AN-225 på Arlanda - Ankomsten

Det är inte alltid man får bra förvarning om när det kommer ovanliga flygplan på besök i landet, vare sig är på LCA/ESSL eller någon annanstans. Denna gång var jag visst uppkopplad på rätt kanaler ändå då jag fick några dagars varskodd på att världens enda och största flygplan - AN-225 "Mriya" skulle komma till Arlanda! Detta för andra gången, första gången hörde jag inget om det förrän den redan stuckit igen :(

Den dagen före impulsbokade dygnskryssningen med kära sambon Z ställdes in och istället styrde vi kosan mot Fjollträsk för lite spottning av det mer avancerade slaget :) Tur att hon är med på noterna! <3
Ankomst var planerad 5/1 15:00 och avfärd igen 6/1 11:00. Tur man har semester/lång-jul :)

Destination: Seoul - R.O.K.
Payload: två trummor med sjökabel från Ericsson "tre korvar".


Först hade jag tänkt skippa landningen, vi kunde ju gå på Cosmonova eller så istället, vädret såg ut att suga rätt hårt med nederbörd och trassel. På vägen upp till 08 kunde vi dock konstatera att vädret såg rätt hyffsat ut ändå så vi körde mot Arlanda, vi skulle ju ändå bo på ett hotell där i närheten. Allt talade för landning 01L, den är längst och vinden låg stabilt rakt ifrån norr med en 14kts eller så. Kärran bröt ur moln på 2-300ft c:a.

Vi var på plats 2h före utsatt landningstid och det var tur det då vi fick en av de ~7 parkeringsplatserna vid den banändan, alla andra stod längs med vägarna till polisens stora förtret (stoppförbud bl.a.). Kolla K-strimmorna från klaffkanterna :)

Alltså... en 747 ser inte ut att gå fort fram men detta då... vem höll den uppe i trådarna den hängde i? :) Vilket as! Som sagt i förra inlägget, 640t MTOM och 250t payload... helt barockt!

Tur att den kom i tid, helt exakt faktiskt, första bogeyn touchade backen 14:59:59! :) Hade den kommit senare hade det blivit problem då dagsljuset nästan helt var slut i det gråa vädret.

Ryssar... :) Vem bryr sig om sättningszoner... sätt ner skiten så fort du kan och stå på hejdarna! :)

Med ett vinspann på 88m så kan en AN-225 inte möta andra plan på taxibanorna utan risk för kollision så den fick vara helt ensam på vägen in till Cargo City.

Move over dipshit! Coming through! ;) Man kunde parkera en årsproduktion av Eurostarar på ena fenan på den där utan problem :)

Parkerad med stora dörren öppen :) Vid 15-tiden var det cirkus på vägarna runt Cargo City med alla nyfikna men senare på kvällen kunde m.h.a lite "outlaw driving" komma nära staketet och ta några bilder i snögloppet.


Fler och större bilder i Facebook-galleri, behöver ingen inloggning. Här.

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: David

Förlåt om jag är petig Bengt,men Drömmen är ju reggad i Ukraina så jag tror det är ukrainare bakom spakarna.Kärran är baserad på Gostomel utanför Kiev.Men otroligt grymma bilder som vanligt Bengt!! En annan får tända till på ERJ-190 till LPI..... Mvh David

2012-01-07 @ 18:17:09
Postat av: Anonym

Ukrainare, ryssar... same thing, different name :) Nu får du skaffa Facebook David, det finns mycket flygelaterat som du missar när du inte är med där! ;)

2012-01-08 @ 12:02:56

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0