Små Flygetyg

Bestämde mig sent igår kväll för att göra en liten "flyg-dag" av söndagen då ett par små events som jag var intresserad av råkade sammanfalla. Det första var inomhusflygning med elektriskt drivna radiostyrda modeller i sporthallen i Motala. Motala Modellflygklubb hade anordnat ett 18h-evenemang med flygning och tävlingar 18h i sträck från 18.00 på lördagskvällen till 12.00 söndag. Söndag förmiddag var öppen för allmänheten men då hade de mer seriösa delarna tyvärr redan avverkats. Men, det flögs en del ändå med som mest 5 plan i luften samtidigt. Kolla först Youtube-videon som ger en idé om vilken fantastiskt manöverbarhet dessa små plan och helikoptrar har. De kan utföra manövrer som få eller inga riktiga plan kan göra.


Nedan mina bilder från Motala. Svårigheten ska inte underskattas i att försöka fotografera ett sånt här evenemang. Små snabba plan i halvkass belysning. Trots ISO 1600 och rätt mycket utzoomat, spotmätning m m så blev det lite som det blev med framförallt skärpan, men i detta lilla format funkar de rätt bra ändå :)
Modell1
Modell2
Modell3
Ett hart när omöjlig manöver med riktigt plan, att "hovra" hängande i bara propellerns dragkraft. Vikt-dragkraftsförhållandet på dessa manicker är enormt.
Modell4
Kul effekt av förhållanden skapade denna rätt coola bild.
Modell5
Modell6
Modell7
Modell8
Modell9
"Hovring"...
Modell10
... och... apport Fido! Han fångade kärran med munnen. Precision och kontroll säger jag bara...

Flygning med flera i luften samtidigt vållande ett otal mindre "mid-airs" där planen kolliderade. De är dock så enkla och motorerna ändå så svaga i förhållande till materialet att inga skador uppstår och de flyger för det mesta bara vidare.

Om jag förstod det hela rätt så finns det många olika tävlingsmoment antingen solo eller i grupp med olika syften varav en del mest framstår som "dans", lätt att föreställa sig med dessa extremt kontrollerbara flygetyg att man lätt kan samverka i en "ringdans" eller liknande.


Geeks
På vägen till Motala fick jag syn på de här två spånen som slagit upp ett tält alldeles invid Saab-flygplanen (SK50 & SK60) vid E4. Nåallt för jag är rätt hard-core flygintresserad men det här vara bara för "geek"...


Från Motala gick färden vidare till Vadstena för ett besök på Parabase och en förvandling av en hög pengar till ett par rejäla skärmflygarkängor. Bättre sent än aldrig. Nu återstår bara att komma igång och öva på det igen...
image312
Generösa F stoppade på mig lite annat smått och gott också, fina strumpor från Gin och en liten sportig plånbok avsedd för en dag på fältet. Kängorna är tysk kvalitet från Hanwag.

Sista stoppet för dagen blev på Flygvapenmuseum där IPMS - International Plastic Modellers Society - träffas och förevisar bygge av plastmodeller sista söndagen i varje månad.

Mycket inspiration och massa fantastiska små tips om alla möjliga saker som fick mig inspirerad att börja bygga lite igen.

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: Torbjörn

Nerd :)

2007-11-25 @ 23:25:40
URL: http://www.freekick.org
Postat av: Pia

Äh vadå... erkänn att du gärna skulle tälta under de där flygplanen själv ;)

2007-11-26 @ 10:25:52
URL: http://pia.psdekor.nu

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0