Småvilt Som Blivit Större

Jag är ingen ornitolog och hyser inget särskilt intresse för fåglar men när man har ett duvnäste utanför fönstret så måste man ju ta reda på lite mer. I synnerhet som ungen växer med en fullständigt otrolig fart. Visar sig att duvungar, beroende på art, lämnar boet efter 7-28 dagar! 7 dagar! Imagine that.

Duvor matar också sina ungar på ett lite okonventionellt sätt. De utsöndrar en näringsrik substans inuti krävan som sedan stöts upp till ungen, den kallas duvmjölk och föräldern äter inget under den första veckan för att mjölken inte ska "förorenas" av mat som ungen inte kan tillgodogöra sig.


Den är nu stor som två tennisbollar och ägget kan ju näppeligen ha varit större än ett hönsägg när den kläcktes för 1,5v sedan. Än så länge inga byggare, peppar peppar...

En annan kuriositet är att duvor inte dricker som andra fåglar. De suger upp vatten genom näbben istället för att sluta näbben som en skopa vatten och sedan kasta huvudet bakåt som de flesta andra fåglar gör.

Småvilt

Medan airBaltic gjorde sin turnaround på ESSL så passade jag på att plåta några av klubbens kärror också. Det behöver inte bli så dåligt det heller!


SE-IUD med J G bakom spakarna. Final 29.

SE-LBV rattad av L J. Final 11.

Shootout@ESSL

Flygpolarn M är på väg att falla ner i det nerdiga spottingträsket (lätt att falla i när man gillar både foto och flyg). Vi hade en liten shootout på finalen till bana 29 igår. Nikon vs. Canon. PPL vs. CPL. Rutinerad spotter vs. wannabee. Mano a mano. Föremålet för dagen: airBaltic:s gamla 737-300 YL-BBX med winglets! :)

Själv tycker jag det är risk för att bli lite tjatig med spotterbilder från ESSL på "de vanliga" här i bloggen så det här får bli sista inlägget på ett tag så länge det inte är något unikt som skådas. Gjorde även ett litet galleri för den som vill bläddra loss bland fler och större versioner av bilderna.

Yours truly i attackkonfiguration :)Den här kunde man nästan sälja till kommunen som reklam :) Linköping skyline.Hur duellen gick? Jag vet inte. Utmanaren emigrerade och har bara skickat mig den första bilden ovan än :D

Hans sista ord lär dock ha varit "det var inte så lätt som jag trodde" :)

Imorgon bär det av till Roll-Out i Västerås, förmodligen via Skavsta/ESKN för att plocka upp H. En ledig plats finns för en delbetalande pax!

The Ruler of Rodents

Kan inte sluta titta på den här ökenspringråttan. Jag älskar gnagare och den här är ju bara *för* söt!Om jag någon gång får ett hus med ett rum över och dessutom blir av med min pälsdjursallergi (yeah right) så vill jag ha en hög såna där :D

Folkbildning - 010

Nej, inte 101 :)

Riktnumret 010 tillhörde fram till slutet av 2007 det gamla NMT-mobilnätet. Idag är 010 som vilket annat riktnummer som helst exempelvis 08, 031, 040 m.fl. Med en liten skillnad då. Det är inte förknippat med någon geografisk region av Sverige. Det kallas för ett "geografiskt obundet riktnummer".

Stora företag och myndigheter har under de senaste 10 åren mer och mer konsoliderat sin telefoni för att sänka kostnaderna och öka mobiliteten. Det som hände först var att anställda i Ystad och Haparanda fick riktnummer 08 till sina telefoner istället för 0411 / 0922. Man ska dock inte underskatta dels förvirringen som uppstår hos kunderna om vart man faktiskt finns i landet, ej heller de negativa vibbarna som, tycka vad man tycka vill, omger "08" och allt vad det för mer sig.

Kunderna började mot bakgrund av det efterfråga en möjlighet att inte förknippas geografiskt och utan att vara hänvisade till 0771 eller liknande nummer med en annan typ av negativ stämpel runt sig. Korkade som man är på Telia så valde man att återanvända en annan serie, 010, som är förknippat med dyra samtal, mobiltelefoni och dålig samtalskvalitet. Så, därför denna minimala folkbildningsinsats. Sprid ordet! :)

Nämnas bör också att det blir vanligare och vanligare att folk (som jag) bara får en mobiltelefon av sin arbetsgivare. Denna har då oftast två nummer kopplade till sig, ett 010 och ett "riktigt" 070/073. Skillnaden är bara kostnaden för samtalet för den som ringer till telefonen samt att man inte kan skicka SMS till 010-numret, det är ju ett vanligt telefonnummer, remember? :)

Familjelyckan Är Nu TotalMen friden kommer inte att vara. Bygget ryktas vara på gång att starta upp igen... oh the drama! :)

Japanese Boy - 1981

Eftersom jag åker relativt lite bil nuförtiden så blir det lika lite lyssnat på radio och när jag vill hitta nåt nytt så tar jag till topplistorna och Spotify istället. Hajade till när jag såg att Sahara Hotnights släppt en cover på Aneka:s "one hit wonder"-låt från 1981 - Japansese Boy. Bara så ni 90-talister vet, det är inte er låt! ;) (eller Sahara Hotnights för den delen). Den är bara en blek kopia, totalt befriad från originalets gung... Talanglöst SH, bättre kan ni!För mig är Japansese Boy en såndär låt som är förknippad med en särskild tid och en särskild plats. Året var som sagt 1981 och jag var på Kalvuddens internatkoloni, himmelriket för stadsbarn! :) Någon av tjejerna hade köpt vinylsingeln och den spelades nästan sönder på en redan då gammal stereo i matsalen. De övade in en dansrutin som de skulle framföra på avslutningskvällen till just den här låten. När de inte var där så smög jag mig in och satte på den och lyssnade själv, ännu flera gång på gång på gång... :D

Bara För Att Jag KAN!Blandade Ixus-bilder

Några bilder från första helgen med Canon Ixus 100 i fickan. Lite blandat utan vidare sammanhang med några kommentarer. Resultatet direkt ur kameran är fortfarande inte storslaget men det funkar absolut efter lite piffande i Lightroom och 500px storlek i bloggen. Fortfarande strongt för något så litet...


Ja ja, det är en lågoddsare att hitta mig på Åbacka på lördag förmiddag nuförtiden :) Bilden beskuren och mättnad höjd något (både min och bildens).

Cred till min anonyma polare för det här makrotestet :) Ej justerad.

Och även den här pippigojan i färd med att äta vispgrädde... nej, det är inte potatismos. Inte bra Canon... Beskuren.

Beskuren. Och blåmesen kan man undra vad den blivit utsatt för. Flugit in i ett badmingtonparti och sen blivit slickad av en hund? Fler förslag? :)

Bra exponerat och molnen ser rimligt vettiga ut. Ej justerad annat än regskylten.

Lite recovery och aningen beskuren.

Det snöade en stund nere vid klubben. Ej justerad.

Beskuren.

Nya scannrarna på ICA MAXI, snygga men de har flyttat "avtryckaren" från det naturliga stället i pistolgreppet till den lilla gula knappen ovanpå. Sucks. Vitbalanskorrigerad.

Sovjet - anyone? Nåallt för att jag sett det urplockat i brödhyllorna på helger förut men det här var ju löjligt...
Beskuren.

Kaj Bergholm In Memoriam

Jag har idag förlorat min halvbror Kaj till cancern. Kaj blev bara 62 år men som han själv lite galghumorisitskt uttryckte det när han för ett halvår sedan berättade för mig om sin diagnos så "jag klarade mig i alla fall längre än farsan" (han blev bara 54). Cancer verkar vara ett släktdrag på den manliga sidan och hjärtproblem på den kvinnliga. Vi får väl se vilket av det som tar mig när jag blir äldre.

I och med att Kaj var så mycket äldre än mig så har vi aldrig bott under samma tak. Den naturliga anknytningen har aldrig skapats. Inte heller har kontakten varit mer än graden bättre än sporadisk. Den delen av släkten har gett nytt liv, gift sig och dött och jag oftast fått läsa om det i tidningen.

Vi har ändå samma far, en far som dog när jag var bara 11 år och som han kände och minns mycket bättre än jag. Mina minnen av Kaj kommer framförallt att vara förknippade med julfirandet med den delen av släkten så länge de hade sina barn hemma och alla träffades. Alla de stunder som jag också spenderade på hans videoteknikfirma och lärde mig lite om redigering och lånade/köpte massa kul saker där kommer också alltid att finnas kvar. Kaj påminde mig också om mig själv och ett antal av de egenskaper som jag sett i oss båda har för mig kommit att definiera vad "en Bergholm" är för typ. Vi är lite speciella såsom alla familjer har sina små särdrag antar jag.

Jag är som bekant inte religiös men på något sätt är det väl ändå mänskligt att hoppas att vi får träffas igen något slags efterliv när det är dags. Tills dess...

Sov gott, Kaj - du saknas mig!

Kamerashopping

Som jag nämnde i inlägget om airBaltic igår så shoppade jag loss rejält igår. Jag har länge tänkt på en bättre mobil med kamera eller en kompakt som är så liten så man kan ha den med sig hela tiden, men som både kan filma och rocka röven av mobilens kamera. Jag tar trots allt en massa bilder med mobilen på saker som jag råkat snubbla på men inte haft stora kameran med.

Efter att ha sett bilderna från en kollega Ixus 85 så köpte jag en Canon Digital Ixus 100 IS. Jag har bara tagit lite provskott inomhus med den och jag är inte helt jätteimpad men jag får också lugna mig lite, det är trots allt ingen DSLR och den slår mobilkameran med hästlängder! Time will tell vad jag tycker om den.


Kameran är mindre än på bilden :)

Den är på 12.1Mpix, zoomar 3x optiskt och kan filma i HD! Bilder kommer vad det lider. Jo, jag köpte faktiskt en röd ;) Kanske funkar det som hundtricket? :D Bilden på den här i bloggen är nästan 2:1 i storlek :)

Andra inköpet är ett Nikon Nikkor AF-S DX VR 18-200/3,5-5,6G IF-ED som ni redan sett bilder från. Än så länge är jag mycket nöjd! Köpte förstås ett skylight-filter till det och 4GB minne och en bältesväska till Canon:en.

Lite "Fredagskul" :D

Ni som fortfarande tittar på TV-reklam får ursäkta min eventuella överreaktion. Jag bojkottar all TV-reklam sedan flera år men i ett tillfälligt ögonblick av förslappning så råkade jag se denna som ju då blev hysteriskt rolig :) I synnerhet som en av mina kollegor allt som oftast får hysteriska fnattutbrott på folk som bara lämnar sin disk...


Triss -  Din mamma Jobbar inte här. Men Ara kanske gör... :D Tydligen finns flera på temat som jag inte sett ännu och även en "behind the scenes" :) Reklam med humor gillar jag men tyvärr så drunknar den i all annan skit som enbart förolämpar tittarens intellekt :( Hellre intellektuellt förolämpad med humor :D


Kolla här eller gå direkt till The Heartattack Grill:s hemsida :) Underbart när man gör ett såhär överdrivet och totalt skamlöst koncept :)

Nån som ska med på en quad? ;)

airBaltic Fokker 50 @ ESSL

De kombinerade faktumen att jag lyckades sabba mitt 18-135mm-objektiv i lördags (det är FUBAR) och att jag redan  gått i fotoköptankar en längre tid ledde fram till några inköp idag, mer om det i ett senare inlägg. Jag och en flygpolare skulle i alla fall äta på mAx och sen ut och testa nyförvärvet (18-200VR) på airBaltics Fokker som skulle landa 20:10.


När vi lämnade mAx vid 19:45 så såg vi denna imponerande dubbel-regnbåge.

Eftersom jag vet av erfarenhet att de brukar vara tidiga så ringde jag tornet och frågade vilken bana som det skulle landas på. "Han är 30s från sättning" sa dom... J*VLAR sa jag!

Vi sprintade i.a.f. över till fältet och lyckades få ett gäng riktigt fina bilder i skymningssol med regnbåge och stående vatten på plattan. Finns det bättre omständigheter egentligen? Klicka för större.


Mina dolda talanger och lite fräckhet gav också ett litet studiebesök och provsittning i YL-BAT :)

Another day at the office...

Exceptionellt fina omständigheter med ljus och effekter men första intrycket är ändå att den nya optiken var värd varenda krona!

Eller vad säger ni?

Älskar, Älskar Inte

För typ 1,5 år sedan så tankade jag upp den här videon till Youtube. Den är ett (det enda egentligen) flygklipp från filmen Älskar, Älskar Inte som kom 1995. Klippet är nog bland de senaste och förmodligen sista gångerna där vårt stackars utarmade flygvapen medverkar i en spelfilm. Det är inte heller så långt före det att Viggen-systemet började fasas ut. Man har också tagit hjälp av en mycket rutinerad amerikansk flygfilmare, Clay Lacy, som varit insyltad i en del andra små lågbudgetproduktioner som Top Gun och The Right Stuff ;)Klippet har sedan dess haft över 15 000 visningar, alltid kul även om det ju inte är något jag direkt skapat själv. Trots det var det lite extra skoj häromdagen när jag träffade en f.d elev på BFSAA. Jag skulle visa honom ett annat klipp jag laddat upp när han fick syn på att jag även var snubben bakom detta.

- "Fan, ere du som har laddat upp det där?! Vi satt på våra rum på skolan och kollade och jag har säkert sett det där klippet tusen gånger, det är ju så jävla bra"

Och visst är det bra, det är "rörd till tårar"-bra för en flygdåre och mestadels trovärdigt och korrekt gjort även om det som alltid finns en del fånigheter och småmissar. Mina tankar far till när jag och polarna kollade på Star Wars IV säkert 150 gånger hemma hos mig, känslan av besatthet över något som man tycker är så häftigt att man inte kan få nog av det. Kul att kunna ha förmedlat något som betyder något liknade för andra!

FBI På Besök!

Nåallt för att vi förstått vid det här laget att F.B.I åker runt i skumma flygplan på skumma flygplatser men det här var kanske lite *för* obvious? :)

En kul sidoeffekt av att jag hänger mer på klubben nuförtiden är att man ser mer av de små oddities som faktiskt trillar förbi ibland. Som denna vidareutvecklade Partenaiva P.68, numera kallad Vulcanair P68 Observer 2 som landade vid 19-tiden.

YL-FBI på final till bana 11@ESSL.

En spännande konstellation var de trenne. En lett (Partenavian), en est (pilot) och en finne (operatör). Uppdraget de har är geosurvey, att mäta från luften med laser m.m. över stora områden. Tydligen var uppdragsgivaren ett Linköpingsföretag i branschen vars namn jag inte kände igen, eller kanske inte uppfattade rätt.

433:e P.68 och 29:e Observer 2? Kan man tolkade det så?


"Propellerhead" fick en ny dimesion :)

Italienarna kan när de vill, kolla bara Piaggio Avanti P.180 t ex. Vackra och annorlunda skapelser!

Observer togs fram i syfte att sälja till t ex polis och liknande som behöver god sikt nedåt vid spanings-/ledningsuppdrag (trafic-/crowd control etc).

YL-FBI och dess besättning ska operera med ESSL som bas i veckan som kommer. Håll ögonen öppna!

En Händelserik Dag

Även om jag kan tyckas ha varit lite insnöad på en viss DC-3:a idag så har jag hunnit med en massa annat. Få av mina dagar är lika välfyllda som denna. Ett axplock bilder från längs vägen...

Smultronstället i Söderköping. Före det hade jag också varit en sväng på klubben och uppgraderat grafikkortet på den dator som var mest i behov av lite TLC där nere. "Lansen" är numera Lansen Sport med lite mer minne dessutom. Blev en helt annan maskin av den...

Efter att 792 slussat färdigt så svängde jag förbi Kungsägen/ESSP på vägen hemåt och lyckades fånga hederliga SE-EKW under en missed approach.

Sen åkte jag vidare mot Färgaregården bespetsad på en jordgubbsbakelse och kanske något mer. Där var det upplopp, visade sig vara vårmarknad med ett 50-tal utställare och 10^10 pensionärer där. Övervägde en "abort mission - unable to comply" men kön till fiket var inte lång så jag stannade ändå.

Räkmacka deluxe och så specialen :D

Famous Grouse gör kul reklam, gillat den länge men den här hade jag inte sett. Ripan ser ut ungefär som jag känt mig hela dan :)

När jag kom fram emot Saab hemma i Linköping igen så hade jag sån j*vla tur så jag fick syn på Fokkern på final till bana 11. Nu var det bråttom... en biltjuv hade inte haft en chans på mig och så blev det ett gäng riktigt bra bilder. Den ovan är ny skrivbordsbakgrund - megens nöjd :)

Dessvärre så var det bland de sista bilder som mitt Nikon 18-135mm skulle ta den här dagen...

...och kanske någonsin mer. Vi får se vad Östgöta Brandstodsbolags allrisk går för på måndag. Tur man har en backup...

Jag trodde jag såg fel. Haha... Det var flygtävlingar på fältet hela dagen och fullt med besökare.

Själv körde jag en svensexa vid 13-tiden och det blev en mycket trevlig vända. Killen kom med ögonbindel och hela kitet och fick känna sig fram till han insåg att det var ett flygplan han klämde på. Han var milt chockad men taggad och det blev 1.5h i luften fyllt av konstanta "fan vad häftigt" och "helt otroligt" och så kronan på verket "det här är lätt på topp-5 av allt jag varit med om" :)

Efter att ha varit igång sen 6 i morse så åkte jag hem och sov nån timme innan...

...polarn E från chatten ringde och var sugen på Vitlöksburgare[tm]. Han flög in med en vän och så skjutsade jag dom till grillen och vi käkade ute i kvällssolen. Müsigt.

Asgamarna väntade på sitt :)

En sista koll på 792 som nu ankrat upp vid Berg och såg vacker ut i kvällssolen.

Rapsen börjar slå ut nu. Läckert!

Sen bar det av hem till min vän T och hans fru M för att kolla melodifestival. Själv tyckte jag nog att Island skulle vunnit men då hade de väl gått i putten totalt...

Trappa Upp!

Änderna i Söderköping hade knappt vaknat i morgonsolen...

...när en främmande fågel dök upp borta i kröken..

... is it a bird, is it superman? No it' s a plane!

792 äntrar slussen i Söderköping mitt framför Smultronstället vid kvart över nio på morgonen.

Färdigslussad en kvart senare.

Vidare mot nästa hinder...

De som råkade befinna sid vid kanalen fick vara med om något unikt. Många nyfikna samlades och följde med på färden.

Nästa hinder är bron över E22.

Trafiken stannar...

...och 792 fly(g)ter igenom till bilisternas stora förundran.792 tar igen sig vid slussarna i Berg efter dagens strapatser.


Sjöfågeln Munin

Inte bara en utan två anmärkningsvärda förflyttningar av svenska DC-3:or äger rum denna vecka. I början av veckan så kom Tp79 001 (791) Hugin till sin sista viloplats i Flygvapenmuseums nybyggnation här i Linköping. Samtidigt så började den säregna transporten av syskonet Tp79 002 (792) Munin från f.d Skoklosters motormuseum till fallskärmsjägarmuseumet i Karlsborg - vattenvägen!

En intakt DC-3 som Munin är för stor för att transporteras landvägen utan att man skulle bli tvungna att göra permanent åverkan på den. Hugin & Munin var ju som bekant korpar och inte direkt några sjöfåglar men Munin aspirerar iaf på titeln i dagarna :D

Undertecknad har följt projektet de senaste dagarna och idag ringde jag projektledare A efter jobbet för att höra om inpassering i Göta Kanal vid Mem utanför Söderköping skulle ske planenligt lördag morgon. Svaret var "den ligger redan där" :) Smart som jag varit så hade jag åkt bil till jobbet och dessutom packat kameran så jag blåste dit på momangen och fick lite fina bilder.

Så några bilder, DC-3:a från sjutton olika vinklar :D

Imorgon bitti fortsätter transporten som kommer gå på kanalen genom centrala Söderköping och jag funderar på att åka dit och ta lite bilder, flygplan på pråm mitt i pittoreska Söderköping... Man kan ju alltid inmundiga en glass från Smultronstället om inte annat.

Första slussen vid Mem. Slätbaken och Östersjön ligger utanför.

Fler detaljer kan man läsa på Fallskärmsjägarklubbens hemsida. För den som vill se spektaklet rekommenderas postering vid någon av kanalens slussar under lördagen. Målsättningen är att vara i Berg till kvällen. Läs mer on Tp79 i Flygvapnet på Wikipedia. 791 & 792 var bara två i en flock om 8st :)

Jean-Michel Jarre - In>Doors

Igår kväll vid 19.30 var det så äntligen dags då! För andra gången på bara 13 månader besökte JMJ Sverige och Stockholm för en inomhuskonsert. Denna gång med The World Arena Tour a.k.a. In>Doors. Han hade t.o.m tre stopp i Sverige och hade redan spelat i både Malmö och Göteborg tidigare i veckan. På Johanneshovs Isstadion var i det närmaste fullsatt (gissningsvis runt 4 000 personer), mest med folk i min generation eller något äldre, vi som var med när Jarre var ny och unik :)


Entrén var effektfull när han bit för bit gled fram ur den laserprojicerade triangeln.

JMJ körde det vanliga häxdoktorstuket när han och medmusikerna dompterade mer än 70 synthar på scenen.

Laserharpan var med förstås :) Liksom Moog Liberation, thereminen och durspelet, underbart! :)

En av mina absoluta favoritlåtar alla kategorier spelade han också... Souvenir of China :) Snudd på tårögd där ett tag.

Ljus- och lasereffekter användes flitigt förstås, vad annars, men det var inte så speciellt mycket "extra" vilket man annars kunde ha förväntat sig. Men det finns väl många andra artister som gjort "allt" det häftiga man kan göra inomhus redan. Snyggt och smakfullt men inte imponerande. Däremot hade han gjort den lite cool grej. Jag undrade vart högtalarna var nånstans, det var högt och mycket bra ljud men varifrån? Svaret fick jag nyss när jag läste på www.jeanmicheljarre.com att de var gömda bakom scenen med helt ny teknik för att det inte skulle sabba ljudkvaliteten! No more sound stacks - Tufft!

Klart effektfullt detta alltså... Något jag inte sett förut var att lasrarna också projicerade bilder mellan sina strålar. Säg att det var 10 skarpt definierade strålar och de första c:a 10 metrarna så skapades illusionen av moln eller rök som virvlade (nej, det var inte rök från rökmaskinerna för den rörde sig alldeles för snabbt och på ett sätt som inte var helt naturligt).

Efter 1:20 försökte han smita av scenen men blev inropad igen 2 gånger, första gången blev det två låtar och sista gången en låt som extranummer. Totaltid c:a 1:45. Låtvalet var trevligt för oss oldtimers då det utgjordes av idel klassiker som alla kände igen även om de till viss del remixats/hottats upp lite vilket gav en mycket trevlig - fräsch - känsla.

Inget att berätta för barnbarnen om men riktigt bra multimedial underhållning väl värd pengarna!

Stoppa (upp) Duvan!

På jobbet har ett stort ombyggnadsprojekt fallit offer för den isländska utgåvan av finanskrisen. Byggarna gick hem för ett par månader sen när det stod klart att de inte skulle få betalt och det blev väldigt  lugnt varpå naturen omedelbart såg sin chans.


Både denna duva och dess granne skatan en våning upp tyckte att byggnadsställningarna var alldeles förträffliga substitut för träd. Skatan lär ju komma att göra livet präktigt surt för duvorna, vi får se om det blir några ungar och hur gamla de blir isf. Om inte byggarna hinner först. Undras just hur de kommer hantera det delikata problemet..?

Angående titeln på inlägget så påminner jag lite om den gamla Hanna-Barbera-serien "Stoppa Duvan" eller Dastardly & Mutley in their flying machines som den heter i original och där signaturrefrängen är just "stoppa duvan". Fortfarande tokroligt elakt trots att de är skapade redan för c:a 40 år sen. Det är kvalitet det!Klicka här för ett avsnitt på svenska som inte tillåter embedding (vad är det förresten för j*vla oskick som börjat spridas på duröret?).

LOTR: The Hunt For Gollum

Hittade en länk på Buzz till den här fantastiska fan-filmen i samma anda som Peter Jacksons filmatisering av Lord of the Rings-triologin. Alla inblandade jobbade gratis och budgeten låg på under £4 000! Flera av skådespelarna är slående lika sina förebilder och musik, action, stil, skådespel, kostymer, ja allt är helt otroligt välgjort. Man kan knappt ana att det är en lågbudget fan-produktion.

Så lägg gärna 40 min på att se The Hunt For Gollum, en prequel till The Fellowship of the Ring löst baserad på vissa bilagor i Tolkiens böcker.Filmat i Full-HD - klicka på videon för att få större format eller köra den i helskärmsläge. Volymen tyckte jag dock var väldigt låg men kanske var det bara något i min dator som spökade till det.

Tur Att Rådjuren Klarade SigJag var lite orolig där en sekund att man avlivat de stackars söta rådjuren.

Kungliga Västgöta Flygflottilj och 40-åringen

Såhär till sommaren så puffade jag lite på jobbet för mig och mitt flygande. Det gav resultat och idag har jag varit med kollegan B och hans fru som fyllde 40 just idag till Karlsborg för att äta middag. Karlsborg var fram till 1994 F 6 Kungl. Västgöta Flygflottilj. Bara för att man lägger ner en flottilj innebär helt klart inte att Flygvapnet slutar flyga där, F 6 sjuder av aktivitet. Skolflygningar, attack mot sjömål i Vättern, målgång, UAV och en massa annat. Numera är fältet dock lite mer öppet för civilister och inga staket finns längre och man är välkommen, i mån av plats i alla fall :) Efter lite wheelande och dealande med den trevliga tornugglan L så var det grönt att landa där och parkera vid tornet.


Det blåste friskt och jag var rädd att mina pax skulle tycka det var jobbigt och må illa istället för en fin upplevelse. En pax i en annan klubbkärra som landade när jag kom ner vid 16-tiden hade fyllt en påse - bad omen. Det var dock väldigt lugnt på 4 000ft och ännu lugnare på hemvägen när solen slutat driva på termiken. Alla var så nöjda och glada :)

Efter landning på ESIA.

844 står och glänser i kvällssolen. Startade 1 min före oss när vi åkte hem sen :D

Lansen som gateguard. Najs!


Representanter för Karlsborgs turistbyrå mötte upp.

Kommunhuset minsann :) Det blev en promenad på c:a 3km in till restaurangen där vi skulle äta.

Downtown Karlsborg - metropolitan area.

Sanny Thai i Karlsborg kan rekommenderas, mucho yummy!

Vilken årstid det är nu - allt blommar för allt var tygen håller! Vackert!

En skymt av Karlsborgs fästning. Vackert och pampigt från luften men jag hade fullt upp med att flyga när vi var nära där så ingen flygbild tyvärr.

På hemväg igen, mätta och belåtna. Medvind på hemresan, 23 minuter mot 30 minuter dit :)

Karlsborg gav helt oväntat mersmak, jag vill se fästningen och så blev det inte den omtalade restaurangen Idas Brygga p.g.a att den stängde redan 18 på söndagar :( Det finns all anledning att återkomma dit. För en gångs skull besökte jag också en ny destination och kan nu lägga ESIA till listan över besökta flygplatser, kul!

Saab Spänner Musklerna

Undertecknad "råkade" befinna sig på klubben i förrgår kväll när det var aviserat att fältet skulle stänga c:a 2,5h för att Saab skulle köra uppvisning med 39:an och även med Saab Performance Team. Detta med anledning av ett kundbesök. Som Linköpingsbo och flygtok så tyckte jag inte det var mer än rätt att även jag fick avnjuta showen :)

Vädret var lite dassigt och det var delvis gråmulet med hårda byiga vindar (cb) och delvis klar himmel vilket gjorde fotograferingen och efterbehandlingen av bilderna till en utmaning men här är iaf ett gäng bilder for your viewing pleasure. Schasen är så liten att den även med 300mm brännvidd blir en flugskit i mitten av bilden så de flesta är rätt hårt beskurna.

Dags att införa alkolås? :)

Fredrik Müchler var, som nästan alltid, uppvisningspilot.

Jet wash bakom 39 är visst en rejäl blåsning enligt uppgift så inte underligt att snubben söker skydd bakom skylten när Fredrik visar att svängförmågan är god även på backen.

Så dags för Saab Performance Team. Det skulle varit 4 bilar men 2 krockade under träningen innan :D

Slalombackning.

Saab Vältklasse?

Och så bränner vi lite däck förstås...


Trevligt, trevligt :) Tack Saab!

Now That's Something You Don't See Every Day...

En HKP 6 på rymmen! Jag trodde knappt mina ögon när jag och G var på väg för en fika på Åbacka. Blev en rask u-sväng och plattan i botten för att hinna ikapp och klämma av ett par bilder med mobilkameran.

*Mumlar mantrat igen* never leave home without the Nikon, never leave home without the Nikon, never leave home without the Nikon, never leave home without the Nikon, never leave home without the Nikon...Apparaten i fråga hade "Flygtekniska Programmet" stripe:at på bakkroppen så den var antagligen på väg ut till Malmslätt där de håller till. Undras bara vart den varit? Någon som vet?

Uppdaterat: Ljungstedtska skolan hade evenemang på stan för att locka elever till sina program. Helikoptern hade agerat publikmagnet på torget.

Porrsurfning

Vissa är ju bra korkade. Som de Luftisanställda som fick sparken igår för att ha porrsurfat större delen av sin arbetstid och någon av dom har dessutom sysslat med barnporr. Om man nu ska surfa porr så kan väl göra det hemma i såna fall?

Folk verkar tro att datorn och Internet-kopplingen på jobbet är fri att använda precis som man själv vill. Fel! Det är lika lite ok som att ringa betalsamtal på jobbtelefonen. Datorn och Internet-kopplingen betalas av din arbetsgivare för att du ska producera det som du får lön för och inget annat. Givetvis finns en liten tolerans precis som med telefonen, privata ärenden som inte kan skötas utanför arbetstid har man rätt att sköta så skyndsamt som möjligt.

På min arbetsplats administrerar jag ett webfilter som helt enkelt effektivt hindrar medarbetarna från att besöka siter som lätt kan antas vara helt oförenliga med utförandet av de arbetsuppgifter som finns. Filtret ger också statistik på vilka siter som är mest populära och dessa har trots det väldigt lite med arbetet att göra men faller utanför det som vi kan tillåta oss att blockera. Flera företag borde införa filtrering/blockering av sina Internetförbindelser både för att signalera vad som är ok att göra och inte samt för att skydda sin IT-infrastruktur från de säkerhetshot som t ex många porrsiter för med sig.

När ska folk lära sig att man alltid blir upptäckt förr eller senare och att datorer är väldigt dåliga på att hålla deras dirty little secrets?

OBS! Jag helt emot allt filtrering av själva Internet, jag bara försvarar arbetsgivarens rätt att styra över och skydda sin investering i både arbetskraft och infrastruktur.

*Gnissel & Gnäll*

Låt mig berätta en aning om mitt hem. Jag bor i ett bostadsområde som kommit till lite av en olyckshändelse. Det heter Tornby Park och ligger insprängt mitt ute på stans största industriområde. Det låter kanske inte så kul men när man väl kommer in på området så är man väldigt avskärmad från det faktumet och man tänker inte på det. Det låter så klyschigt men det finns en viss "bullerbykänsla" när man kommer in här. Faluröda hus varav en del bevarade/ombyggda från den enorma gård som en gång legat just här och vissa av husen daterar så långt tillbaks som 1700-tal.


Det är nära till industrierna på ena kanten men i de tre andra väderstrecken så är det mest stora åkrar eller gräsytor. Det har dock en tid nu stått klart att kommunen planerar en förtätning/utbyggnad av industritomter på denna mark och jag har även sett kartor i stil med den nedan.

Tornby Park är det gula till höger om den streckade markeringen.

Men det blir ändå plågsamt påtagligt hur det kommer att bli i verkligheten när man kommer hem en dag och ser det här... :(

De gröna pinnarna indikerar kant på hus och den röda som syns lite sämre uppe till höger indikerar tomtgräns. Var de verkligen tvungna att baxa det ända upp i röven på oss?

Trist skit :(

Det enda vi kan hoppas på nu är att de gör tomterna byggklara med servitut och grejer men att ingen bygger på dom på ett tag p.g.a finanskrisen. Nåja, nu har jag fått gnälla lite. Det kanske inte kommer märkas ändå? Verksamheterna får inte vara bullrande, farliga eller luktande iaf enligt kommunen.

Brandflygpremiär

Årets brandflyg fick hoppa direkt från sängen och rakt ut i spåret då värmen och torkan kom ovanligt tidigt även i år. Vår ordinarie schemaläggning och avtal gällde från 1/5 men det flögs ett antal pass under hela förra veckan då spridningsrisken var både 4, 5 och 5E(xtrem). Idag var det min tur och jag hade verkligen tur... en solklar femma = två pass varav jag flög det ena och min partner/spanare L det andra.


Initial climb efter start 29.

Köpetorp industriområde. Notera den långa raka vägen som går nästan parallellt med banan. Gissa sen vad som hänt där en gång tiden...

L flög första passet med start kl. 10 och jag plåtade lite. Vi pratade en del om Garmin GNS430 som L hade lite svårt för. Fan flög i mig och mellan passen satt jag och tog ut koordinaterna för alla slingans brytpunkter, lade in dom som waypoints i 430:n och skapade sen en färdplan. Sen var det bara att invänta mitt pass...

Den enda rök vi såg förutom sågverket vid ÄÄÄÄ som alltid ryker var dessa två traktorer som rörde upp damm på en åker.

Östergötland och Sverige har väldigt många sjöar, de tusen sjöarnas land kan slänga sig i väggen, deras är bara stora. Vi har fler! :)

Sturefors slott som man ser i slutet av slingan nära Hovetorps inpasseringspunkt när man kommer österifrån.

På eftermiddagen kom så min tur att flyga och nu var det dags att se om jag tagit ut koordinaterna rätt och dessutom matat in dom rätt i 430:n. Jag lät SE-KIT flyga hela slingan med autopiloten följande 430:ns direktiv och det stämde så jävla bra! Yes! :D
De tre timmarnas slit med uppritning av slingan på karta, mätning, dubbelkoll av mätning, manualläsande,  test i 430-simulatorn så jag lärde mig hur jag skulle gå till väga för att mata in dom och skapa en färdplan och sen ut och hacka in det i KIT:ens 430 hade lönat sig!

Nu återstår bara att skriva en lathund för alla andra som fortfarande tycker att 430:n är jobbig...

Déjà Vu

När jag fick se nedanstående bild av Boeing 787 "Dreamliner" trodde jag först att... ja.. drömde. Nosen är ju extremt lik mitt favoritpassagerarplan, Sud Aviation Caravelle! Kolla bara själva!


Dreamliner.

Caravelle (ja, lite "shoppad" för den uppmärksamme). Den som klipper vilket bolag vinner en virtuell brödrost! ;)

Någon på Boeing har bläddrat i trafikflygets historieböcker och insett det alla andra vetat sen länge - vackra flygplan flyger bra! :)

AirBaltic@ESSL

Trogne läsaren David påpekade ju för mig att jag missade AirBaltic:s premiär på ESSL/Saab Linköping igår, idag tog jag revansch :D Jag sitter jour på flygklubben idag och jag satt fortfarande hemma och "morgonsurfade" när jag fick syn på en Boeing 737 utanför fönstret på final till bana 11...
Kollade snabbt upp att den skulle gå igen en halvtimme senare, 07:40 så jag tog en raggardusch, samlade ihop prylarna och illrade iväg.

For your viewing pleasure, YL-BBF a.k.a AirBaltic 1256. En Boeing 737-500 med serienummer 24878/1939.

Fick info om att den kom med 88 pax och gick med 101 av 120 möjliga, det börjar bra!


För den som undrar hur MM ser ut på ESSL... :) Stod intill den och plåtade.

Titta gärna på AirBaltic's hemsida, de har ett mycket större linjenät än man vill tro (c:a 50 dest.) och de är ju inte direkt dyra!

RSS 2.0