The Love of Flying

Stephen Stills (of Crosby, Stills & Nash fame) - "Treetop Flyer" och en snubbe som verkligen flyger sin hembyggda Vans RV-4 lågt. Lyssna på texten, den har ett innehåll till skillnad från mycket annat :) Snyggt gjort och vem önskar inte att man kunde göra en sån flygning?

"Cleared for take-off and decent to cruise altitude"

Den "treetop flyer" som beskrivs i texten är en smugglare men det refereras också till Vietnam där man hade s.k. Forward Air Controller (FAC) vars uppgift var att i ett litet flygplan av civil härkomst som Cessna O-1 Bird Dog (L-19) eller Cessna O-2 Skymaster (337) flyga mycket lågt och långsamt för att leda tyngre flyganfall mot svåra/väldolda markmål.

Uppdragen för dessa piloter i sina små flygplan på lägsta höjd och relativt sett låg fart blev fler och fler tack vare deras framgångar. Piloterna flög flygplan utan något som helst extra skydd och i många fall så utfördes anfallen mot ställen där FAC:en först blivit beskjuten från marken...

Cessna 337 är för övrigt ett rätt speciellt flygplan p.g.a. dess motorarrangemang med 2 motorer monterade i tandem istället för som brukligt på var sin sida om kroppen. Tack vare detta fick den öknamn som "knuff-och-drag" och "sug-och -blås".

Cessna 337 eller O-2A Skymaster.

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: Anonym

bengt! du borde veta att jag diggar stenhårt de som flög som dårar i sydostasien .. o vidare :) Callsign Raven och Laos.. du vet säkert?

2008-05-11 @ 00:04:05
Postat av: Bengt

Outlaw flyers ftw :) Nja, jag hade förträngt det du refererar till men Google piggade upp mitt minne. Tänkte också på den filmen Bat*21 där en FAC i en 337 har en framträdande roll.

2008-05-11 @ 01:47:47
URL: http://sbb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0