Jean-Michel Jarre - The Oxygène Tour

Något mer än 30 år har gått sedan synthmusiken som vi känner den idag föddes. Albumet hette Oxygène och artisten Jean-Michel Jarre (JMJ härefter). Oxygène släpptes 1976 på numera legendariska etiketten Disques Dreyfus. Plattan blev en instant hit och gick rakt in på listorna på båda sidan om atlanten och detta under en tid när disco och punk blommade som bäst! JMJ tillsammans med Kraftwerk startade synthens intåg i musikhistorien även om båda på sitt sätt blivit marginaliserade nu jämfört med alla andra som gör synthmusik eller använder olika elektroniska instrument.
image443
Michel Grangers kultiga surrealistiska illustration till Oxygène.

JMJ firar de 30 åren och 15 miljoner sålda Oxygène-plattor med för honom så ovanligt som en turné. JMJ är ju annars känd för sina enorma utomhuskonserter av vilka Aero (2002) var den senaste. JMJ har bara kört en inomhusturné tidigare och då besökte han Sverige och ett fullsatt Globen (1997). Igår var det dags igen - på Cirkus på Djurgården i Stockholm. Självklart fixade jag en biljett :) Det var inte så lätt då Cirkus bara har plats för 1 650 personer men med lite trixande så... tack H! ;)

JMJ spelar med hjälp av 3 andra musiker för att kontrollera de ~50 synthar som står på scenen varav alla är originalinstrumenten som användes vid inspelningen av Oxygène för 30 år sedan! Hur coolt är inte det?! Att han samlat på dom och lyckas hålla dom vid liv trots att den tidens teknik kan vara väldigt svår att reparera idag. Och vilken enastående ljudkvalitet på hela produktionen!
JMJ1
Genomgående för turnén verkar var de små arenorna och då inte för att det inte skulle gå att fylla Globen igen utan för att skapa en intimare atmosfär och givetvis exklusivitet för de som lyckades komma dit. JMJ pratar med oss i publiken innan och berättar om lite om syntharna och att vi får ursäkta om någon av "de gamla damerna" jävlas med honom under konserten :)
JMJ2
JMJ spelar Theremin, ett av världens första elektroniska instrument uppfunnet av Lev Theremin år 1919! Instrumentet är original!!!
JMJ3
Scenshowen, i den mån det nu fanns en sådan, var minimalistisk och smakfull. Den bestod mest av lek med ljus och en stor spegel som hissades ner och vinklades på olika sätt - läckert som tusan! När man såg sig själv i spegeln så associerade jag direkt till omslaget på Equinoxe, jag förstår precis hur det kom till nu!
JMJ4JMJ6
Ett kortare inslag av video med en animerad lek med Oxygène-"loggan" där man togs på en åktur in i skallen och sedan ut igen.
JMJ5
Moog Liberation! Yes!!! Vilken uppfinning. Robert Moog R.I.P.
JMJ7
Under extranumret spelade JMJ ensam på scenen.

Musiken var nästan uteslutande från Oxygène även om den var bitvis ganska ordentligt remixad och konserten varade i c:a 1,5 timme. Före konserten spelades - ja vad annars? Waiting for Costeau. Som alltid :) JMJ gjorde entré i den numera legendariska "äggstolen" sittandes med ryggen mot publiken som han sedan snurrade runt.

Allt som allt - bra ljud, bra remixar, smakfull scenografi och en numera nästan 60-årig JMJ som mest påminde om en stygg häxdoktor hukandes över sina synthar - en stor upplevelse men inget som "rocked you pants off". Men very nice :)

Officiellt videoklipp från turnén på Du-röret.

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: David

Hejsan Bengt! Vill bara tipsa om att G-Kraft funkar igen. Ha en bra dag! Mvh David

2008-04-10 @ 08:49:26

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0