Bonanza Fly-In - Dag 1

Det usla vädret till trots så har 15 st Beech Bonanza lyckats krångla sig fram till ESSL under torsdagen. 3-4 kärror till väntas anlända idag men många har tyvärr men förståeligt hoppat av p.g.a vädret. Det var ~25 plan anmälda från början.

Roligast för mig var den R:s turbinkonverterade Bonanza som han just flugit hem från USA. 250kts på FL210 - det ni. Det gick inte att ta miste på hans stolthet. Ny snurra förstås, med reversering!!! Det är hår på bröstet det...! Sweeeeeeeeeet!
Välkomstkommittén väntar :)

En lite yorkie-valp var med på turen också :)

Vi grillade och hade trevligt fram till 22-tiden då jag förstås var helt slut... känner mig rätt ledbruten och har en förkylning i kroppen :( Men nu ska jag bege mig ner till klubben igen - friska tag! (gäsp)

Idag och imorgon är det öppet hus mellan 10-17 för allmänheten att beskåda kärrorna, käka lite grillat eller kanske köpa sig en flygtur i någon av våra kärror eller simulatorn.

Välkomna!

No Comments


Ballongjakt

Eller, ja... vad ska man kallade det annars? Inom flyget så är termen ballongjakt reserverad för när man med flygplan jagar efter ballonger uppsläppta från marken för att punktera eller fånga dessa i flykten. Men, när man som varande flygtok som jag jagar en varmluftsballong med bil då? :)

Det är en lite udda "sport" jag ägnar mig åt vid tillfälle och i tisdags förra veckan så var det en såndär bra ballongflygkväll som sammanföll med att jag hade tid och lust att jaga lite... hehe. Kom från flygklubben och såg den, funderade på om jag skulle men jaktinstinkten tog över och trots att jag inte hade stora kameran med mig så tog jag upp jakten.


Den såg ut att vara på väg nedåt ute vid Ekängen men frågan var om det skulle bli Ekängen-sidan eller mera mot småbåtshamnen. En snabb visit i hamnen gav svaret på frågan... Ekängen! Men fortfarande med rätt så god höjd. Hämta kameran eller inte, hämta kameran eller inte... såklart! Gasen i botten!

Var ute på Ekängen i rättan tid men hade svårt att bedöma vart han slutligen skulle hamna och inte minst - hur tar jag mig dit?! iPhone med Google Maps kom till god nytta. Till slut blev det åka mot "Privat väg-skylt" in bland sommarstugorna, kom fram sekunderna efter han satt ner ballongen och en snäll sommarstugeägare lät mig löpa över hennes tomt för att få lite fina bilder - Äventyr :)

Skymningen var långt gången såhär vid 21:30-tiden så det var i sista stund de landade.

6 glada fanns i korgen och det är en viss utmaning att ta sig i och ur...

Jag häpnade något när de berättade vart de startat ifrån... Trädgårdsföreningen! En park mitt i centrala Linköping. Piloten berättade att de med rätt startteknik inte har några problem att stiga rakt vertikalt så att de går fria från alla hinder även mitt i stan. Coolness! Betänk också att varmluftsballong är det första sätt vi människor lärde oss flyga på redan runt 1783! Typ 120 år före bröderna Wright - släng er i väggen! :D

Sen var det ju de där små detaljerna som kallas för "controlled flight" och "heavier than air..." då...


Alla hjälptes åt för att flytta ekipaget från vallen till den lilla "vägen" som fanns i kanten. Ballongpiloter är noga med att störa/förstöra så lite som möjligt för andra.


Piloten förresten visade sig vara den rätt så kända Jan Balkedal, en riktig räv inom svenskt ballongflyg. Han har både jobbat med film-/TV-produktion och även framgångsrikt tävlat med ballong i många år. En mycket trevlig herre!

Dags att tömma och packa ihop. Det tar normalt c:a en halvtimmes arbete före och efter flygning men under tävling berättade Jan att ett vältrimmat team kan få ballongen i luften på 5 minuter! Otroligt för den som sett allt bök som normalt är involverat med uppackning, fläktar, gasoltuber, brännare, korg och allt annat.

Upp in i ballongen med sina 5000m3(?) luft värmd till mellan 80-90°C.

Tröttare och tröttare blir den...

Många nyfikna samlades såklart, inte var dag det dimper ner en stor ballong på gården. Här är markägarens dotter med man. Bara glada miner och inga hagelbrakare.... ;)


Alla hjälptes åt att packa ihop ballongen.


Brum :)

Jag har hjälpt till en del vid ballongflygningen men jag har aldrig haft förmånen att få flyga med. Det kostar runt 1900:- och det är väl inte hela världen men det har inte blivit av. En viss bloggist fyller ju jämt snart, kan vara ett tips ;)

Det skulle vara så najs! Segelflygare pratar om att de flyger ljudlöst men detta måste vara något helt annat! Absolut tystnad och ändå i luften bara avbrutet då och då av en mäktigt dån från en drake, förlåt, jag menar brännare :)

Pinball Nostalgia

Hade lite tråkigt en stund för nån vecka sedan och satte mig och pillade lite med iPhone och AppStore, av någon anledning så fick jag för mig att söka efter ett flipperspel... OMG! Jag hittade en superklassiker! DICE Pinball Fantasies! Jag gick fullständigt i stjärtspinn, någon har portat spelet som är abandoware till iOS och det är EXAKT som originalet som jag spelat ack så många timmar och dagar på min första DOS-baserade PC! Förutom en del modifieringar för att den ska bli användbar på en iPhone såklart och adderande av lite moderniteter som en online-high-score-lista då.


Winners do not use drugs :) Det är faktiskt med från originalet från 1992! 1992... smaka på det! Musik, grafik och spelkänsla är fortfarande lätt i toppklass såhär nästan 18 år senare! Bara de första suggestiva tonerna när det startar slungar mig tillbaka till soffan i min 2:a i Johannelund med fötterna vilande på den gamla 386:an under soffbordet som kom att bära skulden till min nuvarande karriär :)

Minns att man fick boota om PC:n och starta med minimalt antal komponenter, bara ljudkortet och tangentbordet typ för att få 610kb ledigt minne, annars gick det inte att starta den. Pinball Fantasies är egentligen en uppföljare till Pinball Dreams och båda spelen var ursprungligen utvecklade för Commodore Amiga. De svenska grabbarna/företaget från Alvesta bakom heter Digital Illusions CE (DICE) och det gick rätt bra för dom. Sedan några år är de numera en del av EA Games.

Oh, those were the days... :)

Leget - Sommartid

Oj, nästan en månad sedan jag postade något här, så kan det gå såhär på sommaren när man inte sitter så mycket framför datorn. Eller, det brukar ju inte hindra mig iofs. Jag har spenderat en hel del tid både utomhus och på annan ort och det är kanske dags att presentera orsaken :) Hon heter M och är från Nyköping och är by order of magnitude mer skogsmulle än mig... ska vi umgås är det bara att anpassa sig :) Som det står på Facebook så är vi "It's complicated" och det är nog fortfarande en rätt bra beskrivning men vi trivs bra ihop. Tiden flyger fram... eller bort?

Vad har jag/vi haft för oss den senaste månaden eller så då?

Tja, förutom att lägga det komplicerade livspusslet så att vi öht har kunnat ses så har det blivit en del Geocachande, lite biobesök, ätande på fik och restauranger och så en helgsemester på Gotland, flygvägen såklart!


Visby hamn ser alltid lika lyxig ut med de rikastes små båtar på de bästa platserna... Tokfint väder och Almedalsveckan började precis. Massor med företag, föreningar, förbund, partier och lobbyister i största allmänhet på plats. Trevliga 24° och en lagom fläktande vind mot 33° på fastlandet!

Underbar medeltida stadsmiljö...

...och förstås cacher som bara väntade på att loggas :) Energiförrådet fylldes på på någon trevlig krog med uteservering i hamnen eller några kulor glass från Lejonet & Björnen. M:s vuxna barn var med och ingen av de 3 hade varit på Gotland förut och barnen hade inte flugit med mig innan, mycket nytt för dom men alla var supernöjda vid hemkomsten!

Själv så jobbar jag lite på lågfart såhär under värsta semesterperioden men för ett par veckor sedan var det fortfarande fullt ös och då var jag och kollegan G i Solna för att flytta ett av våra kontor, alltid kul att komma ut på jobb emellanåt. Gick förträffligt bra såklart, hehe! En av kvällarna åt vi på en uteservering på Medborgarplatsen (premiär för mig), det var trevligt men serveringen gick i total snigelfart :( Maten helt ok när den väl kom men ha inte bråttom... tog oss 1,5h att få dricka, huvudrätt, betala och gå... G hade dock inte mer än gått på semester och lämnat mig ensam ansvarig för nätet förrän en router började bråka, höll mig sysselsatt ett par dar innan vi fick den utbytt. Varför ska sånt bara hända när man är själv?

Min mor har hunnit fylla 74, M 46 och vännen Å 40... en siffra som inte är så många dar bort här heller, men nu pratar vi om något annat :) Äntligen har det också blivit en tur med brandflyget för mig, förenar nytta med nöje!
Blogginlägget om Kanevad fick en kommentar som gladde mig mycket!

Valet närmar sig om nu någon missat det. Nyhetstorkan är total och likaledes torrt verkar det vara i hjärnan på en del politiker, journalister och vikarierande chefredaktörer i kvällspressen. Hoppas att #ittorin-affären ger konsekvenser i journalistkårens framtida etikarbete. Som det verkar så har affären blivit ett rejält skott i foten inte bara för Aftonblodet utan även för den alltför långt och okritiskt anammade "statsfemismen". Undertecknad har läst mycket om mansfrågor, liberalism och integritet på senare tid och jag blir bara mer och mer uppretad på vart vi står i Sverige idag och det faktum att det finns 7 alternativ i valet men ändå inget val. Alla alternativen är nästan lika illa och lika som bär. Hursomhelst kommer jag som vanligt att jobba som valfunktionär när det är dags.

Åt flygkarriären har jag inte gjort så mycket, eller snarare ingenting. Har inte orkat efter MCC men nu börjar motivationen infinna sig lite igen även om det är lätt att tappa sugen redan innan man börjat när man lyssnar på vibbarna från branschen och arbetslösa mer välmeriterade kollegor just nu. Har börjat kolla på några ställen att skicka in mina uppgifter till men herregud vad saker de vill veta... Man blir trött av att bara se formulären där man ska fylla i passnummer och f*n vet allt :)

Det var väl det. I den närmsta framtiden står skrivet en räkkryssning med M och hennes vänner på torsdag, sedan Bonanza Fly-In på ESSL nästa helg och efter det ska jag nog gå på Forever Young-konserten vid Bergs Slussar i början av augusti. Bilskrället har rullat alldeles förskräckligt mycket längre än jag förutsett och ska in på 2000-milaservice 2/8.

Nu vet ni hur det ligger till - har intressehamstern fått mjölksyra ännu? :)

RSS 2.0