Yttrandefrihet vs. Respekt?

Lars Vilks teckningar av profeten Muhammed som rondellhund har tagit skruv på samma sätt som de andra nidbilderna som publicerades i Danmark. Så förvånande. Vad jag tycker är aningen mer förvånande är att man inte lär av någon annans misstag utan gör om det med stolthet och med yttrandefriheten som främsta försvar.

Alltså, klart att vi ska ha yttrandefrihet och att vi ska värna om den men värnar vi den bäst genom att upprepade gånger provocera en grupp människors tro? Genom att reta upp en skocke obildade fanatiker som vi vet är redo att svara med våld mot enskilda eller hela samhällen? Det finns många sätt och områden där den svenska yttrandefriheten behöver försvaras, inte minst mot den svenska statens inskränkningar och övergrepp samt mot pressens och allmänhetens täta anfall av moralpanik där en den ena och en den andra gruppen inte ska få komma till tals för att deras åsikter inte är politiskt eller moraliskt korrekta.

Det känns onekligen rätt godtyckligt och korkat att folket vill att vi ska kväsa nynazisters yttrandefrihet samtidigt som det ska vara helt ok att smäda en hel religion i samma yttrandefrihets namn. Klart att Vilks ska teckna vad han vill men han och Nerikes Allehanda kunde ju tänka lite mer dels på priset för att göra det och vad vi faktiskt vinner eller förlorar på det. Men framförallt så tycker jag det är respektlöst att gång på gång med flit trampa på en grupp människor som tar väldigt illa vid sig. Mobbning, någon?

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0