Ode to Odenberg

Något försenad reaktion kanske, men jag måste säga att jag tycker att försvarsminister Mikael Odenbergs avgång var något med det mest rakryggade jag sett på många år. I alla fall från en politiker :)

Om man, precis som t ex en VD i det privata inte kan komma överens med styrelsen om hur saker ska skötas så måste man dra konsekvensen av det och avgå. Jag lyssnade på ekots lördagsintervju med Odenberg där han också förmedlade omdömet "tomhylsa" (hysteriskt roligt!) om sin efterträdare Tolgfors och jag tycker han gjorde helt rätt mot bakgrund av den syn som han förmedlade av vad som hänt. Odenberg sa också att det är fel att låta finansdepartementet fjärrstyra alla andra departement vilket jag helt håller med om. Tyvärr har Anders Borg flera gånger har visat prov på dåligt omdöme och att han inte är en teamplayer.

Jag kan också föreställa mig att Odenberg som varit ledande i utvecklingen av "nya moderaterna" och den nya politik som man ivrar för att visa för allmänheten känner sig måttligt besviken på sina partikamrater som inte respekterat ingångna överenskommelser och visat rätt stor likgiltighet för hans avgång.

Vilket parti man röstar på handlar ju om vem man sympatiserar mest med eftersom det är rätt osannolikt att man hittar ett parti som tycker exakt som du själv. Jag får säga att jag är besviken på att traditionellt försvarsvänliga Moderaterna väljer att såga ännu mer i försvarsbudgeten. Försvaret har konstant genom alla budgetar sedan 60-talet och framåt långsamt men säkert strypts ner till en tiondel av vad det en gång var.

Det var mer än tio år sedan en försvarsminister sa att politikerna får bestämma sig för vilken del av Sverige som skall försvaras eftersom försvaret inte längre klarar att försvara hela landet med någon slags trovärdighet. Nu säger Odenberg att försvaret inte kan hålla sin personal utbildad, inte kan köpa materiel för att lösa sin uppgifter och inte delta i internationella operationer som annars hållits så högt i försvarspolitiska mål och ingen höjer det minsta på ögonbrynen för det. Hallå? Anybody home?

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: Michis

Det är helt vansinnigt. Alla länder har en armé. Sin egen eller någon annans...

2007-10-10 @ 07:01:19
URL: http://michis.blogg.se
Postat av: Torbjörn

Personligen har jag inga problem att vi inte har en invasionsarmé eller värnpliktsarmé. Jag har större problem med att massor med pengar läggs på att utveckla vapen för att stödja försvarsindustrin.

Vad händer om ryssen kommer? Vi får väl pynta till Nato eller nåt så att de försvarar oss :)

Att tro att vi med våra 9 miljoner invånare skulle ha en sportslig att stå upp mot ett effektivt anfall från ryssen är löjligt. I praktiken har vi aldrig kunnat försvara större delen av Sverige. Militärt är det snarare att det inte varit strategiskt lämpligt att invadera oss som hindrat någon sedan 1900 än vår imponerande (eller inte så imponerande) krigsmakt.

Pengarna kan användas till andra saker.

2007-10-14 @ 22:52:00
URL: http://www.freekick.org
Postat av: SonicBoomBoy

Jag tror inte heller att vi någonsin kunnat försvara oss på allvar, men vi har kunnat göra oss tillräckligt osmakliga för att få ryssen att tänka mer än en gång innan han gjorde det. Att NATO skulle komma till vår undsättning tror jag är naivt att tro, i all fall som det var, kanske idag. Om försvarsbudgeten innehåller sponsring av försvarsindustrin eller inte, det kan man ju tvista om. Men ett är rätt klart att vår försvarsindustri är framgångsrik men att man också lever under ganska svåra restriktioner som staten lagt på den vad gäller t ex export. Är det inte rimligt att man gynnar inhemsk industri i första hand när det ger jobb, exportinkomster, komepetens etc som borde vida överstiga kostnaden? Kalla det vad man vill och lägg det i vilken budget du vill men... ja...

2007-10-20 @ 18:21:56
URL: http://sbb.blogg.se
Postat av: SonicBoomBoy

BTW så var inlägget om Odenbergs civilkurage iofs :)

Men, igen, lär av historien. "Vår beredskap är god" etc. Att skjuta vakthunden för att Aftonbladet skriver att det inte finns några inbrottstjuvar längre? Skulle Putin bli värre än vad han redan är och börja sträcka sig ut i världen igen så kommer Sverige att ha en låååååååång startsträcka innan vi är något motstånd att räkna med igen.Precis som mellan WWI och WWII där vi tvingades vara undfallande för Hitler för att undgå invasion.

2007-10-20 @ 18:25:53
URL: http://sbb.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0