Flygräddning - Nature Edition

Söndagen hade ett grovt späckat program, brandflyg 2 pass (9-12, 16-19), flygning med P och hennes nya familj (12-14) och dessutom en fika/lunch för mig på Åbacka tillsammans med M (14-16). Jag var hemifrån och på G från 08:00 till 19:30.. *puh*. En liten icke planerad programpunkt smög sig in också...

På väg från LFK till Åbacka insåg jag att plånboken bara innehöll kvitton, det kommer man inte långt med på Åbacka där cash is king. Minutenautomaten vid Braskens Bro lära vara borttagen enligt tidningen (buuuh!!!) så vilken låg då bäst till? Berga Centrum fick det bli.
Stegade resolut fram mot den men framför den står en stege... foo? En hantverkssnubbe står på den och jag frågar om maskinen är trasig. Han vänder sig om mot mig och säger nejdå, men jag försöker få den här tillbaka till boet där upp... *peka*

(publiken utbrister ett samstämmigt *åååååååhhhhhhhhh!!!!* )

I handen håller han en liten gråsparvsunge. Han berättade att han också skulle ta ut pengar och när han står där säger det "slatt" och på marken bredvid honom ligger den lilla krabaten och piper förtvivlat. Fallet var nog på 5m åtminstone och den stege han fått låna nådde inte upp alls. Blödiga djurvänshjärtat slog dubbla slag... Jag hämtade en plastback ur bagaget på bilen och vi la den uppe på stegen men vare sig han eller jag nådde ända upp ändå. Det saknades 1dm eller så för att vi kulle kunna nå hålet i tegelväggen. Vi turades om att prova olika saker och passade den stackars ungen oss emellan...


Jag såg mig nödd att ge upp p.g.a tidsbrist och att vi inte hade nåt vi kunde göra. Vi skiljdes åt och han gick för att leta på nån lösning. Jag hade missat ta ut pengar i villervallan så jag ställde mig och gjort det. Då kommer snubben tillbaka med en riktig stege :) Med den var det inga problem och ungen kunde äntligen efter en kvarts slit återförenas med sina syskon i boet. *Feelgood*.

Men vi fick också höra att det inte var första gången en unge trillat ur det boet och ungar som luktar människa kan ju bli ratade av föräldrarna. När vi gick därifrån så var allt bra iaf men naturen är grym. Men det vill jag inte tänka på nu. Jag vill tänka att den kommer att vara en av de gulliga småfåglarna som jag kastar smulor till på Åbacka i sommar...

Invigning av EAA Hangar - Linköping GAC

Den gångna lördagen var en hektisk dag med många mer eller mindre kolliderande aktiviteter som jag/vi ville besöka. Ett av dom var invigningen av den första hangaren/verksamheten på den nyanlagda plattan norr om banan på ESSL. Området är projekterat för att bli ett "GAC" - General Aviation Center dit kommunen vill locka företag som är relaterade till flygindustrin eller beroende av flygtransporter. I förlängningen så hoppas man åstadkomma det som kallas "Aviation Park", ett helt industriområde med flyganknytning. Stort!


Nåväl. Allt stort börjar med baby steps. En platta och taxibana har anlagts och så har den första verksamheten fått flytta in: EAA och hembyggda/privatägda flygplan, bl a de som blivit hemlösa från Malmen.

Båda kommunalråden Paul Lindvall(m) och Lena Micko(s) var på plats. Båda politiska lägren i Linköping är numera flygpositiva, helt otroligt! :) Nu väntar vi bara på att Norrköping ska "play ball" också...

Viktor Lindman representerade intresseföreningen som sett till att köpa in hangaren från Tullinge när verksamheten lades ner där 2003. Jag hade tänkt mig att det var nåt i stil med "garagen" på Barkarby eller så men det här var ju en seriös värsting! *Avundsjuka*

Ursäkta mitt laborerande med miniatyrer här på blogg.se... tänkte börja använda såna lite mer men vi får se... Här är iaf också flygplatschefen Torbjörn Mårtensson.

Gissningsvis ett hundratal själar hade slutit upp trots den rätt sena informationen om dagen. Alla kärror som ska bo där var närvarande plus några gäster.

Vans RV-6 SE-XOI och Lena Micko vid mikrofonen.

Fairchild F.24 Forwarder. Föredömligt restaurerad av P.P.

Dags för bandklippning - GA-style!
Grillat till självkostnadspris, synd att jag jobbat precis före jag kom dit och då hade ätit med arbetskamraterna på mAx... orutinerat :(

Mingel med...

... bubbel såklart!

Och känner jag det här gänget rätt så blev det en och annan timme hangarflygning loggad också :D

Själv drog jag trots det mycket trevliga sällskapet och atmosfären snabbt vidare för att inte missa SOF11 och Kårtegen! Blir nog ett inlägg om det snart här... any year now :)

Stegeborg International

I förra helgen blev det tack vare flygbekante S en tur till Stegeborgs flygfält tillsammans med R och 4,5-åriga sonen H som är mycket flygintresserad men aldrig tidigare flugit. Kul! Vädret såg väldigt tveksamt ut mest hela dagen och det blåste och levde om. Jag tyckte kanske inte att det verkade så bra för en första flygupplevelse men när kvällen väl kom så blev det superfint och hur lugnt som helst i luften. Timing!

Vi startade från ESSL och flög 20min österut mot Slätbaken och Stegeborgs slottsruin som är ett välkänt landmärke utåt S:t Anna:s skärgård. Ägaren Casimir Danielsson blev flygbiten för några år sedan och eftersom de hade mark så anlade han ett försvarligt gräsfält på 800m. I början var fältet inte så vidare värst men det har blivit längre och bättre med åren och nu är det riktigt bra. Förutom skogsridån i väster då... ingen start ditåt med fullt skepp!

Från fältet är det bara c:a 700m att gå till slottsruinen och hamnkrogen.

Öppettiderna är inte riktigt högsäsongsmässiga ännu men vad gjorde väl det när R hade packat med matsäck åt oss. Picknick i kvällssolen, inte fel på något sätt!

Duh...!?


Lilla H tyckte det var hur kul som helst och kunde inte bärga sig till vi skulle starta hemresan igen, han bokstavligen dansade ut över Skällviks ängar mot SE-IUD :)


På vägen hem, vi var nästan ensamma i det östgötska luftrummet, så steg vi till 6000ft och presenterade H och molnen för varann, en riktig höjdare! :) Riktigt så liten var jag ju inte när jag blev flygintresserad men jag minns mycket väl hur spännande och kul det var. Mycket roligt att det blev en så bra utflykt!

Geocaching Stories pt.4 - Kul Lockbete

De senaste veckorna har det kommit lite nya cacher i Linköping och några har jag lyckats vara den första på, First To Find (alt. First Time Find), FTF, vilket såklart är lite extra kul. Säsongen har ju startat nu när all snö försvunnit och många bli inspirerade att sätta upp nya cacher och en del gamla som inte klarat vintern går hädan.

MMR-07: Ackuratess (GC2HCAB) kunde jag dock inte ta när den publicerades i.o.m att jag var bortrest men igår så hastade jag förbi den... Lite kul var den allt. Dels så finns den vid en geodetisk planpunkt av klass A, d.v.s en av 3705 liknande punkter i Sverige som utgör grunden för Rikets Nät (RT90). Att jag letade efter en pinne eller skylt av något slag var ju givet men...


Vad är det på toppen av pinnen?! :D Ett filmburkslock! Säkert 60% av alla svenska cacher består av en filmburk så den var ju inte så svår att hitta! Kul att den passade så väl där i röret, eller?


Pilutta dig! :) Detta var första gången jag såg en "cache" som hade ett lockbete på det här viset, höll på att garva mig harmynt :D Den riktiga cachen, filmburk även den, var inte så svår att hitta den heller bara några meter därifrån. Kul, kul!

More Opel Dopies


Som jag skrev i det här inlägget för ett år sedan så verkar det finnas all anledning att ifrågasätta den mentala statusen på folk som kör Opel... eller tar på sig den kepan :D

Feel the Power2*12 cores.

Swisch!


RSS 2.0