SE-XXE - A Work in Progress

Jag hade sedan tidigare en inbjudan från flygchatbekanta J att när jag är i Västerås komma över till Johannisberg och kika på bygget av en DynAero MCR 4S som han är involverad i. Efter att jag skrivit skolprovet i GNAV i förra veckan så kände jag att jag hade både tid och ork att nappa på erbjudandet så jag ringde upp och straxt var jag där.


Kärran är i trakten av 80-90% färdig även om det vid en första anblick kanske inte ser ut så :) De mest väntar på att våren ska komma så de kan ta ut och den viga vingarna med kroppen och påbörja flygutprovningen.

Om man kikar bakåt däremot så ser det ju riktigt ombonat och klart ut.

MGL Avionics Stratomaster Voyager, fint ska det låta och inte såg det väl så illa ut iofs. Riktigt coolt är att man i PC kan skapa en helt egen layout på de olika mode:rna och när man stoppar i minneskortet så kommer det att se ut precis så. Fullt stöd för Jeppesen-databas och SVT.


Solid state-gyrona sitter under förarstolen nere på durken.

En Rotax 912S på 100hk ger ekipaget en trevlig marschfart på runt 135kts!

Vingen sedd från lite annorlunda perspektiv. Det är två genomgående vingbalkar och stryktålig upp till 17G! DynAero använder några olika standardkroppar/vingar till flera olika modeller och kroppen från 4S används även till den kommande 2-motormaskinen "MCR Twin" som utlovar helt otroliga 205kts cruise med 2*Rotax 912ULS alternativt 914! Låt oss säga såhär, jag tror det först när jag ser det...

Baksidan av panelen, allt knyts samman med vanliga 9-pol D-SUB RS232! Och USB! För motorvärden så knyts givarna in i en "hub" som sedan skickar allt via en kabel till panelen vilket såklart reducerar antalet kablar som måste dras genom skottet.

SE-XXE är den andra MCR4S som sätts ihop i Västerås, den första är såld och även denna är till salu då det är DynAeros generalagent som sätter ihop dom. Så länge den inte är såld så kommer den gå som demo. Tanken är att DynAero ska komma med en certifierad modell av 4S men kombon av finanskris och seg JAA-byråkrati som ännu inte förmått sätta de nya certifieringsreglerna på pränt har försenat det hela.

Tack för titten grabbar! :)

När Goda Blir Onda Utan att Fatta Det

Jag har aldrig haft något särskilt emot IM eller Greenpeace även om man säkert kan kritisera dom för klimatalarmism, civil olydnad eller för att vara religiösa samfund m m. På det stora hela jobbar de ändå för en God Sak™.

Men nu har de slagit sig på något nytt som verkligen inte är trevligt. Eller egentligen inte så nytt men omfattningen på det är en helt annan. Jag talar om deras värvning/tiggeri på stan. Ja, jag kallar det för tiggeri och det är jävligt påträngande! Att inte kunna gå genom stan vid lunchtid utan att bli antastad av deras tiggare är jobbigt som f*n!

Jag använder analogin med antastning och tiggare för att det påminner mig om att gå genom en souk i Nordafrika eller att som västerlänning vistas i vilket fattigt land som helst. Att tvingas med flit ignorera människor, byta sida på gatan eller titta åt ett annat håll för att slippa att någon tigger av dig är obehagligt och onaturligt. Själv vistas jag max en gång per vecka i city och ändå har jag noterat detta, jag tycker synd om dem som måste gå där varje dag. Hade det ändå varit riktiga tiggare, människor i någon slags förment nöd hade jag inte sagt så mycket men det här är en överlagd marknadsföringstaktik från friska människor som det inte går någon nöd på i syfte att pungslå dig för sin goda saks skull.

Jag försöker vara trevlig och säga "nej tack, lycka till" eller nödlögnen "jag är redan med" men obehaget uppstår ändå, att vara ansatt, jagad när man kanske redan stressad går sina ärenden, ja det funkar vid något enstaka tillfälle men de jävlarna jagar ju i flock och jämt! Bösskramlare och opinionsundersökare har alltid funnits men under begränsad tid och relativt passiva till skillnad från det här nya sättet som inte verkar har något slutdatum. Fatta vad jävligt trötta människor kommer vara på IM/GP om de fortsätter detta mycket längre till. Det skapar till slut en motvilja och negativ attityd till dessa organisationer och det vore ju verkligen kontraproduktivt. Dessutom använder de en otrevlig taktik om man väl pratar med dom, man måste skriva på där och då, man kan inte få ta med sig material hem och sedan bestämma sig. De har tydligen lärt sig av telebolagens allra sämsta sidor.

Nej, jag vill inte dörrförsäljare ringa på i mitt hem och jag vill kunna fortsätta att gå oantastad på stan. Stå där, sälj er grej, men hoppa inte på folk systematiskt. Om det fortsätter såhär så har glorian snart trillat av till förmån för de utväxande hornen på dessa fromma filantroper.

Tyrkcfelsnisse 2.0Tragiskt sa Bull...

SvD igår. Men webredaktören högg som en kobra när jag skickade det till hen... var fixat på 2min :)

En Studie i Dött

I tisdags var jag och kusin Å och tittade på senaste upplagan av det ordinarie studentspexet med titel som ovan. Jag var väl måttligt imponerad men varför egentligen? Orkestern var bättre än på länge, dekor och kostym var klanderfritt och lite lagom innovativt, sånginsatserna godkända, storyn var det inte mer fel än förväntat på... Men?


I första akten var skådespeleriet rent taffligt men när de väl värmt upp framåt andra akten så blev det mycket bättre men ändå inget att skriva hem om. Detta trots att de spelat föreställningen för publik flera gånger redan. Men det som jag tror brast mest var nog manus och regi. Det var helt enkelt inte speciellt roligt. Billiga ordvitsar som en medelintelligent ödla kunde se komma redan 15s innan och när det äntligen blev något som verkligen var bra, då hade man få eller inga omstarter inövade. Va, liksom?! Lite trist var det väl på sätt och vis också att det inte var i närheten av fullsatt, men ett gäng studenter som vet hur det går till höll ändå liv ifrån salongen.

Intressant nog så kom det en flicka framstudsande till oss i pausen med anteckningsblock och undrade vad vi tyckte om föreställningen så långt. De hade nog på känn att det inte var så där förbaskat lysande och försökte ta reda på varför. Vi fick prata av oss och hon var såååå tacksam :) Vi får hoppas feedbacken kommer till god nytta så att nästa spex kommer upp till, och över, nivån som de satte i höstas med jubelspexet.

ATPL - I Has It!!!


Vad ståre där nere? :)

\o/

Yes! Äntligen är det klart! 2/6-2008 till 22/2-2010, 314 studiedagar, 314(!) dagar studieuppehåll under 2009, 13 ämnen, 8 000 sidor teori. Done, over, finished! Firade med en semla hos P och sen med tigerräkor i rödcurry på Sol & Ris med bästa kompisen T.

GNAV-provet idag var ett äventyr i sig eftersom provvakten på LFK ringde mig igår och sa att hen var sjuk, snacka om att jag blev grovt störd när man är så inriktad på att skriva en viss dag. Jag fick snabbt koll på att man kunde skriva även på Norrköpings Automobil- och Flygklubb (tack J!) men inte förrän på eftermiddagen. Inte optimalt men jag ville verkligen bli av med det här idag så det fick bli så. Provlokalen var kall som fan (typ 17°) och jag tänkte "hur ska det här gå nu då" men provet var bara lätta frågor och jag var klar på c:a 1h av tillåtna 2:10!

Sweet! Skolningen börjar i mitten av mars. Vafan ska jag göra nu? :) Normalt liv utan press och dåligt samvete? Hur var det man levde ett sånt? :)

Jag ska iaf börja med 1) stoppa undan alla pennor, passare, navskivor, tipex-möss, sudd, transportörer och annat krafs, fyfan vad skönt att slippa se dom och 2) krascha och sova utan dåligt samvete! :)

Update: a whopping 97% klarade jag det med dessutom :) Typ 1-2 fel.

Who'd Have Thought...(och bloggen fyller 3år/592 inlägg idag!)


Kungliga Resultat får Silvia att Flytta In


Nu har jag varit i Västerås för sista gången, åtminstone relaterat till ATPL-teorin. Min vän G i Surahammar som jag fått övernatta hos rätt många gånger nu (tack!) har skaffat två kattungar. Silver och Silvia. Men Silver verkar inte va nåt för Silvia för hon ville följa med mig hem. Eller var det kanske ett illa dolt flyktförsök? :)

Nåja, hon kanske trots allt föredrog den här kungen, han som skrev skolprov i GNAV och klarade det med 85%!? Jag är rätt så lättad då GNAV är det ämne jag haft svårast för och nu återstår bara att skriva det skarpa provet för Transportstyrelsen på måndag. Det torde dock mest vara en formalitet men det ska göras och jag får inte slappna av för mycket nu bara. Plugg i helgen igen. Men sen är det KLART!

Bokbål hos mig på måndag kväll vid 18!

Vem tar med tändvätska, AVGAS100LL? :)

Erik Bratt


Jag nåddes idag av den tråkiga nyheten att Erik Bratt i lördags lämnade jordelivet 94 år gammal. Erik Bratt tillhör de som jag som relativt ung nerd skulle kalla för "the great old ones". Såna som de inte gör längre. De som trots att flyget inte var helt nyss uppfunnet var de som drev flygtekniken framåt i nästan vanvettig takt. De som fortfarande gjorde nya stora landvinningar nästan från månad till annan. De som lade grunden till allt flygande i dag och vars många sanningar fortfarande står sig. Pionjärerna. Det som görs idag är mest förfiningar och få, om någon, kommer att kunna mejsla in sitt namn i flyghistorien på det sätt som de som var med i teknikens barndom. Sådana som Erik Bratt.

Själv kände jag Erik mest som medlem av Linköpings Flygklubb och jag har träffat och pratat med honom många gånger genom åren. Han var en mycket aktiv pilot med eget flygplan, SE-XED en Jodel D119 och han lade inte av förrän han var runt 85 år! Fortfarande vid mycket god vigör tog han själv beslutet att nu kändes det inte längre rätt att fortsätta. Erik Bratt var en bra pilot, en stor civilingenjör och en mycket trevlig gentleman av det gamla snittet. Flygsverige har mist en ikon.

Vila i frid Erik!

Litt Mer Viiiidääjooo

Lite musik och lite humor och lite av båda i ett :) Det här är vad som snurrar mycket här för tillfället.


Robyns framförande av With Every Heartbeat från nobelfesten fick jag öronen på genom Prick-bloggen. J har så rätt i att den är helt otrolig, särskilt från runt 2:30 och framåt. Magiskt Robyn!

Samtidigt hade jag råkat se Wyclef Jeans show från förra årets nobelfest, här kan vi snacka proffsig entertainer. Hoppa fram till mitten för det bästa.


Inte lika magisk då men politiskt inkorrekt rolig är Domenicer:s Bög Mamma Kines. Många roliga observationer i den låten och rättframt, kul helt enkelt :)


Jon Lajoie - Everyday Normal Guy. Hysteriskt rolig motpol till de stereotypa gangstarapparnas tugg om sina rika bling-bling-liv och hur jävla bra de är på allt :)


George Carlin stand-up om folk och deras prylar. Så sjukt jävla sann! Och det är ju det som gör det så bra, när de träffar sånt alla kan känna igen sig i och inse hur vrickat det egentligen är om man ser på det lite utifrån :)

Over and out - I gotta go take care of my stuff :)

Snöig Nostalgi

Även om jag pluggar 8-10h om dagen och vissa dagar kommer jag öht inte utanför dörren så måste man ju ibland ut och göra något, typ handla. Eller skjutsa morsan som, klokt nog iofs, inte riktigt törs köra när det är så besvärligt väglag.


När jag ikväll satt och väntade på henne så tittade jag på de stora snövallarna som i princip gjort hela gatan där hon bor enkelfilig. Då slog det med mig full kraft - vallar av den här storleken har jag nästan bara minne av sedan jag var barn. Ni vet det där eviga tjafsande om att vintrarna var bättre förr. Det var de :) Minns bara en rejäl vinter i vuxna år och det måste varit runt -96/97 nånstans då det kom 40-50cm på ett dygn eller nåt. Minns att jag bokstavligen pulsade fram med snö nästan upp till midjan över fälten nedanför där jag bodde då och alla bussar stod stilla.

Men nu har Kung Bore kommit tillbaka, big time! Och han har inga planer på att abdikera än och det gör mig inget, jag trivs i hans storslagna sällskap. Han är en cool regent :)

Kanske hade jag varit mindre road om jag fortfarande varit i Östgötatragikens våld...

RSS 2.0