Debatter

Kollade 10min var på de debatter som varit mellan Sahlin och Reinfeldt de senaste dagarna samt förstås läst lite bloggar och artiklar om det. Egentligen behövdes bara 2*10min debatt för att förstå att den fundamentala skillnaden mellan rött och blått kvarstår, synen på jobben och individens vilja och ansvar. Sossarna bygger bidragssystem med höjda skatter för att folk som blivit arbetslösa inte ska behöva märka någon skillnad på jobb och arbetslöshet (så varför jobba alls?).

Alliansen försöker motverka att folk blir arbetslösa överhuvudtaget och om de blir det att de ska få jobb igen så snart som möjligt, eller utbilda sig under lågkonjunkturen så att de och därmed Sverige kommer starkare ur krisen. Man vill hellre skapa förutsättningar för riktigt arbete istället för att folk ska bli fast i bidrag och förnedrande simulerade arbeten som inte leder någonstans.

Dock får man observera att ingen av parternas politik såhär långt har lett till någon drastisk påverkan på arbetslösheten som fortfarande ligger runt en halv miljon människor. Detta till trots så har sossarna haft rätt många år på sig utan att komma någon vart, Alliansen har haft 2 (och nu dessutom en lågkonjunktur)  så den ena politiken är definitivt praktiskt bevisat overksam. Oavsett detta är jag mer benägen att hålla på den som vill skapa riktiga jobb och inte i första hand ser till att folk har det så gosigt och bra med sitt bidrag att de hellre stannar hemma och klappar katten och passar barnbarnen än att bidra till samhället.

Alliansen är inte heller skyldig till att folk står utan A-kassa nu när de dåliga tiderna slog in dörren, det är var och ens eget beslut vart man lägger sina pengar. De som kände sig trygga i högkonjunkturen får sona sin snålhet nu och det är inte statens eller regeringens fel. Visst finns det de som de facto har svårt att få ekonomin att gå runt som påverkades av höjningen men jag har svårt att tro att de inte hade kunnat prioritera annorlunda. Men tydligen var det inte lika viktigt att behålla tryggheten som att behålla TV:n och betala licensen för den så sluta klaga då! Det var ditt eget val att snåla bort inkomstförsäkringen.

Tydligast var också att Sahlin redan såg varslet på Volvo som en redan förlorad strid där alla 3 000 redan är arbetslösa medan Reinfeldt i första hand ville kämpa för att de skulle kunna få fortsätta att jobba i någon form istället för att bli, just det, arbetslösa. Något regeringen också redan satt till en rejäl hög pengar för att åstadkomma.

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: Peeks

Alltid lika klokt resonerat. Vad sägs om att alla skulle födas med en F-skattsedel? Då blev ju alla tvungna att ta ansvar för sina egna liv! ;)

2008-10-16 @ 09:53:53
Postat av: Tom

Ditt sista stycke says it all tycker jag.

2008-10-16 @ 10:10:43
Postat av: Bengt

Peeks: hehe... svårt att hitta anställda bara. Eller alla kanske skulle vara underkonsulter till andra? :))



Tom: :)

2008-10-16 @ 10:18:15
URL: http://sbb.blogg.se/
Postat av: Åsa

Om en produkt är dyr och dålig och man inte köper den, är man snål?



Om regeringen genomför förändringar som förbättrar folks liv är det regeringens förtjänst, men om de genomför förändringar som försämrar folks liv, då får folk skylla sig själva?

2008-10-16 @ 21:03:38
Postat av: Bengt

Om man frivilligt avstår från att köpa den dyra och dåliga produkten så får man väl ta ansvar för det valet?



Jag har inte sagt att regeringen inte försämrat eller försvårat för folk att vara med i den dyra och dåliga produkten a-kassan (vilket den har), bara att det är folkets val att inte vara med istället för att dra in på något mindre viktigt och därvid upphör rätten att försöka skjuta över skulden på någon annan (regeringen) för att man nu står utan trygghet. Att man står utanför a-kassan är inte regeringens val, det är ens eget.

2008-10-16 @ 21:30:30
URL: http://sbb.blogg.se/
Postat av: Åsa

Ja, man tar ansvar för sitt val, men för den skull är man inte snål. Jag har inte hört någon som gått ur A-kassan som inte tar ansvar för det. De som är bekymrade över de 500 000 som lämnat A-kassan är helt andra personer.

2008-10-16 @ 21:51:17
Postat av: Bengt

Ok, om vi diskuterar definitionen av snål och huruvida dessa personer valt bort a-kassan pga snålhet eller andra faktorer så förstår jag vad du menar. Om man är tvingad att välja bort det ena eller det andra gör ju inte en individ till mer snål än en annan, är det det som är din poäng? Att man valt att ta bort just a-kassan från sina utgifter är mer dumhet än snålhet då, eller? :)



Sen ska jag erkänna att jag mig veterligen inte känner någon som gått ur a-kassan och vad dennas bevekelsegrund var för det men det är väl en lågoddsare att rätt många ångrar det valet idag och enligt uppgifterna i media så ökar ju medlemsantalet i kassorna igen om än rätt blygsamt men krisen har ju bara pågått en vecka eller två än. Så, bekymrade är nog även de som gått ur oavsett anledning.

2008-10-17 @ 09:26:24
URL: http://sbb.blogg.se/
Postat av: Åsa

Du får välja:

Antingen är folk dumma och då bör staten ta hand om dem, även om de gått ur A-kassan.

Eller så anser du att folk kan göra val och ta ansvar för dem och då ska staten låta dem göra det.



Du kan inte blanda och ge.



Du känner mig, jag har gått ur A-kassan. Bevekelsegrunden var att det var en dålig försäkring. Detta var flera år sedan.

2008-10-17 @ 11:11:32

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0