Berlin 2010 - Sevärdheter

Berlin som sagt, 2010-12-04--06. Hastigt påkommen utfärd till denna historiska plats med sin mörka bakgrund över en weekend. Hur gör man då för att hinna med det viktigaste på så kort tid? Vi köpte ett dagpass på ett av de sightseeingbussbolag som kör turer varje kvart längs en slinga runt stan med fasta hållplatser. Att åka hela varvet tar 2h15min och man kan hoppa av och på som man vill hela dagen. Först var vi inställda på att åka hela varvet och sen gå tillbaks till de ställen vi ville se mer av...

...men när jag fick syn på Brandenburger Tor i det strålande vintervädret så kunde jag inte hålla mig. Jag ville ju få fina bilder när det var så vackert väder och sämre sådant var utlovat till söndagen.

Häftigt! Statyn av fyrspannet fördes till Paris som krigsbyte av Nappe och återfördes sedermera och då adderades järnkorset & riksörnen. Själva porten som är en triumfbåge har stått sedan 1791 och var en av få strukturer i Berlin som överlevde bombningarna under WWII."Denkmal für die ermordeten Juden Europas" eller "Holocaust Memorial". 2 711 block av betong med måtten  2,38*0,95m men med skiftande höjd.

"According to Eisenman's project text, the stelae are designed to produce an uneasy, confusing atmosphere, and the whole sculpture aims to represent a supposedly ordered system that has lost touch with human reason" - Wikipedia


Om man som undertecknad fått en ordentlig duvning i historia genom skolans försorg och sen kryddar det med allehanda dokumentärer och filmer på TV om förintelsen så är det mycket säregen känsla som infinner sig när man vandrar ner i gångarna. I mitten finns ett "informationcenter" där namnen på alla kända judiska offer för förintelsen finns listade.

Tittut :)


TV-tornet som är ett av Berlins kända landmärken. Vi åkte upp 204m (av 368m) till utsiktsplattformen och tittade såklart. En mörk och snöig natt men det var fint ändå och vi tog varsin drink i baren och njöt av stämningen.


Rådhuset. Det är påfallande vad mycket intressantare arkitekturen blir när man kommer ner i Europa. Vad har de nordiska huvudstäderna att komma med vad gäller pampiga klassiska byggnader egentligen? Inte mycket om man jämför med Berlin som är fullständigt sprängfyllt med intressanta, enorma, vackra, byggnader utstrålande en aire av betydelse och historia.

Checkpoint Charlie. Eller i alla fall en replik av och inte på helt rätt ställe. Berlinarna hade mycket bråttom runt -89/90 att utplåna alla spår av den förhatliga delningen och därför har man rivit, byggt och renoverat överallt inklusive på mark som hade varit intressant för omvärlden att bevara.
En bit av muren intill murmuséet vid Checkpoint Charlie.

En bit äkta mur som står kvar där den alltid varit. Jag hade hört uppgifter om att inget alls fanns kvar av originalmuren efter den rivningshets som gick fram i spåren av fallet men det stämde som väl var inte :) Det finns t.o.m en flera kilometer lång sträcka kvar som förvandlats till ett konstgalleri där kända konstnärer fått smycka varsitt segment av den.


Vi bodde på ett Holiday Inn i stadsdelen Prentzlauer-Berg som tidigare låg i östberlin. Visst ser man spår av östs förfall fortfarande men det byggs och renoveras hela tiden för att höja standarden. Hotellet var mer eller mindre helt nytt och spårvagnen stannade precis utanför entrén. Deluxe :)

Det är inte helt billigt i Tyskland men så är det ju i de festa €-länder. Med alla utgifter, hotell, flyg, mat, transporter etc. så spenderade vi nog runt 7000:- och det är väl ändå inte så farligt för 2 personer.

Kommentarer (om du inte klarar av att skriva ditt namn, skit i att kommentera!)

Kommentera inlägget här:

Skriv ditt riktiga namn här eller skriv ingen kommentar alls:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0