CiscoWorks LMS 3.0

Kursen jag var på i Sacramento förra veckan heter på Cisco-språk CWLMS och en titt på titeln på det här inlägget förklarar den tror jag :) Inlägget är i huvudsak riktad till IT-folk men med vissa förklaringar även för lekmän ;)

CiscoWorks Lan Management Solution är en hög med produkter från företag som Cisco köpt upp längs vägen, alla med fokus på olika aspekter av att hantera medelstora och stora miljöer med Cisco-produkter. CW kan hjälpa till med att hålla koll på vad som finns i ditt nät ner till minsta detalj i varje device. Den ger rapporter om förändringar och om "brott" mot best practice och påvisar "discrepancies", d.v.s. där konfigurationer inte matchar.

CW håller reda på alla devicers config och kan presentera flera generationer av förändringar bakåt och den kan också hjäpa dig att ändra config på en eller alla devicer i ditt nät, direkt eller schemalagt. CW kan ladda hem IOS-images från cisco.com om du bara har ett CCO-konto med sådan behörighet och sedan håller den reda på minimikrav för att köra imagen och protesterar om du försöker distribuera ut den till en device som inte klarar det eller kör ett annat release-train än befintlig image m m. Modulerna DFM och IPM monitorerar och påvisar fel som uppstår i realtid och kan göra aktiva mätningar av prestanda med olika typer av trafik mellan olika devicer.

Hopkoket av produkter (som alla körs på java på en phet värstingserver) och ett användargränssnitt som bara en Orch kan vara stolt över gör det dock svårt att sätta sig in i allt utan utbildning. CWLMS körs i Sverige men blir ofast inställd p.g.a. för få deltagare så det var därför vi åkte till U.S.A för att kursen säkert skulle bli av (och se hur det gick...).

Några goda råd på vägen innan du installerar och kör igång med CWLMS.
  • Planera in en kurs i nära anslutning till eller gör din installation direkt efter kursen.
  • Se till att alla dina devicer finns i DNS, inklusive PTR-records!
  • En bra namnstandard underlättar då man kan söka och gruppera baserat på wildcards.
  • Se till att CDP är igång på alla devicer, CDP är det enda sätt som CW använder för att hitta devicer.
  • Förbered en lista med seeds, devicer som CW kan utgå från när den ska kartlägga nätet.
  • Se till att snmp RO och RW communities finns på alla devicer
  • Harmonisera lösenord eller skapa konto för CW att använda då den måste kunna logga på med telnet eller ssh för vissa åtgärder. ACS underlättar om du har det...
  • Tänk igenom sysloggning, sätt upp loopback-interface där det är tillämpligt
Lycka till! :) Det är kanon när den väl börjar bli användbar. Jag uppgraderade 50 routrar helt automatiskt med CW på 40 min i helgen, tänk att göra det manuellt med ssh och tftp...

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0