! Foton från den tidigare hälften av 1900-talet är ofta väldigt små och tack vare kameran kunde vi zooma in och titta nära på en mängd intressanta detaljer och ansikten.


För egen del måste jag säga att jag blev överväldigad över att få se så mycket av min far som jag bara hört talas om eller bara har fragmentariska minnen av. Att bli påmind om och få reda på så många saker. Lite roligt var också att bilder dök upp som jag har sedan länge i mitt barnalbum och på andra ställen, bilder som jag inte hade en aning om fanns kopior av hos andra.

Jag är väldigt glad över att ha fått reda på mer och fått flera bilder, det är något som saknats mig mer än vad jag nog anat. Om man tar bort 20 år och lika många kilo av mig så är vi också väldigt lika. Jag blir förbryllad varje gång jag ser en del av bilderna, som de här ovan, då de för mig visar på en slående utseendemässig likhet med honom som jag inte varit fullt medveten om. Det blir inte lika tydligt när jag jämför bilder på mig nu bredvid dessa, men även de andra släktingarna sa det för varje bild som kom upp: "där har vi Bengt igen".

Det här var så stort att det kommer ta ett tag att smälta, det är en del av min och min familjs historia som blivit tydligare för mig och det bygger identitet på ett sätt som jag nog inte förstått eller hade uppskattat på samma sätt när jag var lite yngre. Vi hann inte färdigt trots att vi satt från 18-23:30 så vi har bokat ett nytt tillfälle för att fortsätta, jag ser redan fram emot det! Men inte utan skräckblandad förtjusning för jag har redan fler bilder att scanna än jag orkar tänka på... :)

Blandade Ting

Salig blandning följer... det vanliga träsket av åsikter om saker som redan blivit inaktuella och några intressanta och roliga videoklipp :)

SvD och andra låter en fack-tomte vädra sin imibicilla åsikt att någon chef borde avkrävas ansvar för att de tre som fällts för tjänstefel underlåtit att göra vad varje människa instinktivt borde göra, alltså sitt yttersta för att rädda liv. Ja, chefer och företag/myndigheter har ansvar för sin verksamhet men inte för att folk inte har grundläggande vett i skallen. Det ska förbanne mig inte behöva stå i verksamhetsplanen att man ska ta ner och göra vad man kan för att rädda någon som försökt hänga sig! Vet hut på er, både fack-idoten som försöker skylla ansvaret på andra och de fällda, ni har en människas liv på era samveten och er passivitet är både kriminell och en skam!

Mer föredömligt och positivt är då de rapporter som kommer in om vad som nu kallas "aggressive intervention", alltså när människor, i det här fallet flygpassagerare visar civilkurage och handlingskraft genom att själva eller i grupp direkt och kraftfullt ingripa mot t ex terrorister för att rädda livet på sig själva och andra. Den passivitet och rädsla som genomsyrat passagerare i andra flygplanskapningar har jag aldrig riktigt förstått mig på. Handla eller dö garanterat. Dö när du handlar men räddar 200 andra. Enkla val i min skalle iaf såhär bakom tangentbordet... :)

DN med flera skriver det som vi redan visste, artister vinner på fildelning. Trevligt att man iaf kan prata om den rosa elefanten nu och våga säga det onämnbara. Skivbolagen förlorar pengar för att de inte anpassat sig till marknaden men artisterna går det ingen nöd på. Tvärtom. Iaf de artister som tål att jobba och visa sig på en scen.

Tiger Woods då. Alltså, really. Vad är det för uppblåst skitsnack om hans moraliska skyldigheter som förebild för andra? Han är golfproffs, han spelar golf. Punkt. Hans cred bygger enbart på vad han gör för resultat på golfbanan, inte när/om han spelar sängkammargolf på fel green. Han har ingen skyldighet att leva upp till förväntningar som andra klistrat på honom enligt normer som vi inte ens vet om han och Elin delar. Kanske har de ett öppet förhållande? Inte så troligt kanske men vi vet inte det. Här i Sverige blossade t.o.m en rätt intressant debatt upp om den egentligen rätt vrickade mononormativiteten till följd av det så något gott förde det i alla fall med sig. 1 2 3.

Och så några videor för att lätta upp stämningen igen :)


Kort julhälsning med Crazy Frog, jag tyckte den var lite fin ändå på nåt vis. Lagom urflippad men med fint budskap.


Om den här tjejen friade skulle jag nog bli så illa tvungen att tacka ja :) Grym aerobatics med segelkärra!


Ännu mera grym flygning, som det konstateras i videon, det krävs stor skicklighet för att kunna flyga sådär illa med flit. Att han kan tvinga tillräckligt med lyftkraft ur den där stackars Cub:en i dom belastningarna i låg fart på lägsta höjd utan att damma i backen... Respekt!

Tomtenytt: LFK Påbörjar Förnyelse av Flottan

Efter ett omfattande arbete av flygplansgruppen, styrelsen och många andra på LFK så kan jag idag med glädje avisera att klubben kommer att ta emot 2 st Diamond DA20 C1-Eclipse under första halvan av 2010. Båda planen kommer att vara utrustade med Garmin 500 "glass cockpit"-system och motor är TCM IO-240 (AVGAS, 125hk). Se även tidigare inlägg 1 2 om DA20.DA20 är ett tvåsitsigt flygplan med 91 liters tankkapacitet och en förbrukning på c:a 21l/h. Farten blir runt 120kts. Aktionstid med 45min reserv c:a 3.5h vilket ger 420NM aktionsradie. DA20 kommer att utgöra ryggraden för Linköpings Flygskolas utbildning till PPL och i övrigt fungera som VFR-flygplan för alla medlemmars behov.


Klubben väljer att satsa på glass-cockpit då detta helt klart är framtiden, ger billigare underhåll, bättre SA även för VFR-piloten och ökar andrahandsvärdet. Hyrpriset beräknas komma att ligga i paritet med nuvarande PA28.

Klubbens målsättning är att så snart det är möjligt gå vidare med inköp av Diamond DA40TDI för att få in moderna 4-sitsare som vi också kan flyga instrument med. Avyttring av flera plan ur den befintliga flottan pågår eller kommer att initieras snarast.

Blandade Lust(gas)igheter

Lite blandad kompott av det jag skrattat hårt åt eller tyckt varit lite intressant på sistone. En del av er har förstås sett en del av det på min Facebook redan.


TV-reklamens sexism obarmhärtigt avslöjad :) Vem känner inte igen det här liksom...?


Adam Savage från Mythbusters bjuder på ett känt gammalt trick och sen på ett lite mer oväntat. Måste få tag på lite svavelhexafluorid till julfesten på jobbet...


Riktigt geekigt blir det här, hänger du med på alla? Verkligen? Gäller att ha koll på både sjukhusslag och Schrödingers berömda kisse. Och så ha lite kass humor förstås.


Kortis om vad de där gamla sura Big Mac:arna använder för make-up för att se bra ut i TV. Råa burgare, någon? :)


Den här blev en instant hit på jobbet. Ett av Berglins elektroniska julkort som man kan skicka via SvD.se och MrPostman.se. Underbar :)

Pang i Bygget

Jobbet har varit utspritt på flera adresser i stan och nu ska alla flytta ihop på den adress där jag suttit sedan 2003. Det rivs, byggs och kånkas i hela huset där vi fortfarande försöker jobba. För att inte tala om när dom börjar borra i betong trots att avtalet förbjuder långvariga ljudstörningar under vår arbetstid... the dirty vocabulary does get some exercise =)


I det här hålet kommer yours truly att flytta in i början av februari. Ser ju snudd på färdigt ut men det kan man inte säga om våningsplanet i övrigt än :) Jag kommer i bästa fall inte att vara där när det beger sig. Men mer om det i ett senare inlägg...

AeroWeather - Nu På Svenska!

En av de flygrelaterade appar som finns till iPhone är AeroWeather. Den är gratis och utvecklaren heter Pascal Dreer, en schweizare som har PPL(H) och flyger JetRanger i Alperna just for kicks :) Jag mailade honom angående att TAF saknas för ESSL och han frågade då om jag kunde tänka mig att översätta appen till svenska! Klart jag ville!Jag fick en textfil med alla språkvariabler och skred till verket. Fick även översätta appens beskrivning i AppStore och den minimala hjälpfilen. Tyvärr fick jag aldrig möjlighet att se resultatet före den nya versionen publicerades på AppStore. Kändes ju halvkul för det kan ju bli hur fel som helst med böjningar och annat när man inte riktigt ser kontexten framför sig. Jag blev ändå positivt överraskad, det mesta ser helt Ok ut men det finns nåt ställe där det behöver bytas böjning, ord eller kortas något men klart användbart!

AeroWeather har METAR/TAF för alla världens flygplatser och vissa andra meteorologiska observationsplatser och hämtar datat från NOAA/NWS. Solens upp- och nedgång anges och även vissa grundläggande data för flygplatsen, möjlighet att visa den på Google Maps och så kan man få förslag på flygplatser i närheten av där man befinner sig. AeroWeather har även en Facebook-grupp.

Äntligen Ett Lufthål!

I det kompakta novemberkladdet. Länge sedan ekvationen trevligt väder med måttliga vindar och ledig tid gick ut. I söndags så blev det i alla fall en liten tur med SE-KII över nejderna i skymningen. Det blir inte så mycket flygbloggande såhär i lågsäsongen annars om det inte händer något speciellt.


Klickbar för större. Den blev speciell på något sätt men det är väl bara jag som ser som förknippar det med den härliga timmen i det fina ljuset. Lade in den som bakgrund i iPhone :)

Jag var så exalterad så jag kunde inte hålla mig från att filma en liten sekvens dessutom :)

Finns i HD-kvalitet också. Gå till duröret.

Ut Östra Harriet :) pratade med ÖKC och gick norra roxenstranden bort till Borensberg och sen ner mot Mjölby.

Sikten verkade bli sämre men det var mest den låga solen som spelade mig ett spratt men jag tänkte det var bäst att ändå hålla sig närmre fältet så jag vände hemåt. Kvällar bjuder lätt på dimma och den kommer fort när det väl händer.

F3 Malmen. Avrundade med att göra några studsar på gamla hederliga ESSL, tyvärr med en tornuggla som mest verkade vilja bli av med mig :( Fick vänta lite vid Gärstad och sen det lite ovanliga färdtillståndet:

TL: har du kontakt med F70 på final 29?
Jag: kontakt!
TL: Klart följa som tur 2, egen separation.

Han ville verkligen inte jobba den där dan, ugglan... Undras om det var hålligång i skogen kvällen innan? :)


Live Från Mitt Köksskåp...

...en nyckelpiga! Alive and kicking i december?! Den kanske ville delta i pigdebatten? :)


Det är nästan lite juligt :)

SBB Gör Rent Hus i Pigdebatten

Den så kallade pigdebatten har blossat upp igen de senaste dagarna beroende på att S gick ut och sa att om man vinner valet så ska avdraget för hushållsnära tjänster (a.k.a "RUT") avskaffas i jämställdhetens namn. I beg to differ.

Avdraget borde av princip avskaffas eftersom det är en form av bidrag och jag är emot rundgången med höga skatter för att finansiera bidrag för att folk inte har råd p.g.a de höga skatterna. Men om man ser till vad vi får för pengarna så om man nu nödvändigtvis ska stimulera fram jobb så har både ROT och RUT visat sig vara mycket effektiva verktyg. På köpet får man bukt med mycket svartjobb med alla vinster det för med sig (skatteintäkter, sociala skydd för de som jobbar). Allt som allt mycket bättre än att som S vill, återigen slösa bort skattebetalarnas pengar i dödfödda projekt såsom att med direkta medel rädda ett par biltillverkare som inte är livskraftiga (jmfr TeKo, varv och andra dyra floppar).

Det förekommer så många konstiga argument i den här debatten också. Mer upprörda känslor än lyhördhet och logik som vanligt.
  • Det är en kvinnofälla! Varför det? Med den inställningen utgår du från att kvinnor är viljelösa offer som tvingas att ta dessa städjobb likt slavar mot sin vilja, något som säger mer om dig än om kvinnors förmåga och rätt till egna val. AF må vara tuffa mot arbetssökande idag men det finns ett antal okvalificerade yrken att välja bland om man nu har något emot just städning. Man kan även utbilda sig eller gå på bidrag även om jag inte skulle rekommendera det sistnämnda som annat än sista utväg. Dessutom så är många av företagen som föds i denna sektor drivna av kvinnor vilket ju är enastående bra!
  • Du ska ta hand om din egen skit, det är förnedrande för andra att göra det! Jaha? Så det är förnedrande för de som städar på din arbetsplats också? Det är inte förnedrande att vara vårdbiträde, slamsugare, sopåkare, bilvårdare, telesäljare eller jobba på McDonald's men att städa någon annans hem, det är minsann kränkande! Öh? Dessutom, hur många tror du har ett jobb som man verkligen älskar?
  • Alla kan städa! Ja? Alla kan putsa fönster, måla, klippa gräs, byta däck på bilen, klippa varandras hår, flytta, sy kläder, ta hand som sina gamla etc men ändå så lejer vi bort det utan att tveka. Du anser väl inte på allvar att du kränker de som du köper dessa tjänster av? Eller att det är synd om dom? Så varför är det så fel så snart det handlar om städning? Vem städar städerskans hem då? Samma sak där, frågar du dig vem som klipper din frisör? Dessutom så är professionell städning en halv vetenskap för den som är seriös. Som någon skrev "alla kan städa men inte alla kan göra det bra". Att respektera deras yrke är en bra start till förbättring här.
  • Det är bara överklassen som suger ut arbetsklassen! Jasså? Du tror inte att "överklassen", eller "de rika" alltid har haft råd att köpa sin hemhjälp? Det är snarare medelklassen och även arbetarklassen som har möjlighet att köpa sig denna förmån nu. En del tycker man borde sätta en inkomstgräns för vem som ska få avdraget men då diskriminerar vi ju åt andra hållet, lika för alla är fortfarande både enklast och mest rättvist. Dessutom så tycker jag att det verkar svårt att utnyttja någon som valt ett yrke frivilligt. Men det är väl den vanliga dumfeministiska retoriken om att "ingen kvinna kan nånsin vilja..."(översatt: jag kan inte tänka mig så då kan ingen det) så därför är det kränkande och förnedrande (prostitutionsdebatt, anyone?). Kollektivet eller vissa självutnämnda representanter för alla människor ska bestämma vad som är bra och dåligt för individen. Ptvi!
Det svåra är förstås att säga vad det beror på att det är såhär. Varför är städjobb och en del andra traditionella kvinnoyrken så känsliga? En del menar att det beror på en förväntan om att dessa saker ska vara gratis och något man bara gör. Att ta betalt för det blir som att svära i kyrkan. "Det är inte riktiga jobb". Varför går ROT bra, men inte RUT?

Jag citerar Anaïs (kommenterar hos Lisa M):
"Traditionella kvinnosysslor skall bara utföras helt enkelt - gratis och av närmsta kvinna. Att byta dem mot pengar anses förnedrande för den som betalas och omoraliskt av den (kvinna) som inte vill "ta hand om sin egen skit". Kvinnosysslor är oerhört laddade. Det går helt enkelt inte att bortse ifrån att de i sig själva anses föraktliga. De tillhör intimsfären. De är inte "på riktigt". De förtjänar inte att kompenseras med pengar. Män som betalar för manliga sysslor slipper helt undan detta moraliserande. Slutsats: att utföra traditionellt manliga sysslor är inte förnedrande och män kan därför utan problem sälja sin arbetskraft och andra kan köpa. Detta gäller helt enkelt inte för kvinnor, och det är mycket intressant. Det blottar en värdeskala vi inte vill kännas vid."

Jag tror det ligger mycket i det även om det spricker när man t ex tar upp dagis som ju är accepterat. Det pratas också om att män som alltid haft det lättare att hävda sig har genom krav, fackföreningar och annat byggt upp en bättre status runt "karlagöra" och man har sett till att få bättre löner för sitt slit. Jag tror att kvinnor och kvinnoyrken behöver skapas mer status och att man dammar bort dessa gamla mögliga värderingar och det kommer nog med tiden. Kvinnorna själva har ett stort jobb att göra här men även politikernas signaler till samhället är avgörande. Det är därför det är så idiotiskt av sossarna att förstärka bilden av hur värdlösa dessa jobb är genom utspel som detta. Att fortsätta kalla det för pigavdrag (negativ klang) och säga att detta är ingen som vill göra. S signalerar att manliga fabriksjobb är mer värdefulla än kvinnliga städjobb, go figure. S säger att man vill göra 10 000 kvinnor arbetslösa för det de arbetar med är omoraliskt. Way to go!

Nej, det ger nya jobb. Det ger kvinnor jobb. Det ger mer inkomster än vad det kostar. Det ger meningsfull sysselsättning istället för bidragspassivitet. Det skapar kvinnliga företagare. Det självvalda kan inte vara förnedrande och vi har valfrihet. Det ger folk i andra yrken mer tid och energi att lägga på sitt jobb eller sin familj, livskomfort helt enkelt. Det ger högpresterande människor med ansvarsfulla jobb större möjlighet att skapa ännu flera jobb. Det är win-win. Så vad är problemet?

Gåta


Flygrelaterad fläck på min överarm. Vad är det? ;) Första pris: äran.

Tips: jag är inte vaccinerad mot baconfeber.

Göta Kanal 2

Inte filmen då, den bojkottar jag :) Men väl Linköpings Studentspex 30-årsjubileumsspex som jag nämnde i mitt inlägg om Holgerspexet nedan. I lördags kväll var det så dags då!Endast tre föreställningar gavs och eftersom jag helst vill gå på en helg så fick det också bli den sista föreställningen, finalen. Jag tog P under armen och vi stack dit med en mellanlandning för bunkring av födoämnen på Steve's Coffee. Kycklingspett med klyftpotatis är oftast en höjdare där och denna gången var de riktigt på topp, mums :)

Jubelspexet innehöll det mesta som man förväntat sig och lite till, speciellt som man tagit med skådisar och rollfigurer från en hel del av årens spexproduktioner. Jag antar att sätta upp två spex på ett år är på gränsen till vad man klarar av med hedern i behåll men detta var riktigt bra! Orkestern verkade dock inte helt influgen på sin bit men det gjorde inte så mycket. Skådisarna var överlag bra och några riktigt vassa. Dekoren var sinn- och detaljrik och man bytte dekor med öppen kuliss flera gånger men man hade aldrig någon bakgrund (fond?).

Storyn var trevlig men haltade en aning i första akten, det var mest skådisarnas insatser som räddade den men akt två lyfte lite mer. Endast en kvinnorollfigur och den obligatoriska förälskelsen med förvecklingar kom både sent och med en rätt underlig twist (Fredrika Bremer blir kär men svänger sedan till manshat i en rätt i en tunn genomhastad vändning). Publiken var rätt bra (mest "proffs" där), omstarterna hyfsade men man hade inte repat så många, det märktes men det hanterade de bra med improvisation. Hög kvalitet men ingen bestående känsla av att ha sett något alldeles fantastiskt men helt klart ändå det bästa spex jag sett på länge! 3 timmar mycket god underhållning in alles!

Nu ser vi fram emot vårens ordinarie spex i februari. Titel okänd förutom för den som knäckt den sedvanliga rebusen på www.studentspex.se :)

Goodness Graciuous Great Balls of...

...ICE!


Rimfrost deluxe edition på min cykel som stått oanvänd ett tag. Kronjuvelerna hade onekligen blivit lite coolare än  jag önskat utan viss sadelvård före uppsittning :)

RSS 2.0