Test av mobilblogg

-352bee608808067704c1b66c54565ef.png

Kolla varifrån!

Test av mobilbloggHehe... det vart ju kul, positioneringen var ju lätt... off... :)

Lite Mer Flygrelaterat

Dags för en dos aerobatics-galning igen! :D


Och så en lite kul grej. Mitt nickname på flygchatten är inte längre SonicBoomBoy som det var när jag startade den här bloggen men det går ju inte att ändra nu och so what. Det är numera bytt till Altidude och min vän H skickade nedanstående bild som han tagit :)

Tänk vad en sysslolös Ryanair-pilot och en CDU kan koka ihop...  *LOL*

Små Glädjeämnen

Så jävla nöjd man kan bli över småsaker ibland :) När jag kom till stationen i morse så kom tåget tidigt, trodde jag. Det visade sig att det var tåget som trafikerade avgången innan min som kom 15min försenat. Det stod förstås horder med folk och väntade (motsv. 2 avgångar). Jag förbannade mig själv att jag inte kollat tavlan som jag brukar för att se om min avgång också var försenad 15 min eller ej.

Jag hamnade sist i kön att gå ombord och när alla andra knuffat sig på, det är förjävla trångt på de här tågen, så hörs: "ding-dong - pendeltåg mot Norrköping med avgångstid 07:50 kommer strax in på spår 3, observera spårändringen".

Yipppee-ki-yay mothafuckers!!!


Jag och typ 10 pers. till var de enda som klev på ett dubbeltågset! Så jäkla skönt att sitta där och vräka sig och flina åt de stackarna som mer eller mindre sitter i varandras knä på ett tåg som nu mer påminner om en gravid guppy på andra sidan perrongen :D Tur och skadeglädje, måste vara optimalt va?

Ett annat litet glädjeämne var förra veckan då jag hade bilen på verkstad för felsökning av datorn som startar om sig ibland. Det kostade.. 0:-! (don't ask!)

Lite Flygpr0n

Hemresan från Thailand för 2v sedan har jag inte skrivit något om än så länge men den var rätt så uneventful. Däremot så tog jag lite fler bilder eftersom jag fick en fönsterplats och dessutom 2 stolar helt för mig själv! *lyx* Jag var inte heller framme och minglade något med flight crew utan slappade bara och önskade att skiten skulle vara över ASAP.

Så, lite ving- och wingletsporr för flygtokarna där ute. Landnings- och utflygningsbilderna är från Sharjah i U.A.E där vi mellanlandade.

Fully configured for landing


Thrust reversers deployed.

Snygg kontrast med vingen och golfbanan mitt ute i ökenlandskapet.

De höga bergen i Iran sticker upp genom molntäcket när vi steg en stund efter start.

Och hemma i trista kalla regniga gråmulna tråk-Sverige igen... :(

Bucket List

På flyget till Thailand såg jag en lite småintressant film vid namn The Bucket List med Morgan Freeman och Jack Nicholson. Med två så namnkunniga skådisar kan det ju inte bli uselt i.a.f och det var det inte heller även de som vanligt inte kunde hålla sig från att servera vissa av de typiska amerikanska moralkakorna om familjevärderingar och annat.

De tu spelar två äldre män som båda är cancerpatienter och tvingas dela rum på ett sjukhus som det visar sig att den ena (Nicholson) äger medan den andra (Freeman) är svart och har arbetat hårt för sin lilla men lyckade familj hela sitt liv. Den rike är fattig på familj och socialt liv, den fattige är rik på detsamma. Båda får under tiden reda på att de har mindre än typ ett halvår kvar att leva och Freeman börjar då skriva sin "bucket list". En lista på saker som han önskat att han kunnat göra/hade gjort under sin livstid. Detta fångar Nicholsons intresse och efter lite tjivande så bestämmer de sig för att istället för att ligga och tyna bort på sjukhuset så ska de stryka alla punkter på sin gemensamma bucket list på den rikes bekostnad.

Rätt kul koncept men filmen är förutsägbar och slutar precis som man tror med att den ena talar på den andres begravning och att Nicholson återförenas med sin dotter som han tappat kontakt med etc. yada-yada. Det enda som lämnade ett bestående intryck i mig var just den här idén med bucket list.

Vi talar i huvudsak upplevelser här alltså som hoppat fallskärm eller bestigit Mount Everest, inte hus, barn och miljonär. Själv vet jag inte så noga, man tror ju inte precis att man ska dö nu heller så att skriva en lista på detta känns en aningen fjärran men visst. Jag har sagt i många år att jag vill prova att flyga alla typer av flygande tingestar som finns. Jobba som pilot förstås. Lära mig flera språk och att spela trummor. Jag vill också resa mer och till länder jag inte varit som Egypten och Japan.

Vad skulle du verkligen vilja ha förverkligat innan du dör?

Only In...

... America: barn blir åtalade för framställande av barnporr när de tagit bilder av varandra mer eller mindre avklädda med sina mobiler. Fast tydligen kan svensk lagstiftning också innehålla utrymme för liknade galenskaper :( Låt oss hoppas att vi slipper.

... Sweden: rättsväsendet har så lite att göra att man åtalar en fiskare för att han dragit upp en hummer som var 5mm för liten vilket är ett grovt brott mot bestämmelserna. Huga.

Det känns verkligen tryggt att vi lägger rättsväsendets fokus på så grov kriminalitet.

Våga Vägra Earth Hour!

Jag ska tända allt jag har, köra både tummlare, tvättmaskin och ugn! Nån måste ju upprätthålla balansen i elnätet!!! :D


(jag tror inte att EH kommer att påverka någonting, det är bara ett kul experiment och varje gång tidigare som någon i t ex TV har uppmanat folk att stänga av något samtidigt så har det inte ens varit mätbart i den totala mängden el varav det mesta går till annat än hushåll. Fundera också på hur mycket resurser som EH-kampanjen har förbrukat och ta dig sedan för pannan.)

(S)kattedemokraterna

Nu sticker de inte ens under stol med det längre utan proklamerar stolt att återinförda och höjda skatter är vägen ur krisen. Att avgiftsbelägga och straffa flödet av pengar och de personer och företag som är framgångsrika och som skapar intäkter och arbetstillfällen åt andra kan aldrig vara en väg framåt. Man tar bort det enda incitament som finns att vilja jobba i det här landet. Låtom oss skatta de rika och driftiga till de tröttnar och lämnar landet så får vi se hur de tänker finansiera välfärden sen när bara bidragstagarna är kvar!

Idioter...

Vad i...?!!

Ibland när man lämnar kommentarer på blogg.se så måste man fylla i en CAPTCHA som de använder för att stoppa spam-robotar. Döm om min förvåning när dessa ord dök upp nyss...


För den oinvigde så är en Ilyushin Il-18 en sånhär..


Gapflabb blev det här i.a.f. :) Hade nog inte väntat mig något så specifikt och dessutom flygrelaterat som ord i en CAPTCHA och på min "flog" dessutom.

Life Can Be Good

Shit vad det var länge sen jag flög! Vädret har varit kass, jag har varit ihjälstressad och därför inte i nån vidare flygstatus men nu så sammanföll vädret, energin och lusten och jävlar vilken trevlig timme det blev i solnedgången i vår fina Mooney M20J - SE-LBV!

Njut av utsikten, det gjorde jag!Tillbaka i hangaren efter 57minuter i luften och 7 landningar.

Najs! :D

Ryanair Boeing 737-800 - Up Close & Personal

Idag så infann sig så dagen med stort F som i flyg. Min kurskamrat C jobbar som tekniker på bolaget som underhåller Ryanairs Boeing 737-800 på Nyköping Skavsta hade i ett svagt ögonblick svarat ja på min förfrågan om ett studiebesök :) Jag fick tagga på honom flera timmar av hans arbetsdag för att känna och klämma på alla intressanta delar av 737:an och även massa runtom dokumentation, reservdelar och möten med besättningarna och deras frågor och problem.

Många bilder som vanligt och för den som vill se ännu mer och större så finns som vanligt ett galleri :) Knock yourselves out!

Fel, fel, fel! Inte Boeing 737 :) Men väl Airbus 320 från Wizzair. Snygg livery har dom och Airbusen är inte ful den heller...

...men en winglets-fetischist som undertecknad tycker att större är bättre :D

Enter EI-DHK, en i Ryanair-världen rätt gammal 737-800, levererad tidigt 2005.

Airstair på väg ut.

The girls or Ryanair :)

F/O:s pitotrör och AoA-givare.

Fläkten i en av de två CFM56-7B med 27KN dragkraft vardera.

Hjul/broms-assembly. Pinnen från bromsskivan genom öglan indikerar hur mycket av beläggen som finns kvar. När änden på pinnen når godset på öglan så är det dags för byte.

Outflow valve för kabintrycksystemet. Hade inte trott att den var så stor i verkligheten. Kabinen trycksätts av motorerna konstant och så regleras trycket genom hur mycket denna ventil släpper ut.

Mannen med det mindre glamorösa jobbet - att tömma... ja... DET :)

En titt upp i main landing gear well. Mängder av mekaniska/hydrauliska system inklusive flight controls löper genom detta utrymme. När jag kommenterade att allt är så skitigt så sa C "skitigt är bra, det är när det är rent som vi blir oroliga". Hydraulolja har tydligen en rengörande effekt så där det läcker blir det rent... man lär sig varje dag :)
Inte varje dag man ser en helt tom kabin. Brukar ju minst vara ett par flygvärdinnor där men inte på denna kärra som stod stilla ett par timmar under ett besättningsbyte.

I dörrkarmen sitter alltid identifieringsplåten på större maskiner, Boeings serienummer 33820. Kan vara kul att titta på som passagerare när man boardar om man inte står i vägen.

Thrust reversers deployed så jag fick se i detalj hur de är uppbyggda.

Och en titt under "motorhuven" :) Alla hjälpapparater. Mycket givande att se och prata om det jag läst så mycket om i böckerna.

Bakom noshjulsbrunnen finns en lucka där man med lite god vilja och utan homofobi kan klämma överkroppen på två vuxna samtidigt och då befinner man sig i avionics bay. Där finns det mesta av elektronik och elsystem samlat.

Kapten Bergholm in command!

Flight Deck - A room with a view :)

Den mystiska throttle-kvadranten som nu är betydligt klarare för undertecknad med alla sina funktioner.


Overhead panel.

Jag ställt och fått svar på en gaziljard frågor under dagen men stackars C var tålmodig och verkade trots allt tycka det var roligt att berätta om sitt jobb för någon som verkligen är intresserad.

Jag får ju lov att säga att det är läääänge sen jag var iväg på något som gav så mycket utbyte under en dag som detta, fantastiskt roligt har jag haft! Tack, tack och tack igen! :D

BLÅSning

På jobbet så har vi en lördag i månaden ett så kallat driftstopp, en dag när vi får göra större ingrepp i IT-miljön och ingen kan påräkna att något fungerar. För mig kan det kan vara mer eller mindre att göra dessa dagar, ibland inget alls, men i morse var det 07:00 som gällde och jag kom inte hem förrän 16:30.

Det stora jobbet för dagen var att flytta den stora klumpen till vänster i bild från det högra skåpet där den suttit fram till idag. Det är ett hästjobb att först i flera dagar verifiera all dokumentation på de anslutna kablarna, märka och sedan dra ur, flytta, skruva, riva upp händer på vassa delar och inta omöjliga kroppsställningar under datagolv m m. Allt detta i en datorhall som håller ~19 grader och två stora kylaggregat som ger en konstant orkan från under golven och upp.

Det är dock inte utan viss tillfredsställelse som man betraktar resultatet ändå. Från Råttornas Boning i morse till detta någorlunda välordnade kaos i lindblomsgrönt courtesy of 3M Volition™-kablage. :)

Våra lokala kabeltattare som var med och hjälpte till blåste också fiber fram på eftermiddagen. Det är lika intressant att se varje gång. Först känner man bara en luftström ur det vita röret och så dyker det upp en tunn grön plastkabel innehållande 4 par (8fiber) tack vare det räfflade höljet som gör att luften för den med sig. 100m blåser man på 1min.

Skulle man sedan behöva bygga ut så är det bara att blåsa i mer fiber i de vita ledningarna. Smooth :) Allt gick perfekt enligt plan hursomhelst - another job well done, on time and above customer expectations :D

Diverse "Självklarheter"?

Påven skiter upprepade gånger i det blå skåpet (det är snart fullt tror jag). Allt har inte ens nått mina öron verkar det som när jag läser Svenska Dagbladets artikel/analys som summerar klavertrampen som Bennedictus XVI gjort på sina knappa fyra år som påve. Egentligen förtjänar han inte uppmärksamheten och borde avfärdas som den fjant han är men tyvärr är han en fjant med stort och därmed farligt inflytande över många icke-tänkande människor. Sekulariserade tänkande människor i världen tar sig för pannan när han säger att kondomer inte är bra mot HIV eller stöttar exkommuniceringen ett mycket ungt våldtäktsoffer medan förövaren går fri från allt klander. Sålunda manifesterar den katolska kyrkans sin kärlek till människan.

Anna Odell den så kallade "konstfackseleven" som spelade akut psykiskt sjuk hotas av åtal på flera punkter. Många underliga saker kan vara konst men nån jävla måtta får det väl vara och när man med flit begår brott och tar upp redan skrala resurser som verkligt sjuka hade behövt bättre så får man nog räkna med ett straff. Hon kommer fällas, få villkorligt p.g.a. tidigare ostraffad och ett skadestånd i trakten av hundratusen är mitt tips. Hennes studiekamrat "Nug"... alltså, hade jag bevittnat det han gjorde så hade jag lånat hans färgburkar och så hade hans kropp fått tjäna som min duk på momangen... flata människor som såg men inget gjorde.

Lisa Magnusson ställer idag frågan som rasslat runt i mitt och säkert många andras huvuden sedan Fritzl-historien uppdagades utan att någon riktigt vågat tränga in i den. Vad i helvete höll frugan hans på med?? Hon är i.a.f. moraliskt lika skyldig hon. Vägrar vittna gör det fega kräket också.

Noteras kan också att pudelbranschen går bra. Åtskilliga är de bonusstinna VD:ar som stått i kö för att göra offentlig avbön i morgonsoffan i TV4 efter att ha blivit tagna med byxorna nere. Jag har sagt det förr och jag säger det igen, det är ok med höga löner och bonusar när man har så stort ansvar men bara så länge det går bra för företaget och man fyller stipulerade mål. Det mest sorgliga i hela soppan här är väl hur verklighetsfrånvända de verkar ha varit när de så tjurskalligt vägrat att inse det grovt stötande i att smörja sig själva samtidigt som man offrar andra. Goda ledare föregår med gott exempel och några sådana har också skymtat i dagarna, bra! :)

Melodifestivalen har intresserat mig mer än måttligt i år och jag har ju också missat tre deltävlingar i och med att jag varit i Thailand. Men. Jag tyckte Luuk gjorde ett makalöst dåligt jobb som programledare och blev glad när jag hörde att han skulle bytas ut. Jag tänkte "det kan ju inte bli sämre". Det kunde det. Dags att bojkotta hela grejen permanent nu tror jag. Kass underhållning, konstiga regler och upplägg samt underliga vinnare... nä, dags att lägga ner hela klabbet om ni frågar mig.

Eller vad säger ni, vänner?

Yamato Drummers

Ikväll så var det då dags att gå och se Wadaiko Yamato - the drummers of Japan i Linköpings Konsert & Kongress. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig mer än massiva trummor och andra slagverk. Eftersom bas och trummor är min grej så tänkte jag "jag testar". Det blev en mycket positiv överraskning! Se videon nedan för ett smakprov.Det framfördes ett antal nummer som var c:a 10min vardera, mest med olika trummor men även med inslag av flöjt, Koto, Shamisen (oj, vad dom plågade dom med metallplektrum, headbang!!), gong-gong och fingercymbaler. Oftast ingick någon form av skådespel/interaktion trummarna sinsemellan och/eller med publiken vilket alltid är kul. Trummor med diameter på uppemot 1,5m förekom. Jag frågade ljudteknikern hur mycket han eventuellt förstärkte via högtalarsystemet men han bara skakade på huvudet "behövs inte" :) Han la på lite ljudeffekter och skötte ljussättningen också som var väldigt proffsig.

Vilken otrolig fart och energi det var. Som mest 10 trummare på scenen samtidigt med olika stora pjäser som de straffade hårt emellanåt. 6 tjejer och 4 killar som spelade och rörde sig som en. Nej, har ni inte sett dom och har chansen att göra det, tveka inte! Kommer de tillbaka så kommer jag att köpa biljett igen, lätt! Stående ovationer från ett 2/3-satt auditorium och extranummer blev det innan det hela var slut.

Det enda lite sura var att arrangören valt att lägga in en helt onödig paus på 20 minuter (total faktisk speltid c:a 1:20), antagligen mest för att få sälja dricka och annat i sin bar. Sug!

Länk till video med tysk speaker som visar lite fler bitar ur hela showen.

"Thaimusik"

Trots den relativa avskärmningen från vardagen när man är på semester så har jag ändå fastnat för några ”nya” låtar. Kommer säkert att förknippa dom med den här semestern många år framöver :)

Den första är Aftonbladet-krönikören/bloggaren Lisa Magnussons fel när hon postade Röyksopp – Happy Up Here.

 ” Jag behöver en dos lyckligt norskt plinkplonk, badly” som hon skriver och, ja, det är det. Blev ännu bättre här hemma med lite riktig bas :)

Spotify it

 

Nästa är Robyn – Blow My Mind, inte helt ny direkt den heller men det var nu den tog skruv för mig i alla fall. Bra juh! 

 

Och sista kvällen så postade Josefin, Men - Östgötacasanovan, vilken underbart kul låt :) Tur att man inte pratar så utpräglad öschötska :) Fast jag önskar de gjort en version om Norrköping också…”För Finnar, Ryssar och Linköpingsbor har de värre än du nånsin tror och det blir inge raj-raj när lampan e släckt om du har en ful dialekt” nynna… *LOL*


Similan Islands

Dagen började med hämtning på hotellet vid 07:30 medelst motorcykel :) Det hade jag ju inte direkt väntat mig men tydligen hade bilen missuppfattat hotellnamnet och åkt till ”Andamanian” så en av grabbarna i shoppen ryckte ut och hämtade upp mig.

Efter att alla samlats och vi hämtat upp en japansk divemaster för de två japanskorna som var med så bar det av till hamnen. Jag kom rätt snart i slang med två svenska par som var med. En av killarna hade en keps med en DA42 på så… det visade sig att han befinner sig ungefär i samma utbildningsläge som jag och vi var nästintill jämngamla också, kul! Mycket att prata om förstås!

På väg ut, laddade, förväntansfulla… sjösjuka… :) (ett par var iaf och fick thailändska dunderpiller mot det, rena knock-outen dessvärre).

Darcy – divemaster på rymmen från Kalifornien var den som hade hand om oss ”semesterdykare” som behövde lite mer handledning och refresh. Vi gick i efter de andra i lugn och ro. Båda dyken var på Similan 7 och förmiddagens site var ”West of Eden” och eftermiddagen ”East of Eden” som betraktas som ett av de bästa på Similan. Det var förvånansvärt lite dykare/båtar där mot vad jag varit med om förut och det var jätteskönt! Similan tillhör egentligen Indonesien och Similan betyder 9 (nio), nio-öarna p.g.a deras antal då förstås. Turen ut tog 1:10 med vår speed-boat "Alphagirl" i bra väder.

De lite mer rutinerade geared up.


Och hoppade i.Mellan första och andra dyket så åt vi lunchbuffé på Paradise Beach. Det fanns en utkikspunkt också som man kunde klättra upp till om man ville. Jag tänkte hoppa över det men lät grupptrycket föra mig med. Big Mistake [tm]. Det var 350m skogsstig, barfota och mestadels mer eller mindre rappellering för att komma fram/upp…. Fy vad slut jag var sen, obra!


Alla utslagna på vägen hem, mycket frisk luft, sol, upplevelser och stor ansträngning tar musten även ur de starkaste. Första dyket blev 42 minuter och det andra 52. Maxdjup runt 23 meter på båda. Mycket fina fiskar men inte så mycket ”extra” som typ haj eller sköldpadda. Dock såg vi trumpetfisk, banded sea snake och muränor och massor med ”akvariefiskar”. Förra gången på Similan var lite knäckande för mig då jag då var en heavy breather och var i princip den som avgjorde när dyket var slut eftersom jag gjort slut på min luft för de andra. Denna gång var en förtroendehöjare då jag hade hela 80Bar kvar när vi kom upp första gången! Jag kunde varit nere gott och väl 10 minuter till.


En perfekt dag helt enkelt och kapten gav gasen i botten på speed-boaten på väg in i hamnen, jäklar vad det forsade. Fortsatte dagen med en timmes oljemassage hemma på hotellet och sedan en ananas-shake. Mådde som en prins! Underbart! Life in paradise!

 

Tack också för trevligt sällskap, D&E, M&A, ni vet vilka ni är ;) Får nog lite roliga bilder som de tog på mig under dagen, kommer kanske i en uppföljnings-post.

 

SBB recommends Liquid Adventure, Khao Lak. #1 scandinavian diving operation in Thailand :)


AAAAAAARRRRRRRRRGHHHHHH!!!!

Grannen som skulle vattna mina krukväxter sa förvisso att han inte var så van vid sånt men att hans fru skulle hjälpa till. När jag kom ut i köket på morgonen så hade en tappat nästa alla blad och jag undrade om den fått nåt vatten. Jodå...

Jag har aldrig i hela mitt liv sett så mycket vatten i en kruka!

Operation räddning är under way... på samtliga mina krukväxter. Shit, jag har ju två i trapphuset också... Jalla!

Vill Inte!!!

Gick ner till stranden och plaskade lite i vattnet efter frukosten. Då kom nästan tårarna, vill inte åka härifrån idag!!! :~(

*bwuuuuuääähh!!!*

Pad Thai

Pad Thai är en typisk wok som kan innehålla lite av varje. Ungefär som det här inlägget :) Blandat och gott. En del också av karaktären "note to self" :)

Idag är dag 11 av 14 hela dagar på plats i Thailand. Fredag morgon vid 8-hugget kommer jag att hoppa in i en taxi för färd till flygplatsen på Phuket igen :~(

Innan dess ska jag på heldagsutfärd med 2 dyk på Similan Islands på onsdag. Jag har också beställt nya glas till mina Ray Ban då ett av de nuvarande har chippat. 3000baht/750:- för slipade gröna antireflexglas, inte illa.


En utsikt att längta tillbaks till.
 • Sola är inte din grej B ;) Ta det mycket lugnare än du tror, max 1h/dag och mer än faktor 6 på kroppen. Crispy bacon blire annars ;)
 • Skippa att packa svenska sommarkläder, de ser lika töntiga ut här nere som kläderna härifrån gör hemma :) Köp på plats, billigt billigt.
 • Internet kostar 1baht/min. Thaimat typiskt 70-100baht/portion. Bensin till moppen 30baht/flaska (2 flaskor går lätt i). Hyra moppe 200-250baht/dygn. Similan-tur, 4 900baht. Massage 200-250 på Kata, 250-350 i Khao Lak. Phuket FantaSea 2800baht. Phi Phi 1500baht. Taxi från Kata till Khao Lak 2500baht.
 • Hotell: Kata Sea Breeze, bokat hemifrån 953:- för 2 nätter. Sumitra Thai House 1200baht/natt. Countryside Resort i Khao Lak 2000baht. Khaolak Andaman Beach Resort 1700 utan frukost.
 • Skype aeger :) Funkar kanon med Skype och Skype out. Cool känsla att ringa vanliga telefoner i .se från rummet vid Andmanska havet för 16öre/minut :)
 • 3 veckor i Thai vore inte fel...!
 • Saker att längta tillbaka till: ananas-shake, prawns/tigerräkor, oljemassage, jing djock, beostarar, havsutsikt/bungalow på stranden, mopperally i vänstertrafik, vänliga människor.
 • Saker att inte längta tillbaka till: taxi! taxi?! Come look in my shop sir! Massage!? Massage? Yes boss! Och så horder av svenskar förstås. Sök små hotell på stranden. Servetter som förvinner till en liten massaboll bara man visar dom vatten på bild. Hårda sängar.
 • Ta inte med en massa saker du tror du kommer att göra på långsamma kvällar, de blir bara beresta och ger övervikt (såsom flygteorimateriel och dataprylar). :)
 • Längre norrut=bättre och bättre bad. Bitvis mycket stenigt vid Nang Thong.
 • Lösenordet för krypterade trådlösa nät är ofta ställets telefonnummer :)
 • Lämna in kläder för tvätt 60baht/kg och kommer snyggt ihopvikta för hemresan, lyx för en man som inte kan vika kläder nå bra :)
 • Semester är mest luftombyte och distans, inte bara sola och bada!
 • Glöm inte att "stimulera" kollegorna på jobbet lite :D
Fylls på lite varteftersom...

Sista Chansen - Bråttom!

Styr över till Pilotmagazinet.se och svara på enkäten som måste vara inne senast idag måndag om GA i Stockholmsregionen. Gäller främst de som flyger i arbetet! Sprid vidare!

Notera även den fina bilden donerad för ändamålet av undertecknad :D

Phi Phi Islands

Turen till Phi Phi islands började med hämtning på hotellet vid 08:00, färden gick via en del andra hotell till hamnen. Där fick vi en genomgång av dagens program och en del goda råd på vägen. Vi fick även möjlighet att hyra simfenor för en ringa summa, det underlättar när man snorklar och det är strömt. Dagens väder var tyvärr lite i blåsigaste laget så en del snorkelstopp utgick. Jag hade oturen att hamna i fören på båten denna dag med grov sjö i en speedboat som väger 4,5ton med 40 personer ombord i upp till 55kts. Vi var milt sagt mörbultade vid framkomst även om de tog det lite ”lugnt”… Whiplash, anyone?

Första stoppet i Maya Bay för bad. Phi Phi-öarna består i huvudsak av två stora öar, Phi Phi Don som är den större och Phi Phi Ley som är den lite mindre. Maya Bay ligger på Phi Phi Ley.

P.g.a vädret så valde de även att vi skulle få snorkla i Maya Bay eftersom några av de andra stoppen inte var lämpliga för det vid grov sjö. I ett tappert försök att få en bild på mig själv i vattnet bad jag en svensk turist om hjälp… ska man inte göra. Bilden är kraftigt beskuren och jag är ändå en liten flugskit nere i högra hörnet. Vad tänker folk med?

Sedan vidare till Loh Samah Bay där vi bara tittade, inget bad då.

Viking Cave där man funnit hällristningar/målningar från vikingar! Legenden är att ett vikingaskepp gick under eller fick söka nödhamn här och att man blev kvar många år i väntan på undsättning. Landstigning är inte tillåten för att skona stället och de som man ser bo där nu är vakter.

Vår tokroliga guide ”Eddy” – or some people saaay I looook exactly like Leeeeeonardo di Cappriooo! :) So you can call me Eddy, or Leo if you like…

Monkey Beach på Phi Phi Don. Vilda apor kommer ner till stranden för att få mat av turisterna. ”Monkey may or may not be there, they do not have cell phooone!” Men vi hade tur. De var där :)

Klyftiga jag skulle plåta en apa som tog en bit vattenmelon ur min hand men tänkte inte på att zoomen var på max… men visst syns det ändå :)

”Remember, monkey not your friend, do not touch monkey and never sit down on beeeeech, many people have been killed right here by monkey, ok?!” :)

Efter Monkey Beach så var det lunchstopp på Phi Phi Don och en stund för shopping om man nu ville det. Sen vidare till Khai Nok Island för snorkling och bad. Precis vid stranden fanns stora fiskstim som mer än gärna tog för sig av en bit ananas!

Mycket fascinerande att stå i vatten som formligen kokade av fisk som nafsade för att få sig en bit! Jag blev så till mig i trasorna att det blev många bilder och nu svårt att välja ut bara några få till bloggen, live with it! ;)

Förutom att herr 1st degree Farang brände upp sig rejält då som noterat tidigare så var det en mycket trevlig tur väl värd sina 1 500baht. Dock var tidsschemat lite i tightaste laget då vi var tillbaks redan 16:00 och varje stopp varade oftast mindre än en timme. Men mycket proffsigt och Eddy var lätt halva behållningen, vilken humor och självdistans killen hade :)

Kap Kun Khrap!


Phuket FantaSea

En bild säger mer än tusen ord osv... blev lite många bilder i det här inlägget men helt utan text blir det inte heller :) Det handlar om Phuket FantaSea som utlovat i alla fall. Bilderna är från själva anläggningen/området och från buffén. Showen fick man inte plåta och man fick t.o.m lämna ifrån sig kamera och telefoner som man sedan fick igen efteråt! Jag hade förvissat mig innan om att det skulle vara safe men jag behöll ändå minneskortet...

Bilder från entrén först.Ingången till en affär inne på området.

Palatset som inrymmer arenan för showen. Man har inte sparat på krutet som ni ser.

Elefanter fick ridas och matas... denna verkar dock ha sug efter lite mera banan... :D

Den här killen satt och gjorde de små elefanterna ni ser på nedan bild av glasrör. Imponerande!

Matsalen där buffén serverades.

4-5 liknande diskar med rätter fanns plus en del speciella ställen där man delade ut vissa färdiga tallrikar som t ex sushi från luckan "det japanska köket".

Efterrätten som jag plockat åt mig... gick med nöd och näppe ner...

Som sagt... imponerande jobb man lagt ner.

Äta Eller Ätas

Såg en till lite ovanlig grej häromdagen. På väg till hotellets restaurang korsades min väg av en fjäril modell "stor som en mindre fågel" som höll ungefär 190... förklaringen kom 0,5s senare, en pilfink, även den i 190 medan den försökte hinna ifatt och hinna med i fjärilens undanmanövrer. Darwin in action :) De försvann dock ur sikte så om pilfinken fick sin tilltänkta frukost eller ej förtäljer ej historien :( Men med tanke på fjärilens storlek och fart så fick den nog slita för den hursomhelst.

Roadkill - Thai Edition

Höll på att ha en lite annorlunda trafikolycka häromdagen. Jag var på väg med motorcykeln från White Sand beach på Pakarang-halvön strax norr om Khao Lak när något avlångt plötsligt låg tvärs över vägen framför mig. Jag insåg att bromsa in och väja var bästa valet och när jag for förbi vände sig föremålet, en liten Kajman (sötvattenskrokodil) och la benen på ryggen ner i vattnet igen. Den var runt metern lång så det måste ha varit en unge. Hade just varit nåt att berätta för barnbarnen om :D

Khao Lak

Andra dagen i Khao Lak nu och jag sitter på ett Internet-cafe då hotellet saknar Internet helt och hållet(!). (Därav bristen på svenska tecken men det får ni stå ut med... /PS Dekor slår till igen/) Om/när jag har tid och finner ett cafe med bra uppkoppling så ska jag posta lite bilder från de saker jag gjorde sista dagarna i Kata (Phi Phi & FantaSea) men ett par korta kommenterar i alla fall.

Phuket FantaSea var faktiskt sevärt. Ja, det är en gigantisk tourist trap, men det är så bra gjort att det inte gör något! "Världens största buffe", nja, inte riktigt och inte nån gourmandisk sensation heller men stor och helt ok! Jag gick inte hungrig därifran om man säger så. Showen var 1:05 lång och underhållande och bitvis överraskande, rolig och imponerande. I huvudsak teater möter Cirque Nouveau. Med en del inslag av djur men mest som funktion, inte som
attraktion i sig.

Utfärden till Phi Phi-öarna med speed boat över en dag var trevlig, välorganiserad (som vanligt) och snorklingen var fin med mycket fisk. Trots att jag använde sunblock faktor 50 på utsatta ställen och snorklade i t-shirt sa brände jag mig något makalöst på en del ställen. Så här 2 dagar efter börjar det ge med sig men det ar inte kul. Nykokta kräftor bankar på min dörr dygnet runt för att lära sig hur man gör för att bli så röd...

Vädret har börjat bli lite mer ostadigt och igår var det i huvudsak grått och på kvällen när jag skulle blogga så började det åska och Internet-kopplingen dog. Det var ena rejäla smällar som Tor delade ut, för det kändes som om jag råkat sätta mig en subba *punch in the stomach*. Men det gör ju inget då jag ändå inte kan vistas i solen så mycket. Har hyrt en moped (typ EU-moped men utan spärr, gör 90) och varit uppe på Bang Niang-stranden och kollat på hotellet jag bodde på förra gången. Jag visste att de byggt ut och så men det jag såg *blew me away*. Det var typ 3 ggr större och hade blivit ett riktigt lyxställe. Dessutom så är det tydligen ett av Fritidsresors hotell nu och därmed massor med skandinaver så det lutar åt att jag hoppar det. Har varit och kollat på en del andra hotell och kanske blir jag kvar har i Nang Thong men på ett hotell med bungalows på stranden.

Äntligen känns det som jag kommit fram till resans mål och kan kasta ankare. Åt prawns i Panang-curry igår och tog en annanas-shake till det och en banana split till efterrätt. En banana split med bananer som inte skördats omogna, transporterats runt halva jorden för att sedan gasas med etylen till mognad... :)

Kata Beach

Ön Phuket's västra sida är den som är mest exploaterad i dagsläget och det är här som de flesta därför hamnar. Från norr till söder finns ett antal stränder, Nai Yang, Patong, Karon, Kata och Kata Noi är de mer kända av dessa. Vilken av dom man åker till spelar inte så stor roll men Patong är avgjort störst, har flest affärer och mest nattliv. I Patong finns också den berömda Bangla Road med go-go barer, ölbarer, discon och, mest sevärt, Soi Crocodile med sina Kathoey, ladyboys (transsexuella killar) som showar.

Själv är jag inte så förtjust i det som är så supertillrättalagt för turister men jag valde ändå Kata några nätter dels för återhämtning efter resan och sen för att det finns saker här som jag vill göra innan jag drar vidare. Mer om det längre ner. Det kryllar av svenskar här och det är inte kul! Jag vill tycka det är kul att stöta på någon svensk för det var länge sen, inte trampa på dom överallt.

Här lite bilder från Kata Beach från i förrgår.
Den oansenliga infarten till hotellet jag bodde de två första nätterna på. När jag bestämt mig för att jag behövde mer tid här så försökte jag förlänga min bokning men se det gick inte, hotellet var fullbelagt. Jag stegade resolut ut, upp för infarten och gick till höger 1m och svängde ner till grannhotellet (den lilla gula skylten lite längre bort). Sumitra Thai House, ett lågprisställe med bungalows, ingen frukostservering men väl med airconditioning och Internet. 1200 baht/natt mot 2300 hos fina grannen :) 100 baht är 25:-. Frågade ett par gäster först vad de gillade stället och de gav tummen upp, det avgjorde saken så idag bytte jag över. Två nätter är bokade och det jag tänker fylla dagarna med framöver då.

Ikväll ska jag till Phuket FantaSea som är en show och middagsbuffet-crossover mellan disneyland och thai-kultur. Känns måttligt kul men så många har rekommenderat det så jag måste testa. Buffén lär vara något i hästväg också. Tur att jag svält mig under dagen :) Återkommer med rapport om det senare.

Imorgon bitti ska jag åka till Phi Phi-öarna med speedboat över dagen. Tisdag har jag bokat hotell i Nang Thong som är del av Khao Lak och med det som utgångspunkt ska jag bestämma vart jag vill ankra resten av vistelsen, antingen kvar där eller till Bang Niang där jag bott tidigare.

Nej, nu väntar transferen till FantaSea... later!

Vilket Föredrar Du?


Eller

(och då menar jag inte planet för er trögtänkta göteborgare)

:)

Vikingar i Sydösterled

Här kommer då lite bilder från flygresan ner till Thailand med Thomas Cook Scandinavia, f.d MyTravel. Flygningen var delad i två delar, Landvetter-Sharjah (U.A.E) ~6h och vidare Sharjah-Phuket ~6h till. Anledningen till detta är ekonomi (dyrt att släpa mycket soppa samt billig sådan i U.A.E) och generella väderförhållanden (oftast motvind såhär års), inte så mycket prestandamässiga då en A330-300 som denna mycket väl skulle kunna klara hela sträckan i ett svep. Man byter då även besättning vid mellanlandningen och det utnyttjade jag maximalt till att få två besök på flight deck :D

Och tur var väl det för det första besöket var inte så jättelyckat och då hade jag inte heller kameran med mig. Flight crew var två danskar men jag fick inte så jättebra kontakt med dom men var framme c:a 10 minuter och pratade i alla fall. Kabinchefen tipsade mig om att nästa crew skulle bestå av åtminstone en svensk som dessutom är jättetrevlig så han tyckte jag skulle be om ett besök även med dom... Klart jag gjorde!

Navigational Display med en liten twist :)

Kapten Hugo (dansk)

Styrman Bengt Franzén (svensk).

Centre console på OY-VKG. Flight#: DK2925, call sign: Viking 2925.
Den största (?) fördelen med jobbet, vacker utsikt och sol varje dag :)

Och där sitter den, lite för syns skull, den klassiska magnetkompassen med alla sina fel och brister som jag måst lära mig allt om. Den används inte praktiskt längre men den måste finnas där om det otroliga skulle inträffa.

OY-VKG på plattan i Phuket efter ankomsten, Phuket International Airport (N08°06'48" E098°19'01") ligger precis vid stranden som synes, naaajs :) Förra gången jag var här plåtade jag lite kärror från stranden där, nästa lika bra som Princess Juliana airport i Antillerna.

RSS 2.0