Lästips i Piratdebatten

Unni Drougges artikel på Newsmill om varför hon gör sin talbok tillgänglig på TPB.

Debatten runt ämnet i media är rätt konstig tycker jag. Å ena sidan så finns den juridiska diskussionen, politikerna, antipiratbyrån och lagstiftningen som media gärna jamsar med. Fildelning är stöld oavsett hur den ser ut och vad som förmedlas, oavsett vad upphovsmannen/kvinnan tycker. Storbolagen beter som sig fyraåringar som springer och tjallar för mamma "Pelle slog mig" och kräver att staten ska skydda dom mot verkligheten. De är bara snäppet bättre än t ex Facit som på 70-talet stoppade huvudet i sanden och låtsades som allt var som vanligt när japanerna kom, resultatet av det är känt.

Å andra sidan kan inte media låta bli att låta sig svepas med av det stora folkliga engagemanget och kravet på förändring och skapandet av en lagstiftning som är förankrad i den nya verkligheten. Eller kanske framförallt den stor motreaktionen mot lagar som försöker kringskära den oinskränkta frihet och anonymitet som folk vant sig med på Internet. Fildelning är Evil men folk gillar det så vi jublar ändå med folket när det går dåligt för antipiraterna. *gnissel*

De enda upphovsmän som får komma till tals i nån större utsträckning är de som ställer sig emot fildelning och som istället för att anpassa sig till den nya verkligheten kräver att staten med våld och förbud ska bevara deras skyddade verkstad. Nej, Unnis artikel var riktigt bra, det behövs att upphovsrättsinnehavare som faktiskt ser möjligheterna engagerar sig och får lite medieutrymme också, inte bara de som vill cementera saker som de alltid varit.

Som Unni påpekar, 80 000ex av hennes bok spreds gratis av förlaget utan att hon fick en krona för det. Däremot står folk på kö nu för att frivilligt donera henne pengar för den egentligen gratis downloaden på TPB för att de uppskattar gesten. Det är givetvis mycket roligare att betala någon som inte pissar på dig (förlaget) och direkt till den som faktiskt förtjänar inkomsten för arbetet.

Lite blandade tankar bara...

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: Torbjörn

Det ironiska är att Unni med sin handling visar att illegal fildelning inte är nödvändig.Om legal fildelning är lönsamt för upphovsmakaren så är det ju jättebra. Ingen har väl hindrat Unni eller någon annan att frivilligt ge bort sina alster och be om donationer?Jag håller personligen med om att det vore önskvärt att både skiv, film och bokbranschen hittar nya vägar till sin publik. Men det är ganska lätt att försvara privat ägande ur filosofisk synvinkel och där ingår upphovsrätten. Den ger Unni också rätt att förfoga över sitt verk som hon behagar.Och att inte ha insikt om innebörden av sina egna handlingar är inte olagligt.

2009-04-28 @ 20:36:05

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0