Gottröran

För en tid sedan sände P3 en dokumentär om haveriet med SK751 utanför Gottöra i december 1991. Jag tankade ner den som mp3 och det råkade bli så att jag lyssnade på den ikväll. Mycket intressant. Och välgjort, men det brukar ju radions dokumentärer vara. Jag rekommenderar den till alla med det minsta intresse.

Jag har ända sedan det hände påpekat för alla som jag pratat med att det faktiskt inte var kaptenen som var den stor hjälten även om det de facto var han som spakade planet ända ner i backen. Den riktiga hjälten var Per Holmberg, en SAS-kapten som råkade befinna sig ombord på väg till sitt eget arbetspass. Kapten Rasmussen var chockad och oförmögen att leda i den uppkomna situationen och styrmannen var alldeles grön på typen.

Tack vare att Per Holmberg ända från sin passagerarstol kunde känna och se att åtgärder inte vidtogs och därför rusade fram och mer eller mindre tog kommandot så ökade deras chanser att klara situationen enormt. Sen ska man egentligen inte säga att den otroliga utgången har med någon av deras förmågor att göra, de hade en jävla bonntur. Men inte ens det hade hjälpt om inte förlamningen på flight deck hade brutits av Kapten Holmberg. Intressant också att ett ombordsystem (ATR) som ingen på SAS kände till avsevärt kan ha förvärrat situationen.

Dokumentären innehåller intervjuer med Holmberg, styrmannen, pursern, en passagerare som klarade sig utan skador, den enda passageraren som fick bestående skador (förlamning), SAS dåvarande flygchef och en av medlemmarna i haverikommissionen. Det framkommer också att SAS hantering var rätt underlig då man satte den chockade besättningen på en presskonferens samma eftermiddag och att kaptenen utmålades som den stora hjälten vilket ju måste ha känts rätt bisarrt för honom och att media fick prata med dom före havkom.

Hittade även denna artikel som till viss del även bekräftas i intervjun, Holmberg har blivit rätt illa behandlad på många sätt efter händelsen så till den grad att han blivit bitter och känner viss ånger över att han ö.h.t. ingrep. Illa. Mycket illa! Världen behöver handlingskraftiga personer med civilkurage som vågar lägga sig i och styra upp när något inte funkar. Per Holmberg är i mina ögon ett föredöme och en man som gjorde det rätta, en riktig hjälte!(Intressant är ju också att ifrågasätta värdet av de psykologtester som en del flygbolag, bl. a. SAS, fortfarande gör för att vara säkra på att personalen inte ska "frysa" i pressade situationer som denna. Inga garantier kan ju någonsin utfästas när det gäller människor och deras psyke men Rasmussen var säkert testad och han vad f.d stridspilot, "borde inte kunnat hända")

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0