Teori i Praktiken

Mycket tragisk olycka den i Norge med de som skadades och paret som dog av kolmonoxidförgiftning. Bara att beklaga. Det som däremot fångade mitt skadade öga var bilden på en av de överlevande. Man vet att man läst för mycket HPL när man känner igen kännetecknen på kolmonoxidförgiftning :) Men det är ju just det som är det läskiga med kolmonoxidöfrgiftning, det finns inte så många typiska kännetecken. Utom ett.

"Cherry lips", och den här killen är ett skolboksexempel på det.

Varje röd blodkropp har 4 platser för syremolekyler. Kolmonoxidförgiftning fungerar så att kolmonoxid har 240 gånger högre vidhäftningsförmåga på en av de 4 platserna än vad syre har. Konsekvensen blir att de andra tre platserna fortfarande upptas av syre, big deal då(?), men närvaron av kolmonoxiden gör att syret inte släpper lika lätt från den röda blodkroppen. Alltså är blodet väldigt syrerikt men lämnar inte ifrån sig det till vävnader, muskler och organ. Man "kvävs" till döds.

Så vad var det där med cherry lips då? Jo, syrerikt blod är ljusrött och det blir ännu rödare när inget utbyte sker och en mycket större del av blodet än normalt i både vener och artärer är syremättat. Detta leder till att läpparna blir knallröda och även kinderna blommar.

Det
var det första jag tänkte på. Skadad av för mycket bildning :)

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0