Vara Försiktig Med Vad Man Önskar Sig

Eller kanske "den som inte intresserar sig för politik riskerar att låta sig styras av dårar" :) Sen vem man definierar som dåre beror kanske på vart man står politiskt. Det är märkligt hur många som gnäller nu, politiken var ingen hemlighet innan valet och det var ni som röstade. Om det så var enbart av protest mot S och Perssons maktfullkomlighet och regeringens totala handlingsförlamning. Några saker värda att notera om vår nuvarande regering:

Arbetslösheten har inte varit så låg som den är nu på de senaste 17 åren! Sen vems förtjänst det faktiskt är kan man ju träta om men sista siffrorna som jag minns från före valet var i alla fall fortfarande runt 6-7%. Och då har man trots allt bytt mätmetod till en som är mer realistisk men som ger synbart sämre siffror.

Man har genomfört 70 av 131 vallöften, alltså fler än hälften på knappa två år. Det ni. Inte bara valfläsk här utan lite drag under galoscherna :)

Sen har man också lyckats visa att man kan överleva både kriser och interna motsättningar i alliansen utan att för den skull orsaka regeringskris, mycket bra gjort! Regeringen upplevs som stabil och de olika partierna får trots allt torgföra sina avvikande åsikter utan att hela media börjar yla om sprickor.

Sen har man ju tyvärr misslyckats kapitalt i att skapa folkets och även sina egna väljares gillande genom en del tuffa beslut, en del nödvändiga, andra helt huvudlösa. Jag tänker närmast på a-kassan(+), FRA-lagen(-) och försvarspolitiken(-).

PR är regeringens akilleshäl och den största enskilda faktor som kommer att leda till att man inte blir omvalda nästa gång. Om man hade jobbat på ett lyhört och smart sätt så hade man kunnat plocka pluspoäng även på smärtsamma åtgärder. Om man dessutom backat i frågorna om FRA och försvarspolitiken så hade man framstått som både smartare och ödmjukare.

Jag föredrar en regering som faktiskt gör någonting och vågar fatta beslut även det inte alltid blir så bra. Hellre det än en som bara bidar tid och konsoliderar makten. Jag vill att alliansen ska vinna även nästa val men då är det hög tid att både sätta de största vallöftena i sjön (som att underlätta för företagen och gynna arbete) och att börja låta PR-maskineriet snurra för att trumma in allt det bra man faktiskt åstadkommit. Annars kommer sossarna att ha en promenadseger när det enda man behöver göra är att finnas där och sen peta lite i "a-kasse-såret".

Stöllaprov :)

Fallskärmshoppare som bevisar vad vi redan visste om det släktet :)


Facket Är Ett Gift

Så var ribban lagd, nu vet ni vart jag står :) Och ja, det var en medveten provokation, facket har visst en funktion på vissa ställen och i rätt format men när jag läser sånthär så måste jag bara spy lite. Det är nästan så jag hoppas att murveln fått nåt om bakfoten - avtal om att ingen kan sägas upp som gällt i 13 år?! Det är ju helt jävla sanslöst!

Facket verkar tro att företaget anställer folk av någon slags allmän god vilja eller välgörenhet. Facket försvarar nästan ovillkorligen arbetstagaren oavsett hur dålig den är för arbetsgivaren. Face it, det finns gott om människor som inte vill jobba eller gör en mycket medioker insats på sina arbetsplatser. Varför ska företaget betala lön och hålla den som skiter i att göra ett bra jobb med arbete? Att helt onyanserat förhindra företaget från att göra sig kvitt detta dökött är att förgifta det och drabbar i förlängningen hela företaget och alla dess anställda.

Sen har vi ju den berömda salladsbaren m.fl. också. Facket går så långt att det dödar företag som inte tecknar kollektivavtal trots att ingen av de anställda vill ha det. Fel, fel fel! Facket är bra på många sätt och det finns absolut arbetsplatser där det inte skulle gå utan p.g.a. dåliga företagsledare och chefer. Men fackets inflytande och roll måste omformas och i många fall minskas. Dels för att de missbrukar sin ställning och tillför en massa byråkrati (samverkan m m) dels för att man i vissa fall är direkt företagsfientliga och det gynnar ju faktiskt inte ens deras egna medlemmar i slutändan.

Heja Telia som äntligen visar facket vart skåpet ska stå och börjar ändra den osunda maktbalansen!


F.ö.
En bekant till mig jobbade på Cygate, ett företag med gott renommé, ungt, snabbt, korta beslutsvägar, inte mycket till fack för att ingen sett behovet av det. Sen köptes Cygate upp av Telia. Telia är raka motsatsen till Cygate, gammalt, monopolistiskt, kasst rykte i branschen och så dessutom kom facket indundrande och krävde att alla skulle vara med. Det skulle vara samverkansmöten och annat skit i långa banor. Vi kan säga såhär, han var inte den enda som röstade med fötterna. Cygates värde för Telia torde i det närmaste ha försvunnit, fel ägare med fel företagskultur underblåst av fackets starka ställning.Chefen & Jag

Hade utvecklingssamtal på jobbet idag. Chefen och jag har jobbat ihop sedan långt innan han blev chef och vi brukar ha rätt öppenhjärtiga utbyten på våra samtal och de brukar ta längre tid än avsett av just den anledningen. Två timmar ska det ta nominellt. Vi hade bokat 10.30-14.00 med avbrott för lunch c:a 45min. Det räckte inte :)

Vi kom väl igenom formuläret med punkter som ska avhandlas till 3/5 ungefär. Ska väl inte kalla det för gemyt för det är det inte men det blir väldigt mycket sagt om allt möjligt och det är en intressant position man har när man faktiskt kan säga i princip vad man vill till sin chef. Det blir nästan lika mycket utvecklingssamtal för honom som för mig :))

Skönt också att ha haft ett bättre utbyte om exakt hur vi står vad gäller min framtid och eventuella karriärbyte än vad vi hunnit med innan. Han förstår mig bättre och jag vet att han inte kommer att särbehandla mig negativt. Kul också att få stöd för att jag bitit en projektledare i röven ett par gånger, helt rätt tyckte han *LOL* :)

Jag Hatar Att Erkänna Det Men...

... Vanish Oxi Action fungerar. Jag är så trött på TV-reklam och i synnerhet den fördummande och intellektuellt kränkande sorten som t.ex. Vanish sysslar med. Jag spyr på eländet. Det är nästan så man medvetet undviker att köpa de produkter som marknadsförs så (vilket skulle lämna mitt hem rent på rengöringsprodukter). Men, en granne är sån figur som säljer in produkter till ICA-butiker och han har alltid en massa varuprover som han delar med sig av. Så bar det sig inte bättre än att en flaska av denna gegga hamnade i mitt badrum.

Förra veckan så åkte hatten (vad säger man) av en penna i min ficka och den blödde stora blåa fläckar på ett par nya mellangrå sommarbrallor. Liknande händer ibland med mina favoritpennor, Pilot VBall som trots sitt namn inte tål hastiga/stora tryckförändringar och därför emellanåt exploderar när jag flyger. Shit happens men trist är det.

Vis av erfarenheten gjorde jag inget åt det, det brukar ändå inte gå att få bort (Tabort, BioSpray e chanslösa). När jag väl skulle tvätta så tog tjurskalligheten över och jag tänkte att jag testar väl lite Vanish och slänger med dom. Det kostar ju inget extra liksom.

Döm om min förvåning när maskinen gått klart och jag undrade om jag stoppat i fel brallor. Helt borta, inte ett spår av fläckarna! Otroligt. Gapade så stort så en par starar byggde bo i hålet innan jag fick igen käften igen :) Så nu vet ni - "han är förtvivlad, men det är inte jag! " :)

Dumheten Framhärdar

Hej, jag heter Jenny och jag är korkad och inte rädd för att visa det heller. Eller det ena är förstås villkoret för att det andra ska funka.

Alltså, reality check. 21-årig brud åker med sin raggarbil mitt i natten och skränar Eddie Meduza (bara det...) så högt att massa folk vaknar och ringer snuten. Vad gör bruden? Drar det hela till rättegång för att hävda att hon minsann har rätt att göra så! Dessutom går hon till tidningen med storyn och förväntar sig att få sympati?! Det kan inte bara vara ett av hennes får som är på rymmen. Ärligt. Jag står för det, människan kan inte vara klok på en fläck.

Lilla gumman, såhär funkar det i livet: man har massor med rättigheter att göra saker så länge det inte går ut över andra! Folkvett, om du hade haft något, hade åtminstone fått dig att skämmas när polisen påtalat för dig vad du i oförstånd gjort men inte då... Jag blir krontokig när folk tror att de kan göra precis vad f*n som helst för att de känner för det och jag tappar helt fattningen när de dessutom är så skriande korkade att de dessutom framhärdar trots att hela omgivningen skakar på huvudet åt dom.

Gå direkt till skamvrån utan att passera gå och utan att inkassera minsta medlidande och skäms lilla flicka!

Om Man Inte Visste Bättre...

... kunde man fått för sig att det åskar...


Tack för det Tor, nattsömnen som borta i en blixt.

Things That Make You Go POF

POF=Principles of Flight (Aerodynamik / Flygmekanik)Det måste vara synnerligen rubbade människor som gillar det här ämnet. Borde vara tillräckligt för att diskvalificera dom från flygtjänst. *POF* måste vara ljudet associerat med proppen som går nånstans i cortex när man läst >2h av detta junk :)

Varje moment i sig är inte svårt, det kluriga blir när man måste försöka se helheten. Vad händer med lyftkraft och motstånd i det ena heller andra flygläget. Hög fart. Låg fart. Sväng. Stall. Vikt och load factors påverkan. Blah. :) Jag hade POF och ALW den här veckan och jag skrev veckans prov i POF redan igår morse och klarade dom men jag fattade inte riktigt varför, hehe.

Lackade ur och bestämde mig för att ALW är i.a.f. inte ett ämne som kräver att man förstår sammanhang av olika faktorer och är lättare att bara plugga in så jag bestämde mig för att läsa om POF helt och hållet. Ett riktigt beslut känns det som nu då jag förstår saker mycket bättre vid en andra genomläsning när jag också kan tänka tillbaka på de frågeställningar som kändes kluriga på prov/övningsfrågor. Det lär inte heller bli mindre svårt sen om inte grunderna är glasklara (nåja).

Nu är det bara drag kvar att gå igenom igen... kanske kan det bli lite ALW innan dagen är slut ändå.

Ett av Tornugglornas Reden Hemsökt Igen :)

Denna gång i Västerås (ESOW) i samband med att jag var där på ATPL-kursens introvecka. Chattbekante K jobbar som flygledare där och hade bjudit in mig på ett litet besök, ett erbjudande för trevligt att motstå!

Jag var där efter "plugget" måndag förra veckan och det började väl halvbra... hjärnan igensatt av teori så tänkte jag inte och utgick från att tornet nog låg vid flygterminalen. Så fel man kunde ha. Jag hade t.o.m. betalat parkering till flygplatstaxa innan jag insåg mitt misstag :)) Illa. Sen fick jag "radarvektorering" till rätt ända av fältet.

Västeråstornet är minst sagt lite speciellt anlagt som en tillbyggnad på ett befintligt hus.

Utsikten fin - som från de flesta torn.

Signallampan. Med fuskis på. Som K sa "ni måste lära er de där signalerna utantill men det behöver inte vi" :)

Big K himself in action :)

Det hederliga systemet med strippar för varje flygning i området. Så primitivt men så svårslaget enkelt och överskådligt.

Metdata med mera på en skärm. På den andra radarbild.

Som så många andra torn så har även ESOW en "blind spot", plattan. Som hjälp, en webkamera som kollar när Ryanair stänger dörren, då vet tornet att de är på gång :)

Övervakning och kontroll av radionavhjälpmedlen.

Den stora röda knappen...

"Rajjan" @ ~V2

Jag blev kvar säkert 1.5h och fick svar på en massa frågor, megens intressant! :)

Tackar för titten!

Fotbolls-EM

VEM BRYR SIG?!


(var bara tvungen, för alla oss som faktiskt skiter i det)

Gottröran

För en tid sedan sände P3 en dokumentär om haveriet med SK751 utanför Gottöra i december 1991. Jag tankade ner den som mp3 och det råkade bli så att jag lyssnade på den ikväll. Mycket intressant. Och välgjort, men det brukar ju radions dokumentärer vara. Jag rekommenderar den till alla med det minsta intresse.

Jag har ända sedan det hände påpekat för alla som jag pratat med att det faktiskt inte var kaptenen som var den stor hjälten även om det de facto var han som spakade planet ända ner i backen. Den riktiga hjälten var Per Holmberg, en SAS-kapten som råkade befinna sig ombord på väg till sitt eget arbetspass. Kapten Rasmussen var chockad och oförmögen att leda i den uppkomna situationen och styrmannen var alldeles grön på typen.

Tack vare att Per Holmberg ända från sin passagerarstol kunde känna och se att åtgärder inte vidtogs och därför rusade fram och mer eller mindre tog kommandot så ökade deras chanser att klara situationen enormt. Sen ska man egentligen inte säga att den otroliga utgången har med någon av deras förmågor att göra, de hade en jävla bonntur. Men inte ens det hade hjälpt om inte förlamningen på flight deck hade brutits av Kapten Holmberg. Intressant också att ett ombordsystem (ATR) som ingen på SAS kände till avsevärt kan ha förvärrat situationen.

Dokumentären innehåller intervjuer med Holmberg, styrmannen, pursern, en passagerare som klarade sig utan skador, den enda passageraren som fick bestående skador (förlamning), SAS dåvarande flygchef och en av medlemmarna i haverikommissionen. Det framkommer också att SAS hantering var rätt underlig då man satte den chockade besättningen på en presskonferens samma eftermiddag och att kaptenen utmålades som den stora hjälten vilket ju måste ha känts rätt bisarrt för honom och att media fick prata med dom före havkom.

Hittade även denna artikel som till viss del även bekräftas i intervjun, Holmberg har blivit rätt illa behandlad på många sätt efter händelsen så till den grad att han blivit bitter och känner viss ånger över att han ö.h.t. ingrep. Illa. Mycket illa! Världen behöver handlingskraftiga personer med civilkurage som vågar lägga sig i och styra upp när något inte funkar. Per Holmberg är i mina ögon ett föredöme och en man som gjorde det rätta, en riktig hjälte!(Intressant är ju också att ifrågasätta värdet av de psykologtester som en del flygbolag, bl. a. SAS, fortfarande gör för att vara säkra på att personalen inte ska "frysa" i pressade situationer som denna. Inga garantier kan ju någonsin utfästas när det gäller människor och deras psyke men Rasmussen var säkert testad och han vad f.d stridspilot, "borde inte kunnat hända")

Hooked on Humidity

Mest ville jag dela den här fina bilden som jag fångade med mobilen häromdagen men det passar väl också rätt bra att berätta att första veckans prov i MET gick bra :) 83% och 75% är gränsen. Bara 5v till med MET och tillhörande prov kvar...


Molnet är... eller var... ett Cumulo-Nimbus eller Cb som vi säger. Det är i ett kollapsande stadium vid 21-tiden på kvällen. Cb förknippas med hög uppvärmning som gör att stora mängder varm och ofta fuktrik luft stiger kraftigt (termik). Cb ger regnskurar, åska, hagel och är inte hälsosamma att flyga igenom på grund av de starka upp- och nedgående luftströmmar som det innehåller.

Allteftersom solen går ner och inte längre värmer jordytan så kollapsar Cb:t mer och mer. Flera kvällar den här veckan har visat prov på mycket spännande och vackra molnformationer med många färger och skarpa kontraster, så även ikväll. Nåja, nu ska moln-fetischisten sluta pladdra och styra vidare mot snarklådan.

Suspended Life

Ok, det här med distansstudier för ATPL var ännu tuffare än beräknat. Eller i alla fall förra veckan. Två dagar av den gick ju trots allt åt på plats i Västerås och sen började jag läsa MET för det är det jag tidigare haft svårast för. Det visade sig inte vara några problem vilket var en lättnad. Jag var klar med MET på fredagen och hoppade på ASP.

Oh boy.

Nu förstod jag mitt misstag. Lärarna sade att alla veckor är balanserade med lite mer av ett ämne och lite mindre av ett annat och det ska finnas en balans i den totala mängden och svårighetsgraden. MET var den lilla biten förra veckan. Och dessutom så visade det sig att jag hade svårare för delar av ASP, i synnerhet hydraulik med Pascal's lag och beräkningar av tryck/yta/kraft etc. Som om vi skulle konstruera skiten. *Bah*!

Sen är skolans prov av lite halvdålig kvalitet och man frågar på saker som inte finns i böckerna, har språkliga missar som ändrar betydelsen av frågor, inkonsekvent /inkorrekt terminologi och anger inte om man t ex ska räkna med 27 eller 30ft per hPa. Synnerligen provocerande när man redan är uppe i varv! Man behöver trösten av att ha svarat exakt rätt på en fråga, inte upptäcka att de använt 30 och jag 27... :/

Konsekvensen blev att de prov jag borde skrivit i ASP och MET senast söndag kväll satt jag och slavade med igår kväll från 18.30 till 23 typ. Detta efter en arbetsdag då. Ikväll är det kvällsjobb som lär bli sent så även denna vecka tappar jag två kvällar som jag borde använt till ALW och POF som är veckans ämnen.

Konsekvensen blir också att jag är ytterst stressad och råfokuserad/koncentrerad på de tider jag är hemma och läser. Jag måste försöka komma ifatt denna veckan och ALW är inte svårt, bara mycket att stoppa in i skallen. POF får vi se... det kan bjuda en del tuggmotstånd misstänker jag.

Vänner och bekanta, hav förståelse. Det verkar som om jag kommer att behöva isolera mig en hel del det närmsta halvåret och jag kan vara både väldigt koncentrerad och stressad (sitta mitt i prov) när ni kontaktar mig med tillhörande korta svar eller kanske icke-svar på ICQ/MSN/IRC. Jag ber att få återkomma på tider då jag känner mig i kontroll eller möjligen har kapitulerat för dagen :) T.o.m att vara på jobbet är rätt avkopplande i jämförelse, hehe.

Tack för din förståelse och ditt stöd! :)

I Elfte Timmen Men...

Typ ett år för sent och förmodligen alldeles för sent överhuvudtaget men äntligen har media och allmänhet vaknat till något angående den så kallade FRA-lagen. Om du liksom jag och troligen de flesta andra inte vill bli utsatt för godtycklig avlyssning av din telefon och mail, kolla in den här siten och fundera på vad du kan göra. På onsdag är det för sent. Opinionsbildning kan räcka eftersom bara fyra alliansledamöter måste gå emot sina partier i röstningen för att fälla förslaget. Sprid ordet!

Act!

Now!


ATPL Dag 5&6 + Distans

Som ni nog förstod av det tidigare inlägget om hotellet så var jag en sväng i Västerås även denna vecka. Det var de överspillande 2 dagarna från den korta veckan innan som skulle städas av. Med förra veckan i bagaget så var det Inget märkvärdigt egentligen och schemat var som följer:

Dag 5
F.m. ALW
E.m. HPL

Dag 6
F.m. MET
E.m. ASP

Bara gamla kändisar utom HPL som var första och enda gången. HPL trodde jag skulle bli ganska lätt och det kanske det blir också men det var en liten överraskning ändå hur mycket det verkar omfatta nu. Jag tror att det största problemet ligger i engelska medicinska termer även om mycket av det är latin. Jag har väl också en viss fördel av att ha växt upp med en sjuksköterska och ha glott på massa sjukhusserier på TV en gång i tiden :) Vi får se...

Lite snabb matematik och koll ger också att jag nu haft min första dag hemma för självstudier. Den här biten har oroat mig lite, det är en utmaning mot mitt lata jag att strukturera upp dagen så att jag kommer att kunna hålla den höga takten som krävs. Första dagen gick rätt bra om jag får säga det själv. Har nog fått till c:a 6-7h effektiv tid varvat med mat och en liten power nap på eftermiddagen. Det enda jag inte lyckats med var att köra vidare ett par timmar nu på kvällen men det duger. Det duger bra, bättre än jag trott nästan :) Jag är en annars en mästare på att hitta sånt som är roligare att göra och skjuta saker på framtiden. Den mentala förberedelsen jag ägnat ett par månader åt kanske har hjälpt lite trots allt :)


Soffan har blivit högkvarter för studierna tills vidare. Lurar på att försöka skapa en bättre studieplats samtidigt som soffan erbjuder mycket flexibilitet för sitt/liggställningar och min rygg skulle nog ha vissa synpunkter rätt snart om jag bara satt kapprak på en stol hela tiden.

Dagen har mest ägnats åt att renskriva anteckningarna från de 6 dagarna på skolan. Ett bra sätt att repetera alltihop tycker jag och samtidigt föra över anteckningarna i separata block för varje ämne som jag sen kan bygga vidare i när jag läser ämnesböckerna. En del har jag begripit bättre nu och en del frågetecken har dykt upp där jag antecknat för dåligt... "vad sjutton var det där om nu då?" :) Fick även slå en signal till min personliga mattecoach Å för lite frågor om α, ρ och koefficienter :)

Imorgon en dag på vanliga jobbet och sen får vi se om jag lyckas "keep up the good work" fre-sön. Första diagnostiska provet är också på söndag.

Hur Budget Får Det Bli?

Man får vad man betalar för brukar det ju heta. Men nånstans går ju ändå en osynlig gräns för anständigheten tycker i alla fall jag. Som, om man skaffat ett hotell och ska ha folk som bor där mot betalning (om än en ringa sådan), borde man inte åtminstone vara där och bemanna stället? Jag har varit med om förfarandet förut i några hålor långt utanför storstäderna men mitt i centralaste Västerås? Man möts av en låst dörr med en lapp med ett telefonnummer på. När man ringer numret får man portkoden och sen anvisning om att nyckeln ligger på receptionsdisken. That's it. Kom igen!

Struligt var det att boka också för när jag ringde satt snubben på nåt fik/bar där det inte gick att höra vad han sa och han vägrade gå ut utan gastade att jag skulle maila istället. Det gjorde jag men fick inget svar... would you believe it. Ringde och då hittade han mailet och bekräftade att det var ok att komma. När jag stod här och ringde numret så gick det först till mobilsvar hos någon tjej som inte sa någonting om hotell osv... Strulputte!

Som tur är så är stället rätt fint och förtjänar nog sina tre stjärnor som anläggning betraktat. De andra ställena jag bott på har hållt sig med en aire av 60-tal och luktat ungefär så gammalt och sunkigt ofräscht. För 395:-/natt så kan en lyxsuite utan frukost och eget medhavt bäddmaterial bli din på Klipper Hotel.

How 'Bout This Heat?!

Redan igår var det visst upp till ~32 grader i stan om man får tro kurvorna på www.temperatur.nu som är trevlig site med temperaturdata från massa ställen i landet. Systemet bygger på frivilligt deltagande och vem som helst kan köpa ett billigt kit för att koppla till datorn och när man visat att man riggat sensorn på rätt sätt (skuggad, inte nära hus, viss min.höjd) så kan man bli en ny mätsite som publiceras.

Redan nu krälar sig herr Celsius upp över 20-strecket och klockan är bara knappt 9 på morgonen, det blir nog en "intressant" dag det här då den är utnämnd till peak för den här böljan.


Senaste dygnet.

Veckan som gått, man kan se att det faktiskt varit lika varmt som igår redan i söndags.

Även om dessa prober som folk kör runtom i landet kanske inte ger samma toppkvalitet på värden som SMHI:s Stevenson screens så är möjligheten att se trender och jämförbarheten säkert lika god.

Trots värmen har jag inte behövt köra min luftkonditionering alls i år och min rädsla för att det här uppe under taket skulle vara varmare än nere i min gamla lägenhet har kommit på skam. Jag brukar rent kroppsligen/psykiskt ha väldigt jobbigt med höga temperaturer här hemma i Sverige, brukar ju vara en väldigt jobbig hetta men så inte nu och det är bara att tacka och glädjas åt det :)

Jag funderar på att ta en frukost nere vid slussarna.

Vad ska du göra för att överleva dagen?

ATPL Dag 3&4 m.m.

Hemma från Västerås så kommer lite mer om de senaste 2 dagarna. Ämnena har varit som följer:

Dag 3
F.m. MET
E.m. ASP (electrics & electronics)

Dag 4
F.m ALW
E.m POF

Överlag kan väl sägas att jag har en känsla av att "det här var väl inte så farligt" då det mest känns som en refresh av sånt jag redan läst och en del kändes även mycket klarare än jag minns att det gjort förut. Jag har fått ett par rejäla missconceptions uträtade också (och inte bara jag...). AoA:s direkta koppling till stall i.s.f. fart och hur elektricitet faktiskt fungerar, att det inte är elektronens laddning som är energin utan dess rörelse och att man kan se en elkabel mer eller mindre som en stötstång :) Men, volymen av skit som måste in i hjärnan är fortfarande skrämmande... får se hur det går :)

MET Jag har alltid haft en viss upphill struggle med meteorologi (för att inte tala om att skriva skiten på tangentbord) men nu känns det mest intressant och inte så svårt men så har vi bara läst det första... :) Dom gråa håren börjar kanske växa nästa vecka när vi kommer in på adiabatik m m... Bra lärare.

ALW Mycket intressant ämne och eftersom jag läst en del i boken så var det trevligt att få det genomgånget och lite utklarat på ett bättre sätt än i boken som är mer än lovligt torr. En lärare kan ju alltid presentera saker på mer pedagogiska sätt och har ibland bilder som underlättar som i det här fallet av the freedoms of the air. Kommer nog att bli det mest krävande ämnet vad gäller att minnas mycket... Bra lärare.

POF var väl vad mina säkringar sa nånstans efter 14... fifan vad tråkig skit det är egentligen. Alla sex sorternas motstånd med formler, lyftkraft och aerodynamic center. *pfff*. Svårt... nja, lite? Och trist som döden... Rätt bra lärare.

HPL Har vi inte haft ännu men jag ser fram emot det för jag tycker både medicin och psykologi är intressant.

COM Slapp jag undan då! `o´ . Bra lärare.

ASP Är delad i två delar, Airframe Systems & Powerplant samt Electrics & Electronics. Kommer nog att bli intressant, vi har mest gått igenom grunderna och "det svåra" men inget av det känns direkt... svårt. Mest intressant. En rätt bra lärare och en helkass.

Skolan snålar en aning med material, vi skulle nog vilja ha powerpointarna som lärarna använder för de är bra men vi får dom bara som hand-outs. De är väl rädda för att andra skolor ska stjäla materialet kanske... De andra på kursen är T som jag fått bra kontakt med, kille från Sundsvall som tagit sina cert på Nya Zeeland för några år sen och ska konvertera till JAA. M som är tysk men boende i Kanada sen många år som ska konvertera till JAA. T som jobbar på Nordflyg och måste läsa ATPL för att vara chef eller nåt :) A som är från Sydafrika och ska konvertera till JAA efter att ha träffat kärleken och flyttat till Luleå. Och sen Humle & Dumle (kan inte namnen än) som är polare från polisskolan och båda vill sadla om till flygbranschen. Trevligt folk allihop, kul med en så heterogen samling människor.

Det har funkat bra att bo hos min vän G men det är ju en bit ifrån skolan tyvärr, tar 45 min i vardera riktningen och jag undrar lite inför skolproven om jag kommer att kunna finna studiero då, det får vi se. Tack för den här gången hursomhelst, det har varit trevligt och intressant att återknyta kontakten och lära känna dina barn lite mer! :) Nästa veckas 2 dagar blir på billighetshotell i stan hursomhelst då Casa G ska renoveras.

Saker har visst varit... hmm... intressanta(?) på jobbet så jag är glad att jag inte är där :)) Bra tillfälle för kollegorna att lära sig ta över lite av det som bara varit jag som kunnat förut. Inte för att de haft för lite att göra eller nåt men ändå...

ATPL Dag 1&2

En kort-kort rapport från Västerås och första dagarna på kursen. 6 av 14 ämnen skall avverkas i detta blocket, de är

ASP
Airframe, Systems & Powerplant
HPL Human Performance & Limitations
MET Meteorology
COM Communications
POF Principles of Flight
ALW Air Law

Passen är c:a 3h långa och en timmes lunch. En normal kursstart, dvs med 5 dagars vecka, så hade man haft 3 pass om dagen men eftersom vi ska tillbaks 2 dagar nästa vecka så blir det bara 2 pass och det tackar vi för iofs :) Blir nästan lite slappt med "jobb" mellan 08.30 till bara 15.30. Å andra sidan är 08.30-18.30 rätt tufft... så kommer det att bli i veckorna framöver när jag ska vara på skolan igen.

Dag 1
F.m: introduktion till skolan, kursens upplägg och distanssystemet.
E.m: COM

Dag 2
F.m: ASP
E.m: ALW

Överlag verkar skolan rätt bra och strukturerad fast informationen innan kursstart var usel, men inget som inte rett ut sig eftersom. Vi är bara 3st som börjat denna start men vi läser tillsammans med 4st från denna förra kursstarten, men stor är gruppen alltså inte. Lokalerna är bra även om det ser sunkigt ut utifrån och värmen har varit klart under kontroll. Två av mina kurskamrater är engelsktalande enbart så undervisningen sker på engelska och lärarna kommer nog att få skiftande betyg av sina language assesors framöver :)) Men det funkar.

Jag har också fått reda på att jag kan glömma både VFR- och IFR communications tack vare att jag redan har PPL+IR. Inte svårt, inte stort, men nu har jag bara 12 ämnen att avverka istället för 14 :)

Imorgon Börjar Allvaret

Sitter på sängkanten hos min nästan mördade vän G utanför Surahammar och väntar på att få gå och lägga mig. Anledningen är att Surahammar inte ligger alldeles långt från Västerås där jag imorgon bitti vid 08.30 ska infinna mig på BFSAA för att påbörja ATPL-kursen.

2 block om 17v/st. 1v intro. Plugga hemma på 2 dagar ledigt/v plus helgerna. 1v refresh på plats, 1 vecka skolprov och så prov för verket och sen samma sak för nästa block. 14 ämnen, 8000 sidor böcker... I'm gonna have a ball.

What have I done?

RSS 2.0