Peugeot & Jag

Som Laverdure efterfrågade, en rapport såhär halvvägs genom type ratingen på min nya 207:a. En mängd intryck, blandade positiva och negativa överraskningar och lite annat att plita ner.

När det luktar ny bil, när man är ovan, inte vet vart kopplingen tar, hur hårt bromsen nyper och vart bilen börjar och slutar, då är man oftast i en hyrbil :) Jag har kommit över de första stegen av bekantade men det kommer säkert att ta några månader innan vi är på "first name basis" med varann och att jag kan känna att "det här är min bil".

Börjar komma över fasen när jag inte vet hur helljuset funkar och har grottat ner mig lite i alla detaljer och inställningar men är fortfarande inte helt hemtam i den. Den bil jag fått är inte exakt likadan som demobilen jag beställde utifrån eftersom man gjort en "facelift" på den till nya årsmodellen och det som är gjort är inte bara bra...

Som förväntat
Köregenskaper, pigg motor, kvalitetskänslan. Soppaförbrukning blandad körning, inte alltför hård men lite kul har jag haft förstås, 0,75. Helt under kontroll :) Exakt men kanske lite för lätt styrning (vinterdäcken påverkar såklart), mycket glad motor. Farthållaren funkar perfekt och parkeringsradarn verkar ok, fortfarande under utprovning :)

Lite bummer
Dubbdäcken väldigt högljudda och som de flesta nya vinterdäck, mjuka och sladdriga men det ger sig. Been there, done that. Ser fram emot sommaren när min nya bil får vara ren och glänsa lite också :) Gummimattan på förarsidan ligger lite ivägen vid kopplingen, föraren har för breda pjucks kanske... lösbart.

Negativt
Automatisk blinkers som blinkar 3ggr själv när man petar på den, värdelöst om man t ex vill tack-blinka en gång åt varje håll. Ska se om det är nåt verkstan kan ställa in. Dimljusen går inte att slå på separat och dimframljusen måste vara på för att man ska kunna slå på bakljusen, värdelöst! Svårt att vara laglig i Sverige med det. Hårdare stol än på demobilen och det är nog det som är värst för jag får ont i ryggen vid längre sträckor, inte bra alls. Ska tas upp med dom och se vad som ev. går att göra. Troligen ingenting men de ska få veta vad jag tycker om det...

Över förväntan
Stereon! :) Köpte till 240W JBL-system som mullrar på helt ok :) Det trevligaste var dock att iPod/USB-porten ingick i paketet, det visste jag inte och när jag beställde kvittade det eftersom jag inte hade nån iPhone iaf men nu rockar det fett! Provat både med iPhone och med en vanlig minnespinne och det går galant! Spotify i bilstereon, yes! Stereon minns dessutom inställningar för bas/diskant m m för respektive ljudkälla och det äger! Rix FM låter liksom inte samma som en CD eller MP3:or.

Det går att anpassa lite saker i bilen genom menysystemet och det är nog framtiden, folk kan väja tema i sin smartphone för 6 000:- men inte välja om man vill att vindrutetorkaren bak ska gå igång när man backar eller inte på sin bil för 350 000:-. Det håller ju inte. Men jag kan t ex just det på den här och lite andra småsaker. Låt mig anpassa min bil mer, jag vill bestämma hur den ska funka för mig! :) Hur svårt ska de va, det är ju en dator ffs! :)

I övrigt känns den bredare än jag kom ihåg och från förarstolen når jag inte hela passagerarsidans golv, måste kolla lite siffror men den känns breeed fastän den är så liten egentligen. Helt ok med utrymmen även om jag kan sakna Renaultens kluriga förvaringslösningar. Den är dock föredömligt befriad från Renaults "franska lösningar", inget som bara skriker "hur fan tänkte dom nu"?

Allt som allt rätt nöjd (minus stolen) men det kommer bli roligare när jag är helt influgen på den och kan börja ha lite roligt istället för att fundera på vartfan jag sätter på bakrutevärmen :)

YES! YES! YES! YES! \o/ \o/ \o/ \o/ \o/

IT'S HERE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Första och sista jag ser av de fälgarna på ett tag, vinterhjulen åker på med en gång... :(

Den både brummade och spelade musik på hög volym :) It's alive!


Uppspelt? Vem? Jag? Neeeeejdå... :) Jag som bara skulle titta förbi handlaren för att få senaste statusen på den "jag tror den är här" sa han... här? sa jag och pekade på golvet. Japp, den levererades i fredags! :D Attans säger jag bara, jag ansökte om lån för handpenningen idag och det kommer ta upp till en vecka... får överväga att låna privat några dar kanske för nu vill jag ju ha den när den står här!!!!!! Gimmie!!!

The Potatisgratäng Shootout

Eftersom alla läsare var så glada i mitt inlägg om "Mat för en Man" för en tid sedan så kommer det en uppföljare här. Jag tänkte att någon av de andra påsarna med färdig potatisgratäng kunde kanske lika bra eller, *gulp*,  bättre än min favorit. Man måste våga vidga sina vyer :)

Tre andra varianter fanns på ICA Maxi. Finns andra på de andra kedjorna har jag sett men *orka* :) Believe it or not, det kan bli för mycket även för en nerd och gratängälskare.


Först ut - Lohmanders Svensk Lyxpotatisgratäng 1000g. Jag borde förstått varningen som stod på paktet. "lyxpotatisgratäng". Något som måste kallas "lyx*"... det är oftast dekaltrimning. Den här fick mig nästan att sluta äta potatisgratäng forever. Vattnig, hård potatis och med en påträngande eftersmak av artificiellt vitlökspulver.  Jag kunde inte förmå mig att äta andra halvan dan efter utan kastade den...


Illa bränd av skitprodukten ovan så hade ICA:s egen vara (800g) ett lättare jobb än annars att passera som godkänd. Helt ok potatis men fortfarande rätt vattnig, ingen krämighet och på det hela rätt smaklös. Jag är per default skeptisk till "egna varor" men den här gången så får det passera som ätbart iaf men bara i nödfall. Rätt trist.


a la Carte Färdig Potatisgratäng 500g. Vinnaren i det här gänget. Bra vitlökssmak, bra potatis, krämigast men ändå en bit ifrån standarden satt av Peka. Lite liten påse kanske men funkar väl som en portion.

:)

Uptime Record

Kolla den här då :)
Det ni! Och innan ni nerdar börja hugga på mig om att den nog borde ha uppgraderats till en säkrare release för några år sen, den står inte speciellt åtkomlig för någon som inte gjort sig mycket stort besvär. Snacka om en stabil release och stabil strömkälla dock. Men egentligen ljuger den ju, den kan inte hantera skottår för det är på tisdag som den varit uppe 9 fulla år. Vem vet hur länge en Cisco-router kan gå? Vi får se... Så mycket som andas inte på den, den ska klara 10-årsdagen också!

Mot Kanten av Atlanten

Eller En Kontinental Drift. Kärt spex har alltid många namn :) Förra helgen (ja, jag har inte haft lust att blogga på ett tag) så var jag för första gången och såg det så kallade Holgerspexet. Holgerspexet är hälsouniversitets studentspex som ges en gång om året, precis som det andra spexet (LIU:s). F.ö kan nämnas att det andra spexet fyller 30 år i år och därför ges ett jubileumsspex med bara 3 föreställningar i slutet av denna månad. Jag har förstås biljetter :)Men Holgerspexet då. Eftersom det var första gången jag såg det så visste jag inte vad jag skulle förvänta mig och jag hade nog fördomar om att det inte skulle vara lika bra som det andra spexet. Det blev både bekräftat men också satt på rejäl skam. Upplägget är detsamma som det andra spexet, killar spelar i huvudsak tjejroller och tvärtom, ordvitsar, allitterationer, publikinteraktion med omstart, baklänges, buuuh och vadhelst man kunde komma på att ge skådisarna göra. Dock ingen snapsvisa. Medan jag tycker att LIU-spexet stelnat lite i formarna de senaste åren och skådisarna nästan lipat illa åt att behöva göra omstarter så var det mycket bättre drag i det här, riktigt skojigt.

Holgerspexet använde också både en kör och dansare, något jag inte sett i LIU-spexet. Tyvärr så tyckte jag att man överanvände dansarna då de var med under samtliga sångnummer och poängen med det var inte riktigt uppenbar för mig, det kändes lite som "kolla vi har dansare". Första akten saknade tempo och var allmänt splittrad medan andra akten blev riktigt bra. Jag saknade "Ett spex ska byggas av glädje" som avslutning men det är ju det andra spexets signatur men vid det här laget sitter i ödlehjärnan att sjunga det efter ett spex :)  Hursomhelst, jag kommer helt klart att se Holgerspex även i framtiden. Rekommenderas!

Rasist? Javisst!

Beroende på vilken måttstock man använder för att mäta sig mot. I dagens PK-hysteriska Sverige är det inte så lätt när skalan är så extremt bipolär utan nyanser. Ungefär såhär:

Rasist = alla som på nåt sätt ifrågasätter andra kultur­er och religioner.
Alternativt alla som ifrågasätter svensk integrationspolitik.

Anti-rasist
= alla som skriker ”rasist!” åt ovanstående kategori.
(lånat av Jens Ganman)

Eller mera korrekt och sansat:

Rasism = läran om att vissa raser är överlägsna andra och har en naturlig rätt att härska över de underlägsna i ett hierarkiskt system. D.v.s att hela grupper av människor skulle vara mindre värda grundat på deras ras.

Här hör jag definitivt inte hemma och troligen är detta inte heller vad de mindre begåvade eller upprörda verkligen avser när de använder ordet rasist som tillhygge.
Främlingsfientlig framförs ibland som ett alternativt ord för de som inte delar den "rätta" synen på invandring, integration och mångkultur. Fientlig tycker jag är ett aggressivt ord och det beskriver i alla fall inte min syn på invandrare eller svensk invandringspolitik. Invandringskritisk ligger väl närmare till hands men egentligen har jag inget behov av att varumärka min inställning heller. Så nu skiter vi i det men att debatthöjden i ämnet knappt lämnar ståhöjd åt en smurf nuförtiden är fel. Fel, fel, fel. Det är på samma tema om inlägget jag skrev om våra grundläggande fri- och rättigheter för en tid sedan, alla har rätt att uttrycka sin åsikt hur obekväm den än må vara och det är skyddat i vår grundlag. Utan att kritisera och ifrågasätta skulle all utveckling stå stilla och därför måste det vara tillåtet och egentligen borde det istället vara både efterfrågat och önskvärt!

För tänk om Sanningen och den Skinande Vägen vi skrider fram på idag inte är den sanna eller rätta? *gulp* Ssscchhh! Säg inte så! FRA hör dig och SÄPO kommer att föra bort dig! Vi har provat den invandrings- och integrationspolitik vi har nu under snart 30 år, det är hög tid att stanna upp och utvärdera! Vart har den fört oss? Vad är positivt och vad är negativt, både för det svenska samhället och för de som kommit hit? Finns det något vi kanske ska göra annorlunda? För ingen vid sina sinnens fulla bruk kan ju säga att det funkar speciellt bra idag. Mer än politiker men de faller ju bort redan vid den första delen av förra meningen.

Ett av grundfelen som man gör är att anta att de som kommer till Sverige har gjort ett aktivt val att bryta upp från sitt hemland och komma till just Sverige. En övervägande del är flyktingar, de har inte lämnat sitt hem, sitt land, sina familjer frivilligt. De råkade hamna i Sverige men vad är deras incitament att integrera sig i Sverige? Inte ett pippitskit skulle jag säga. De har fått en (tillfällig) fristad här men inte för att de ville komma just hit och bli helyllesvenskar hellre än att vara kvar i sina hemländer. Lägg på det att de får spendera en massa tid i byråkratin innan de ens får chansen att skapa sig ett nytt liv här även om man inte ska blunda för att den långa väntetiden många gånger är självförvållad genom bristande samarbete, avsaknad av dokumentation, lögner eller överklaganden. Många har också svåra psykiska skador till följd av det svåra de upplevt.

I de flesta fall så kommer de också från länder med helt väsensskild kultur, religion, politik och bildningsnivå. De är inte biologisk dummare än andra men de gör precis som vi svenskar gör när vi kommer utomlands, vi värderar det vi är vana vid väldigt högt. Vi håller hårdare på traditioner, vi väljer att bo i närheten av varann där vi kan prata svenska mer än det nya landets språk. Med andra ord så håller invandrarna fast för brinnande livet vid den enda trygghet de har, den i sin kultur och sin gemenskap i detta nya stora och främmande som de inte valt själva.

Så exakt varför antar vi att dessa enkla människor som flytt hals över huvud från förtryck och krig eller som fått sitt hem och sin familj bombade tillbaka till stenåldern vill lära sig svenska, bo bland svennar, utbilda sig, integrera sig på alla sätt och vis? En del vill självklart, man ska inte generalisera alltför hårt. Deras barn som växer upp här vill också vilket skapar konflikter inom familjerna när de egna barnen ifrågasätter kulturens normer. Barnen mår dåligt av att slitas mellan föräldrarnas desperata försök att hålla ihop familjen såsom det alltid varit och sin önskan att leva ett friare svenskt liv såsom de ser sina kompisar göra. Följden av allt detta blir ghetton och kriminalitet som till slut blir subversion och anarki i mikroskala vilket i sin tur ger frustrerade svenskar för vilka dessa yttringar ses som en enorm otacksamhet och ett problem. Lysande Sickan! :)

I den här soppan, vart har vi mångkulturens fördelar? Varför ska vi slösa resurser på att integrera de som inte vill integreras? Varför ska vi ens ta hit människor som inte vill vara här? Man kallar det humant att erbjuda flyktingar fristad, men ännu humanare vore väl att lägga resurserna på att se till att de aldrig behövde lämna sina hem från början?! Givetvis ska våra gränser vara öppna för invandring men främst av den sort som tillför något, d.v.s motiverade människor som frivilligt och avsiktligt kommer hit för att tillföra något. Människor med ett incitament att åtminstone anpassa sig till en miniminivå av integration och respekt för hur vårt samhälle fungerar.

Att ha en miljon Achmed från någon bergsby i Irak boende i Rinkeby gör vare sig dom eller Sverige en tjänst. Det kostar pengar och det skapar ännu mera lidande. Notera att jag inte säger någonting negativt om dessa människor baserat på deras ras eller andra genetiska egenskaper, det enda jag gör är att ifrågasätta det system vi har idag då det inte funkar speciellt bra för någon och inte är speciellt humant även om man vill påskina det. Så, i vissas ögon så är jag väl per definition rasist nu men jag kunde inte bry mig mindre ty de förstår ej bättre. Jag vill bygga något som är bättre för alla. Att ta nästa steg, att optimera våra insatser för de som har det svårt  och rikta om resurserna för att undvika rota upp människor mer än nöden kräver. Det är humant, humant är inte att flytta dom till andra sidan jorden och sätta dom på ett förvar i Flen eller i ett ghetto i Rosengård.

Jag är inte på något sätt för SD och jag kommer absolut inte att rösta på dom, de döljer nog mycket skit och Jimmie "Dresssmann-Hitler" Åkessson är ju inte nån briljant retoriker precis, men de har verkligen satt spettet i en av de ömmaste politiska tårna vi har i det här landet och det finns nästan ett visst nöjesvärde i att se panikrabaldret som utspelas nu. Jag kan bara se det som att det här verkligen behöver ventileras och det kommer det att göra nu. Det kommer att vara nyttigt för Sverige och de svenska Sanningarna att bli lite omruskade och ifrågasatta. Invandringspolitiken, yttrandefriheten, upphovsrätten, integriteten, alla ifrågasätts och sätts på prov, det är sannerligen spännande tider vi lever i.

Mat?

Det har väl redan framgått men jag tillhör inte sorten som oroar mig värst över debatten om E-nummer och annat. Det mesta är ju ändå naturliga extrakt av saker som man piffar upp, stärker eller konserverar maten med. Rädslan ligger nog mer i okunskapen än i ett reellt hot mot vår hälsa även om det såklart är charmigt att kunna köpa så naturlig mat som möjligt. Jag köper gärna ekologiskt eller betalar lite mer för finare produkter som smakar bättre, mer hemlagat om man så vill.

Men det finns tydligen en gräns för när även jag börjar tycka att det gått lite för långt. Som de här raggmunkarna som SvD skrev om i förra veckan. Alltså hallå. Bättra, konservera, dryga ut, ok då. Men att helt ta bort huvudingredienser som dessutom är basvaror såsom ägg och mjölk ur en simpel rätt som raggmunk och stoppa in en massa annat. Nä, foul play säger jag då! The bottom is nådd. Fem ingredienser normalt, 12 i denna och då saknas 2 av de ursprungliga?! Nä dra mig på en liten vagn...

Upprördheten är mest beroende på att jag tycker det har spårat ur lite för mycket när man inte kan lita på att raggmunk åtminstone innehåller det den borde innehålla om än kraftigt utdrygat och fifflat med på andra vis.... Raggmunk ska innehålla potatis, ägg, mjölk, mjöl och salt annars är det inte raggmunk längre och borde inte få säljas som det. Cynikern inom mig tänker ändå att "du vänjer dig nog vid det också"... om 20 år finns väl ingen maträtt kvar med äkta oförvanskade råvaror. Men jag önskar att det inte blir så.

Och jag som inte ens gillar raggmunk...

Störst Kanon Vinner

Fotomässan 2009 - Älvsjö. Som någon där sa: foto är en materielsport. Störst bössa vinner, eller hur grabbar?


Stor...

...större...

...störst...

...OMFG! För iaf mina tankar till BFG9000 i gamla hederliga Doom. Eller någon lämplig quote från Pulp Fiction - "the gun was bigger than him!".

Nåja, nu vet ju alla att det bara är halva sanningen, om ens det. Det gäller att ha både öga för att komponera en bild rätt, teknisk färdighet och erfarenhet för att exponera rätt även om man numera med ninja skillz kan fixa till en hel del i efterhand.

Jag och polarn M drog dit och stötte på Mr. RvP som förstås var där också. Förutom alla de obligatoriska utställarna fanns en mängd seminarier och även en omfattande fotoutställning att bevista. Vi tittade först på de två seminarier som var mest intressanta för oss. Ulrik "Fotoautomat" Södergrens "Praktiska tips för bättre bilder" och Moderskeppets "Arbeta effektivt med Photoshop Lightroom v2" som bägge gav en mix av refresh på gamla kunskaper och lärdomar samt även en del bra nya grejer.

Både Nikon och Canon hade gratis "check & clean" som man kunde lämna in sin trotjänare på, det kostar annars runt 500:- på fotoaffären men väntetiden här var stygg... 4h! Men jag härdade ut... :D Inga fel på den och nu är den ren och fin, inga prickar i bilderna på ett tag nu hoppas jag.


Rätt mycket folk men inte alls så hysteriskt många som det kan vara på många andra mässor, klart hanterligt.

Någon av fototidningarna tror jag det var hade en liten tävling i vem som kunde hålla en systemkamera med stor zoom på stadigast och ta bilder. Alla jag såg före mig låg på ~1700, 400 var gränsen för att hamna på high-score så jag kan väl inte klaga på min insats... :)

Det finns väl en hel del namnkunnigt folk för de som är i fotobranschen men Mattias "Moderskeppet" Karlsson var nog den som jag tyckte var roligast att se ändå, han är lugn som en filbunke och rätt pedagogisk. Här pratar han om Photoshop Elements men kontentan mellan raderna för oss lite mer professionella var nog "stay away" :) Skönt att han inte sitter i knäet på Adobe också utan säger vad han tycker när de klåpat till det.

Jag var egentligen inställd på att inte köpa något även om det brukar kunna finnas rätt bra mässpriser på saker och ting. Men såklart så snubblade jag över något jag inte kunde låta bli och banken har ju råd... eller?


Jag har ända sedan jag köpte min nya Samsung-skärm varit sne över att färgerna varit så konstiga på den och jag har inte haft vare sig ork, tålamod eller kunskap till att verkligen ta tag i det. Jag hade i det närmaste resignerat och tänkt att jag köpt en usel skärm. Men så snubblade jag förbi ett ställe där de demonstrerade den här manicken, Spyder. Kopplas in med USB, hängs frampå skärmen, installera program, följ anvisningarna så hjälper den dig att kalibrera skärmen till exakt rätt färg! Skapar en ICC-profil och ser till att grafikkortet skickar ut rätt balans av RGB avpassat så att din skärm visar korrekt.

Den finns i 3 utgåvor. Express, Pro och Elite. Express klarar basic inställningar, tar inte hänsyn till omgivande ljus i rummet. Pro klarar omgivande ljus. Elite klarar projektorer och flera skärmar på samma dator. Jag hade tänkt köpa Pro som jag tänkte skulle räcka och det kändes som stört mycket pengar ändå (kunde köpt en ny skärm för samma pengar), men den var förstås slut när jag bestämt mig :/ När man väl bestämt sig så vill man ju inte gå därifrån tomhänt så det fick med viss tandagnisslan bli en Elite istället vilket iofs var mest rätt iom att jag kör 2 skärmar men... *gnng*. Priset var iaf mycket bättre än "på stan", jag kollade, tack iPhone :) Fason har det blivit på färgåtergivningen här iaf och det är sköööönt.

Om någon är intresserad kan jag hyra ut den mot någon hundring :) Om man ska vara dead serious så bör man göra om kalibreringen lite nu och då men för normalt bruk räcker det med en gång så länge du inte byter skärm eller grafikkort.


Six Thinking Hats

Apropå de halländska politikernas dyra hattar. Något som missats i de flesta artiklar om det hela är att det inte är bara ett fånigt infall av några knäppa politiker. Jag har deltagit i ett seminarium om det som kallas Six Thinking Hats (a.k.a de Bonos hats system) eller på svenska sex tänkarhattar.

Det är inte alls så dumt men man behöver inte alls köpa fysiska hattar för dyra pengar, det räcker med att tillämpa metoden och systematiskt byta angreppsvinkel på problemet enligt hattmodellen. Så fullt så tossigt som det låter är det inte, men med det inte sagt att det inte var lite "overdone".

Buzz MarketingSaxat från Videofeber:
"Bokförlaget Eichborn har en fluga som logga och för att marknadsföra sig på bokmässan i Frankfurt så tog man till ett rätt intressant knep.

Man fångade in 200 flugor och satte på dem en ultralätt reklamvimpel. När man sedan släppte ut flugorna flög de runt och fick så klart en hel del uppmärksamhet.

Vimplarna sattes fast på flugorna med naturligt vax som ska ha lossnat efter ett tag och flugorna kunde leva vidare som förut."

Underbart juh :)

Nerdtips

Var på Netonnets nyöppnade lagershop i söndags kväll. Här snackar vi verkligen lagershop, det är lagerhyllor så långt ögat når och få av de dyrare produkterna är ens uppackade så man kan se eller testa. Gäller att veta vad man ska ha eller möjligen skita i det för att det är så billigt. Om det nu är det. De riktigt billiga grejerna som en 1TB extern disk för 500:- var förstås slutsålda sedan 3 dar tillbaka.

Jag köpte dock något jag tänkt på ett tag. En USB-adapter för 3.5"/2.5" hårddiskar, både PATA och SATA. Så underbart att inte behöva rota runt i lådan bara för att koppla in en disk och fundera över master/slav, vart den kommer att enumereras, ställa till skit... glöm. Bara koppla in och den dyker upp som vilken extern USB-drive som helst. Miraklet heter Deltaco SATA-61 för 349:-. Köp, köp! :)

Liten kul effekt också av att hålla en gående disk i handen... praktisk demonstration av gyroprecession! Hade inte upplevt tidigare md en hårddisk, inte så att jag brukat hålla gående diskar i handen förut. Nerdkul :)

Världens Dyraste Klädhängare...

...har den kallats. Den och dess föregångare. Möt Casall X200.

Nu bor den hemma hos mig och jag har just avverkat de första 20min på den och är väl rimligt nöjd såhär långt. Måste justera och dra åt lite här och var innan den blir optimal men svettig blev jag hursomhelst :) I.o.m att jag inte har bil så kommer jag inte iväg till Friskis (träningen jag skulle göra där skulle jag få bara på cykelturen t.o.r) och dessutom är det rätt praktiskt att kunna duscha och ta rena kläder direkt hemma för en bekväm människa som jag. Köpte den förra söndagen men sen var jag upptagen ett par dar och sedan blåslagen några dar till så jag ville inte riskera kroppen. Men nu så ska det bli rutin! Har riggat så jag kan koppla iPhonen till ett par gamla PC-högtalare på övervåningen så jag får lite inspirerande träningsmusik också :) Hemmagymmet är öppet!

Önska mig lycka till!

\o/I has it.

The future is here -  today.

Spin the Spin, Loop the Loop & Roll the Roll :)

När jag var nere på klubben i fredags så träffade jag på vår flyglärare L och vi pratade lite om den prova-på-lektion som nyligen aviserats. En lektion i spinn och lite grundläggande ava :) Vi kunde då inte hitta någon lämplig tid eftersom jag jobbar och dagarna nu är så korta plus att han inte gärna jobbar helger. Men när jag kollade bokningen idag så fanns ett ledigt skolpass i SE-LCU med L som lärare, visade sig att han fått ändrade planer i helgen \o/Vädret var lite tveksamt bara men vi bestämde oss för att i alla fall åka ner och kolla läget närmre. L var hygglig och hämtade mig hemma så jag slapp cykla. Met. dissade oss men vi träffade en kille som just varit ute och flugit han berättade att det var klart över hela "slätta" och dassigt bara precis över stan. Vi drog förstås iväg så fort det bara gick :)

Först så hade vi lite teorigenomgång och pratade igenom alla de grundläggande ava-manövrerna och några till, lite säkerhet och en del om kärran. SE-LCU är en American Champion Aircraft Bellanca Super Decathlon 8KCAB (nästan stamtavelnamnlängd på det där) som jag har flugit några pass i den tidigare men aldrig blivit klar med en formell inflygning på. Det var 2001 så det var som att börja om på nytt. Så, nytt flygplan, nytt med sporrställ, ny lärare, ny utrustning, nya manövrer, upprepade höga G-belastningar... det mesta var faktiskt mer eller mindre nytt för mig idag så det var upplagt för hög arbetsbelastning hela passet.

Jag kan väl erkänna att jag inte är helt utan erfarenhet av ava och G-belastning sedan tidigare men det var länge sen det också, gamla synder nu, men det jag skulle uppleva idag var något helt annat! Vi tankade, spenderade 10min i svettigt slagsmål med alla remmar från både fallskärm och bälte, vevade igång, taxade ut och kom i luften. Först klättrade vi till runt 5000ft och började med några gungor. L visade alla manövrer en eller två gånger före jag fick prova på.

Gungor används ofta för att mjuka upp lite och får lite känsla för roderharmonin i kärran. Sedan blev det branta stigande svängar (svårare än det låter) och så vidare till looping. Looping är en barnsligt enkel manöver egentligen, enklare än gungor i mitt tycke. Ta upp farten till 150mph, ligg rakt på vingarna, dra spaken åt dig lugnt men bestämt, titta bakåt så du ser horisonten så snart som möjligt, dra av gasen lite efter toppen och dra hårt för att hämta hem på nedvägen. Inget fiddel med sid- eller skevroder.Det som är värre är faktiskt att få till en bra roll. Roll ser lika enkel ut från backen men innehåller ett stort mått av koordination av alla roderytor. Först fick jag till några riktigt bra, sen några rätt kassa och i slutet av passet var jag sur på det så jag gjorde några till som blev bättre igen men inte super :) Nästa manöver blev hammerhead. Boy, nu började det bli svettigt. Fart 120-130mph, titta åt sidan och dra hårt i spaken till du når straxt innan vertikalplanet. Sparka fullt sidroder åt det håll du vill komma och skeva mot för att kompensera för sidrodrets sekundära verkan. Sen rätt ner, av med gas, hämta hem. Sweet! Men efter 3 sånna så hade jag en liten föraning av illamående så vi pausade lite, klättrade till lite högre höjd, jag tog ett par djupa andetag och sen var det lugnt igen.

Vi gick vidare med kubanska åttor. L visade ett par men jag avstod från att försöka då jag vid laget var lite mosig i skallen och kände att det blev för många grejer i följd att hålla reda på. Istället gick vi över till inverterad flygning! Vi drog åt alla remmar lite extra, trimmade framtungt och sen rollade L runt och och så låg vi inverterade typ 20s, det var helt klart nåt nytt, shit! :) Efter det gick vi över till dagens paradnummer, spinn.

Spinn är en såndär manöver som man lärt sig sen man var 3 skitar hög att "spinner man så dör man", typ. Jag har en hälsosam, kanske nästan överdrivet stor respekt för den manövern, det känns farligt. Eller kändes. Jag har spunnit förut men det var 1990-03-17... Nu spann vi 4 gånger från 8000ft, 3 varv (2500ft höjdförlust). L visade en gång och jag körde 3 själv. Det är ju kul!!! Tomgång, ta upp nosen till stallvarnaren tjuter, spaken helt i magen, fullt sidroder och lås fast så. Kärran skakar till och tvekar en sekund, nästan som den tänker "vafan gör du?!" och så, Departure! Efter 3 varv fullt sidroder i motsatt riktning och släpp efter på höjdrodret. Rotationen upphörde nästan omedelbart.

Nu var jag mätt för dagen och vi bad att få sjunka tillbaka för landning och jag smekte ner oss i en perfekt "trepunktare" och L undrade om det var nybörjartur eller skicklighet, jag tillstod förstås ihärdigt att det var det senare :) 1:06h blev det totalt och jösses, man var lite matt i pälsen efter det men vad kul jag hade haft! Och nyttigt lärorikt förstås! G-mätaren bevisade att +4G och ±0G hade uppnåtts under turen. Man rensar alltid bort lösa föremål före avapass men checklistor... vad göra? Tja, de får flyga runt lite, en av dom hittade vi i takfönstret efter landning :D

Med hänsyn till hur onormalt tufft det här passet varit så fick jag ändå god kritik på hur det hade gått och det var ju kul! Skitkul upplevelse! Rekommenderas till alla både kul och extremt nyttigt!

Daddy, daddy, can I go again!!??!! Please!!!! :)

Dead Tired


No comments.

RSS 2.0