Jurister & IT - Hur Fel Kan Det Bli?

Läste i bladet att Antipiratbyrån inte ska tillåtas fortsätta samla in IP-adresser på misstänkta fildelare för att "IP-adresser är likställt med personnummer" och att man kan identifiera en person mha av den informationen.

Que!?


  • För det första är en IP-adress inget du är tilldelad som individ, du har ingen unik adress som bara används av dig.
  • För det andra så har de flesta olika IP-adresser varje gång man går ut på nätet.
  • För det tredje så kan du om du sitter på ett lokalt nätverk hemma eller på din arbetsplats dela samma IP-adress med upp till tusentals andra personer.
  • För det fjärde så bevisar inte en IP-adress vem som suttit vid datorn som haft den adressen vid en viss tidpunkt, det kan t.o.m ha varit en hackare som tagit över din dator eller grannen som frisurfar på ditt trådlösa nät som begått olagligheterna från "din" IP-adress.
Nä, bevare mig för dessa imbeciller som utan minsta tekniska insikt försöker skapa juridiskt hållbara vägar för att lagföra folk för upphovsrättsbrott på så lösa grunder. Visst kan man tycka att folk skulle kunna hållas ansvariga för vad som händer på deras Internet-koppling, men även ett proffs kan få sina grejer hackade och utnyttjade.
Ett 100%-igt skydd är omöjligt och det måste vara ungefär lika rätt att åtala någon för att den blivit hackad som att åtala dig för att din bil blev stulen och använd vid ett brott begånget av en annan person.

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0