Sådan Husse - Sådan Hund?

Läser för andra gången på c:a en vecka om kamphundar som haft ihjäl andra hundar. Fenomenet är inget nytt men vad ska man göra för att komma åt det? Husse/matte är alltid ansvarig för att hunden inte ställer till med något, en hund är trots allt ett djur och ingen människa (som en del verkar tro). Raser som American Staffordshire Terrier (Amstaff) eller Pit Bull har väl ärligt ingen som helst funktion som sällskapsdjur. Deras syfte, eller i alla fall deras sentida syfte, är ju tveksamt även det. Att ta fram en hundras specialiserad på aggression och att slåss till döds? Hallå? Inte ens militären är intresserad...

Den olyckliga kombinationen av oerfaren hundägare som vill ha en kamphund för att det är tufft och en hundras som inte är något för nybörjare och avlad på aggressivitet... Fel, fel, fel! Så vad göra? Jag är av princip emot förbud för människor måste ta eget ansvar och förbuden är redan löjligt många. I detta fallet vet jag inte. Särskilt tillstånd för de som vill ha en kombinerat med utbildning. Tja. Det ersätter ju inte erfarenhet av hund och det tar inte bort rasens egenskaper, olyckor kan ske även en van hundägare. Och hur ska man kontrollera att tillståndet efterlevs?

Jag tror nog att den enklaste och effektivaste vägen vore att förbjuda dessa raser i Sverige utom möjligen för någon form av speciell dispens för brukshund om nu ett sådant kan vara motiverat. Sammanvägt vad den eventuella nyttan av rasen mot de problem den kan medföra gör att i alla fall jag tycker att det borde finnas andra raser som kan passa dessa personer, om de överhuvudtaget ska vara hundägare. Vad säger ni där ute?

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: Cisco

Husse är som hunden... krullig päls :P

2008-05-21 @ 11:17:42
URL: http://vov.psdekor.nu
Postat av: Åsa

Kan man inte straffa hundägaren om hunden biter någon? Sen får man väl välja själv om man vill riskera det och kanske blir man noggrannare med valpkursen.

2008-05-22 @ 11:37:56
Postat av: Bengt

Såklart man kan men jag tror inte att den typen av hundägare som vi pratar om här bryr sig så speciellt mycket om orsak/verkan. Då hade han/hon nog inte skaffat en hund där risken är hög att tredje part kommer till skada. Dessutom så med ditt förslag kommer fortfarande andra hundar/människor att vara i fara istället för att ta bort problemet i sin helhet.

2008-05-26 @ 10:08:11
URL: http://sbb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0