Palestinakramarna

Enligt obekräftade uppgifter verkar det som om t.o.m arabiska media är mer kritiska mot Hamas och den palestinska statens agerande än vad svenska media förmår vara. Den mångåriga Socialdemokratiska kopplingen till PLO har mejslat in Sanningen så hårt att ingen törs ifrågasätta det. Både PLO och nu mer aktuella Hamas är stämplade som terroristorganisationer av omvärlden, även den officiella svenska utrikespolitiska hållningen är att Hamas nog inte är så gulliga och oskyldiga som man kan ledas att tro när man läser de ledande medierna. Men kritiken mot Hamas och palestiniernas agerande fastnar i samma gamla unkna trasa som förbjuder all kritik mot de stackars oskyldiga palestinierna.

Dessa o s k y l d i g a som skickar raketer mot civila Israeliska hem. Samma o s k y l d i g a som skickar ut sina barn och ungdomar att kasta sten mot militär och polis trots att de vet att de kan bli dödade. De o s k y l d i g a som lägger sina vapenförråd och befästningar under sjukhus och i skolor och daghem. De o s k y l d i g a vars uttalade och enda mål är att utplåna staten Israel. Jag säger bara det att om Samerna en dag börja skjuta Qassam-raketer mot bostadshus i Luleå, då lär det fan va annat ljud i skällan. "Bomba dom tillbaks till stenåldern" skulle det heta då. Precis vad Israel gör med Hamas just nu. Det fina för Hamas med döda palestinska barn är att det blir så jäkla bra PR för dom och ungarna blir ju martyrer, win-win... (ja, jag är cynisk). Och hur kan man lita på det som visas och rapporteras från Gaza när Hamas är enda kanalen? Propagandadelen av kriget vinner de överlägset precis som USA i Irak/Kuwait. Den som kontrollerar mediaflödet vinner.

För att vända på steken så säger jag inte heller att Israelerna har varit så himla smidiga men efter att så lång tid blivit terroriserade så vad väntar man sig av människor? De har fått nog och vill markera detta ordentligt. Beslutet att skapa staten Israel just där man gjorde var inte FN:s smartaste drag men det är för sent att ändra på det nu. 1993 så hade palestinierna ett fredsavtal och massor med bistånd från omvärlden som man kunde ha nyttjat att bygga upp det land man säkrat men istället valde man att tjura över att man inte fick precis allt man pekat på och så köpte man vapen för pengarna istället...

Nej, det är hög tid att inse att staten Israel har rätt att försvara sig mot denna statsterrorism och att Hamas är en statsbärande terrororganisation med ett enda syfte. De ska ha minst lika mycket skit för det som händer nu som Israel ska ha för sin övernitiskt hårda linje men så är det inte i svenska media idag för där är det ensidigt synd om palestinierna som utsätts för de elaka Israelernas övervåld. Nej, de har dragit eländet över sig själva helt på egen hand och det som händer nu är bara konsekvensen av "raketvetenskapen" som kallas orsak-verkan.

Och javisst... det finns många fler dimensioner i den här konflikten som jag inte tänker avhandla i det här inlägget men summa summarum så har Israel idag rätt att försvara sig mot terrorism som alla andra länder och Hamas är direkt vållande till det lidande som deras egen civilbefolkning nu utsätts för. Starkt jobbat.

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: Torbjörn Löwendahl

Israel är en demokrati som existerar enkom genom stora finansiella bidrag från främst USA. De har stöttats militärt från USA sen urminnes tider (vilket i detta fall är c:a 60 år tillbaka). Det finns anledning att tycka en sådan stat bör agera mer ansvarsfullt än vad de gör.



Israel ockuperar fortfarande delar av de palestinska områden som är erkända gränser sedan 1967(?). Jag påstår inte att Hamas (och andra anti-israeliska rörelser) kommer att sluta med sina aktioner mot Israel om Israel respekterar dessa gränser, men omvärldens dom skulle med rätta vara på Israels sida



Israel har blivit bombarderade med raketer i 7 år. Det är förstås inte trevligt, men man ockuperar som sagt Palestinska områden, så man har inte gjort allt fredligt för att stoppa detta. Under dessa 7 år så har 35 (c:a) Israeler dött av dessa raketer. Jag utgår då ifrån att samtliga är civila. Under samma antal år så har tusentals civila Palestinier dött. Det är över 500 bara sedan den senaste konflikten. Civila dödade av högteknologiska vapen från en ockupationsmakt är lika döda som de som dödas av raketerna.



Det är (imo) sandlådepolitik att skylla på Hamas för att Israel hänsynslöst dödar civila i jakt på sina motståndare. Det är också totalt oproportionerligt att döda horder med civila för att bli av med frustration för 5 döda om året i raketanfall. Det är en riktig svår konflikt som infekteras av religiös fanatism och brist på vatten och en touch av etnisk rensning från bördiga områden. Det finns inget enkelt svar.



Detta betyder inte att jag inte förstår att de 5 döda på sju år bara är en siffra som får representera rädsla för raketerna och allt detta. Det är hemskt. Men det har ingen rimlig relevans för Israels oproportionerliga anfallskrig och hänsynslöshet mot civila palestinier. Israel är, med västvärlden välsignelse, den starkaste parten i regionen.



"Stor styrka kräver stort ansvar".

2009-01-10 @ 12:35:55
URL: http://www.freekick.org
Postat av: Bengt

Som sagt, det finns många aspekter att väga in, inte minst religiösa, men min reaktion var ju i första hand mot det jag upplever som politiskt motiverad snedrapportering i media där man nästintill håller en av parterna utan ansvar för det som nu pågår. Sen är det självklart som du säger att Israel har ett stort ansvar genom sin styrka och man har även gjort sig skyldiga till många saker som är lika illa på den sidan av staketet. De civila dödssifforna hade inte heller behövt vara så höga om inte Hamas med berått mod satt sina civila "in harms way". Sen kan man ju diskutera det smarta/civiliserade att då flygbomba dessa mål istället för att gå in med marktrupp, helikoptrar eller kommandooperationer för att minimera civil skada och den skuggan faller på Israel. Israel har trots allt visat sin goda vilja 1993 (ockuperad mark, bosättningar, självstyre osv), något som kastades bort av motparten och nu står man där man gör. Det ensidiga skuldbeläggandet av Israel i den är konflikten är det som stör mig. Att det sen i konflikten förekommer både religiösa övertoner och väldiga övergrepp, nej, det förnekar jag inte.

2009-01-10 @ 12:53:31
URL: http://sbb.blogg.se/
Postat av: Torbjörn

Och min poäng är att det inte är en felrapportering. Israels regering är ansvariga för sin massaker på civila i Gazaremsan. Det har inget att göra med huruvida man tycker om Palestiner eller Hamas, utan helt enkelt att det medvetna dödandet av civila av Israel (det börjar närma sig 1000 på en vecka) inte står i proportion till vad de reagerar mot.





Att säga att det är Hamas fel att civila dör är sandlådepolitik. Vad har det för relevans för de civila som dör?



Filosofiskt så kan man se det så här angående Israels agerande. På sju år har 35 civila dött. Man tror att man KANSKE kan hindra att det dör fem civila per år om man dödar 1000 andra civila. Eftersom de civila inte tillhör vår by så tycker vi att det är motiverat.



Det kan aldrig vara moraliskt försvarbart anser jag. Tycker du verkligen det?



Att säga att Israel visar god vilja genom att lämna vissa ockuperade delar, men behålla de mest bördiga är förstås lika relevant som om vi skulle ha hyllat en ockupationsmakt för att de lämnade tillbaka västerbotten och inte tycka att det var så farligt att de behåll skåne och blekinge. Nonsens.



Anledningen att kritiken är ensidig är för att Israel beter sig precis så illa som man kan förvänta sig att tredje världens diktaturer skall bete sig (nu senast vit fosfor i tätbebyggda områden). Jag tycker att media gör ett mycket bra jobb som uppmärksammar västvärldens gullunge i den här regionen när beteendet är oförsvarbart. Väst har varit lama tidigare.



Människor i väst kan oftare identifiera sig med rädslan att bli sprängd i luften på ett café. Fruktansvärt förstås. Att bli fötrtyckt av en teknologiskt överlägsen motståndare, bli fördriven från sina hem och se sina anhörig dödade av missiler från flygplan är inget som vi relaterar till. Det hänsynslösa dödandet av civila sker på båda sidor, med skillnaden att det dör sådär (taget ur luften) 500 gånger så många palestinier.



Den sida som då fattar beslutet att döda (hittills) uppemot 1000 civila för att skydda 5 per år är då hänsynslös och bör fördömas. Kraftigt.

2009-01-11 @ 12:16:52
URL: http://www.freekick.org

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0