Politiskt Korrekt Bussbolag

Den som läser tidningar lär väl inte ha undgått krigsrubrikerna om Keolis påstådda språkpolicy som skulle förbjuda chaufförer att på arbetsplatsen prata något annat än svenska. Först blev jag glad och tänkte - Ja! Ett företag som vågar ta det obekväma beslutet trots given kritik från "politiskt korrekta" element att kräva, av både trivsel- och säkerhetsskäl, att alla talar samma språk på arbetsplatsen. Tyvärr så hade jag fel och då spotlighten tändes på Keolis "little dirty secret" så gjordes avbön enligt ödlelik reflexmodell.

Jag har själv jobbat på en arbetsplats där flera medarbetare hade ett annat språk gemensamt och man drog sig inte för att prata det av och till. Det skapar en uteslutningseffekt och en misstro när andra "pratar över huvudet på en" när man sitter i samma rum. Det är nästan som en sorts mobbning.

Av rena säkerhetsskäl, precis som vi i flygbranschen nu har språkprov som ger ett betyg i engelsk och svensk språkförståelse utöver vår etablerade fraseologi, så är det helt klart vettigt att alla talar samma språk hela tiden på arbetet. Jag säger inte att säkerheten nödvändigtvis blir bättre av att en 50-årig irakier som har problem med svenskan tvingas att prata svenska men hen har iaf avsevärt bättre chans att kommunicera med sina kollegor på ett gemensamt språk som inte är persiska. Hen kunde ju till på köpet kanske lära sig språket lite bättre och det vore väl bara bra... eller?

Jag är övertygad om att språket är nästintill den allra viktigaste nyckeln till integration och även om det kan låta klyschigt så är det här Sverige vi är i, språket är svenska och det borde inte ens behöva diskuteras att det är ett grundkrav för att kunna sköta ett arbete i det här landet. Så enkelt är det faktiskt. Denna era av politiskt korrekthet och den paniska rädslan att ställa krav på förment lättkränkta människor, vare sig det är på barn/ungdomar, invandrare, missbrukare eller villaägare kommer i framtiden att ses som en förlorad parentes i historien där man gjorde olika grupper och samhället en stor otjänst genom denna systematiska flathet.

Nej, fram för de som vågar ställa krav på sin arbetskraft och på människor i största allmänhet. Skäms Keolis som inte står upp för och försvarar en i grunden vettig policy!

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: Anonym

Pra grehjer!

2011-03-09 @ 20:11:54

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0