Dagens Rabalder

Så, dags att spy lite galla över mediala händelser :) Länge sen sist jag stack ut huvudet i några jobbigare ämnen så det är väl dags. Så, slipa knivarna...

* Först en lite tragikomisk sak. Det var ett lokalt rabalder här om dagispersonal som äter mat tillsammans med barnen och att de fått göra det utan att betala för maten eller hur det var. Whatever. Det som fick mig att få hysteriska fnattutbrott är att man i de politiska och byråkratiska svängarna till och med uppfunnit en term för det. Pedagogisk lunch. Jodå. Nåt sysslolöst jävla spån (eller, *flämt*, kanske flera) i byråkratin har lagt tid och skattepengar på att forska i och skriva riktlinjer som säger det självklara att "det är önskvärt att de vuxna äter tillsammans med barnen". *gaaaaaah*! Avskeda byråkraten så har ni råd att bjuda personalen på lunchen tillsammans med barnen utan vidare tjafs!

* Regeringen aviserar mer pengar till rättsväsendet och polisen, bra! Men bevekelsegrunderna tycker jag inte var helt klockrena. Att de nämnda myndigheterna går på knäna och inte hinner/kan göra vad de ska, bra, kanske hjälper pengar till lite där. Att vi får en större närvaro av poliser (när såg du en polis senast? Eller klassikern "pizzbudet kommer snabbare än polisen") och på så vis bättrar på hela rättsväsendets anseende och förtroendet för det. Bra, bra. Tuffare tag mot organiserad brottslighet, toppen! Men när man börjar koppla det till att polisen ska ha resurser för att slå ner hårt på bråken i invandrarghettona Rosengård och Gottsunda då är jag inte med längre. Självklart ska man kunna hålla såpass ordning så att t ex räddningstjänsten ska kunna arbeta i säkert men ordningen och lugnet i ghettona skapas inte genom demonstation av polisstyrka. Oroligheterna är symtom på den misär och hopplöshet som de här människorna lever i och polisen är verkligen inte den rätta lösningen på det grundläggande problemet. Lägg pengar och energi på att fixa till deras boende, fixa meningsfull sysselsättning för ungdomarna och andra riktade insatser för att ge dem hoppet åter. Och förstås, fixa integrationspolitiken för den är ju helt klart BROKEN! Visst hopp visade sig väl iofs med förslagen om koppling mellan SFI och bidragsnivå samt grundkurs 1A i hur Sverige funkar. Ärligt så blev jag förvånad över att man inte redan informerar nyanlända om såna grundläggande saker.

* Beatrice Ask föreslog i förrgår en skärpning av befintliga lagar runt "kriminell passivitet" för de som finns funkar ju inte. Egentligen är det sorgligt att det ska behövas men jag applåderar det, det är en tydlig signal till alla och envar att det är inte acceptabelt att bara skita i att någon annan råkar illa ut. Många gnäller och säger att de inte vill råka illa ut, inte gå emellan och riskera sig själva etc men jag vill mena att det inte finns någon ursäkt för att åtminstone inte ringa till polisen. Det kan alla göra! Man måste kanske inte fysiskt gå in själv men baske mig så ska man se till att något snabbt görs åt saken av andra eller av myndigheterna. Det finns ett antal situationer som är kniviga, som när någon med flit utsätter sig för fara etc men jag tror nog att det går att få in, i lagtext eller förarbeten, hänsyn till de förutsägbara specialfallen.

* Lite i relation till det förra ämnet så kom det upp en grej runt haveriet och vår insats på Visingsö där media nu vill göra en hjältegrej av det. Vad är en hjälte? Jag kan inte känna annat än att vi gjorde vad jag förväntar mig att alla människor gör. Man gör vad man kan så länge risken är rimlig för en själv för att rädda andra. Hjälte blir man kanske om man gör nåt "dumdristigt modigt" eller visar väldigt speciella förmågor i en krissituation? Nej, ingen av oss ser oss som hjältar, bara som vanliga människor som gjorde det enda rätta.

* Vänsterblocket säger rakt ut att de kommer höja och återinföra en massa skatter om de vinner valet till hösten. Jag blir så trött på att de inte lärt sig efter 70 år av höjda skatter - det funkar inte!!! Dumma jävla spån rent ut sagt. Man kan inte bestraffa ihjäl allt folk gör, allra minst de som faktiskt bygger det här samhällets välstånd och då talar jag inte om den ofantliga sektorn. Dessvärre så missar båda blocken lite av min drömvision om en minskad offentlig sektor med färre icke-producerande pappersvändare och en ökad effektivitet. Lägg ner och slå samman myndigheter, koordinera deras administrativa- och IT-funktioner så får vi mindre byråkrati och de pengar vi sparar kan läggas på sådant som staten ska ägna sig åt; rättsväsende, försvar, vård och utbildning. 10% av befolkningen producerar inget idag (10% till är arbetslösa eller sjukskrivna), de kostar bara pengar och det håller inte!

* Någon där ute som börjat grymta ännu? :) Tidningarna sköter sitt uppdrag ganska mediokert i vanlig ordning, något som i fallet svininfluensa oroar mig mer än själva sjukan. Man skapar och underblåser en massa onödig oro hos folk med sina braskade rubriker. Om det här nu vore en så stor kris som det skulle kunna vara i värsta fall så borde medierna verkligen tänka över sin roll i relation till samhällsansvaret. Det är verkligen inte läge att sprida panik och öka på folks oro och ångest. Om folk börjar slåss på vaccinationscentralerna framöver så håller jag media medansvariga för det. Själv har jag just varit sjuk men jag tror det var "the common cold" och jag tänker inte vara först ut med att vaccinera mig. Dels så verkar den ju just nu inte farligare än den influensa vi får hit varje år (några tusen dör men det talas det aldrig om) och dels så är jag mer rädd för de eventuella konsekvenserna av ett framstressat dåligt testat vaccin är vad jag är för 5 dagars sjukfrånvaro.

* Den så kallade "svensken" Mehdi Gezhali klantar till det för sig igen och blir ännu en gång tillfångatagen under tveksamma omständigheter. Suck. De kunde lämnat honom på Guantanamo Bay. Fast det menar ju inte heller egentligen för hans vistelse där är ju ett lysande exempel på varför den typen av straff och behandling är kontraproduktiv. Om U.S.A i hans sinne var den Stora Satan redan före Guantanamo, vad är det inte nu?

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)
Postat av: Torbjörn

"Lägg pengar och energi på att fixa till deras boende, fixa meningsfull sysselsättning för ungdomarna och andra riktade insatser för att ge dem hoppet åter. Och förstås, fixa integrationspolitiken för den är ju helt klart BROKEN!"Du pratade dock om grunden till problemet också. Detta är inte heller grunden. Det går inte att "fixa meningsfull sysselsättning" åt folk. Då är den nästan per definition inte meningsfull.Arbetskraftsinvandring leder till att folk känner sig meningsfulla. Flyktinginvandring gör det inte. Det är rätt enkelt att se eftersom de invandrande i första fallet är efterfrågande och att de (i de flesta fall) beger sig TILL något, medan flykting flyr FRÅN något.Det finns inte någonstans där man lyckats med att integrera folk i ett samhälle som de inte har valt och som inte behöver dem (såvida vi inte behandlar dem som andra klassens medborgare och låter dem göra skitjobbet vi inte vill).Vad lösningen är kan du ju fundera på, men inte lär det vara att ösa horder med pengar in i invandrarghetton. "done that, been there, lost the money into the bottomless pit".

2009-09-14 @ 15:32:52
Postat av: Bengt

För att inte gräva alltför djupt i de bakomliggande anledningarna så drog jag gränsen vid det problem vi redan har här och därför måste hantera på något sätt. Insatserna borde ligga vid källan av problemet, d.v.s de länder man flyr ifrån men tyvärr så är det ju inte så det funkar just nu. Vi måste fortfarande desarmera situationen som vi har byggt in oss och dom i här i Sverige idag utan att fastna i filosoferande över hur vi borde ha gjort. Det finns säkert många bra saker man kan göra för att lugna ghettopopulationen, "meningsfull sysselsättning" kan ju vara många saker inkl. jobb men huvudsaken är att man är konstruktiv. Att skicka in större batonger och vattenkanoner kommer inte att lösa problemet utan bara tillfälligt släcka ut det synliga symptomet. IMHO :) Sen om man verkligen kan lyckas med integration, nja, kanske inte troligt som du säger men om man inte motverkar polarisationen och utanförskapet alls så kommer det bara att bli värre. Såvida vi inte sätter alla flyktingar på planet hem.

2009-09-14 @ 20:14:11
URL: http://sbb.blogg.se/
Postat av: Torbjörn

OM det är en "bottomless pit" att försöka tillhandahålla konstruerade sätt att få folk att känna sig hemma och behövda när de inte är det... så är jag emot det och spenderar gärna istället mindre pengar på lite poliser som ser till att det inte ballar ur. Och sedan se till att vi inte fortsätter att göda systemet med mer människor som inte känner sig hemma.Det är (imo) varken mänskligt, rättvist eller praktiskt att skicka hem folk som vi har välkomnat hit. Att låta bli att importera fler som inte blir lyckliga här och som vi inte behöver (hand i hand) och lägga resurser för att minska lidandet i världen är ett bättre val :)

2009-09-15 @ 15:16:08
Postat av: Bengt

Jag tror nu vi är ungefär på samma linje i grunden men jag vill har en något mer mänsklig approach. Våld och misär föder mer våld och misär. Om inte för deras skull så för vår egen så ska vi nog se till att göra vad vi kan för att integrera dom vi redan har här snarare än att isolera problemet. Fransmännen t ex har ju inte lyckats så väldans bra att möta våld med våld. Ett bedrägligt lugn. Kortsiktig problemlösning är bara ett första steg om det ska lyckas. IMO :) Sen är det klart att vi inte ska ta hit fler som inte vill va här...

2009-09-16 @ 21:02:25
URL: http://sbb.blogg.se/
Postat av: Torbjörn

Att det är svårt att möta våld med våld betyder inte att det är lätt att möta våld med mer pengar till konstgjord andning.Självklart skall vi behandla alla våra medborgare med samma inställning - rättigheter och skyldigheter. Att skapa en sub-stat vars uppgift är att försöka integrera folk är inte meningsfullt.Jag tror att huvuddelen av vår meningsskiljaktlighet ligger i hur stor tro vi lägger på integrationsarbete bland folk som inte är intresserade (av goda skäl). Det finns som sagt inga exampel i världen (afaik) att det funkar, medan det finns ganska många effektiva exempel hur man kan förtrycka minoriteter utan så mycket ansträngning. Det betyder inte att vi skall satsa på det senare, men jag vill gärna höra på vilket sätt vi skulle använda de horder med pengar vi tvingas ösa över folk på ett ändamålsenligt sätt.Det är inte så att jag "kräver" att du skall ha en lösning för att säga att vi borde hitta en lösning ;) Jag påstår att det inte finns någon sådan integrationslösning du efterfrågar. Jag är ganska duktig på att dra slutsatser och här har jag dessutom en del empiriska studier att förlita mig på.Jag saluterar dig för att du vill gott i världen. Som cyniker jag är så fortsätter jag att se världen som den är och inte som den borde vara... ;)

2009-09-17 @ 15:30:13
Postat av: Bengt

Nu sa jag förvisso att integrationspolitiken är BROKEN och inte att målet att få en fullständig integration. Men jag kan förstå att folk som klumpas ihop/klumpar ihop sig i områden där ingen svensk skulle vilja bo p.g.a bostädernas eftersatta status, ohyra m.m, som tvingas att bara vänta och vänta på att få besked om de får stanna eller ej till slut tar ut sin frustration på mindre konstruktiva sätt. Nu kan man ju resonera så att ingen tvingar dom att bo bland kackerlackorna i Rosengård, de kan flytta nån annanstans men för sakfrågan tycker jag det spelar mindre roll. I väntan på den avreglerade bostadsmarknaden som ska lösa alla problem (yeah right) så ska ingen hyresvärd få undgå ansvaret att hålla sina hus i människovärdigt skick.Korta handläggningstiderna för deras ärenden. Tillåt de som vill att jobba under tiden, se till att de får en giltig legitimation av något slag så att de tillåts fungera i samhället den tid de är här. Skapa alternativ för ungdomarna till att dra runt och bränna bilar, fritidsgårdar, idrottsplaner/klubbar eller annat. Inte bara invandrarungdomar ställer till fanskap när de är understimulerade, samma skit händer överallt och det finns lösningar. Inte integration, bara att ge dom normala mänskliga möjligheter istället för att låta det bli ghettofierat genom att de bor i skiten och stängs ute från samhället. Ge dom helt enkelt samma möjligheter som svenskar och standard som vilken svenneförort som helst så kommer det att bli betydligt mindre bråk. Att de inte vill vara är egentligen, ja, relevant för en integrationsaspekt men jag tror inte roten till problemen vi ser nu ligger där utan mera i de praktiska omständigheterna, att de lever i skit, beroende av bidrag eller brott, förbjudna att jobba och har små eller inga möjligheter att göra något åt det.

2009-09-17 @ 23:23:50
URL: http://sbb.blogg.se/
Postat av: Torbjörn

De bor i områden med ohyra osv för att de är flyktingar. Självklart skall hyresvärden bry sig om dem trots att de inte har något att säga till om. Jag är dock pragmatiker."Korta handläggningstiderna för deras ärenden"Självklart. Det enklast är "nej, vi behöver inte din kompetens" ;) Men skall vi ta emot flyktingar (vilket är ineffektivt med ger oss en varm känsla) så måste man ösa in horder med mer pengar för att snabba upp väntetider så att vi minskar kostnaderna sedan (för sjävklart blir de frustrerade av att vänta)."Tillåt de som vill att jobba under tiden, se till att de får en giltig legitimation av något slag så att de tillåts fungera i samhället den tid de är här."Det låter bra, för det skulle hjälpa de som (mot alla odds) kan kommunicera tillräckligt och/eller har en kompetens som vi efterfrågar trots att det inte är därför de kommer hit."Skapa alternativ för ungdomarna till att dra runt och bränna bilar, fritidsgårdar, idrottsplaner/klubbar eller annat."Flum. Vadå skapa alternativ? Det finns redan alternativ. Vad sägs om att inte att dra runt och bränna bilar? Jag har iofs inte koll på om det finns något annat att göra som itne blir vandaliserat, men jag har en känsla av att det inte finns mindre saker att göra i Rosengård än i många andra områden som inte har upplopp."Inte bara invandrarungdomar ställer till fanskap när de är understimulerade, samma skit händer överallt och det finns lösningar."Det är bara så mycket troligare att människor som bor i ett land de inte känner för, blir bemötta som folk vi inte behöver och inte kan kommunicera ordentligt, bor med föräldrar och släkt i samma situation är understimulerade och beter sig dåligt. Där man inte känner sig hemma beter man sig sämre än där man känner sig hemma.Självklart beter sig inte personerna dåligt för att de har en annan hudfärg utan för att de är i en situation som är värdelös. Vi har satt dem i den.Självklart finns liknande problem hos infödda svenskar, men det är väl rätt uppenbart så att problemen är mindre utbredda och lättare att lösa? Eller är invandrarghettona inget problem? ;)"Inte integration, bara att ge dom normala mänskliga möjligheter istället för att låta det bli ghettofierat genom att de bor i skiten och stängs ute från samhället. Ge dom helt enkelt samma möjligheter som svenskar och standard som vilken svenneförort som helst så kommer det att bli betydligt mindre bråk."Naivt. De stängs inte ute från samhället. De är per definition utestängda (eller i alla fall långt ifrån resten av samhället) på grund av grundförtusättningen att de flyr från något istället för till något, har en annan kultur och inte är behövda.Att säga att folk "borde" behandla dem annorlunda är bara naivt. Folk behandlar dem inte som alla andra för att de inte är som alla andra. Det är stora problem med invandrare som är flyktingar och massa olika kulturer. Det är naturligt att folk blir frustrerade och att man struntar i dem (eftersom den inte har något att säga till dem). Det betyder inte att det är "rätt", men det är naivt att samhället kan bestämma hur folk skall reagera på dem. Eller skuldbelägga företag för att de inte vill anställa folk som inte kan kommunicera ordentligt eller vill fasta och vara inproduktiva var 12:e månad eller har en kvinnosyn som de flesta Sverige tar avstånd från (inte sagt att vi har rätt eller de fel, utan bara att vi är väldigt olika, vilket är väldigt dåligt om man skall samarbeta)."Att de inte vill vara är egentligen, ja, relevant för en integrationsaspekt men jag tror inte roten till problemen vi ser nu ligger där utan mera i de praktiska omständigheterna, att de lever i skit, beroende av bidrag eller brott, förbjudna att jobba och har små eller inga möjligheter att göra något åt det."Åhå. Jag tror att du riktar in dig på ett symptom och kallar det roten. Det finns väldigt många som inte är förbjudna att jobba och ändå är det väldigt många som inte jobbar. Do the math. (återigen säger jag inte att det är deras "fel" utan en konsekvens som inte har med dina meningsfulla sysselsättningar att göra utan om grundförutsättningarna).Än en gång, leta reda på en jämförande flyktingsituation som fungerar för att bli gladare. Att du inte kommer att hitta någon bevisar inte att det inte går - men är en hint.Jag tror att viljan att lösa problemet på ett mänskligt och idealistiskt sätt fördunklar människors förmåga att se fakta. Utgångspunkten är nästan alltid att det handlar om att behandla folk som människor och att ge dem en chans osv. Det är naturligtvis jätteviktigt(!) i alla situationer, men när man tittar på nationalekonomi kan man inte titta på hur den snälla gumman i korvkiosken agerar och tro att man kan få alla att agera likadant.Jag skulle aldrig anställa någon som inte kunde språket ordentligt (såvida inte språkförståelse är irrelevant för arbetet vilket det sällan är) eller en person med (för mig) underliga religiösa seder eller kvinnosyn. Det gäller givetvis infödda svenskar också, men man behöver inte gallra riktigt lika hårt och det är oftast lättare att se vilka dem är :)Återigen skiljer vi oss mest i att du fortfarande vill tro att det finns en "trevlig" lösning trots att det inte finns några som helst belägg för det. All data jag har tillgänglig (samt min slutledningsförmåga) säger mig att den trevliga lösningen du letar efter inte är realistisk.Se för all del till att leta upp hyresvärdar och andra som beter sig illa. Det kostar också samhället pengar, men vi måste ju ta hand om de människor som vi välkomnat till Sverige. Allt annat vore skamligt. Men det kan inte lösa roten till problemet - det är som en dyr huvudvärkstablett.2009-09-18 @ 14:19:26
Postat av: Bengt

Doktorn ordinerar en blandkur av dyr huvudvärkstablett för de som redan är här och inte bidrar och en långtidsbehandling av världen så att ingen behöver fly från sitt hemland :)Vi får dryfta saken vidare när vi ses härnäst så ska du få se hur fel du har ;D Kommer kanske ett inlägg om Sverigedumokrater och ännu dummare murvlar snart.

2009-09-18 @ 18:16:36
URL: http://sbb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0