KLM@ESSL - Update


Ryktet om byte av equipment på sträckan ESSL-EHAM är inte längre ett rykte. Inside info säger också att byte till Saab 2000 genom wetlease med ett svenskt bolag inte längre är aktuellt heller. Samt att F70 nog kommer att återkomma vad det lider.

Restiden gick just upp från 1:55h till 2:50h...

Plastic Fantastic

Alltså, varför tror alla företag att man vill ha deras plastkort? En del är ju användbara såklart men tror de på allvar att jag tänker släpa runt på mitt Sängjätten-kort ifall jag plötsligt skulle bli sugen på att köpa en ny säng? Eller ens komma ihåg att jag har ett? Kanske köper andra människor sängar en gång i halvåret? Är det kanske  jag, hemska tanke, som är "efter"?När jag nu fick ett Stadium-kort häromdagen (ingen blankett att fylla i, fantastiskt) och ett Expert-kort med kredit som jag inte beställt så aktualiserades det jag tänkt många gånger, hur många kort har jag egentligen (~35)? Och varför?

Eller ännu mer skrämmande, hur många kort hade jag haft om jag gått på allt som någon någonsin försökt att sälja på mig ett "gratis" medlemskap i?

Det enda som är säkert: plastkortsbranschen skulle man ha gett sig in i för 50 år sen eller så, då hade man inte behövt leva på kredit idag :D

Roadkill

Hade bara kommit ner till första korsningen och svängde upp på cykelbanan när cykeln fortsatte i tangentens riktning och jag med den. Minusgrader=halka... Slog i tinningen så det blödde, skrapsår på vänster höft och höger handled (hur det gick till vettif..) men värst just nu 2 fingrar på vänster hand som smärtar när jag försöker röra dom från neutralläget. Sjukvårdsupplysningen tyckte jag skulle söka vårdcentralen så det gjorde jag och de borde ringt mig för 5 min sen nu.

Och nu har de ringt. Det känns bättre i fingrarna redan men så har jag tagit ett par Ipren så exakt vad som är vad vet jag inte. Ska inte dit nu utan "köra som vanligt" men inte tvinga fingrarna till det som gör ont. Ska ringa tillbaka till dom om det inte blir bättre eller på annat sätt inte känns rätt senare fram på dagen eller imorgon. Troligen inget brutet för då kan man ofta inte röra fingrarna som jag kan nu och dessutom brukar man ha mycket ondare.

Off to work, men inte på cykel...R.I.P Geocities

Back in the day när webben var ung så fanns det "bara" ett ställe ett vara på om man enkelt ville testa att hacka lite HTML - Geocities. Gratis hemsideplats för alla glada Internetpionjärer (jaja, slå mig inte nu). Geocities var uppbyggt lite som en virtuell värld där man valde "grannskap" (homesteads) efter intresseinriktning och så bodde man på en adress i det grannskapet.

Precis som undertecknad som fanns på http://www.geocities.com/capecanaveral/2370/. Där låg min allra första hemsida från 1994 och ett par år framöver. Såhär såg den ut :)Allteftersom så förföll Geocities, Yahoo! köpte det och gjorde (som vanligt med Yahoo) allt fel varpå användarna stack till bättre gratis (och reklamfria) webhotell. Geocities har fört en tynande tillvaro länge och nobody in their right mind har velat hänga alltför länge där.

Yahoo! fattade till slut det oundvikliga beslutet: att lägga ner det som förvandlats från det tidiga Internets stöttepelare och tummelplats till en veritabel soptipp för sedan länge övergivna amatörhemsidor.

Dom av oss som var med redan då, vi med sexsiffriga ICQ-nummer, vi som upplevt 2400bps modem, Mosaic, Trumpet Winsock, FidoNet och UUCP-gateways, vi tar av oss hatten idag.

Vila i frid - Geocities!

Parahawking

Fick syn på nåt riktigt ball på sköna buzz.bazooka.se häromdagen. Jag blev så sugen att jag började kolla mer på vad som gäller och hur/vad det kostar att ta sig till Nepal... :)

Parahawking - wow! Att skärmflyga i Himalaya tillsammans med dresserade rovfåglar, vilken grej! Och inte är det dyrt heller!
Att sväva med bara vinden och skärmens fladder bland höga berg tillsammans med en gam vid namn Kevin eller en glada som lystrar till Brad... I'm going!!! :)

Den lilla djävulen på min vänstra axel viskar att jag borde åka dit med SIA:s A380 också... det vore nåt det! *drömma*

Delikat(o)

Alltså, som kanske bekant så är jag rätt fett trött på all reklam, i synnerhet på TV men ibland så får man syn på grejer som trots allt är briljanta eller roliga. Jag är ju en sucker för de som vågar sticka ut hakan och vända på saker till det mindre poltiskt korrekta och vad är då vassare än Delicatos kampanj som rullar nu igen? :)

I rolighetsordning (bäst->sämst):Demokratiska Fri-& Rättigheter

Dags att "blow off some steam" igen. Detta med våra grundläggande fri- & rättigheter är något som i min mening misshandlas dagligen i ofta mindre genomtänkta uttalanden. Bara för att etablera fakta, ur Sveriges regeringsform (grundlagen):
 1. Yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor
 2. Informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden
 3. Mötesfrihet: frihet att anordna och bevista sammankomst för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte eller för framförande av konstnärligt verk
 4. Demonstrationsfrihet: frihet att anordna och deltaga i demonstration på allmän plats
 5. Föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften
 6. Religionsfrihet: frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion
Dessa är de allra mest grundläggande rättigheter vi har och de är oavvisliga. Däremot finns viss lagstiftning vars syfte är att förhindra missbruk av rättigheterna, jag tänker då t ex på lagarna mot hets, uppvigling och andra omstörtande verksamheter som måste vara gränsdragande för att säkra stabilitet i samhället. Man kan säga att friheterna är under ansvar och om man missbrukar dom finns en gräns med tillhörande straff.

Folk i allmänhet verkar dock ha jävligt svårt att förstå att dessa friheter gäller alla. ALLA. Även pedofiler. Även nynazister. Feminister för all del. Muslimska extremister också. T.o.m de som säger att vår demokrati och dessa rättigheter borde avskaffas. "Idioter" med.
Ännu svårare verkar det vara att förstå att vi inte har straff för så kallade idé- eller tankebrott. D.v.s jag får fantisera om gå ut och skjuta av invandrare eller sätta på småpojkar utan att någonsin kunna straffas för det. Det finns inget vi kan eller ens ska tänka tanken att försöka göra åt det. Tänk lite längre än näsan räcker och fundera över vad för slags samhälle vi skulle ha om det skulle bli verklighet.

Svårigheten hos gemene man att fatta och acceptera de här grundläggande spelreglernas fulla konsekvens blir en aldrig sinande ström med ogenomtänkt tal om förbud och "hets" i olika tappningar så snart nån säger något moraliskt misshagligt. Eller "yttrandefriheten borde inte gälla såna idioter" och andra stendumma uttalanden. Jag kan förstå de känslor som rörs upp av svåra och tabubelagda ämnen men jag kan inte vare sig förstå eller acceptera att folk på allvar säger att "avvikande", i tanken eller handlingen, ska bestraffas och få sina rättigheter upphävda. De som talar i såna termer är ett större samhällshot än de de menar att förfäkta.

När som idag en person man menar är en förtäckt (ny)nazist använder sin yttrandefrihet och skriver en misshaglig debattartikel så går känslodrevet igång och alla gapar om "hets mot folkgrupp" utan att veta vad de pratar om. Det är då det är så sköönt när en jurist för en gångs skull säger något vettigt och täpper igen käften på pöbeln. Och att vi har en JK som inte tar i tramset. "Det är ingen som helst tvekan om att det inte går över den brottsliga gränsen. Man får säga väldigt mycket som är stötande och irriterande och på många sätt illa omtyckt. Det hör till yttrandefriheten, säger Göran Lambertz."

Grundregeln är att yttrandefriheten gäller och de begränsande lagarna ska bara åberopas i mycket tydliga fall. Läser man dessutom debattartikeln i fråga och efter det vad Åkesson beskylls för att tycka och ha sagt i den så undrar jag om vi har läst samma artikel och hur det står till med läsförståelsen. Jag finner den inte speciellt upprörande, jag blir faktiskt mer upprörd över hur dåligt/inte alls de som attackerar Åkesson har på fötterna när klistrar på honom saker han faktiskt inte har skrivit i den artikeln, låt vara att han kanske sagt annat i andra sammanhang (ovidkomande för bedömningen av artikeln i strikt mening).

Så, vad du än tycker och känner inför t ex SD så tänk igen innan du ropar på förbud eller åtal, väldigt mycket är tillåtet och ska så förbli. Att du inte gillar det är ditt problem och det enda du kan/får göra åt det är att använda din egen yttrandefrihet. Men när du gör det, även om det är din fulla rätt att vara lika korkad på din kant, försök förstå och acceptera innebörden av allas lika rätt. Please?! Det är inte förhandlingsbart, det är inte ett godtyckligt, det är inget att ifrågasätta, det bara är så. Live with it.

Fekalia

Det är det nya öknamnet på Televerket. Jag har jobbat många år med företag som har Telia som leverantör av olika tjänster och det är än den ena katastrofen större än den andra. De klänger fortfarande såhär 16 år efter avmonopoliseringen fast vid sin monopolistiska affärskultur och behandlar kunder och leverantörer så illa man bara vågar på de områden där det går för att gynna sin egen verksamhet. Kunderna kommer häpnadsväckande nog ändå. Mycket tack vare att de har en oslagbar täckning med sina tjänster och en bra stabilitet men deras priser är alltid högre än andras och deras sätt att förhålla sig till marknaden stinker.

Kolla bara senaste fadäsen, det är mer än att bara ha otur när man tänker. Det är downright vidrigt elakt och illvilligt. Inget annat. Hur i h*lvete tänker man när man gör så? Det är ju ren mobbning av sin egen kund och man gör det helt överlagt bara för att man vet att det inte finns någon konkurrent att gå till. Det händer om och om igen.

Nej, Telia suger fortfarande och värre än någonsin.

Ooo-UPS

Oups säger jag. Beställde saker från USA via nätet häromdagen som så mången gång förut. Jag har tidigare fått inbetalningskort i efterhand på moms+tull några gånger så det var väntat. Men det jag inte var beredd på var samtalet jag fick igår vid 20:45-hugget. Då ringer min iPhone till vilken jag inte lämnat ut numret mer än till ett fåtal (och definitivt inte till leverantören). Kände inte igen numret och tänkte "nån som ringt fel" och svarar.

Nejdå, då är det UPS som ringer och tjejen i andra ändan förklarar att de fått in ett paket som jag måste betala dessa avgifter för och sen kommer kronan på verket, hon ber mig att uppge mitt kreditkortsnummer till henne! Över telefon?! Till en vilt främmande människa som säger sig ringa från UPS?! Skulle inte tro det du. Inte för att jag inte trodde henne men alltså, in this day and age med massa bluffmakare och kortsvindlare, man gör inte så! Det är bara fel! Hon sa "jag matar in det här på en krypterad websida så det är helt säkert". Yeah right. Varför kunde inte jag göra det själv då så jag själv kunna se att det var säkert?

Jag bad att få ett telefonnummer jag kunde motringa henne på för att verifiera att hon verkligen var från UPS eller att hon kunde maila mig detaljerna. Det blev det sistnämnda och det kom ett mail med korrekt avsändare och trovärdig PDF-bilaga. Idag ringde de igen om att paketet kommit och de undrade om jag är hemma, viket jag förstås inte är. Då framkom att jag kunde betala avgifterna när jag hämtade paketet istället för ovan nämnda metod. Tack för det!

Kollade Eniro efter det och upptäckte att de redan har uppgift om mitt nya nummer hos Telenor (iPhone) så där var förklaringen till det.

Bilstatus

"Nu vet jag att bilen ska ha byggts i måndags, 19/10, och bör vara hos oss
om 4-5 veckor. Trevlig helg / Peter"

Yes! :D

Om den prognosen håller så kommer jag få den lite tidigare än vad som
varslats om (mid-Dec) och inte mig emot! Det tar inte emot att
cykla på samma sätt längre men vädret gör det ju inte lättare ju senare
på året det blir.

Flygplan på KreditDags för ett nytt kort då det gamla börjar bli mindre sammarbetsvilligt.


"Dr. Phil är en Pervers Bedragare..."

... "Satte eld på pojke – och skrattade"
 • Kameran – som ser dig naken
 • Maradonas grova attack
 • Idolens sexiga bilder sprids på porrsajter
 • Hon dödshotas efter 15 aborter
 • Till salu: Mördarens bil och jaktvapen
 • Platt-tv:n är en pengaslukare
 • Modell fick sparken - var för tjock
Nej, jag har sagt det länge nog nu men nu är det definitivt slut. Jag känner mig smutsig av att läsa skiten. Hur kan sånt skräp egentligen intressera flera miljoner svenskar varje dag?? Jag börjar t.o.m tröttna på SvD som jag haft som seriöst alternativ då de allt mer försöker apa efter kvällspressens totalt intelligensbefriade innehåll och rubrikspråk.

Nej,

hej då Aftonblodet! Be gone! Brinn!!

Windows 7 & SSD

Dags för en aning IT igen. Jag har kört och kastat ut Windows 7 i lite olika omgångar sedan den släpptes som publik beta och sedermera RC och nu RTM. Bara för att göra det lite extra jävligt för mig själv så har jag också kört på min OCZ Core V2 32GB SSD-disk och även provat ReadyBoost.


1. Jag installerade XP på SSD-disken i en laptop och jag har aldrig sett XP gå så fort! I was blown away! Med den erfarenheten tänkte jag att då ska jag stoppa in SSD-disken i min stora dator så jag får glädje av det varje dag.

2. Stora datorn fick SSD-disken monterad samtidigt som jag skulle prova betan av Windows 7. Det gick rätt bra men det fanns en hög med små hick-ups som jag, med två obekanta faktorer, inte visste om jag skulle skylla på disken eller W7.

3. Uppgraderade till W7 RC1. Problemen blev värre tyckte jag så jag bestämde mig för att lägga ner W7 ett tag. Fick några BSOD och korrupt disk.

4. Installerade XP på SSD disken i stora burken. Fick ingen ordning på den... den hade enorma prestandaproblem, inte vid läs men skriv. Följde massa instruktioner på nätet om hur man skulle prestandaoptimera XP med SSD. Hade använt samma under punk1 och fick ju en raket, inte så nu... Att öppna 25 flikar i Firefox var en plåga, tog nog 2-3minuter innan den svarade på tilltal igen.

5. Installerade W7 RTM 64bit på SSD-disken men problemet kvarstod. Vid det här laget var jag rätt säker på att SSD-disken var boven i dramat och jag var trött.


Så nu kör jag W7 RTM 64bit på en vanlig snurrdisk (Seagate 7200.10 250GB). Inte nån bedövande blixt men åtminstone lika stabil och snabb som XP. Kör ReadyBoost på en gammal 2GB pinne jag hade liggande. Märker ingen stor skillnad i denna installation men under punkt 2 när jag testade det första gången så var skillnaden markant så jag tror nog det är bra.

Windows 7 då? Det är som en Windows Vista men som funkar. Ungefär. De har fixat merparten av problemen som Fista hade. Prestanda är helt ok, stabil. Käkar massiva mängder minne men har man 2GB så klarar man sig, mina 4 sitter inte fel... Troligen bästa uppgradering jag (och det gäller nog de flesta) kan göra är ett vassare grafikkort då Vista/W7 är rätt grafiskt tunga.

Jag har väldigt lite erfarenhet av Vista eftersom den sugit så hårt så har jag hållt mig på avstånd. Efter 8 år med XP så är det en plåga att hitta saker som man förut visste i sömnen var de fanns. Jag vet inte om jag bara är lat eller om de verkligen sabbat till användarvänligheten royally men det känns jävligt rörigt... Sökfunktionen suger bäverpung, really. Den var rätt bra i XP men nu, vad är det för skit?! Eller vad har jag inte fattat med den?

Nåja. Doktorn rekommenderar en uppgradering den 22/10 när den släpps till er vanliga dödliga, men bara om du vill. Den har inget som XP inte har som jag kan säga att jag saknat. Men man får försöka hänga med lite och visst är det najs med alla drivrutiner som följer med så man kan installera och allt bara funkar när man är klar. Jag har tidigare sagt att jag är imponerad av W7 men imponansen består nog mest av lättnad, lättnad att det mörka tidevarvet med Windows ME for the 21st century äntligen är över. Imponerad över att "Vista faktiskt kan röra på sig".

Doktorn gillar också SSD, det är tyst, snabbt och svalt. Tekniken utvecklas fort och min disk är redan för-förra generationen eller nåt så när det verkligen lirar som tänkt så är det ett måste! Men XP kanske inte är rätt OS för det, den har ingen aning om flash-baserad storage. Själv väntar jag lite till priserna kommit ner lite ytterligare och tekniken mognat mer innan jag ger mig på det igen. Får vara nog med halvinstallerad halvfungerande burk nu på ett tag.

Happy Video :-)

Kan man bli annat än glad av en poppig upbeat låt och en så snygg amatörproduktion?! Äkta spelglädje :)172 kanadensiska studenter gick det åt, allt taget i en enda sekvens på 2:15! Kolla i HQ direkt på Youtube.

European Bonanza Society Fly-In 2010

Undertecknad blev hastigt och lustigt indragen i en förfrågan från European Bonanza Society (EBS) angående om Linköpings Flygklubb kunde tänka sig att vara värd för deras årliga fly-in (rally skulle jag kalla det iofs). EBS startades så sent som 2007 men har gått från 2 till 170 medlemmar och har genomfört flera fly-in:s. Årets event drog runt 30 plan och det lär inte bli färre nästa år...

Beechcraft B36 Bonanza SE-KEE landade vid 09.30 på ESSL och så skulle "några tyskar och holländare som kommit med Ryanair" ansluta landvägen. "Några" i det här fallet gjorde att jag och klubbkollegan J helt plötsligt stod med en grupp på 11 personer! Inte vad vi räknat med precis. Chock!

 

 

De var i alla fall på plats för att rekognosera och prata med oss för att få svar på en mängd frågor och försöka spika ett program för besöket. Efter någon timmes överläggningar på klubben så for vi iväg för att titta på hotell och på en del annat som kunde vara av intresse. Lunch intogs på Wärdshuset i gamla Linköping.

 

Hela gänget! Det jag trodde skulle vara ett par timmar blev ett heldagsevent som "reseledare" och värd, så kan det gå :) In alles var de mycket nöjda med dagen och gillade vad de såg. Den enda utestående frågan är att de gärna vill hitta boende inom ~2mils radie från Linköping för ~80 personer där det finns en sjö och lite typiska utomhusaktiviteter (gärna en älg också hehe)... förslag?!

 

So, mark it in your calendar, om allt faller på plats så den 29:e juli 2010 kommer omgivningarna runt ESSL att förgyllas av mullret från ett 30-tal "sexor", både Continental och Pratt & Whitney! De blir kvar till 1/8 och en dagstur över till ESSV är planerad för den 31/7.

Glufs-Glufs Kommer till Stan

Inte nog med att jag cyklade i hård motvind med regn och snöpellets piskande i ansiktet, när jag kom hem så var det nåt som lät ännu värre. Ungefär som om Saab flyttat sin motorkörningsplats till mitt kvarter och körde en 39:a på fullgas där samtidigt som ett batteri hemvärnsgubbar mercade allt de orkar med KSP58. Typ. Var ju tvungen att kolla vad sjutton de höll på med... The end of the world?


Svänger runt hörnet och får syn på det är monstret som håller på att tugga i sig några av grannskapets sjuka träd som man ägnat första delen av veckan åt att såga ner. En vedklyv på steroider. Eller nåt.

Hade ingen aning om att en sånhär maskin fanns men varför inte? Den tuggar i sig allt och då menar jag allt, även stammarna och skickar in fliset bak i släpet.

Kort videosnutt. Lilla Ixusen:s mikrofon blev fullständigt lamslagen av oljudet så den gör det inget rättvisa. Kolla stammen som försvinner in...

RSS 2.0