Alla Ställen Funkar Ju Att...

... ha ett gräl på. Men här?Mitt på en rätt trafikerad gata berättade de här två öppenhjärtigt för varandra och alla andra vad de tyckte om varann... Utan minsta tendens till "vi kanske skulle flytta på hos för här är nog inte så bra att stå..." :) Så kan det gå.

Om Du Inte Har...

... spytt än idag så kanske de här kan inspirera...Registreringen på Scénicen var ju passande.. U(G)LY.

LJUS! :)

Outgrundliga äro datanerdens vägar och känsloliv kära vänner, eller? :) Från spam-mörkret igår till lyckan idag över en ny hårddisk. Det behövs inte så mycket ;) Hårddiskar har det ju blivit ett par genom åren och det är inte så mycket att yvas över, väldigt osexigt. Men just detta inköpet var lite speciellt. Det är mer än 10 år sedan jag köpte min första disk som var på 1GB (gigabyte). Idag ankom den första på 1TB (terabyte), alltså tusen gånger så mycket.


Jag minns min tanke när jag installerade den på 1GB - "hur ska jag någonsin kunna fylla upp den här?". *Spaaaaaace!* Det var på den tiden man fortfarande satt på modem och knappt ens på Internet utan på FidoNet och BBS:er som fortfarande var stort då. Känslan är inte densamma idag när musik och videofiler på massor med gigabyte inte tar mer än minuter eller timmar att ladda hem. Idag har jag mer utrymme på pinnen i min nyckelknippa.

Men det är en liten och nerdig barriär som sprängs, om än en virtuell sådan och en viss förlängningsfaktor finns det ändå :)) (billiga kommentarer: on). Det lär dröja minst 10 år till innan vi ser en disk på 1PB (petabyte).

MÖRKER! :/

Alldeles nyss fick jag det första spam som kommit till min privata adress under bergholm.se (ni kan gissa vilken). Ett Nigeria-brev till på köpet, en av de klassiska varianterna av spam. 411/419 scams som de också kallas efter paragraferna i Nigerias lagstiftning som förbjuder dom.

Enda sedan 2003-04-26 har jag fått ha den i fred och jag har kämpat för det också. Jag har inte lämnat ut den till någon som jag inte trott kunnat bevara den från massmail, webposts och andra typiska källor till att man får spam. Alla företag och organisationer vars mail jag vill ha i min låda har fått ett alias, foretagex@bergholm.se för att jag lätt ska kunna se vem som läckt och dessutom täta det illa kvickt genom att byta aliaset.

Jag får ändå vara stolt att det hållit i lite mer än 5 år och glad är jag att spamfiltret i Thundberbird är så bra som det är men jag hatar ändå skiten. Så totalt bortkastade resurser att ta hand om eländet. Har jag en osannolik tur så sprids den inte vidare till andra spammare men den chansen är nog sämre än att vinna på Lotto. Folk som sysslar med 411 scams är inte dom med hjärna, de köper färdiga listor som finns till salu och dessutom tjänsten att skicka ut eländet.

Hur har den kommit ut då? Tja, beats me. Inte genom min försorg i alla fall. Troligen handlar det om att någon som har min adress i sitt mailprogram har fått ett virus/trojan i sin dator vars specialisering är att samla mailadresser och skicka till någon som säljer listor på nätet...

Sucks to be me.

Pride Kills?

Årets upplaga av Pride är igång, det var väl inte undgått någon. Jag har i många år tänkt åka upp och kolla på karnevalen men det har inte blivit av, så ej heller i år av anledning som ni nog förstår :) Det är nog en kul tillställning, väldigt "osvenskt" med karnevaler där folk verkligen slänger alla hämningar, inte nåt medelmåttigt rolig kortege med fulla studenter eller "majgubbar".

Jag är inte en HBT-person själv, inte i närheten av, men jag sympatiserar med saken att de inte ska bli diskriminerade och att de har full rätt att vara det de fötts till att vara och staten ska ge dom det stöd de behöver såsom för alla andra. Men nu till min sak. Hatbrott. Precis som inlägget jag skrev om våldtäktsoffer som eventuellt har viss skuld själv så är  samma applicerbart på hatbrottsoffren.

D.v.s. att hur stolt och hur fri och hur mycket rätt man än har att göra och vara på vilket vis man vill så måste man ta hänsyn till verkligheten. Man är ansvarig för sin egen säkerhet och om man tar risker så kan dåliga saker hända. Och det är fortfarande lika fel, straffbart och förkastligt de brott som begås mot HBT-personer som mot alla andra människor. Men måste man verkligen kyssa sin pojkvän i Tantolunden en mörk kväll med fulla människor som runtomkring? Det är ju ingen hemlis att rätt många fortfarande ha svårt att tackla det och att det finns rätt många stollar som inte drar sig för att handgripligen visa hur illa de tycker om det.

Du får vara hur Pride som helst, men om du tar sådana risker har du passerat gränsen till naivt dum oavsett din sexuella läggning. Eller kanske ser du dig själv som det nödvändiga offret, martyren, och att reaktionen mot brottslingen är bra då det påskyndar samhällets "normaliserande" av HBT? Jag tror att hela HBT-rörelsen går en farlig balansgång när man valt en provocerande taktik för att karva ut sina rättigheter och forcerar fram förändring gentemot en stor konservativ och fördomsfull del av befolkningen som fortfarande kämpar med att acceptera modern heterosexuell frigjordhet. Pressar man för hårt kan man få en motreaktion, och vet är ju inte bra för någon!

Vi ska absolut ha Pride, vi ska ha samma rättigheter för HBT som för alla andra, vi ska förändra de gamla mossiga värderingar som många lever med men tills dess, ta ansvar för din egen säkerhet och pressa din omgivning lagom! :)

Air Rage & Qantas-incidenten

Noterar rubrikerna om galna packade brittiskor som försöker öppna dörrarna under flygning och om Qantas-kärran som fick lite mer luftkonditionering än vad som var installerat från fabrik...

Alltså, för allmänhetens kännedom:
  • I huvudsak är det omöjligt att öppna dörrarna på ett flygplan med tryckkabin under flygning av olika orsaker - galningarna kan slita sig blå och det är ingen fara att något dåligt ska hända.
  • Att störtdyka vid en förlust av kabintryck är normalt förfarande och kan givetvis upplevas som skrämmande men det viktiga är att komma ner på en höjd där det finns tillräcklig mängd med syre igen. Därför står man på näsan som standard.
Så, hoppas någon kan känna sig lite mer trygg av denna information. Jag tycker att tidningarna borde ta sitt ansvar och informera om dessa fakta så att folk inte behövde känna sig så skraja i liknande situationen men, i vanlig ordning, skandalrubrikerna och lösnummerförsäjningen är väl viktigare än en välgärning.

Ge Mig 30 Grader Kallt & Tomtar Överallt...

Hellre det är 32 grader på sovloftet vid midnatt... Idag har AC:n fått säsongspremiär och den rätt nyinköpta golvfläkten får jobba i tandem med den.

Lite surt dock att det inte blev något brandflyg igår för först idag klev brandrisken upp till 4:a i södra E-län :(

Pluggandet avtar omvänt exponentiellt med herr Celsius framfart men veckans extra lediga dag har ändå haft avsedd effekt. Jag skrev Training Check på veckans POF igår kväll med 90% rätt, Yeah! Dagen ska vigas åt den MET som jag ligger back med... om jag orkar i värmen :(

(rätt artist och låttitel vinner en virtuell ismaskin)

Social Round-up

Trots att livet mest kretsar runt pluggandet så händer det en del socialt uppmärksamhetsvärda saker för både mig och personer i min närhet. I vanlig ordning är jag försiktig med att namnge folk men ändå en liten sammanfattning av som händer.

* Barndomskamraten M & hans E har fått en dotter som ska heta Ella - grattis! :)

* I veckan träffade jag M över en fika. Vi är vänner sedan länge men kontakten har varit synnerligen sporadisk genom åren. M väntar barn i september och "glömde" berätta att hon också skulle gifta sig några dagar senare! Grattis!

* P-K som är en gammal vän hörde också av sig häromdagen och kanske är det en fika på gång framöver, kul! :)

* C som är en gammal vän från skoltiden har jag börjat umgås mer också och det är alltid lika trevligt att ringas eller ta en fika ibland. Trevligt!

* Vännen R:s syster som levt större delen av sitt 40+-liv helt ointresserad av killar har helt plötsligt aviserat att hon ska gifta sig *chockskada* :)

Jag är egentligen en så fet sucker på att hålla kontakt med folk men ändå är jag rätt dålig på det. Jag blir så glad och tycker det är spännande när det ändå händer att gamla bekantskaper återupplivas. Häromnatten drömde jag t.o.m. om att jag träffade två gamla klasskompisar från gymnasiet :) Måttligt besviken när jag vaknade.

Många har jag förstått gör allt för att slippa sin gamla klasskompisar, ex-*. och folk man tappat kontakten med, varför?

Hur är du?

:)

Började läsa DC Electrics i morse och när jag kände att jag behövde leta upp en av klubbens mekar för en lite mera handfast demo av generator/elmotorteknik så drog jag ner till klubben. Ingen mek där men väl en ledig och utsläpad Mooney M20J, SE-LBV.

Jag har verkligen inte varit speciellt flygsugen på nästan ett år men idag... jag kunde inte låta bli. Jag hade inte råd och inte tid egentligen men vad gör man? Den är en basic instinct när den väl infinner sig, flygkåtheten :)
Vädret kunde man ju inte klaga på och jag var väldigt rostig på Mooneyn märkte jag (läs: ett antal småfel begicks inledningsvis) men efter 0.7h och 9 landningar var jag tillbaks i formen :)

Jag klarade mig helt klart från whatever happened to this dude...

Ser ut som "vägen svängde, men de gjorde inte Pekka" ungefär :)

På vägen hem tankade jag en stor jordgubbsshake på McD så nu får det vara nog mer förlustelser för den här dan, back to DC Electrics...

Må(l)ngalningen Igen

Mobilbild igen... suger, men det som fick mig att stå och dreggla på balkongen var de små klumparna borta vid träden.


Det som var speciellt var att de var väldigt hårt definierade, "kontrastrika", på något sätt. Det såg verkligen ut som moln på en billig oljemålning eller nåt. Lite speciellt.

Får väl snart lägga in mig för avvänjning eller nåt. Hjälp doktorn, moln tar över mitt liv! :)

*köping

Linköping och Norrköping, systerstäder på "slätta". Eller nu blir Norrköpingsborna upprörda för de bor minsann inte på slätten. Det är viktigt. Undertecknad är ju född och uppvuxen i Linköping och tycker det är en mycket bra stad och det där Norrköping har ju aldrig stått så högt i kurs. Det finns helt klart mycket rivalitet mellan städerna, inte bara i mitt partiska sinne :)

Efter att både ha jobbat i Norrköping i typ 5-6 års tid och haft flickvän här så har jag ju helt naturligt lärt känna stan mer än förut. Mina fördomar har väl både stärkts och försvagats under den tiden men igår morse när jag klev av tåget blev jag brutalt påmind om Norrköpings största plus.


Parkerna. I detta fallet Carl Johans park som fick mig att stanna upp och tänka "fan vad vackert" och dessutom klämma av en bild med mobilen. Eller inte bara parkerna, överhuvudtaget energin och pengarna som staden lägger på utsmyckande grönska och dessutom gör det väldigt bra. Året runt i olika format så utsmyckas stan. Linköping gör några pliktskyldiga försök men har inte en chans, det ser bara påvert ut jämfört med grannens prakt.

Norrköping har intressantare arkitektur, man har sina spårvagnar som är lite charmigt och man är överlag mer framstående på kultur skulle jag säga. Men så är jag säkert också hemmablind så Linköpingsbor, fritt fram att slå mig på käften :)

Och för den som undrar, nej, jag skulle fortfarande aldrig kunna tänka mig att bo här. Men det tar vi en annan gång.

One Down - Four To Go...

Yes! HPL - Human Performance & Limitations kan nu läggas till handlingarna, i alla fall ett tag framöver. Hela boken är läst och alla lektions- och veckoprov samt ett diagnostiskt test är avklarade. Det blev 1½ kollegieblock med anteckningar. Tar c:a en timme att läsa igenom bara dom noterade jag :) HPL återuppstår mot slutet av augusti då det ska repeteras och refreshas under en vecka i Västerås. ASP, POF, MET, ALW är kvar...

Även veckans dos av POF är avklarad, men inte MET. Så. Summa summarum ligger jag efter med två veckodoser av MET snart. Inte fullt så bra. Denna veckan blev lite fucked up den med p.g.a. akuta insatser på jobbet under fredagen och i torsdags var en allmän form-dip-dag (heh) då jag mest tyckte allt var motigt och kass så då blev det inget gjort förrän fram på kvällen.

Nästa vecka är det ASP & POF. Funderar på att ta en extra dag ledigt för att se om jag inte kan knapra ifatt. Skulle vara så skönt. Nu tillbaka till MET-studierna...

Snabba Cash

Jag har nu sällat mig till den stora mängden som läst Jens Lapidus omtalade debutroman Snabba Cash. Summa summarum: what's the fuzz?

Den var inte dålig och jag har läst den med spänning men den var inget märkvärdig och jag tycker att den haltar betänkligt i sin berättarteknik. Det är verkligen en debutroman som snarare vilar meriterna av sin bakgrundsresearch och författarens insikt i Stockholms undre värld än på hans litterära talanger.

Jag kommer dock strypa herr Lapidus om han inte släpper en fortsättningsbok någon gång framöver, för det han verkligen lyckades med var att skapa en nyfikenhet och ett engagemang i bokens karaktärer. En nyfikenhet som inte blir stillad och som ställs inför ett antiklimax i bokens slut eftersom den berättar ganska lite om hur det gick för personerna efter den händelse som fick tjäna som (ett för tidigt) avslut.

Trådarna hänger lösa färdiga att sys vidare på och när det händer kommer jag att köpa boken så snart den kommer ut för jag vill veta om Fahdi överlevde, jag vill veta om Jorge kommer att lyckas med sin hämnd på Radovan och Mrado, jag vill veta vad J.W lärt sig och vad han gör när han kommer ut och jag vill veta vad som hänt Camilla. Jag vill lära mig mer nysvenska ord som chola, aina, turre, shuno och annat.

Hör du det, Jens?! ;)

Min Nya Älskarinna

Är ganska småväxt och smal. Hon är flygkunnig precis som jag. Hon sjunger en finstämd sång om hur oemotståndlig jag är varje kväll och natt. Hon vill knyta blodsband med mig. Fast hon har inte fattat det här med vem som ska pentrera vem, för hon är en mygga. Eller var. Ett helt jävla harem har jag i sovrummet om nätterna.

Köpt en myggrill på rekommendation av en bekant. Den kommer att få slita hårt om den nu funkar som avsett. Let's hope 'n pray...

Någon mer än jag som upptäckt att den här nya "aggressiva stickmyggan" som den kallas också är en mycket lömskare gynnare än den vanliga svenska varianten? Så fort man slår efter den så försvinner den, störtdyker och är borta en bra stund innan den smyger fram igen. Om jag tänt lampan under natten kommer den inte fram förrän jag släckt igen och dessutom legat still med ögonen slutna. Jag har t.o.m. bara öppnat ögonen i mörkret och då har den flytt. Men den har en svaghet, den vill bita högt upp. Vanliga myggan biter vart helst den kommer åt men inte dessa... Och detta händer hela tiden med olika individer, någonting är nytt. I alla fall för mig.

Hoppas grillen räddar mig från mera amatör-entymologi :)

Teori i Praktiken

Mycket tragisk olycka den i Norge med de som skadades och paret som dog av kolmonoxidförgiftning. Bara att beklaga. Det som däremot fångade mitt skadade öga var bilden på en av de överlevande. Man vet att man läst för mycket HPL när man känner igen kännetecknen på kolmonoxidförgiftning :) Men det är ju just det som är det läskiga med kolmonoxidöfrgiftning, det finns inte så många typiska kännetecken. Utom ett.

"Cherry lips", och den här killen är ett skolboksexempel på det.

Varje röd blodkropp har 4 platser för syremolekyler. Kolmonoxidförgiftning fungerar så att kolmonoxid har 240 gånger högre vidhäftningsförmåga på en av de 4 platserna än vad syre har. Konsekvensen blir att de andra tre platserna fortfarande upptas av syre, big deal då(?), men närvaron av kolmonoxiden gör att syret inte släpper lika lätt från den röda blodkroppen. Alltså är blodet väldigt syrerikt men lämnar inte ifrån sig det till vävnader, muskler och organ. Man "kvävs" till döds.

Så vad var det där med cherry lips då? Jo, syrerikt blod är ljusrött och det blir ännu rödare när inget utbyte sker och en mycket större del av blodet än normalt i både vener och artärer är syremättat. Detta leder till att läpparna blir knallröda och även kinderna blommar.

Det
var det första jag tänkte på. Skadad av för mycket bildning :)

Studierapport

Denna veckan har varit lite underlig men ändå med rätt bra resultat. Planen var POF och HPL (och COM som jag ju inte behöver göra). Tänkte stuva in den MET som jag ligger efter ett hack med. Det har varit segt denna veckan också men, allah'hu akbar! jag klarade av båda ämnena till lördag seneftermiddag trots lite kass fokus. Skönt! Hade alltså lördag kväll och söndag åt MET. Där stöp det lite. Körde förmiddagen idag bra men flunkade första lesson testet (adiabatics & stability) mest p.g.a slarv (11 frågor och 75% rätt ger inte så mycket vingelmån) och sen har jag varit iväg på lite grillat under eftermiddagen *mumma* :)

Återvände till studierna ikväll och läste och klarade av prov för clouds/cloud formation och precipitation. Kvar är winds/high winds, typ 40 sidor, lesson check på det och training check på hela alltet. Ska nog försöka städa av det på kvällarna i veckan nu så jag kommer helt i fas med utbildningen. Vore guld! :)

Upptäckte till min stora besvikelse att nästa veckas ämnen är en repetition av denna veckas... ingen omväxling alltså. Antar att det beror på lärarnas semestrar. Men det är bara att hugga i...

Nya Grepp

Jag är rätt utled på det mesta i reklamväg, jag har lärt mig att filtrera bort det mesta antingen genom tekniska hjälpmedel eller helt enkelt genom att ignorera skiten. Det mesta är ju så intellektuellt magert och förolämpar mottagarens smak och intelligens. Jag gillade Bruce Willis kommentar till sin katt i The Fifth Element - "Don't watch that all day sweetie, it will rot your brain" :)


Mitt i denna reklamtristess så kan jag ändå inte låta bli att då och då hajja till när någon faktiskt gjort något annorlunda. Som härom morgonen när jag förvisso trött och jävlig stapplade ner till busshållplatsen och fick syn på denna.


Jo, jag fick gå riktigt nära för att försöka klura ut om den faktiskt trillat ner i sitt skåp eller om den var skapad för att ge den illusionen :) Den som gissar rätt vinner en brödrost...

Glocalnets reklam är rätt lyckad ändå, det måste den vara när man lyckas inpränta nya roliga uttryck i folks språk. Eller?


Flygande Baksmälla

Denna veckas studielediga period blev inte allt jag hade hoppats på. Jag var bespetsad på att städa av de dubbla doserna av ALW som jag låg efter med och sen ta MET också men jag har inte nått ända i mål. I torsdags läste jag på bra hela dagen även om det var lite motigt. På eftermiddagen ringde FlygC och frågade om jag inte skulle ta utcheckningen på Reims Rocket som jag rapporterade om nedan och så gick hela halva fredagen åt till det och sen var jag slut och hade skallebank resten av dagen, läste förvisso en del men det var nog begränsad mängd som fastnade.

På kvällen var jag ju dessutom nere på klubben en sväng igen för att försöka fånga den PAC750XL som skulle mellanlanda. När den inte kommit i utsatt tidsspann med marginal åkte jag hem för att plugga igen. Hade väl läst 10min när jag hörde den på radion och den kom svepande över taket. Kastade mig ut och körde som en biltjuv ner till klubben men vad hjälpte det...

Bakdelar av alla de sorter kan vara sexiga men en PAC750XL är ingen vacker maskin från början och att se den från den här vinkeln på rymmen från mig var väl ingen höjdare på något vis :(

Något brandflyg blev det inte på lördagen och på sätt och vis var jag glad för det så jag kunde plugga istället. Men vid 17-tiden så ringde brandflygchef L mig och frågade om jag hunnit supa till ännu eller om jag kunde ta en utryckning :) Klart jag kunde det! Iväg ner till Kisa/Horn-trakten för att undersöka ett antal larm om röklukt. Det visade sig dock att hela södra Östergötland och norra Småland var insvepta i rök från en känd brand vid Ankarsrum. 1,1h Reims Rocket fick jag i.a.f. och det var trevligt att få flyga den under lite mer avslappnade former än det blir med lärare. Den flyger faktiskt bättre än den ser ut :)

Jag tror att jag har lidit av lite "baksmälla" den här veckan, varit trött, huvudvärk, delvis lite oinspirerad men jag har i alla fall klarat av dubbel dos av ALW och skrivit av proven med mycket god marginal. Om jag bara hade haft orken att klara av MET också så hade jag legat tillbaka i ordentlig fas med utbildningsplanen, men det får bli en annan vecka. Ikväll är jag precis slut och uppstressad, försökte sova lite förut för att kunna ta ett kvällspass med MET men jag kunde inte somna. Nåja, ingen panik men det hade varit skönt... Hursomhelst blev det 2,5h till i loggboken den här veckan och till nästan ingen kostnad och flygtid är aldrig fel. Dessutom är det avkopplande och påminner om målet!

Nästa vecka är det POF och HPL som gäller. Och kanske kör jag även MET:en då för veckan är egentligen planerad att innehålla även COM som jag ju är befriad från.

Reims Rustbucket & Självmordspiloten

Eftersom brandflyget lider av viss brist på tillgång till flygplan genom klubbens försorg så har klubben hyrt in Flygmekarskolans Cessna/Reims F172 Rocket anno 1968 som än så länge inte är så hårt uthyrd. Tacka f*n för det så skabbig som den är, 2000 mekar till trots som borde kunnat se till att den var i bättre än nyskick. Slapptaskar! ;) Men jag skulle i alla fall få en crash course (nåja) på den idag så att jag får flyga brandflyg med den imorrn eftermiddag.

SE-FBS i egen hög(vingad) person.

Ergonomi kunde man inte stava till på den tiden och huvudströmbrytaren har sitt från-läge när man skjuter den inåt i panelen... bravo! Och den lilla vita knappen längst ner till vänster är för att stänga av bränslet från tankarna till motorn... också bravo! Hur många gånger har någon fumlat och greppat fel tror ni? Saken blir ju inte heller bättre av att alla märkningar är i det närmsta utslitna...

Jaja, nu är jag i alla fall utcheckad på rekordtiden 0,4 med lärare! :)) Den har 210hk motor och trots att den släpar runt en laggårdsvägg så gör den ~125-130kts.

Efter det var avklarat så fick jag frågan om jag ville åta mig ett litet självmordsuppdrag :) Provflyga SE-KII i 40 minuter. Anledning: motorbortfall på banan vid tomgång. Fel hittat: inget. Åtgärd: ingen + kontrollflygning, hehe...

Order: flyg 25 min över fältet, testa magneterna ett par gånger och gör sedan 3 studs-och-gå med stopp emellan och test av tomgångsbeteende. Jag tog 5000ft och därunder över stan och gav molnen "a run for their money" :)

Såhär glad blir man när man jagat Cumulus (och TCU) i 20 min :) Inte blev det sämre av att det var gratis heller nu när soppan kostar 19:-/liter istället för 12:- för fyra dagar sen...

Malmen skymtar nedan.

Inga problem med kärran men på backen så är tomgångsvarvet lite lågt och den bluddrar, kan mycket väl tänka mig att den skulle kunna stanna igen men tomgången är ju lätt att justera så meken får väl göra det då...

I mitt sista varv runt ESSL så blev det kaos på radion när någons PTT-knapp förblev intryckt och det inte gick att förmedla sig längre. Visade sig vara SE-MAT med I och G som skulle iväg till Grekland som hade problemet. Eftersom jag ändå skulle landa så taxade jag in fort som ***** och kastade mig ur kärran och gapade åt dom att stänga av sin radio :)

Illa för dom, för något Grekland blev det inte... inte idag i alla fall :(

Och så lite bilder på malmskogens flapprokopter SE-JMN som kom in för att släcka törsten.

Alltid trevliga varelser att plåta.

Snubben med cash, flög hit från Stockholm i en Cessna 414 och skolade helo för 4kkr/h...

Det som skulle tagit ett par timmar av dagen blev 4 och pluggat har jag inte hunnit en börja med... illa, men gårdagen var väldigt koncentrerad så det kanske blir bra ändå...

FlygC ringde och tipsade om att en PAC750XL kommer att mellanlanda på ESSL ikväll vid 19-tiden... ska dit och slänga av en bild för ett reportage i klubbtidningen... och här givetvis :)

En Av Sommarens Höjdare

(och inte F & F då... kan inte nån ringa Anticimex så de får göra sin grej på det där två?)

Tog en eftermiddagsfika på rymmen från fikarummet på jobbet. Jag avlade sommarens obligatoriska besök på Färgargården här i Norrköping. De har både en väldigt trevlig miljö (se nedan) och världens bästa jordgubbsbakelse! :)


*mumma*

Ända sedan P för några år sedan tog med mig dit första gången så har jag återvänt åtminstone en gång per sommar för att avnjuta den jordgubbsbakelse som får mig att orka med ett år till, hehe :)Även "Norrköpings finest" hade hittat dit, först trodde jag nästan nåt hade hänt när det stod en piket och en vanlig radiobil parkerad där men de var bara glassugna. Färgargården ligger vid strömmen och består av en grupp gamla hus som varit just... surprise... färgeri :) Stället kallas numera "museum" gubevars och hyser då även ett mycket trevligt café.

"Värt en egen resa" - som ju tre stjärnor i Guide Rouge betyder.

Progress Report ATPL v. 4

Förra veckan m.a.o :) Den blev just färdig i.o.m. att jag skrivit 3 prov i ASP under kvällen. Ämnena förra veckan var HPL (Human Performance & Limitations) och ASP (Airframe, Systems & Powerplant). Jag började med HPL eftersom det kändes roligast, i synnerhet med förra fiaskot i ASP i färskt minne så...

Må-on när jag jobbade så var jag så totalt slut när jag kom hem så de flesta av kvällarna sov jag flera timmar och pluggade inte mer än någon timme här och där eller några minuter på tåget. På torsdagen var det full fart och jag skrev HPL-proven löpande och training checken på fredag lunch med bra resultat. Började med ASP men jag lär mig långsamt för det var återigen betydligt mer av ASP än det andra ämnet. Färdigläst var det inte förrän igår kväll och två prov avklarade, resten ikväll då.

Jag får ändå säga att jag trots det börjar hitta formen. Jag har trots allt inte kännt mig speciellt stressad den här veckan och jag har t.o.m hunnit med två sociala träffar med vänner som båda tagit mer tid än jag avsett. Det är väl det som fått proven att spilla över till den här veckan men jag är väldigt nöjd att jag känner mig i skaplig kontroll och ändå har kunnat "roa mig" lite.

Angående proven så för den som känner sig förvirrad så är det upplagt på följande vis. Man läser två ämnen per vecka och varje ämne är i sin tur också utsmetat över flera veckor. Varje vecka, per ämne, är det följande prov:
  • Lesson check - efter varje lektion. Varje ämne är uppdelat i lektioner under veckan, i huvudsak motsvarande kapitel i boken. Provet är multiple-choice. Pass level 75%. C:a 20 frågor.
  • Study Questions - Frågor som ska besvaras med beskrivande text och som sedan rättas av coachen. Ingen pass/fail. 6-8st.
  • Training Check - Slutprovet för varje vecka. Multiple-choice. Pass level 75%. C:a 30 frågor.
Sen i september så är det skolprov i varje ämne (5 ämnen på två dar!) och efter dom så får man skriva de riktiga proven på Luftis.

Som synes blir det en hel del provskrivning på en vecka. Denna veckan har sett 4 lesson checks i ASP och 2 i HPL. Och så två training checks och 6 study questions-omgångar. Denna vecka är det MET & ALW. ALW ligger jag ju ett hack efter i så det kommer att bli styvt med 2 veckors ALW och 1 veckas MET, men det ska nog gå.

RSS 2.0