SE-SIM - Simprod101

Linköpings Flygklubb har investerat i en ny flygsimulator pga nya EU-gemensamma krav som gjorde att den gamla inte längre dög. FNPT1 heter den standard som vi måste klara, Fligt & Navigation Procedures Trainer. Det finns FNPT2 osv också men vi klarar oss med första nivån.

Produkten som införskaffats är svensk, från Kalmar och ett företag som heter Sivek. Det är så vitt vi vet den första simulator byggd på MS Flightsim som blivit FNPT1-godkänd. 5 projektorer ger 240° synfält. Några datorer går det förstås åt för att försörja skärmarna, simulering och operatörsplats.

Tyvärr har man byggt den på FlightSim 9 (2004) som är rätt gammal och dessutom på ett medföljande flygplan med dålig upplösning på instrumenten. FSIM har inte heller något inbyggt stöd för flera skärmar vilket gjort att man fått använda diverse plug-ins och fullösningar flygande i tät formation. Det finns också en binge barnsjukdomar att reda ut i systemet men det ska nog lösa sig. Synfältet gör det mesta av upplevelsen ändå och det går bra att navigera VFR, i alla fall om man känner trakten i verkligheten :)

Instrumentpanelen består av 2 st 19"-skärmar som är maskade med en plåtmatris vilket gör att man lätt kan byta om vi t ex vill simulera med Garmin 1000 istället. Alla instrument har vanliga vreden så man behöver aldrig klicka eller så på något. Den enda knapp som är non-standard på panelen är paus-knappen :) Trevligt att både lärare och elev kan välja när man vill pausa för att fråga/diskutera något.

SE-SIM1
SE-SIM2
SteWa parkerade kärran lite vid sidan om banan efter en något rörig NDB-approach med snöfall och kass sikt. Han är dock i gott sällskap, undertecknad kapade ett par granar under en ILS på DA när han började titta ut efter banan :)

Sim Panel
Sim Windows
Sim Titth?
SteWa visar vart skåpet ska stå

image51
RvP & SteWa tar en "level-fika"

Sim Ernest & Henrik
Mitt när vi höll på att testa så trillade Ernest Wessman och Henrik Ejderholm in och de fick givetvis bevisa vad de gick för i SE-SIM. Lika mycket eller lite som alla andra som testar den första gången skulle det visa sig...

Sim Flightpath
Ojsan...

Summa summarum är det ett rejält lyft mot den gamla simmen men jag hoppas att man kommer att rätta till den binge med annoyances som finns i systemet. Men vad sjutton, det är ju bara datorer så det ska väl vara görligt :) Synd bara att man inte valt X-plane som bas, det hade nog varit enklare och dessutom en bättre simulering.

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0