Den Andra Våldtäkten

Inatt när jag inte kunde sova kollade jag på Uppdrag Granskning - Den andra våldtäkten som det med rätta blivit sånt rabalder om. Jag är blir såklart lika upprörd som de flesta andra, förbannad, vansinnig och så totalt besviken på att det finns så otroligt mycket folk som totalt verkar sakna både hjärna, rättskänsla och empati. Varje gång nåt sånt här urpuckat avslöjas så dör en bit min tro på människan.

Samtidigt så måste man ändå tvinga sig att inse att detta inte enbart har med några tusen inavlade människor med låg IQ och trasig moralisk kompass att göra. Det är stora mått av psykologi, gruppdynamik och grundläggande instinkter som har skapat den här vämjeliga situationen. Samma sorts mekanismer som får folk gå med i sekter, bli nazister eller gå ut i krig och offra sitt liv för... vad? Lojalitet med den goda kompisen, killen som alltid var schysst och har ett stort hjärta. Moderskärlek. Enande mot ett upplevt hot mot det eller den man älskar.
Det är stora krafter i rörelse men ändå kan man inte låta bli att undra, fanns det ändå ingen i hela Bjästa som förmådde att tänka kritiskt, som såg saker för vad de var, som kunde protestera mot denna dumhetsmasspsykos? Troligen gjorde det det, som Linneas kompis, men mot dumhet i en så massiv skala hjälper inte resonemang och det personliga offret blir för stort när man själv blir mobbad och utfryst.

Det som har hänt nu, att hela Sverige fördömer puckona och visar för dom hur totalt vrickad deras världsbild är, tvättar deras smutsiga byk offentligt kommer att skaka om. Hoppas riktigt många i Bjästa idag sitter och ångrar djupt vad de sysslat med nu när de får det exponerat. Deras totala avsaknad av kritiskt tänkande, myndigheter och auktoriteters flathet, vuxna människor som nästan aktivt undvikit att handla, det blinda troendet på rykten, den kollektiva mobbningen mot ett ungt offer och till och med ifrågasättande av DNA-bevis och hela det rättsliga systemet allt baserat på att "han är ju en så schysst kille så han kan inte ha gjort det". Hallå?! Och prästen då... liten ort, stor omtalad händelse som delar byn i läger och han vet inget? Och hans reaktion när han hör att killen våldtagit igen - "stackars pojke" och sen hastigt tillagt "och flickan också såklart". Man får en sjunkande känsla i magen... Visst, det finns två offer i den här historien, killen har helt klart issues och mår säkert inte så fint av en anledning som förmodligen inte är så grann den heller men han är fortfarande kriminell. Han är förövaren, han är den som ska straffas och den om någon som alla borde vända ryggen om man haft ett friskt reaktionsmönster.

Vi får hoppas att mycket gott kommer ut av att den här väckarklocksbomben briserat. Tyvärr så sjunker hoppet direkt när man hör att folk från hela Sverige idag beter sig precis lika illa mot killen, hans familj och Bjästa som samhälle på Internet som det de själva satt och förfasade sig över på TV dagen innan. Hoten och hatet haglar. Bjästa och många av dess innevånare förtjänar många hårda ord för sin del i den rena ondska som de utsatt ett 14-årigt våldtäktsoffer för, men visa för sjutton att ni iaf är bättre än dom istället för att tävla om att vem som kan vara det största svinet. Svea Rikes Lagar gäller även sådant som skrivs på Internet och nu vore en mycket bra tid för att börja beivra en del av det som försiggår i träskmarkerna där de svenska svinen bökar runt i tron om att de inte behöver stå till svars för vad de gör bara för att det är på nätet.

CPL Pass 6

Något bättre väder än igår och vi kunde utan större problem ligga på 1 000ft i trafikvarvet. Blev mest studs-och-gå för hela slanten (10 landningar idag) men vi blev också ivägkörda till väntläge vid Ensjön ett par gånger. Mycket slit med att få alla konfigurationsförändringar att flyta skapligt och checklistorna att sitta. Finns fortfarande ett par lägen där jag tycker att checklistan inte har "flow" och då blir det svårare att lära. När man följer ett mönster eller "varv" runt är det mycket enklare än när det blir mera hoppande fram och tillbaka mellan reglagen. Lätt att tappa bort flygningen och bli lite stressad innan det sitter bra och jag insett att det går bättre (och det faktiskt är ok) om man låter det ta den tid, och höjdvinst/förlust som det blir innan man är färdig att göra nästa sak. Många saker, mycket koordination och simultanförmåga men inte omöjligt på något sätt. Finns en anledning till att man hela tiden övar på saker... :)

Lite roligt också att tornugglorna i Norrköping har en nykläckt unge som försöker lära sig rutinerna. Blir lite konstigt ibland mot vad jag är van vid och säkert så diskuterar de en hel del där uppe i redet också :) Nykomlingen bryter upp tillstånd och information i 2-3 olika sändningar med motläsning istället för att ge allt på en gång. Bl a får man inte QNH vid första kontakt utan först efter färdtillstånd vilket jag vill mena är direkt fel. QNH vill man sätta före taxningen påbörjas och inte låta den fördröjda informationen blockera att man kommer iväg. Häromdan fick jag också ett 3-siffrigt QNH - 107... :) Å andra sidan så blir det overload för mig också emellanåt och jag läste tillbaka helt snett ett par gånger idag när jag var busy med annat :D

S-E och jag har alltid gillat varann men det blir tightare nu när det är såhär mycket och vi har jävligt kul av och till :D Skönt att kunna vara så avslappnad med en flyglärare.

CPL Pass 5

Det blev ytterligare en intressant övning idag fastän vi bara skulle vara i trafikvarvet. Vädret var kass på morgonen men vi bestämde oss för att åka och se om det kunde funka ändå och så få prova på lite marginella förhållanden. 4000m sikt och "ingen molnbas" men prob40 på moln på 700ft. Vi kom några trafikvarv runt men sedan drog det igen såpass att vi kände att det var meningslöst att fortsätta om det skulle bli ännu sämre. Gott om flyttfåglar på lågan var det också. 4 landningar och en halvtimme i luften blev det iaf.

Vi åkte och tankade upp kärran och när vi sedan skulle taxa tillbaka till "company" så fick vi se något helt osannolikt. Mitt på plattan ligger... en golfboll! Vi tipsade tornet om det, gapade stort och garvade oss sedan medvetslösa när vi teoretiserade lite om hur sjutton den kommit dit och bytte historier om andra osannolika saker vi sett på en flygplats. :)

Longboarding...

...är inte en av mina hobbies men jag har fastnade för den här videon. Går på repeat hemma, mest för låtens skull men den är jävligt snygg också. Häftig åkning.


Det enda jag undrar är vart alla videor tagna med Nikon-kameror är? Bara sett alster från den där leksakstillverkaren Canon och deras 7D såhär långt men Nikons kameror kan ju samma saker... och alldeles säkert bättre :) Länktips tack! Låten är "Slow Motion" med gruppen Third Eye Blind, dock rejält klippt i då originaltexten är rätt... pårökt :)

Galna Moraltanter

Jag liksom många andra stönade högt och tog oss för pannan angående Beatrice Asks uttalande i förra veckan om att hänga ut sexköpare. Jag blev så matt att jag inte ens visste vart jag skulle börja för att skriva något om det. Som tur är så har SvD:s ledarblogg sammanfattat en del av det ganska bra. "Mandatperiodens ohotat knäppaste uttalande" - that about sums it up. Blogge gjorde också processen kort med idiotin. Hissen går verkligen inte ända upp på den människan och hon ska vara justitieminister! Om och om igen så har alliansens företrädare sagt saker som är hårresande tokiga och de tycks inte förstå det själva ens när de blir kollektivt sågade t.o.m av sina egna. Vilka stolpskott!

Om jag inte hatade Monal Salin och vänstern mer så skulle jag rösta emot dom i höst. Så jävla klantiga. Så jävla respektlösa mot folks integritet, så moralistiska så man vill spy. Det är verkligen inte såhär jag känt högern under alla år, vad är det som har hänt?!

Jag inser allt mer att det jag gillat hos högern har varit de liberala dragen, eget ansvar, egna val, maximal frihet, men det har man kastat överbord helt nu. Folkpartiet borde skämmas som kallar sig för liberaler, de är ett hån mot liberala värderingar. Nej, ge mig ett äkta liberalt alternativ som ger fan i vad vuxna myndiga människor gör i sängen eller annorstädes. Jag kvävs i denna nymoralistiska dynga! Dags att söka asyl i något mer liberalt land...

Typ Kina.

CPL Pass 4

Måndag morgon bjöd på ett strålande flygväder, minusgrader, klart, soligt. What a great day to fly :) Men när man skolar CPL så blir det inte så mycket njuta av, allt är hårt arbete men roligt. Idag fortsatte vi där vi var i torsdags med lite "höghöjdsövningar", dvs stall och vikning, branta svängar men även stig och plané med bestämd fart och omväxlande svängar ±180° och med upp till 45° bankning.

Slingsbyn klipper mycket markerat, oftast över höger vinge om man fortfarande har en aning gaspådrag när stallen kommer och jag kan inte säga att jag var helt nöjd med resultatet av övningen även om vi gjorde om den några gånger. Det är lite emot instinkterna att bara följa med dit flygplanet vill för att sedan när farten kommit tillbaka börja korrigera tillbaka, först roll och sen pitch. Man tappar runt 5-700ft och drar lite G när man hämtar hem. Härligt iofs men det kändes inte som jag fick riktigt bra kläm på det. Övningen är godkänd iaf och nästa pass, imorgon bitti, kommer bli i trafikvarvet med studsar och bedömningslandningar.

Jag gillar det lite mer professionella sättet att flyga, planera före, fasta värden, checklistor i olika moment och att flyga in och landa med fast pitch, något högre fart och bara reglera sjunket med gasen. Spika farten på 70kts och flyga så hela vägen ner till sättning. Love it :) Känns så... Boeing, hihi XD

Newsflash: Vårfloden är Här


8 grader varmt, najs! Nån som ska med och bada?

Gratis underredstvätt vare här! :)

Something Must Be Wrong With Your Vocal Technique...

...when the 12" mic goes out for a wee.

Det här inlägget är en respons på flyg- och musikbloggkollegan Lae:s inlägg om Humpe Humpe - Yama-ha, en tokrolig låt som nog passerade de flesta på 80-talet men vissa nerdar som jag och Lae minns :) Lite roligt också att dagen innan hade en annan vän facebookat en annan lite speciell låt från den eran, R.A.H Band - Clouds Across the Moon. Kul att man inte var den enda som uppskattade de lite udda låtarna. Någon som hört Stan Ridgways låt Camouflage? :)

Nåja, responsen här nu handlar om två låtar som jag nämnde för Lae men han inte hade hört talas om och utmanade mig på ett inlägg om.


Först ut är Morris Minor & the Majors låt Stutter Rap (no sleep 'til bedtime) som också fick låna ut lite av texten till rubriken på inlägget :) En tokrolig rapparodi på Beastie Boys om en kille som drömmer om att bli rappare men han har ett litet problem på vägen, sin stamning. Låten kom 1988 och som stolt ägare till vinylsingeln vill jag också påpeka att B-sidan är nästan ännu roligare, "Another Boring B-side" och jag vågar mig på att länka till nedladdning av den. Morris Minor & the Majors bestod av komikern Tony Hawks, Paul Boross och Phil Judge. Gruppen blev en "one hit wonder" och är sedan länge upplöst.

Den andra låten jag kastade på Lae var The Matterhorn Project:s låt Muh! från 1985. Den spelades även lite 2007 som nysläppt remix. Spotify.

Ljudet i videon är ur synk men jag hittade ingen bättre. Videon i sig är ju lätt... erotisk :) Teckningsstilen tycker jag påminner en del om samtida Scotch. The Matterhorn Project (Stella & PJ Wassermann) är också mer eller mindre en one hit wonder, åtminstone utanför Schweiz även om gruppen finns kvar i någon slags vilande form. Låten? Ja, den talar för sig själv... tokroligt värre :)

Ni sitter säkert på fler tokroliga eller annorlunda klassiker där ute, som dessa eller kanske Trio:s - Da Da Da. Släng in minnena i en kommentar! :)

CPL Pass 3

Idag avverkade vi pass #3. Såg rätt kladdigt ut i prognos och Metar, för kladdigt för att fortsätta med de övningar vi påbörjat iaf. Jag trodde det skulle bli inställt p.g.a. det men läraren tyckte "bra väder för att köra lite lågflygning" :) Så det blev ett pass på 500ft runt östra Östergötland :)

Bilden är inte från dagens flygning (dessutom är det gäss) men jag kom att tänka på den iom att vi mötte en hel del tranor på vägen runt. Otrevliga att få i propellern men häftigt när man ser dom air-to-air, i deras naturliga element. Jag har flugit lågflyg tidigare men det var ett tag sedan och det var en intressant och nyttig flygning på många sätt. Fullt arbete mest hela tiden, noggrant med kurs och höjdhållning, tidtagning, uppföljning, spanande efter elaka mobilmaster m m... Lagom svettig vid landning, tur att det inte var en solig dag under canopyn :)


CPL Pass 1 & 2

Äntligen så har min CPL-skolning på Kungsair börjat :) Den kommer att vara minst 15h och totalt blir det nog lite mer eftersom jag även ska återta ME/IR-behörigheten som jag låtit förfalla.

Vädret har varit inte helt samarbetsvilligt, i alla fall inte med tanke på att vi skulle ha lite bra med höjd för de första passen med SE-LBD, en Slingsby T67 M200 Firefly. Första passet blev c:a 45min airborne och fungerade mest som en allmän avdamning eftersom det var 5 år sedan jag flög den sist. Vi körde lite svängövningar, lite checklistor och övergångar mellan olika flyglägen. Slingsbyn är rätt motorstark (200hk) och har ett mycket kraftigare girmoment än t ex PA28 och det blir mycket mer stampande på sidrodret hela tiden. Man får t.o.m sitta och nidhålla den lite i planflykt! Borde ha sidrodertrim. Ovant och vållade lite bekymmer i att anpassa roderkoordinationen men överlag gick det bra och jag fick beröm. "Du flyger ju bra, som vanligt" :) Vare sig mina egna krav på mig själv eller lärarens var väl så högt uppskruvade och mätt mot det så var det riktigt bra. Susade ifrån Kungsängen tillbaka mot jobbet glad och nöjd ända till farbror blå vinkade in mig och delade ut lite extra vägtrafikskatt... :(


Slingsby T67 M200 Firefly.

Eftersom första passet inte bjudit på höjd nog för branta svängar, stall & vikning så file:ade läraren i IR-färdplan till idag och vi gick igenom molnen och la oss på ovansidan i solskenet (5000ft) och övade där. Gick bra men lite knivigt att få till 45-graders bankning i bestämd hastighet hela varvet. Får fila lite till på det nästa pass. Det här passet gav definitivt lite mer utmaning men fortfarande roligt, vi avslutade med inflygning på ILS:en på bana 27 på Kungsängen och landning, gick helt ok tyckte jag. C:a 1:15h airborne och mycket mer koncentration/anspänning än första passet, var lite matt och väldigt hungrig efter. Kul med lite tuggmotstånd också så länge det inte blir så mycket att man börjar tvivla på sin förmåga :)

Efter passet imorgon har jag valet om jag vill fortsätta att flyga Slingsbyn som är lite dyrare (500:-/h) även för landnings- och navigeringsövningarna vi ska göra eller byta till Beech Skipper som är billigare men går lika bra för ändamålet. Jag vet inte om jag vill flyga 3 olika typer på 15h så jag överväger att fortsätta i Slingsby till 10h och sen de sista 5h i Beech Travelair (2-motor). Det blir ju typ 4000:- dyrare men vafan... hålla på och hatta runt med kärror man inte känner ordentligt? Jag kör nog vidare med Slingsby, gillar den skarpt. Känns bäst så.

Kommer högst troligt att flyga min 900:e timme imorgon \o/

Life 1.0 - Status Report

Jag tänker inte skriva nåt jämrans "ledsen att jag inte postat nåt på länge" samvetskvalfyllt inlägg :) Men det var ett tag sen. Har en del som ligger i pipen men för lite tid och för mycket annat att tänka på nu.

Vad ere som händer då? Bland det mer konkreta finns väl att jag påbörjar CPL-skolningen imorgon bitti vid 07:30 om vädergudarna är med mig. Ska bli spännande och intressant, vet inte vad jag ska vänta mig men alla säger det är roligt så.... Blir Slingsby T67 Firefly, Beech 77 Skipper och Beech D95A Travelair i en enda röra under 15-20h framförallt tidiga mornar den närmsta tiden. Ska bli mycket intressant. Var uppe och flög första gångerna sedan i december nu i helgen och ringrostigheten stör mig lite, kommer nog bli både avrostning och förfining under skolningen nu och det kunde ju vara bättre utgångsläge men det kommer att gå bra ändå, det är jag säker på! Förresten så hackade jag ihop den här för någon vecka sedan om någon är intresserad av hur hela utbildningen till trafikflygare ser ut.

I övrigt kan jag med glädje säga att såhär bra som jag mått den senaste veckan har jag inte mått på så lång tid så jag minns inte när sist. Måste vara säkert 5-6år sedan om inte mer. Spänningarna efter ATPL-ansträngningarna har släppt och humöret har åkt upp som en kork ur en champagneflaska :) Har hänt så många saker som är positiva också nu på sistone, nya vänner, vår, sol, ljus och en del andra lite mer privata självförtroendehöjande saker. Just nu känns det verkligen roligt och spännande med livet och jag är verkligen inte bortskämd med den känslan! Hoppas det håller i sig läääänge. En mindre angenäm sak har jag efter långt ältande och osäkerhet tagit tag i också men den tänker jag inte avhandla här men i slutändan tror jag att även det kommer att leda till något bra.

Känns om jag äntligen är på G nu igen och det är en skön känsla! Om man bara kunde få komma iväg på lite R&R så hade det varit absolute bliss, men man kan inte få allt!

RSS 2.0