Demokratiska Fri-& Rättigheter

Dags att "blow off some steam" igen. Detta med våra grundläggande fri- & rättigheter är något som i min mening misshandlas dagligen i ofta mindre genomtänkta uttalanden. Bara för att etablera fakta, ur Sveriges regeringsform (grundlagen):
  1. Yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor
  2. Informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden
  3. Mötesfrihet: frihet att anordna och bevista sammankomst för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte eller för framförande av konstnärligt verk
  4. Demonstrationsfrihet: frihet att anordna och deltaga i demonstration på allmän plats
  5. Föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften
  6. Religionsfrihet: frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion
Dessa är de allra mest grundläggande rättigheter vi har och de är oavvisliga. Däremot finns viss lagstiftning vars syfte är att förhindra missbruk av rättigheterna, jag tänker då t ex på lagarna mot hets, uppvigling och andra omstörtande verksamheter som måste vara gränsdragande för att säkra stabilitet i samhället. Man kan säga att friheterna är under ansvar och om man missbrukar dom finns en gräns med tillhörande straff.

Folk i allmänhet verkar dock ha jävligt svårt att förstå att dessa friheter gäller alla. ALLA. Även pedofiler. Även nynazister. Feminister för all del. Muslimska extremister också. T.o.m de som säger att vår demokrati och dessa rättigheter borde avskaffas. "Idioter" med.
Ännu svårare verkar det vara att förstå att vi inte har straff för så kallade idé- eller tankebrott. D.v.s jag får fantisera om gå ut och skjuta av invandrare eller sätta på småpojkar utan att någonsin kunna straffas för det. Det finns inget vi kan eller ens ska tänka tanken att försöka göra åt det. Tänk lite längre än näsan räcker och fundera över vad för slags samhälle vi skulle ha om det skulle bli verklighet.

Svårigheten hos gemene man att fatta och acceptera de här grundläggande spelreglernas fulla konsekvens blir en aldrig sinande ström med ogenomtänkt tal om förbud och "hets" i olika tappningar så snart nån säger något moraliskt misshagligt. Eller "yttrandefriheten borde inte gälla såna idioter" och andra stendumma uttalanden. Jag kan förstå de känslor som rörs upp av svåra och tabubelagda ämnen men jag kan inte vare sig förstå eller acceptera att folk på allvar säger att "avvikande", i tanken eller handlingen, ska bestraffas och få sina rättigheter upphävda. De som talar i såna termer är ett större samhällshot än de de menar att förfäkta.

När som idag en person man menar är en förtäckt (ny)nazist använder sin yttrandefrihet och skriver en misshaglig debattartikel så går känslodrevet igång och alla gapar om "hets mot folkgrupp" utan att veta vad de pratar om. Det är då det är så sköönt när en jurist för en gångs skull säger något vettigt och täpper igen käften på pöbeln. Och att vi har en JK som inte tar i tramset. "Det är ingen som helst tvekan om att det inte går över den brottsliga gränsen. Man får säga väldigt mycket som är stötande och irriterande och på många sätt illa omtyckt. Det hör till yttrandefriheten, säger Göran Lambertz."

Grundregeln är att yttrandefriheten gäller och de begränsande lagarna ska bara åberopas i mycket tydliga fall. Läser man dessutom debattartikeln i fråga och efter det vad Åkesson beskylls för att tycka och ha sagt i den så undrar jag om vi har läst samma artikel och hur det står till med läsförståelsen. Jag finner den inte speciellt upprörande, jag blir faktiskt mer upprörd över hur dåligt/inte alls de som attackerar Åkesson har på fötterna när klistrar på honom saker han faktiskt inte har skrivit i den artikeln, låt vara att han kanske sagt annat i andra sammanhang (ovidkomande för bedömningen av artikeln i strikt mening).

Så, vad du än tycker och känner inför t ex SD så tänk igen innan du ropar på förbud eller åtal, väldigt mycket är tillåtet och ska så förbli. Att du inte gillar det är ditt problem och det enda du kan/får göra åt det är att använda din egen yttrandefrihet. Men när du gör det, även om det är din fulla rätt att vara lika korkad på din kant, försök förstå och acceptera innebörden av allas lika rätt. Please?! Det är inte förhandlingsbart, det är inte ett godtyckligt, det är inget att ifrågasätta, det bara är så. Live with it.

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: David

Du har väl inget gevär med lasersikte Bengt??!!! Mvh David

2009-10-24 @ 13:16:23
Postat av: Bengt

Nä och det är det som är så jobbigt, måste låna ett varje gång :)

2009-10-24 @ 17:00:17
URL: http://sbb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0