Jean-Michel Jarre - In>Doors

Igår kväll vid 19.30 var det så äntligen dags då! För andra gången på bara 13 månader besökte JMJ Sverige och Stockholm för en inomhuskonsert. Denna gång med The World Arena Tour a.k.a. In>Doors. Han hade t.o.m tre stopp i Sverige och hade redan spelat i både Malmö och Göteborg tidigare i veckan. På Johanneshovs Isstadion var i det närmaste fullsatt (gissningsvis runt 4 000 personer), mest med folk i min generation eller något äldre, vi som var med när Jarre var ny och unik :)


Entrén var effektfull när han bit för bit gled fram ur den laserprojicerade triangeln.

JMJ körde det vanliga häxdoktorstuket när han och medmusikerna dompterade mer än 70 synthar på scenen.

Laserharpan var med förstås :) Liksom Moog Liberation, thereminen och durspelet, underbart! :)

En av mina absoluta favoritlåtar alla kategorier spelade han också... Souvenir of China :) Snudd på tårögd där ett tag.

Ljus- och lasereffekter användes flitigt förstås, vad annars, men det var inte så speciellt mycket "extra" vilket man annars kunde ha förväntat sig. Men det finns väl många andra artister som gjort "allt" det häftiga man kan göra inomhus redan. Snyggt och smakfullt men inte imponerande. Däremot hade han gjort den lite cool grej. Jag undrade vart högtalarna var nånstans, det var högt och mycket bra ljud men varifrån? Svaret fick jag nyss när jag läste på www.jeanmicheljarre.com att de var gömda bakom scenen med helt ny teknik för att det inte skulle sabba ljudkvaliteten! No more sound stacks - Tufft!

Klart effektfullt detta alltså... Något jag inte sett förut var att lasrarna också projicerade bilder mellan sina strålar. Säg att det var 10 skarpt definierade strålar och de första c:a 10 metrarna så skapades illusionen av moln eller rök som virvlade (nej, det var inte rök från rökmaskinerna för den rörde sig alldeles för snabbt och på ett sätt som inte var helt naturligt).

Efter 1:20 försökte han smita av scenen men blev inropad igen 2 gånger, första gången blev det två låtar och sista gången en låt som extranummer. Totaltid c:a 1:45. Låtvalet var trevligt för oss oldtimers då det utgjordes av idel klassiker som alla kände igen även om de till viss del remixats/hottats upp lite vilket gav en mycket trevlig - fräsch - känsla.

Inget att berätta för barnbarnen om men riktigt bra multimedial underhållning väl värd pengarna!

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: Ernest Laverdure

Fransk finkultur!

Jag tackar och bugar.

Bilderna blev ju riktigt bra!

2009-05-15 @ 18:06:49
URL: http://laverdure.blogg.se/
Postat av: Bengt

Tja, man kan ju iaf med fantasi se vad det är. Får duga för en mobilkamera men jag funderar på att shoppa en seriösare pocketkamera imorrn. Eller kanske telefon med superkamera...

2009-05-15 @ 23:30:09
URL: http://sbb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0